Bezpieczeństwo żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(4)
Autor
Gajdek Grażyna
(2)
Puchalski Czesław
(2)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Bezpieczeństwo żywności
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; Literatura ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; Literatura ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; Literatura ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; Literatura ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; Literatura ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
M.in. dotyczy jakości jogurtów i kefirów dostępnych na rynku rzeszowskim.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Systemy jakości wobec fałszowania żywności ; Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną ; Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych ; Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim ; Wpływ dodatku różnych związków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych ; Jakościowa analiza palinologiczna i aktywność przeciwutleniająca barwnych frakcji pyłku pszczelego ; Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła ; Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła ; Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy białej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego ; Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzania chipsów jabłkowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109206 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Właściwości sensoryczne niskolaktozowanego napoju o podwyższonej zawartości białka z retentatu serwatkowego ; Właściwości jogurtu z dodatkiem mieszanki błonników (jabłkowego, nasion lnu i babki jajowatej) ; Właściwości ekologicznych twarożków kozich z przyprawami ziołowymi ; Porównanie właściwości fizycznych i chemicznych produktów roślinnych poddanych obróbce "Sous Vide" w stosunku do tradycyjnych metod obróbki termicznej ; Czerwonka bakteryjna (dyzenteria) jako znane aktualne zagrożenie dla zdrowia publicznego ; Ocena jakości jednodniowych soków marchwiowych z dodatkami ; Przetwory z owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) jako przykład żywności funkcjonalnej ; Zmiany przechowalnicze substancji bioaktywnych w oleju z nasion czerwonej papryki ; Wysokosprawny chromatografia cieczowa (HPLC) jako nowoczesna metoda wykrywania zafałszowań żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109220 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kultura bezpieczeństwa żywności : istota i narzędzia pomiaru / Małgorzata Z. Wiśniewska. - Wydanie 3. uaktualnione i uzupełnione. Stan prawny na 31 lipca 2021 r. - Warszawa : CeDeWu, 2021. - 216 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 197-212.
Współfinansowanie: Uniwersytet Gdański
R. I. Bezpieczeństwo żywności i jego uwarunkowania: 1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary ; 2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle zagrożeń ; 3. Przestępstwa wymierzone w żywność ; 4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności ; 5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności ; R. II. Istota kultury bezpieczeństwa żywności: 1. Kultura i klimat bezpieczeństwa ; 2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i zależności ; 3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa żywności ; 4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności ; 5. Kultura bezpieczeństwa żywności jako element standardów oraz wymogów prawa ; 6. Zjawisko i potrzeba just culture w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności ; R. III. Kształtowanie i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności ; 1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności ; 2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności ; 3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane modele definiowania ; 4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności: Kwestionariusz B. Ball z zespołem ; Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem ; Matryca oceny M. Wrighta z zespołem ; Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi ; Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin ; Macierz L. Jespersen ; Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem ; Kwestionariusz M. Zabukošek z zespołem ; Inne rozwiązania ; Przykłady pomiaru just culture.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110060 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej