Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(33)
Forma i typ
Książki
(28)
Publikacje naukowe
(12)
Czasopisma
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(24)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Puchalski Czesław
(7)
Gajdek Grażyna
(4)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(3)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Cyrek Piotr
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Grabek-Lejko Dorota
(1)
Grzybek Maria (1952- )
(1)
Hanus Paweł (biotechnolog)
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Jongen W. M. F
(1)
Kaczmarski Mateusz (agronomia)
(1)
Kitowski Jerzy (1952- )
(1)
Kluz Maciej
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Kruk Wacław
(1)
Lebiedzińska Anna
(1)
Luning P. A
(1)
Makarski Sylwester (1942- )
(1)
Makowska Anna (farmacja)
(1)
Marcelis W. J. (1948- )
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Pomykała Marta
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Rudzki Wiesław
(1)
Sowa Patrycja
(1)
Tereszkiewicz Krzysztof (1965- )
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zaidan George
(1)
Ślusarz Grzegorz (1955- )
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(32)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Jakość żywności
(17)
Żywność
(17)
Rolnictwo
(7)
Rozwój regionalny
(5)
Wsie
(5)
Innowacje
(4)
Jakość produktu
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Samorząd terytorialny
(4)
Zarządzanie jakością
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Biotechnologia
(3)
Ekorozwój
(3)
Fundusze strukturalne UE
(3)
Klastry (ekonomia)
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(3)
Technologia żywności
(3)
Turystyka
(3)
Zarządzanie wiedzą
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Agrobiznes
(2)
Bezrobocie
(2)
Dochody indywidualne
(2)
Ekonomia
(2)
Energetyka
(2)
Gleba
(2)
Gluten
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
HACCP
(2)
Infrastruktura techniczna
(2)
Integracja europejska
(2)
Jakość życia
(2)
Kapitał społeczny
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Mieszkania
(2)
Mleko
(2)
Nauka
(2)
Nierówności społeczne
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Polityka gospodarcza
(2)
Polityka regionalna UE
(2)
Polityka społeczna
(2)
Polityka spójności UE
(2)
Samorząd gminny
(2)
Transfer technologii
(2)
Ubóstwo
(2)
Wzrost gospodarczy
(2)
Zarządzanie ryzykiem
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Agroturystyka
(1)
Amoniak
(1)
Anioły biznesu
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
BRW
(1)
Banki
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barszcz Sosnowskiego
(1)
Bezpieczeństwo energetyczne państwa
(1)
Biogaz
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Budżety gminne
(1)
Budżety rodzinne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Bydło
(1)
COVID-19
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Dobre praktyki
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Dopłaty bezpośrednie dla rolników
(1)
Dostęp do oświaty
(1)
Drożdże
(1)
Efektywność ekonomiczna
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Elita ekonomiczna
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
GHP/GMP
(1)
Gaz ziemny
(1)
Gazownictwo
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka elektroniczna
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Grupy producentów rolnych
(1)
Grusza
(1)
Górnictwo
(1)
Góry
(1)
Handel
(1)
Temat: dzieło
Tygodnik Sanocki
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1989-
(5)
2001-0
(5)
1901-2000
(4)
1945-1989
(3)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Województwo podkarpackie (1999- )
(4)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(9)
Opracowanie
(6)
Materiały konferencyjne
(2)
Poradnik
(2)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Medycyna i zdrowie
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wieprzowina „fit”. Próba oceny twarogów metodą skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Produkcja miodów pitnych : historia i perspektywy. Dynamika fermentacji i jakości napojów serwatkowych fermentowanych przez szczepy drożdży Saccharomyces bayanus. Turystyka kulinarna w województwie podkarpackim. Właściwości prozdrowotne białej czekolady fortyfikowanej wyciągami herbacianymi. Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające wybranych miodów z nietypowych pożytków pszczelich. Analiza mikrobiologiczna potraw sous vide z karpia przy wykorzystaniu metody PCR. Prozdrowotne właściwości zbóż. Wpływ częstotliwości spożycia żywności typu fast food na masę ciała i samopoczucie rzeszowskich studentów. Właściwości antyoksydacyjne owoców i soku z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). Niekonwencjonalne surowce do produkcji piw. Wpływ procesu marynowania z dodatkiem fosforanu na jakość mięśni piersiowych poddanych gotowaniu. Cechy fizykochemiczne i sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów poddanych procesowi marynowania i pieczenia. Antyoksydacyjne właściwości kiełków wybranych gatunków roślin. Ocena możliwości wykorzystania pomiarów kolorymetrycznych do identyfikacji miodów odmianowych. Produkty jęczmienne w żywieniu człowieka. Właściwości prozdrowotne owsa w żywieniu człowieka. Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich. Orkisz - zapomniane bogactwo. Preferencje konsumentów w zakresie spożycia żywności funkcjonalnej. Rola i udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych - bezpieczeństwo i ryzyko ich stosowania. Aktywność przeciwutleniająca i całkowita zawartości polifenoli w smoothies z dodatkiem owoców jagodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113853/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. woj. podkarpackiego.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Ocena wybranych parametrów jakościowych ziarna kukurydzy mokrej dostarczanej do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie w latach 2015-2019 ; Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości fizykochemiczne i antyoksydacyjne niedojrzałych orzechów laskowych (Corylus avellana L.) ; Prozdrowotne właściwości i aktywność mikrobiologiczna owocu mangostanu ; Aktywność antybakteryjna olejków eterycznych w mięsie wołowym ; Analiza mikrobiologiczna różnych rodzajów lodów dostępnych na polskim rynku ; Żywność funkcjonalna pochodzenia zwierzęcego ; Wirusowa posocznica krwotoczna (VHS) ryb ; Akumulacja wybranych metali w grzybach jadalnych ; Dieta bezglutenowa - jakość produktów bezglutenowych i niedobory składników odżywczych w chorobach glutenozależnych ; Analiza mikrobiologiczna sushi i jego komponentów - jako przykładów produktów garmażeryjnych typu ready to eat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109119 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Ingredients" 2020.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa. [https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133304/skladniki?idcat=0, dostęp 16.10.2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 1220)
Bibliografia na stronach 217-[226].
1. Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; 2. Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; 3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; 4. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; 5. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 6. Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; 7. Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; 8. Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; 9. Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; 10. Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; 11. Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; 12. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; 13. Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; 14. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywieniowy ninja / Damian Wojciechowski - Warszawa : Warszawska Firma Wydawnicza, 2021. - 207, [1] strona ; 21 cm.
Cz. I. PRAWO ŻYWNOŚCIOWE: R. 1. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej ; R. 2. Prawo żywnościowe w Polsce ; R. 3. Bezpieczeństwo masz w cenie, ale za jakość musisz płacić - system HACCP ; R. 4. Gwarancja tak, ale tylko do bramy. Czy aby na pewno? ; R. 5. Urzędowa kontrola żywności, audyty klientów oraz o malowaniu trawy na zielono ; CZ. II. ŻYWNOŚĆ: R. 6. O żywności słów kilka lub kilkanaście ; R. 7. Wytyczając najcięższe działa ; R. 8. Żywność GMO ; R. 9. Żywność ekologiczna ; R. 10. Żywność innych religii: kosher, halal ; Cz. III. GDZIE SZUKAĆ WIEDZY O ŻYWNOŚCI? R. 11. Co w internecie piszczy? ; Cz. IV. TAK BARDZO: R. 12. Tak bardzo żal mi ludzi ; R. 13. Tak bardzo żal mi siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109384 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Dodatek do tytułu z wersji drukowanej książki.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Współfinansowanie: Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Nagranie w formacie DAISY.
„Genetyczni mutanci”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują je ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3049 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie Monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie II rozszerzone. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2022. - 372, [4] strony ; 22 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. W drugim wydaniu książki autor poprawił i zaktualizował niektóre informacje, a część rozdziałów rozbudował i uzupełnił. Poruszył temat rakotwórczości glifosatu, poszerzył historię firmy Monsanto, opisał nowe techniki hodowli roślin, czyli między innymi metodę edycji genomów CRISPR/Cas, za którą w 2020 roku przyznano Nagrodę Nobla. Zupełnie nową sprawą, która trafiła na karty książki, jest atak dezinformacyjny Rosji skierowany w zagadnienia dotyczące GMO i szczepionek. Wszystko to sprawiło, że drugie wydanie jest o około jedną czwartą obszerniejsze od pierwszego. Dzięki temu może okazać się interesujące nie tylko dla nowych Czytelników, ale również tych, którzy już znają pierwszą edycję W królestwie Monszatana. „Zebranie w jednej książce mitów dotyczących biotechnologii to doskonały pomysł. Marcin Rotkiewicz pokazuje ciekawy obraz współczesnego rolnictwa i działalności organizacji walczących z GMO. Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika rzetelnej nauki i medycyny.” Jan Stradowski, „Focus” [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-60 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48365 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 189-195.
Streszczenie angielskie.
I. METODYKA BADAŃ: 1. Cele i zakres tematyczny badań ; 2. Materiały źródłowe i metody badawcze. II. SPECYFIKA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Istota jakości artykułów żywnościowych ; 2. Warunki prawne determinujące jakość obrotu rynkowego artykułami żywnościowymi ; 3. Znaczenie procesu produkcji i obrotu w kształtowaniu jakości artykułów żywnościowych. III. WPŁYW JAKOŚCI HANDLOWEJ NA DECYZJE ZAKUPOWE NABYWCÓW ŻYWNOŚCI: 1. Ocena jakości oferty wybranych typów placówek handlowych ; 2. Determinanty wyboru produktów żywnościowych ; 3. Realizacja reklamacji jako proces budowania lojalności klientów. IV. ZAOPATRZENIE W ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ KONSUMENTÓW WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO: 1. Znaczenie i rodzaj nabywanych ekologicznych artykułów żywnościowych ; 2. Determinanty zakupu żywności ekologicznej ; 3. Postawa konsumentów przy zakupie produktów ekologicznych i ocena cech artykułów eko pochodzących z Podkarpacia ; 4. Stan rolnictwa ekologicznego w woj. podkarpackim i sugestie konsumentów dotyczące rozwoju żywności produktów Eko. V. ROLA ZAOPATRZENIA HURTOWEGO W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Postrzeganie pośredników hurtowych w procesie zaopatrzenia na przykładzie PCH Agrohurt S.A. ; 2. Wpływ źródeł zaopatrzenia na poziom jakości ; 3. Znaczenie jakości w wyborze i współpracy badanych firm z dostawcami ; 4. Oddziaływanie technicznych warunków zaopatrzenia na jakość towarów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10120 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smart shopping : kupuj świadomie! Żyj zdrowiej! / Doktor Ania. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 259, [5] stron : fotografie ; 22 cm.
Opis według okładki.
Nazwa właściwa autora w copyright: Anna Makowska.
Bibliografia na stronach 258-[260].
Jedzenie to przyjemność, ale jak odnaleźć w gąszczu sklepowych półek wśród tysięcy kolorowych produktów te naprawdę wartościowe? Autorka, farmaceutka z wykształcenia, pokazuje, że robienie zakupów spożywczych nie musi być źródłem stresu, a kluczem do oceny jest skład produktu. "Nasz świat to jedna wielka scena dla wielu aktorów - związków chemicznych. Jedne są lepsze, fajniejsze, a inne mniej korzystne dla naszego zdrowia. To czarne charaktery. Niektórych nie da się uniknąć, ale warto wyeliminować te, które jesteś w stanie odstawić od ręki... Wystarczy wziąć z półki w sklepie opakowanie leżące obok". [Burda Media Polska, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Program Podkarpacki Naturalny Wypas - założenia i efekty jego realizacji ; Prozdrowotne aspekty żywności funkcjonalnej ; Ocena efektów Programu Podkarpacki Naturalny Wypas jako czynnika rozwoju produkcji żywca wołowego na Podkarpaciu ; Rola zwierząt trawożernych w kształtowaniu środowiska przyrodniczego łąk i pastwisk ; Właściwości gleb użytków zielonych wypasanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas ; Zróżnicowanie roślinności oraz analiza flory powierzchni wypasanych w grupach ekologicznych i użytkowych ; Różnorodność owadów zapylających, ich rola w ekosystemach oraz znaczenie łąk i pastwisk w ich ochronie ; Zwalczanie barszczu Sosnowskiego i innych inwazyjnych gatunków roslin przez wypas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12185 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kultura bezpieczeństwa żywności : istota i narzędzia pomiaru / Małgorzata Z. Wiśniewska. - Wydanie 3. uaktualnione i uzupełnione. Stan prawny na 31 lipca 2021 r. - Warszawa : CeDeWu, 2021. - 216 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 197-212.
Współfinansowanie: Uniwersytet Gdański
R. I. Bezpieczeństwo żywności i jego uwarunkowania: 1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary ; 2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle zagrożeń ; 3. Przestępstwa wymierzone w żywność ; 4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności ; 5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności ; R. II. Istota kultury bezpieczeństwa żywności: 1. Kultura i klimat bezpieczeństwa ; 2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i zależności ; 3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa żywności ; 4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności ; 5. Kultura bezpieczeństwa żywności jako element standardów oraz wymogów prawa ; 6. Zjawisko i potrzeba just culture w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności ; R. III. Kształtowanie i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności ; 1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności ; 2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności ; 3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane modele definiowania ; 4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności: Kwestionariusz B. Ball z zespołem ; Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem ; Matryca oceny M. Wrighta z zespołem ; Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi ; Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin ; Macierz L. Jespersen ; Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem ; Kwestionariusz M. Zabukošek z zespołem ; Inne rozwiązania ; Przykłady pomiaru just culture.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 359)
(Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Seria Ekonomiczna ; nr 42)
Dot. woj. podkarpackiego, Jarosławia i Rzeszowa.
Bibliogr. przy rozdz.
Tekst, streszcz. w języku pol. i ang.
1. Wybrane aspekty procesu internacjonalizacji polskiego szkolnictwa wyższego; 2. Rola kapitału ludzkiego w procesie zarządzania wiedzą; 3. Alokacja pomocy publicznej a konkurencyjność polskiej gospodarki; 4. Priorytety polityki Unii Europejskiej w kontekście przemian zachodzących w europejskiej gospodarce - polityka równości płci; 5. Kryteria klasyfikacji i mierniki struktury własnościowej przedsiębiorstw; 6. Strategie zaopatrzenia przedsiębiorstw handlu detalicznego; 7. Renty strukturalne w rolnictwie jako instrument polityki ekonomicznej; 8. Stan i prognoza rozwoju polskiego handlu zagranicznego żywnością i zwierzętami żywymi w latach 1995-2008; 9. Stan i kierunki rozwoju spółdzielczości w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej; 10. Adaptation of Legislative Regulation of the Relationship in Ukraine to the Standards of European Union; 11. The legal nature of treasury revenues due to state payments: the comparions of competing methodological approaches; 12. The tax reform of control council i Germany (May 1945-April 1947); 13. Znaczenie samorządu terytorialnego dla rozwoju lokalnego w świetle opinii mieszkańców; 14. Nierówności dochodów ludności rolniczej w przekroju województw i ich przyczyny; 15. Ocena wybranych warunków działalności gospodarczej w województwie podkarpackim; 16. Zmiany w zaangażowaniu kapitału zagranicznego na Podkarpaciu; 17. Wykorzystanie internetu w działalności podkarpackich przedsiębiorstw; 18. Grupy producentów jako sposób pokonywania barier rozwojowych gospodarstw rolnych w woj. podkarpackim; 19. Jakość życia w kontekście sytuacji materialnej gospodarstw domowych w woj. podkarpackim; 20. Program Aktywizacji Obszarów Wiejskich - funkcjonowanie i realizacja w powiecie jarosławskim; 21. Konkurencyjność PSS "Społem" w Rzeszowie wobec przeobrażeń w sferze handlu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Cz. 3. FORESIGHT: Doświadczenia wynikające z zastosowanych metod badawczych w projektach typu foresight ; Rola foresight w programowaniu innowacyjnej gospodarki regionu ; Proces foresightu regionalnego w obszarze turystyki zrównoważonej na przykładzie wybranych projektów ; Foresight strategiczny w zarządzaniu innowacyjnym ; Scenariusze rozwoju technologii górniczych w aspekcie ich dostępności dla podmiotów decyzyjnych ; Foresight dla zrównoważonego rozwoju regionu na przykładzie województwa podkarpackiego ; Foresight narzędziem wyznaczania kierunków rozwoju przedsiębiorstw zaawansowanych technologicznie ; Foresight i zarządzanie wiedzą szansą na sukces przedsiębiorstwa w nowej gospodarce ; Priorytetowe technologie sektora informacyjnego w projekcie foresight województwa podkarpackiego ; Metodyka postępowania w badaniu delfickim w projekcie foresight ; Ocena ekoinnowacyjności technologii w projekcie foresight. Cz. 4. KLASTRY: Klastry ľ istota i znaczenie w podnoszeniu konkurencyjności przedsiębiorstw ; Uwarunkowania organizacyjno-prawne funkcjonowania klastrów w kontekście regionalnego systemu innowacji ; Klastry medialne we współczesnej gospodarce ; Wsparcie finansowe klastrów w sektorze rolno-spożywczym z funduszy unijnych w latach 2007- 2013 ; Klastry jako narzędzie poprawy konkurencyjności przedsiebiorstw na przykładzie klastra äDolina Lotnicza" w województwie podkarpackim. Cz. 5. EKOLOGICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW I REGIONU: Wpływ ekologicznej reformy podatkowej w wybranych krajach Unii Europejskiej na zachowania proekologiczne przedsiębiorstw ; Aktywność gmin doliny Sanu w zakresie ochrony środowiska ; Źródła modernizacji ekologicznej przedsiębiorstw ; Strategiczne reakcje biznesu na globalne wyzwania ekologiczne w regulowanym środowisku. Cz. 6. EKONOMICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA FIRMY I REGIONU: Rozwój kanałów dystrybucji na rynku żywności ekologicznej ; Wewnętrzny system zarządzania jakością w BRW S.A. ; Klasyfikacja ryzyka w projektach europejskich - cechy projektów i kategorie ryzyka ; Rola władz lokalnych i regionalnych we wspieraniu rozwoju sektora turystyki ; Relacje gospodarstw rolniczych z rynkiem ; Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw a ryzyko w środowisku pracy ; Ocena ekonomicznej efektywności inwestycji w energetykę odnawialną ľ ujęcie metodyczne ; Ocena konkurencyjności systemów produkcyjnych ; Zarządzanie produktywnością pracy w nowoczesnej organizacji ; Przygotowanie propozycji - zdefiniowanie obszarów najbardziej prorozwojowych dla Podlasia ; Finansowa ocena mechanizmów wsparcia inwestycji w energetykę odnawialną na przykładzie ciepłowni biomasowej w Reczu ; Problemy określania rentowności produkcji jednostkowej i małoseryjnej mieszanej ; Wybrane aspekty rozwojowe regionu Podkarpacia ; Sytuacja transportu kolejowego w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej ; Analiza porównawcza metod pomiaru wielkości ryzyka w pracach projektowych na przykładzie przedsięwzięć z branży IT ; Dystrybucja jako element budowy przewagi strategicznej przedsiębiorstw branży mięsnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.2 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego, gminy Pilzno, strefy ekonomicznej Euro-Park Mielec i Międzynarodowych Targów Rzeszowskich.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Evangelia Sdrolia, Grigoris Zarotiadis - Green Entrepreneurship & Green Economy as a Way-Out: Insights from the EU ; Olga Pleşco - Tourism Development - Factor, Cause or Result? Evidence from Romania ; Paweł Frączek - Energy Sector Modernization vs a Change in the Role of Renewable Energy Sources ; Ilona Przybojewska - Cohesion Policy of the European Union and Sustainable Development in the Context of Environmental Protection ; Mioara Borza, Myrvete Badivuku-Pantina - Public and Private Institutional Impact Related to Efficient Administration of Environmental Factors. A Comparative Study at European Level ; Barbara Fura - Principles of Quality and ISO 14001 System Implementation in the Knowledge-Based Economy ; Dariusz Kusz - Znaczenie funduszy strukturalnych UE w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolnych w Polsce w latach 2007-2011 ; Ewa Pałka, Janina Wrońska-Kiczor - Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej w rozwoju wsi i rolnictwa województwa świętokrzyskiego ; Barbara Kutkowska - Nowe funkcje obszarów wiejskich na przykładzie terenu sudeckiego ; Anna Bucała, Leszek Starkel - Wpływ gwałtownych i powolnych zmian użytkowania ziemi na przekształcenia środowiska polskich Karpat ; Tomasz Pilawka - Wybrane aspekty rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich na Dolnym Śląsku ; Małgorzata Górka, Maria Ruda - Innowacje w gospodarstwach rolniczych województwa podkarpackiego ; Ryszard Kata - Procesy globalizacji finansowej a dostęp gospodarstw rolnych do usług bankowych ; Bogumiła Grzebyk - Dopłaty kompensacyjne jako instrument wsparcia regionalnego rozwoju obszarów wiejskich Polski ; Maria Grzybek, Marta Kawa - Ocena wpływu wybranych instytucji na rozwój gospodarstw rolnych ; Małgorzata Borkowska, Michał Kruszyński - Doradztwo rolnicze i samorząd rolniczy województwa łodzkiego w opinii producentów rolnych ; Wiesław Szopiński - Administracja lokalna w rozwoju gospodarstw rolnych - na przykładzie gminy Pilzno ; Mariola Grzebyk, Paulina Filip - Rola zarządzania w funkcjonowaniu samorządu gminnego ; Iwona Kiniorska, Ewa Pałka, Janina Wrońska-Kiczor - Wsparcie instytucjonalne działalności agroturystycznej. Przykład województwa świętokrzyskiego ; Izabela Kurtyka-Marcak - Uwarunkowamnia rozwoju turystyki wiejskiej na terenie Dolnego Śląska ze szczególnym uwzględnieniem obszarów górzystych ; Wiesława Kuźniar - Wybrane aspekty rozwoju partnerstwa turystycznego w regionie w kontekście podnoszenia atrakcyjności wiejskiego obszaru recepcji ; Ewa Nowak, Izabela Korab - Produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki w Górach Świętokrzyskich ; Iwona Szczepaniak - The Role of the Food Industry in the Development of Eastern Poland ; Sławomir Stec, Artur Stec - Udział producentów pierwotnych w pozyskiwaniu środków finansowych na systemy jakości żywności ; Małgorzata Frańczuk - Specjalne strefy ekonomiczne jako instrument wsparcia rozwoju regionalnego na przykładzie specjalnej strefy ekonomicznej Euro-Park Mielec ; Gabriela Czapiewska - Lokalne Grupy Działania a kreowanie rozwoju regionalnego w województwach pomorskim i zachodniopomorskim ; Dominika Król-Směták, Karolina Zając - Współpraca transgraniczna województwa zachodniopomorskiego w świetle opinii mieszkańców regionu ; Małgorzata Żochowska, Aneta Marek - Efekty współpracy transgranicznej wybranych gmin partnerskich Euroregionu Glacensis ; Henryk Łabędzki - Aktywność ekonomiczna ludności na wybranych przygranicznych obszarach wiejskich w południowo-zachodniej Polsce ; Stanisław Sirko - Społeczne i ekonomiczne konsekwencje likwidacji jednostki wojskowej na przykładzie wybranych gmin ; Franciszek Kapusta - Poziom infrastruktury technicznej i społecznej jako indykator i stymulator rozwoju regionalnego ; Ewa Baran - Inwestycje infrastrukturalne czynnikiem poprawy spójności terytorialnej obszarów górskich ; Andrzej Raszkowski - The Importance of City Image in Socio-Economic Development ; Monika Siorek - Międzynarodowe Targi Rzeszowskie jako instrument rozwoju funkcji metropolitalnych ; Wykaz osób recenzujących teksty zgłoszone do publikacji w roczniku 2012 czasopisma „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” - zeszyty nr 24-29.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.29 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nauka i gospodarka ; t. 1)
Materiały z konf. "Nauka i gospodarka", 8-9 listopada 2010 r., Kraków.
Bibliogr. przy ref.
DZIAŁALNOŚĆ INNOWACYJNA W GOSPODARCE: 1. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w województwie lubelskim / Małgorzata Dolińska; 2. Audyt technologiczny jako narzędzie budowy przewagi innowacyjnej przedsiębiorstwa - studium przypadku Labortest Sp. z o.o. / Zofia Gródek-Szostak, Danuta Kajrunajtys; 3. Działalność innowacyjna polskich przedsiębiorstw przemysłowych / Paweł Mielcarek; 4. Pozyskiwanie innowacji w przedsiębiorstwie / Barbara Sieniewska, Karolina Zioło; 5. Innowacje procesowe w branży tworzyw sztucznych / Jolanta Stanienda; 6. Stymulowanie innowacji w projektach inwestycyjnych współfinansowanych ze środków dotacji unijnych / Teresa Szot-Gabryś; 7. Regionalny system innowacji - implikacje jego sprawnego funkcjonowania dla rozwoju i wzmacniania konkurencyjności gospodarki / Elżbieta Sztorc; 8. Stymulowanie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przez centra transferu technologii / Sylwia Wiśniewska. Z TEORII I PRAKTYKI ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO: 1. Ekonomiczne przesłanki połączeń przedsiębiorstw / Ewa Jastrzębska; 2. Imperatyw etyczny jako strategiczny element w procesach zarządzania firmą / Mirosława Krzyścin; 3. Determinanty zdolności absorpcyjnej organizacji / Regina Lenart; 4. Implementacja założeń strategicznych w zarządzaniu placówką oświatową / Damian Ostrowski; 5. Rola rekomendacji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw budowlanych w Polsce / Janusz Signetzki; Kluczowe czynniki sukcesu przedsiębiorstw w sektorze kamienia naturalnego na przykładzie strzegomskich firm kamieniarskich / Monika Wilk-Lechniak; Czynniki wyboru strategii w polskich przedsiębiorstwach. ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH W WARUNKACH KRYZYSU: 1. Zarządzanie ryzykiem na rynku węgla w Polsce - wybrane problemy / Krzysztof Ciszek; 2. Fuzje i przejęcia - szansa czy zagrożenie w dobie kryzysu / Karolina Kolasa-Koziarz; 3. Zarządzanie ryzykiem walutowym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw w warunkach międzynarodowych / Ireneusz Miciuła; 4. Motywowanie pracowników branży energetycznej w czasie kryzysu / Magdalena Paleczny; 5. Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie / Jolanta Walas-Trębacz. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO: 1. Jakość produktu radiowego / Jan Beliczyński; 2. Współpraca z dostawcą jako jeden z kluczowych czynników konkurencyjności / Andrzej Fiodorow; 3. Komercjalizacja badań reputacji sprzedawców internetowych / Dariusz Grabara; 4. Wpływ wybranych czynników na poprawę jakości produktów i wzrost efektywności zarządzania przedsiębiorstwem / Anna Gręda; 5. Współpraca producenta i detalisty jako źródło budowania przewagi konkurencyjnej - ocena wybranych narzędzi producentów / Magdalena Kendik; 6. Zintegrowana ocena ekologiczna i rynkowa produktów na przykładzie zestawu mebli kuchennych / Tomasz Nitkiewicz; 7. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie / Izabela Prządo; 8. Rola promocji gminy w jej funkcjonowaniu w subregionie / Wioletta Wereda, Adam Czarnota; 9. Marka Tauron Polska Energia elementem przewagi konkurencyjnej. ZAGADNIENIA ZARZĄDZANIA PUBLICZNEGO: 1. Społeczne uwarunkowania i rezultaty doskonalenia działalności na przykładzie przedsiębiorstwa o wysokiej efektywności ekonomicznej / Małgorzata Adamska-Chudzińska; 2. Deficyt budżetu państwa w warunkach polskich / Dariusz Baranowski; 3. Finansowanie rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce / Katarzyna Cięciak; 4. Kapitał społeczny jako czynnik rozwoju regionalnego / Krzysztof Kocurek; 5. Koncepcja partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) / Anna Matuszewska; 6. Problematyka implementacji dyrektyw unijnych - prawo konsumenckie na gruncie przepisów wspólnotowych i krajowych / Sylwia Mauch; 7. Zamówienia publiczne w dziedzinie obrony w Unii Europejskiej / Katarzyna Podejko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96093 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. infrastruktury technicznej w gminach województwa podkarpackiego.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Michał Gabriel Woźniak - "Aby postęp nauki i techniki służył życiu" ; Janusz Czerny - Kontrasty aksjologiczne współczesnej cywilizacji ; Franciszek Grabowski, Dorota Dejniak - Ekonomia w kontekście systemów złożonych ; Jerzy Żyżyński - Rola państwa w stymulowaniu nauki jako czynnika rozwoju ; Jerzy Kociszewski - Paradygmaty rozwoju współczesnej gospodarki światowej na przykładzie krajów biednych ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Modernizacja versus spójność społeczno-ekonomiczna ; Michał Gabriel Woźniak - Polityka stabilizacyjna dla spójności społeczno-ekonomicznej w Polsce w kontekście kryzysu z lat 2008-2010 ; Ewa Polak - Problem ubóstwa a polityka kształtowania dochodów w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej - wybrane aspekty ; Tomasz Grzegorz Grosse - Modernizacja obszarów wiejskich w Polsce - rola standardów zarządzania w procesach europeizacji ; Małgorzata Dziembała - Modernizacja i spójność społeczno-ekonomiczna UE w świetle strategii Europa 2020 ; Sergiusz Prokurat - Wpływ Europejskiego Modelu Społecznego na wyrównywanie nierówności społecznych w Europie ; Anita Modrzejewska - Czynniki warunkujące modernizację Polski w kontekście integracji europejskiej. Modernizacja a europeizacja ; Małgorzata Stec - Znaczenie funduszy pomocowych Unii Europejskiej dla spójności społeczno-gospodarczej polskich regionów ; Marek Kośny - Wzrost PKB a poziom ubóstwa w Polsce ; Dariusz Firszt - Międzynarodowy transfer technologii a modernizacja polskiej gospodarki ; Łukasz Jabłoński - Modernizacja gospodarki poprzez kapitał ludzki. Doświadczenia krajów rozwijających się południowej i wschodniej Azji ; Małgorzata Wosiek - Kapitał intelektualny jako wyznacznik procesów modernizacji ; Teresa Bal-Woźniak - Problemy zarządzania sieciami gospodarczymi a realizacja celów modernizacyjnych ; Maria Piotrowska - Model administracji publicznej a jakość obsługi obywateli w urzędach gminnych ; Jacek Buko - Przeciwdziałanie wykluczeniu finansowemu jako element wspierania spójności społecznej ; Jacek Połczyński - Redystrybucyjne skutki opodatkowania dochodów przedsiębiorców podatkiem liniowym w Polsce na tle doświadczeń zagranicznych ; Wanda Kudełka - Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie czlowieka ; Błażej Łyszczarz - Taksonomiczna analiza zróżnicowania sytuacji zdrowotnej w Polsce ; Anna Hnatyszyn-Dzikowska - Terytorialne zróżnicowanie dostępu do usług zdrowotnych w Polsce jako wymiar spójności społeczno-ekonomicznej kraju ; Elżbieta Szul - Anioły biznesu - ich znaczenie w rozwoju przedsiębiorczości ; Anna Wójtowicz-Dawid - Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej - wybrane aspekty prawne ; Paweł Młodkowski - Efekt wypierania w gospodarce otwartej ; Dariusz Koreleski - Regional Differentiation and Sustainable Development ; Zbigniew Łucki - Wyzwania energetyczne Polski w świetle spójności społeczno-ekonomicznej ; Paweł Frączek - Pakiet energetyczno-klimatyczny a budowa elektrowni atomowych w Polsce ; Agnieszka Głodowska - Wpływ rozwoju gospodarczego na sytuację demograficzną w krajach Unii Europejskiej ; Stanisław Maciej Szukalski - Perspektywy rozwoju usług w Polsce w świetle regresu demograficznego i starzenia się społeczeństwa ; Mirosław Zajdel - Trójsektorowa struktura gospodarcza w Polsce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty) ; Ryszarda Bolonek - Kierunki zmian w regionalnych i wojewódzkich strukturach zatrudnienia jako podłoże technologicznej modernizacji polskiej gospodarki ; Magdalena Cyrek - Sektor usług w Polsce jako obszar zatrudnienia w uwarunkowaniach gospodarki opartej na wiedzy ; Tomasz Zalega - Wpływ kryzysu na postawy i zachowania gospodarstw domowych wysokodochodowych ; Pawel Ulman - Sytuacja mieszkaniowa polskich rodzin w świetle danych z badania budżetów gospodarstw domowych ; Marcin Salamaga - Konkurencyjność województw w Polsce w sferze inwestycji proekologicznych a poziom komfortu środowiskowego ; Ewa Baran, Alina Szewc-Rogalska - Infrastruktura techniczna czynnikiem poprawy spójności społeczno-ekonomicznej obszarów problemowych Podkarpacia ; Zofia Wyszkowska - Rola inkubatorów przedsiębiorczości w regionie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.18 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. Euroregionu Karpackiego, Stalowej Woli (s. 182-188), Doliny Lotniczej (s. 101-103), "Tygodnika Sanockiego" (s. 377-388) i Wytwórni Ciast i Lodów Santos (s. 640-651).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang., ros.
Spis treści równol. pol. i ang., częśc. ros. i ang.
Streszcz. ang. przy pracach.
GLOBALNE UWARUNKOWANIA NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNYCH: Michał Gabriel Woźniak: Strategiczne i instytucjonalne wyzwania dla Polski w kontekście globalizacji i regionalizacji; Zofia Chyra-Rolicz: Polska spółdzielczość wobec problemów globalizacji (Tezy do dyskusji); Teresa Bal-Woźniak: Struktury koordynacji sprzyjające innowacyjności; Pavel Ivanovič Ponomarenko: Problemy innovacionnogo puti razvitiâ ekonomiki Ukrainy; Dariusz Firszt: Rozwój potencjału technologicznego polskiej gospodarki jako wyzwanie globalizacji; Władysława Jastrzębska, Dorota Bobrecka-Jamro, Renata Tobiasz-Salach: Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w procesie globalizacji i integracji europejskiej; Tadeusz Kowalewski: Szanse i zagrożenia kształcenia permanentnego w obliczu regionalizacji i globalizacji; Małgorzata Lęcznar: Koncepcja klastrów a podnoszenie konkurencyjności regionu Podkarpackiego w dobie globalizacji; Radosław Puchała: Jaki powinien być kształt sprzyjającej wzrostowi polityki gospodarczej w Polsce w obliczu globalizacji?; Iwona Szczepaniak: Wpływ procesów globalizacji i integracji z UE na sektor MSP (małych i średnich firm spożywczych); Arkadiusz Tuziak: Regionalny kontekst procesów globalizacyjnych; Valentina Mihajlovna Šapoval, Natapâ Petrovna Dubrova: Urovni social'noj otvetstvennosti predprinimatel'stva v kontekste globalizacionnyh processov. REGIONALNE CZYNNIKI WZROSTU GOSPODARCZEGO: Kazimierz Fiedorowicz, Jacek Fiedorowicz: Cechy przestrzeni a wzrost gospodarczy (na przykładzie wybranych cech i obszarów Polski); Anna Karwińska: Działania na rzecz zmniejszania nierówności szans rozwojowych społeczności lokalnych w Polsce; Sławomir Zawisza, Aleksandra Rudzka: Strategia zrównoważonego rozwoju gminy w świetle badań wybranych województw północnej Polski; Jacek Duda: Narodowy plan rozwoju jako podstawa wykorzystania pomocy strukturalnej w krajach Europy Środkowo-Wschodniej; Mariusz Nyk, Michał Ferdzyn: Czynniki sprzyjające rozwojowi województwa łódzkiego; Paweł Frączek: Ocena bezpieczeństwa dostaw gazu ziemnego do Polski; Witosław J. Jasiński: Elity gospodarcze w gminie Gręboszów jako elity wpływu na samorząd terytorialny. Raport z badań terenowych w gminie Gręboszów; Marina Nikolaeva Padeva: Prodovol'stvennyj rynok Ukrainy: problemy i perspektivy razvitiâ; Piotr Rosik: Kapitał publiczny w procesie regionalnej konwergencji w Hiszpanii; Marek Smoleń: Społeczne skutki procesów transformacji gospodarczej w wymiarze lokalnym; Janusz Strojny: Ewolucja bankowości w kontekście rozwoju gospodarczego Euroregionu Karpackiego; Paweł Szura: Praktyka "WPR" a sytuacja rolnictwa jako główna determinanta stanu obszarów wiejskich w realiach Polski; Anetta Waśniewska: Województwo warmińsko-mazurskie na tle regionów sąsiadujących - wybrane zagadnienia. SPOŁECZNY WYMIAR NIERÓWNOŚCI: Tadeusz Janusz, Daniel Stos: Sytuacja sektora badań naukowych w Polsce; Tamara Tkacz: Człowiek i społeczeństwo w rozwoju oświaty; Jacek Woźniak: Kryteria oceny jakości kształcenia w szkole wyższej (na przykładzie ekonomii i zarządzania) jako czynnik wzmacniający nierówności społeczne; Anna Cywirenko: Prawo konstytucyjne wyborców i jego zabezpieczenie na Ukrainie; Wojciech Furman: Formy komunikowania się samorządu z ludnością (na przykładzie czasopisma samorządowego); Marie Gabryšová: Rola wykładowcy w kształtowaniu postaw prospołecznych; Marie Gabryšová, Halina Starzyczná: Metody zarządzania relacjami z klientem w świetle odpowiedzialności społecznej; Iwona Kowalska: Nierówności społeczne w kontekście systemu finansowania pomocy materialnej dla uczniów; Małgorzata Lechwar: Instytucje sektora publicznego a problem nierówności; Renata Marks-Bielska: Kapitał ludzki a kwestie ubóstwa w środowiskach popegeerowskich; Maria Miczyńska-Kowalska: Wirtualizacja konsumpcji w polskiej gospodarce rynkowej na progu XXI wieku; Zinovij Aleksandrovič Naduk: Vliânie kačestva medicinskoj pomosi na formirovanie rynka medicinskih uslug v Ukraine; Anna Nowak: Bariery dostępu do edukacji ludności wiejskiej a reforma edukacji; Tadeusz Pliszka: Wybrane aspekty nierówności społecznych wiedzy i postępu technicznego; Bogusław Ślusarczyk: Bezrobocie w Polsce i UE - najważniejszy element polityki zatrudnienia; Anatolij Tkacz: Nowy etap rozwoju instytucjonalnego w gospodarce transformacyjnej; Bożena Tuziak: Kapitał społeczny lokalnych wspólnot samorządowych; Katarzyna Włodarczyk-Śpiewak: Aspekty jakości życia a poziom satysfakcji życiowej Polaków; Ewa Wójcik, Anna Matras-Bolibok: Zmiany w strukturze zatrudnienia w przemyśle na tle pozostałych sekcji gospodarki narodowej. PODMIOTY GOSPODARCZE DETERMINUJĄCE PODZIAŁ DOCHODÓW: Andrzej Piotr Wiatrak: Wspomaganie rozwoju małych przedsiębiorstw w skali lokalnej; Zofia Wyszkowska: Kapitał finansowy w przedsiębiorstwach; Olga Leonidovna Fanina: Osobennosti trudovyh otnošenij na malom predpriâtii; Mirosław Gorczyca: Wydatki mieszkaniowe, zaległości w opłatach oraz dodatki mieszkaniowe gospodarstw domowych; Colin F. Hales, Andrzej Kamiński: Internet jako narzędzie badań marketingowych; Irina I. Kolesnikova: Development of Enterprise's Business Value in Belarus Region; Beata Onak-Szczepanik: Miejsce i rola sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce Polski; Wojciech Pawnik: Podmiotowość w organizacji - fakt społeczny, czy postmodernistyczny postulat?; Marek Smoleń: Duży sukces firmy z małej miejscowości; Alina Szewc-Rogalska: Grupy kapitałowe w gospodarce polskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej