Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(219)
Forma i typ
Książki
(212)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Proza
(7)
Czasopisma
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Audiobooki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(299)
wypożyczone
(39)
tylko na miejscu
(11)
nieokreślona
(9)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(44)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(11)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(123)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(20)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(6)
Filia 2 (Fredry 5)
(12)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(9)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(13)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(6)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(26)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(11)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(4)
Filia 9 (Czackiego 5)
(6)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(16)
Filia 11 (Dębicka 170)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(10)
Filia 15 (Lwowska 60)
(9)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(12)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(6)
Filia 20 (Solarza 9a)
(6)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Hensel Witold (1917-2008)
(5)
Pazdur Jan (1909-2001)
(5)
Puchalski Czesław
(5)
Zin Marek (1947- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(3)
Duda Grażyna
(3)
Gajdek Grażyna
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Burszta Józef (1914-1987)
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Dżugan Małgorzata
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Gil Marian
(2)
Higman B. W. (1943- )
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(2)
Maurizio Adam (1862-1941)
(2)
Mayer Emeran (1950- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Orosz Susanne (1962- )
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Reps Arnold
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Adamska-Rzepka Aleksandra
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Bailey Adrian
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartolik Paweł Michał (1976- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Beba Bożena
(1)
Bello Walden F. (1945- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Białogłowska-Piwko Beata
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brzeziński Jacek (1934-2003)
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Burbianka Maria (1906-1976)
(1)
Burzyńska Halina
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(24)
2010 - 2019
(60)
2000 - 2009
(51)
1990 - 1999
(25)
1980 - 1989
(20)
1970 - 1979
(28)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(57)
1901-2000
(4)
1945-1989
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(204)
Belgia
(1)
Język
polski
(199)
francuski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(23)
6-8 lat
(16)
0-5 lat
(9)
9-13 lat
(9)
Szkoły wyższe
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5261)
Literatura polska
(4588)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3696)
Żywność
(-)
Rodzina
(3682)
II wojna światowa (1939-1945)
(3074)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2565)
Relacje międzyludzkie
(2457)
Zwierzęta
(2401)
Powieść polska
(2389)
Tajemnica
(2128)
Powieść amerykańska
(1980)
Wojsko
(1923)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1880)
Magia
(1877)
Pisarze polscy
(1788)
Język polski
(1666)
Dziewczęta
(1563)
Żydzi
(1542)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1448)
Nastolatki
(1344)
Śledztwo i dochodzenie
(1313)
Uczniowie
(1302)
Kultura
(1301)
Życie codzienne
(1251)
Literatura
(1198)
Polacy za granicą
(1173)
Małżeństwo
(1172)
Polityka
(1168)
Dzieci
(1122)
Powieść angielska
(1120)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1054)
Psy
(1047)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(996)
Wsie
(994)
Ludzie a zwierzęta
(986)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(968)
Trudne sytuacje życiowe
(952)
Nauka
(948)
Literatura dziecięca polska
(940)
Historia
(901)
Duchowieństwo katolickie
(891)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(877)
Literatura młodzieżowa polska
(869)
Boże Narodzenie
(858)
Zabójstwo
(858)
Arystokracja
(856)
Chłopcy
(844)
Opowiadanie polskie
(839)
Turystyka
(825)
Koty
(818)
Politycy
(816)
Kościół katolicki
(813)
Sekrety rodzinne
(796)
Policjanci
(794)
Dziecko
(789)
Dziennikarze
(783)
Podróże
(734)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(718)
Postawy
(716)
Wychowanie w rodzinie
(715)
Osoby zaginione
(706)
Prywatni detektywi
(705)
Wybory życiowe
(698)
Uprowadzenie
(689)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(668)
Prawo
(668)
Przestępczość zorganizowana
(663)
Wojna
(659)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(649)
Muzyka
(647)
Etyka
(642)
Miasta
(642)
Religia
(642)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(633)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(625)
Topografia
(620)
Matki i córki
(618)
Walka dobra ze złem
(615)
Chrześcijaństwo
(603)
Mężczyzna
(603)
Sztuka polska
(603)
Powieść obyczajowa polska
(598)
Szkolnictwo
(584)
Ruch oporu
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Temat: dzieło
Tygodnik Sanocki
(1)
Żydowscy : kronika rodzinna
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1989-
(8)
1901-2000
(4)
2001-0
(4)
1901-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Województwo podkarpackie (1999- )
(4)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski ; okolice)
(1)
Ukraina
(1)
Warszawa
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świat
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(23)
Opracowanie
(20)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Poradnik
(11)
Wydawnictwa popularne
(9)
Podręcznik
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Przepisy kulinarne
(6)
Tablice i wzory
(6)
Encyklopedie
(5)
Podręcznik akademicki
(5)
Podręczniki
(5)
Opowiadania i nowele
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Dane statystyczne
(2)
Encyklopedia
(2)
Komiks
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Raport z badań
(2)
Atlas językowy
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Książka-zabawka
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Sprawozdania
(1)
Słownik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Historia
(10)
Edukacja i pedagogika
(9)
Kulinaria
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Chemia
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Biologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
219 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Książka opracowana na podstawie ponad 10 000 przeprowadzonych badań naukowych.
Bibliogr. s. [465]-480. - Indeks.
Cuda zawarte w pokarmach ; Trzy teorie zdrowej żywności ; UKŁAD KRĄŻENIA: Serce, Cholesterol, Zakrzepy i zatory, Udar mózgu, Nadciśnienie tętnicze ; UKŁAD POKARMOWY: ZAPARCIA, Biegunki, Niestrawność, Gazy, Nietolerancja Laktozy, Zgaga, Kolka, Zespół jelita nadpobudliwego, Uchyłkowatość Jelita Grubego, Choroba wrzodowa, Kamica żółciowa, Kamica nerkowa ; NOWOTWORY: Pokarmy w walce z rakiem, Rak sutka, Rak jelita grubego, Rak płuc, Rak trzustki, Rak żołądka, Inne nowotwory ; BĄDŹ PEŁEN ENERGII: Pobudka dla mózgu, Popraw swój nastrój, Niepokój i stres, Zachowania antyspołeczne, Bóle głowy ; NAJCZĘSTSZE INFEKCJE I PROBLEMY Z ODDYCHANIEM: Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń, Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny, Astma, Zakażenia układu moczowego, Wirusy opryszczki ; PROBLEMY KOSTNO-STAWOWE: Reumatyzm, Osteoporoza ; UKŁAD ROZRODCZY: Seks, hormony, płodność, Zaburzenia miesiączkowania ; CUKRZYCA I INNE SCHORZENIA: Cukrzyca, Dieta w różnych schorzeniach, Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów ; DODATEK: Zdrowe siły w ponad sześćdziesięciu pokarmach, pokarmy o największej zawartości witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Translation from the English language edition : Food Packaging Hygiene" 2015.
Bibliogr. przy rozdz.
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestia bezpieczeństwa i higieny żywności ; 2. Zanieczyszczenia nieograniczone żywności jako wynik oddziaływania opakowań ; 3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej ; 4. Ograniczone zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia ; 5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności ; 6. Powstanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104787 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-49038 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Problemy żywnościowe / Leszek Chmielowski. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1982. - 143 s., [16] s. tabl. : il., 7 tab. ; 20 cm.
(Biblioteka Problemów ; t. 278)
Bibliogr. s. 137-138
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58317 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dla studentów akademii rolniczych
Indeksy
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-64232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 189-195.
Streszczenie angielskie.
I. METODYKA BADAŃ: 1. Cele i zakres tematyczny badań ; 2. Materiały źródłowe i metody badawcze. II. SPECYFIKA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Istota jakości artykułów żywnościowych ; 2. Warunki prawne determinujące jakość obrotu rynkowego artykułami żywnościowymi ; 3. Znaczenie procesu produkcji i obrotu w kształtowaniu jakości artykułów żywnościowych. III. WPŁYW JAKOŚCI HANDLOWEJ NA DECYZJE ZAKUPOWE NABYWCÓW ŻYWNOŚCI: 1. Ocena jakości oferty wybranych typów placówek handlowych ; 2. Determinanty wyboru produktów żywnościowych ; 3. Realizacja reklamacji jako proces budowania lojalności klientów. IV. ZAOPATRZENIE W ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ KONSUMENTÓW WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO: 1. Znaczenie i rodzaj nabywanych ekologicznych artykułów żywnościowych ; 2. Determinanty zakupu żywności ekologicznej ; 3. Postawa konsumentów przy zakupie produktów ekologicznych i ocena cech artykułów eko pochodzących z Podkarpacia ; 4. Stan rolnictwa ekologicznego w woj. podkarpackim i sugestie konsumentów dotyczące rozwoju żywności produktów Eko. V. ROLA ZAOPATRZENIA HURTOWEGO W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Postrzeganie pośredników hurtowych w procesie zaopatrzenia na przykładzie PCH Agrohurt S.A. ; 2. Wpływ źródeł zaopatrzenia na poziom jakości ; 3. Znaczenie jakości w wyborze i współpracy badanych firm z dostawcami ; 4. Oddziaływanie technicznych warunków zaopatrzenia na jakość towarów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10120 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-93803/t.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy niektórych rozdz. - Indeks.
Książka polecana studentom i pracownikom naukowym wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp., przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności.
SPIS TREŚCI: 1. SACHARYDY W ŻYWNOŚCI ľ BUDOWA I PRZEKSZTAŁCENIA 1.1. Wprowadzenie 1.2. Klasyfikacja monosacharydów 1.3. Występowanie sacharydów i ich ważniejsze zastosowania 1.4. Budowa monosacharydów 1.5. Budowa disacharydów i oligosacharydów 1.6. Budowa polisacharydów 1.7. Budowa skrobi 1.8. Chiralność sacharydów i polisacharydów 1.9. Reaktywność sacharydów prostych 1.9.1.Reaktywność wynikająca z hydroksyaldehydowego i hydroksyketonowego charakteru sacharydów 1.9.2. Reakcje specyficzne dla sacharydów 1.10. Cyklodekstryny 1.11. Właściwości fizyczne i chemiczne polisacharydów 1.11.1. Uwagi ogólne 1.11.2. Skrobia 2. WŁAŚCIWOŚCI FUNKCJONALNE SACHARYDÓW 2.1. Smak 2.1.1. Mechanizm odczuwania smaku 2.1.2. Słodkość 2.2. Aromaty pochodzenia sacharydowego 2.3. Barwniki pochodzenia sacharydowego 2.4. Właściwości teksturotwórcze sacharydów 2.5. Substancje balastowe, skrobia oporna i prebiotyki 2.6. Mikrokapsułkowanie 3. LIPIDY 3.1. Wprowadzenie 3.2. Definicja i klasyfikacja lipidów 3.3. Kwasy tłuszczowe 3.3.1. Nomenklatura kwasów tłuszczowych 3.3.2. Charakterystyka ogólna kwasów tłuszczowych 3.3.3. Kwasy tłuszczowe nasycone 3.3.4. Kwasy tłuszczowe monoenowe 3.3.5. Kwasy tłuszczowe polienowe 3.3.6. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 3.4. Acyloglicerole 3.4.1. Charakterystyka ogólna 3.4.2. Nomenklatura i stereochemia 3.4.3. Skład i struktura naturalnych triacylogliceroli 3.4.4. Mono- i diacyloglicerole 3.5. Eterowe analogi acylogliceroli 3.6. Acylowe pochodne innych alkoholi niż glicerol ľ woski 3.7. Glikoglicerolipidy. Glikozylodiacyloglicerole 3.8. Glicerofosfolipidy 3.9. Sfingolipidy 3.10. Sulfolipidy i inne lipidowe związki siarkowe 3.11. Alkohole lipidowe 3.11.1. Charakterystyka ogólna 3.11.2. Wyższe alkohole tłuszczowe 3.11.3. Sterole 3.11.4. Alkohole triterpenowe 3.11.5. Karotenole i inne alkohole 3.12. Węglowodory 3.13. Lipochromy ľ substancje barwne tłuszczów 3.14. Reakcje chemiczne kwasów tłuszczowych i acylogliceroli 3.14.1. Charakterystyka ogólna 3.14.2. Reakcje chemiczne grupy karboksylowej i estrowej 3.14.3. Reakcje w łańcuchu węglowodorowym 3.14.4. Reakcje termiczne i oksydatywnotermiczne 3.14.5. Przemiany tłuszczów w procesie głębokiego smażenia 3.15. Podstawowe problemy analizy lipidów 3.15.1. Wprowadzenie 3.15.2. Ekstrakcja lipidów z tkanek 3.15.3. Skład kwasów tłuszczowych 3.15.4. Analiza prostych i złożonych lipidów 3.15.5. Analiza strukturalna lipidów metodą enzymatyczną 4. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA TŁUSZCZÓW JADALNYCH 4.1. Pochodzenie, otrzymywanie i skład ogólny tłuszczów 4.2. Podział tłuszczów naturalnych 4.3. Skład kwasów tłuszczowych naturalnych tłuszczów 4.4. Polimorfizm i struktura krystaliczna 4.5. Funkcjonalne właściwości tłuszczów 4.6. Tłuszcze przetworzone i produkty tłuszczowe 4.6.1. Wprowadzenie 4.6.2. Tłuszcze modyfikowane 4.6.3. Szorteningi 4.6.4. Tłuszcze smażalnicze 4.6.5. Tłuszcze piekarskie 4.6.6. Tłuszcze (lipidy) strukturyzowane 4.6.7. Tłuszcze cukiernicze do polew. Masło kakaowe i jego alternatywy 4.6.8. Emulsje tłuszczowe 4.7. Aspekty żywieniowe tłuszczów 5. BIAŁKA ľ BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI 5.1. Struktura białek 5.1.1. Wprowadzenie 5.1.2. Struktura pierwszorzędowa 5.1.3. Konformacja 5.1.4. Struktura czwartorzędowa 5.2. Denaturacja białek 5.3. Funkcjonalne właściwości białek 5.3.1. Wprowadzenie 5.3.2. Rozpuszczalność 5.3.3. Utrzymywanie wody 5.3.4. Żelowanie 5.3.5. Emulgowanie lipidów 5.3.6. Tworzenie piany 5.4. Przemiany białek w czasie przechowywania i przetwarzania żywności 5.4.1. Zmiany zachodzące wskutek ogrzewania 5.4.2. Zmiany wskutek utleniania i działania promieniowania 5.4.3. Reakcje białek w środowisku zasadowym 5.5. Enzymatyczne i chemiczne modyfikowanie białek 5.5.1. Hydroliza 5.5.2. Wytwarzanie plastein 5.5.3. Reakcje katalizowane transglutaminazą 5.5.4. Alkilowanie 5.5.5. Reakcje z polisachararydami 5.5.6. Acylowanie grup nukleofilowych w białkach 5.5.7. Reakcje z fosforami Piśmiennictwo 6. CHARAKTERYSTYKA BIAŁEK GŁÓWNYCH SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH 6.1. Białka mięśniowe 6.1.1. Występowanie i skład aminokwasowy 6.1.2. Białka cieczy międzykomórkowej i sarkoplazmy 6.1.3. Białka frakcji miofibrylarnej 6.1.4. Białka stromy 6.2. Białka mleka 6.2.1. Wprowadzenie 6.2.2. Kazeiny 6.2.3. Białka serwatki 6.2.4. Enzymatyczne i funkcjonalne właściwości białek mleka 6.3. Białka jaja 6.3.1. Charakterystyka ogólna 6.3.2. Białka części białkowej jaja 6.3.3 Białka żółtka jaja 6.3.4. Funkcjonalne właściwości białek jaja 6.4. Białka nasion zbóż 6.4.1. Podział i charakterystyka 6.4.2. Gluten 6.5. Białka nasion roślin oleistych i strączkowych 6.5.1. Białka soi 6.5.2. Białka nasion innych roślin 6.5.3. Biologiczna wartość białek 6.6. Białka organizmów jednokomórkowych 6.6.1. Wprowadzenie 6.6.2. Organizmy wykorzystywane do wytwarzania biomasy 6.6.3. Właściwości biomasy jednokomórkowców 6.6.4. Przetwarzanie biomasy jednokomórkowców do celów paszowych i żywnościowych 6.6.5. Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego 6.7. Inne białka żywności 6.7.1. Wprowadzenie 6.7.2. Białka wiążące metale 6.7.3. Białka słodkie Piśmiennictwo 7. METODY OZNACZANIA I BADANIA BIAŁEK W ŻYWNOŚCI 7.1. Wprowadzenie 7.2. Oddzielanie niebiałkowych związków azotowych 7.3. Frakcjonowanie białek 7.4. Chromatograficzne rozdzielanie białek 7.5. Zastosowanie chromatografii podziałowej do identyfikacji i oznaczania aminokwasów 7.6. Badanie białek metodami elektroforetycznymi 7.7. Badanie składu aminokwasowego białek 7.8. Oznaczanie zawartości białek 7.8.1. Metoda Kjeldahla 7.8.2. Wykorzystanie absorpcji w nadfiolecie 7.8.3. Metoda biuretowa 7.8.4. Metoda Lowryĺego 7.8.5. Oznaczenia polegające na reakcji z barwnikami 7.8.6. Metody immunometryczne Piśmiennictwo 8. NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE 8.1. Wprowadzenie 8.2. Aminokwasy i peptydy 8.2.1. Właściwości 8.2.2. Występowanie w artykułach żywnościowych 8.2.3. Zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania żywności 8.3. Aminy i ich pochodne 8.3.1. Występowanie i wpływ na jakość żywności 8.3.2. Lotne aminy 8.3.3. Histamina i alifatyczne poliaminy 8.3.4. N-Nitrozoaminy 8.3.5. Heterocykliczne aminy aromatyczne 8.3.6. Peptydy biologicznie czynne 8.4. Kwasy nukleinowe i nukleotydy Piśmiennictwo
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Kontinuum)
Mat. z konf. pt.:"(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", która odbyła się w 2013 r.
W cop. r. wyd.: 2013.
Indeks.
Wstęp ; Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) ; CZ. I JEDZENIE W (NIE)ŚWIADOMOŚCI: Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich ; Zmierzch epoki tradycyjnego tradycyjnego konsumenta, czyli wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczy w Polsce - przykład Warszawy ; Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych ; Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności ; CZ. II KONTEKSTY WYBRANYCH REPREZENTACJI JEDZENIA W KULTURZE WSPÓŁCZESNEJ: Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie ; Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczne Master Chef ; Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki ; "Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ; Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych ; CZ. III MIĘDZY ETYKĄ A FILOZOFIĄ, MIĘDZY PRAGNIENIEM A POTRABĄ: Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze - niemoralność heroicznej etyki ; Filozofia kanibalizmu ; "Food film" na opak. Artystyczny wymiar jedzenia w filmach "Wielkie żarcie", "Super Size Me" oraz "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102209 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-64
Książka
W koszyku
Czekolada / [tekst:] Sandrine Dumas Roy ; [ilustracje:] Nicolas Gouny ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Warszawa : Harperkids, copyright 2022. - 33, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: "Le chocolat" 2017.
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Chcę wiedzieć” kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.W serii ukazały się dotychczas: „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Chlebek”. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-66/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-67421 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak powstają różne rzeczy / Liliana Fabisińska ; ilustracje: Katarzyna Urbaniak. - Poznań : Papilon, copyright 2022. - [28] stron : ilustracje kolorowe ; 32 cm.
(Od...Do)
Opis według okładki.
Okładka wliczona w paginację.
Dzieci pytają: co? jak? dlaczego? Seria "Od...do" odpowiada. Skąd się bierze chleb? Jak powstaje samochód? Co trzeba zrobić, żeby zbudować dom? Skąd się biorą książki? Pokazujemy i objaśniamy, jak powstają rzeczy, które otaczają nas na co dzień. Pytajcie śmiało! samochód * samolot * szkło * dom *krzesło * książka * klocki * spodenki * plaster * chleb * żółty ser * czekolada * lody Pełne szczegółów ilustracje, na których dziecko odnajdzie fascynujące elementy. Przystępnie napisany, zrozumiały tekst. Do tego trwałe, kartonowe strony. Książka, z którą trudno się rozstać. [www.azymut.pl, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [223]-239.
Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autorów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej