Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(218)
Forma i typ
Książki
(211)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Proza
(7)
Czasopisma
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Audiobooki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(304)
wypożyczone
(39)
tylko na miejscu
(11)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(44)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(11)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(123)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(21)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(6)
Filia 2 (Fredry 5)
(12)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(9)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(13)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(6)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(26)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(11)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(4)
Filia 9 (Czackiego 5)
(6)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(16)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(10)
Filia 15 (Lwowska 60)
(9)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(12)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(6)
Filia 20 (Solarza 9a)
(6)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Hensel Witold (1917-2008)
(5)
Pazdur Jan (1909-2001)
(5)
Puchalski Czesław
(5)
Zin Marek (1947- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(3)
Duda Grażyna
(3)
Gajdek Grażyna
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Burszta Józef (1914-1987)
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Dżugan Małgorzata
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Gil Marian
(2)
Higman B. W. (1943- )
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(2)
Maurizio Adam (1862-1941)
(2)
Mayer Emeran (1950- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Orosz Susanne (1962- )
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Reps Arnold
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Adamska-Rzepka Aleksandra
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Bailey Adrian
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartolik Paweł Michał (1976- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Beba Bożena
(1)
Bello Walden F. (1945- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Białogłowska-Piwko Beata
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brzeziński Jacek (1934-2003)
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Burbianka Maria (1906-1976)
(1)
Burzyńska Halina
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(24)
2010 - 2019
(59)
2000 - 2009
(51)
1990 - 1999
(25)
1980 - 1989
(20)
1970 - 1979
(28)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(56)
1901-2000
(4)
1945-1989
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(203)
Belgia
(1)
Język
polski
(198)
francuski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(23)
6-8 lat
(16)
0-5 lat
(9)
9-13 lat
(9)
Szkoły wyższe
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Żywność
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: dzieło
Tygodnik Sanocki
(1)
Żydowscy : kronika rodzinna
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1989-
(8)
1901-2000
(4)
2001-0
(4)
1901-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Województwo podkarpackie (1999- )
(4)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski ; okolice)
(1)
Ukraina
(1)
Warszawa
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świat
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(23)
Opracowanie
(20)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Poradnik
(10)
Wydawnictwa popularne
(9)
Podręcznik
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Przepisy kulinarne
(6)
Tablice i wzory
(6)
Encyklopedie
(5)
Podręcznik akademicki
(5)
Podręczniki
(5)
Opowiadania i nowele
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Dane statystyczne
(2)
Encyklopedia
(2)
Komiks
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Raport z badań
(2)
Atlas językowy
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Książka-zabawka
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Sprawozdania
(1)
Słownik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(16)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Historia
(10)
Edukacja i pedagogika
(9)
Kulinaria
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Chemia
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Biologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
218 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy niektórych rozdz. Indeks.
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
SPIS TREŚCI: 1. WITAMINY 1.1. Charakterystyka ogólna i podział 1.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 1.2.1. Witamina A 1.2.2. Witamina D 1.2.3. Witamina E 1.2.4. Witamina K 1.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 1.3.1. Tiamina (witamina B1) 1.3.2. Ryboflawina (witamina B2) 1.3.3. Kwas nikotynowy i jego amid (witamina PP) 1.3.4. Kwas pantotenowy (witamina B5) 1.3.5. Pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina (witamina B6) 1.3.6. Kwas foliowy 1.3.7. Cyjanokobalamina (witamina B12) 1.3.8. Biotyna (witamina H) 1.3.9. Kwas L-askorbinowy (witamina C) 1.3.10. mio-lnozytol i cholina 1.3.11. Witamina P (bioflawonoidy). 2. TŁUSZCZ MLECZNY: STRUKTURA, SKŁAD l WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE 2.1. Wstęp 2.1.1. O podstawowych zaletach masła w skrócie 2.1.2. O historii masła w skrócie 2.1.3. Kontrowersje dotyczące jakości zdrowotnej masła 2.1.4. Sprzeczne interesy przemysłu tłuszczowego i przemysłu mleczarskiego 2.2. Wybrane zarządzania i przepisy prawne odnoszące się do masła 2.3. Struktura fizyczna i skład chemiczny masła 2.3.1. Struktura fizyczna masła 2.3.2. Ogólny skład chemiczny tłuszczu mlecznego 2.4. Naturalne składniki tłuszczu mlecznego 2.4.1. Kwasy tłuszczowe tłuszczu mlecznego 2.4.2. Triacyloglicerole tłuszczu mlecznego 2.4.3. Tokoferole w tłuszczu mlecznym 2.4.4. Substancje nieulegające zmydleniu w tłuszczu mlecznym 2.4.5. Substancje lotne tworzące naturalny aromat masła 2.5. Wpływ procesów technologicznych na właściwości funkcjonalne masła 2.5.1. Zarys technologii produkcji masła 2.5.2. Właściwości funkcjonalne oraz zastosowanie tłuszczu mlecznego i masła Piśmiennictwo 3. ALERGENY ŻYWNOŚCI 3.1. Wprowadzenie 3.2. Podstawowe określenia stosowane w immunologii i alergologii 3.3. Nomenklatura alergenów 3.4. Przyczyny powstawania alergii 3.4.1. Atopia 3.4.2. Ekspozycja na alergeny 3.4.3. Czynniki środowiskowe 3.5. Mechanizm reakcji alergicznej na pokarmy 3.6. Podstawowe alergeny pokarmowe 3.6.1. Alergeny mleka krowiego 3.6.2. Alergeny jaja 3.6.3. Alergeny ryb 3.6.4. Alergeny skorupiaków 3.6.5. Alergeny orzechów 3.6.6. Alergeny orzechów ziemnych (Arachis hypogaea) 3.6.7. Alergeny soi (Glycine max) 3.6.8. Alergeny pszenicy 3.7. Inne surowce roślinne będące źródłem alergenów pokarmowych powszechnych w Polsce 3.7.1. Ziemniak (Solarium tuberosum) 3. 7. 2. Pomidor (Lycopericon esculentum) 3. 7. 3. Seler (Apium graveolens) 3. 7. 4. Marchew (Daucus carota) 3. 7. 5. Truskawka (Fregaria ananassa) 3.8. Substancje dodawane do żywności 3.8.1. Wpływ dodatków do żywności na organizm 3.8.2. Substancje konserwujące 3.8.3. Substancje słodzące 3.8.4. Barwniki 3.8.5. Substancje poprawiające smak 3.9. Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności produktów spożywczych na przykładzie mleka krowiego 3.9.1. Rodzaje procesów zmniejszających alergenność białek mleka 3.9.2. Wpływ procesów termicznych na immunoreaktywne właściwości białek mleka krowiego 3.9.3. Modyfikacje chemiczne białek mleka 3.9.4. Modyfikacje białek mleka w wyniku fermentacji mlekowej 3.9.5. Modyfikacje enzymatyczne białek serwatkowych mleka krowiego 3.9.6. Zastosowanie promieniowania gamma 3.10. Reakcje krzyżowe alergenów Piśmiennictwo 4. MUTAGENNE, RAKOTWÓRCZE l PRZECIWRAKOTWÓRCZE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI 4.1. Wprowadzenie 4.2. Udział substancji mutagennych i rakotwórczych w procesie kancerogenezy 4.3. Aktywacja metaboliczna i tworzenie adduktów z DNA 4.4. Ocena mutagenności i rakotwórczości substancji 4.5. Związki mutagenne w żywności 4.5.1. Wstęp 4.5.2. Mikotoksyny 4.5.3. Nitrozoaminy 4.5.4. Mutageny w żywności poddanej obróbce termicznej 4.5.5. Mutageny w używkach 4.6. Inne czynniki ryzyka 4.7. Substancje ochronne 4.7.1. Wstęp 4.7.2. Substancje o działaniu przeciwrakotwórczym 4.7.3. Chemioprofilaktyka nowotworów 4.8. Podsumowanie Piśmiennictwo 5. SKAŻENIA ŻYWNOŚCI 5.1. Prawna ochrona zdrowia konsumenta 5.2. Rodzaje, stopień i ekologiczne przyczyny skażenia żywności 5.3. Aspekty toksykologiczne 5.3.1. Toksykologia żywności - cel i przedmiot badań 5.3.2. Toksyczne właściwości zanieczyszczeń żywności 5.3.3. Ocena toksykologiczna związków chemicznych 5.3.4. Substancje obce w organizmie 5.4. Zanieczyszczenie żywności metalami 5.4.1. Źródła zanieczyszczenia 5.4.2. Toksyczne działante metali 5.4.3. Zawartość metali w surowcach żywnościowych 5.4.4. Pobranie metali z żywnością 5.5. Mikotoksyny 5.5.1. Skażenie żywności i pasz mikotoksynami 5.5.2. Działanie toksyczne mikotoksyn 5.5.3. Sposoby zapobiegania powstawaniu, usuwanie lub inaktywacja niektórych mikrotoksyn z paszy i żywności 5.5.4. Metody oznaczania mikotoksyn 5.6. Pestycydy 5.6.1. Klasyfikacja pestycydów 5.6.2. Toksyczne właściwości wybranych pestycydów 5.7. Polichlorobifenyle 5.8. Dioksyny 5.8.1. Chemiczne właściwości dioksyn 5.8.2. Występowanie 5.8.3. Toksyczne właściwości dioksyn 5.8.4. Ocena toksyczności dioksyn 5.9. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 5.10. Azotany(V) i azotany(lll) 5.10.1. Źródła azotanów(V) i azotanów(lll) w żywności 5.10.2. Działanie toksyczne azotanów(V) i azotanów(lll) 5.10.3. Pobranie azotanów(V) i azotanów(lll) z żywnością 5.11. Radionuklidy 5.11.1. Źródła i kumulacja radionuklidów w żywności 5.11.2. Skutki biologiczne działania radionuklidów 5.12. Możliwości technologiczne zmniejszenia skażenia żywności Piśmiennictwo 6. ROLA SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA 6.1. Potrzeby człowieka w zakresie żywienia 6.2. Wartość biologiczna białka 6.2.1. Rola aminokwasów w organizmie 6.2.2. Przemiany białek w organizmie 6.2.3. Zapotrzebowanie na białko 6.2.4. Wartość odżywcza białka 6.3. Wartość biologiczna lipidów 6.3.1. Rola lipidów pożywienia 6.3.2. Przemiany lipidów w organizmie 6.3.3. Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych 6.3.4. Cholesterol i jego rola w organizmie 6.3.5. Zapotrzebowanie człowieka na lipidy 6.4. Wartość biologiczna sacharydów 6.4.1. Rola sacharydów w organizmie 6.4.2. Przemiany sacharydów w organizmie 6.4.3. Rola błonnika 6.4.4. Zapotrzebowanie na sacharydy 6.5. Wartość biologiczna witamin 6.5.1. Rola witamin 6.5.2. Czynniki wpływające na przyswajalność witamin 6.5.3. Rola witamin w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.6. Składniki mineralne i równowaga kwasowo-zasadowa 6.6.1. Rola składników mineralnych w organizmie 6.6.2. Czynniki wpływające na przyswajalność składników mineralnych 6.6.3. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu 6.7. Woda i gospodarka wodą w organizmie 6.8. Normy żywienia i zasady prawidłowego odżywiania 6.9. Rola składników żywności w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.9.1. Wprowadzenie 6.9.2. Otyłość 6.9.3. Miażdżyca 6.9.4. Nadciśnienie tętnicze krwi 6.9.5. Osteoporoza 6.9.6. Anoreksja i bulimia 6.9.7. Żywność funkcjonalna w prewencji chorób Piśmiennictwo 7. INTERAKCJE SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI 7.1. Wprowadzenie 7.2. Struktury składników żywności i interakcje fizyczne 7.3. Czynniki wpływające na chemiczne i biochemiczne interakcje składników 7.4. Interakcje wpływające na barwę żywności 7.4.1. Zmiany barwników mięsa i ryb 7.4.2. Zmiany naturalnych barwników owoców i warzyw 7.4.3. Brunatnienie nieenzymatyczne 7.4.4. Ciemnienie enzymatyczne 7.5. Interakcje wpływające na zapach żywności 7.5.1. Interakcje związków zapachowych z głównymi składnikami żywności 7.5.2. Reakcje hydrolizy 7.5.3. Utlenianie 7.5.4. Procesy pirolityczne 7.6. Interakcje wpływające na teksturę i reologiczne właściwości żywności 7.6.1. Wprowadzenie 7.6.2. Interakcje wywołujące stężenie pośmiertne i kruszenie mięsa 7.6.3. Denaturacja białek w mrożonej żywności 7.6.4. Interakcje w żelach i jadalnych foliach 7.6.5. Reakcje sieciowania w cieście 7.7. Interakcje zmieniające biologiczną wartość żywności 7.7.1. Zmiany strawności białek 7.7.2. Straty aminokwasów 7.8. Powstawanie związków toksycznych Piśmiennictwo 8. ROLA ANALITYKI CHEMICZNEJ W ZAPEWNIANIU POŻĄDANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 8.1. Wprowadzenie 8.2. Rola analityki w zapewnianiu jakości surowców i w jej ocenie 8.3. Analityka chemiczna w interesie konsumenta 8.4. Chemiczne metody badania produktów żywnościowych 8.4.1. Wprowadzenie 8.4.2. Miareczkowanie 8.4.3. Miareczkowanie potencjometryczne 8.4.4. Metody kolorymetryczne i spektrofotometryczne 8.4.5. Metody chromatograficzne 8.5. Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności 8.6. Granice wykrywalności oznaczanych składników w różnych surowcach i produktach żywnościowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-54 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89441 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Le Monde Diplomatique)
Kapitalizm przeciw chłopom ; Degradacja wsi meksykańskiej ; Jak powstał kryzys ryżowy na Filipinach ; Niszczenie rolnictwa afrykańskiego ; Chłopi, partia i kryzys rolnictwa w Chinach ; Biopaliwa i utrata bezpieczeństwa żywnościowego ; Opór i droga w przyszłość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97328 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Čto i kogda ect' : kak najti zolotuû serebinu meždu golodom i pereedaniem (umnoe pitanie)" 2020.
Indeks.
Nasze życie nie jest sprintem – „schudnąć do lata”, lecz maratonem – „być zdrowym, pełnym energii przez wiele lat i zapobiec wczesnemu starzeniu się”. W żywieniu ważne jest trzymanie się złotego środka, uwzględnianie rad nauki, tradycyjnych praktyk i indywidualnej specyfiki. Nikt nie zna nas lepiej niż my sami. Jeśli do tej wiedzy dodamy zrozumienie podstawowych procesów, pomoże to w podejmowaniu słusznych i zdrowych decyzji. Książka A. Beloveshkina, doktora nauk medycznych, wykładowcy, jest zestawieniem elastycznych zasad, z których każdą można stosować osobno. Zasady systemu żywienia, wyboru produktów, a także psychologii żywienia odpowiadają na najważniejsze pytania: kiedy jeść? co jeść? jak jeść? [Wydawnictwo Bis, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; t. 262)
Na. k. tyt. nazwa aut. Bender A.E.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-54959 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle.
Indeks.
Mało, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze jak mówi reklama? Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin i nabiału, przekopały chłodnie z mrożonkami, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażyły nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybrać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne o bezwartościowe. Informują jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. [Publicat, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613(2) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48365 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl, [2021]. - 1 płyta audio CD (5 godz. 52 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 5 godz. 52 min.
Czyta Autor.
Nagranie w formacie mp3.
Wyjątkowy leksykon w którym znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden „smacznych słów”. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o języku polskim - pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek. [Heraclon International, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3139 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Bosz, 2014. - 200 s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt „smacznych słów”. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od „ananasa” do „żurku” wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-811.162.1 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Metody analizy żywności / Józef Budsławski, Zygmunt Drabent. - Wyd. 2 zm. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1972. - 403, [1] s. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. Indeks
- Zasady pobierania próbek do analizy - Metody fizykochemiczne - Badanie niektórych cech produktów żywnościowych - Chemiczne badanie produktów żywnościowyh
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38931 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Maria Burbianka, Anna Pliszka, Halina Burzyńska. - Wyd. 5 popr. i unowocześnione. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1983. - 539, [1] s. : fot., rys. ; 25 cm.
Indeks
Bibliogr. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-59605 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48419 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "El hambre" 2014.
Na okł : To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia - to cud, że tylu nie ma - to podłość. Martin Caparrós.
Bibliogr. s. 711-712.
"Co pięć sekund dziecko poniżej dziesiątego roku życia umiera z głodu na planecie, która obfituje w bogactwa... Jak, do diabła, możemy żyć, wiedząc, że dzieją się takie rzeczy?" - pyta Martin Caparrós i postanawia opowiedzieć o głodzie WSZYSTKO. Odwiedza Niger, Sudan, Indie, Bangladesz i Madagaskar. Widzi umierające z głodu dzieci i bezradne matki, opisuje buszujących na wysypiskach biedaków na przedmieściach Buenos Aires i ofiary śmieciowego jedzenia w Stanach Zjednoczonych. Pytając DLACZEGO o głodzie się milczy - pokazuje, że to nie tylko problem Afryki i Indii, lecz choroba najbardziej rozwiniętych krajów świata. Pytając DLACZEGO współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu - rozmawia z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, lekarzami, pracownikami korporacji i giełdy. Pytając DLACZEGO skala głodu jest tak ogromna - zaskakuje faktami i liczbami. Nie znajduje odpowiedzi, ale widzi jaśniej. Przerywa wstydliwą ciszę. Oburza się i wścieka, krzyczy i oskarża, porusza sumienia i kruszy przekonanie, że nas to nie dotyczy... [Wydaw. Literackie, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-36 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103919 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-36 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-3 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej