Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(38)
Forma i typ
Książki
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(19)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(22)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(3)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Autor
Milewska Mariola
(3)
Prączko Anna
(3)
Stasiak Andrzej
(3)
Allsbrook Wesley
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Murak Katarzyna
(2)
Szajna Renata
(2)
Woolever Laurie
(2)
Ziaja Alina
(2)
Ławniczak Danuta
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barski Marcin
(1)
Bennett Bridget
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bui Andrew
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Dietl Jerzy (1927- )
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Hofstetter Rachel
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jastrzębski Witold
(1)
Knowles Tim
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Majka Jerzy (1950- )
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Oleniuch Iwona
(1)
Pacześ Rafał (1990- )
(1)
Pawlak Janusz
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Sala Józef
(1)
Schlosser Eric
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skowron-Wilusz Agnieszka
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Staszewski Krzysztof
(1)
Tawska Iwona
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wigeland Róża
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(1)
Łysiak Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Hotelarze
(1)
Menedżerowie
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura
(1)
Temat
Kobieta
(5238)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Gastronomia
(-)
Rodzina
(3657)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2552)
Relacje międzyludzkie
(2441)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2107)
Powieść amerykańska
(2016)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1884)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1446)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1310)
Kultura
(1301)
Uczniowie
(1289)
Życie codzienne
(1246)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1116)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1053)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Wsie
(987)
Władcy
(987)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(947)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(942)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Powieść obyczajowa amerykańska
(881)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(850)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(830)
Turystyka
(824)
Koty
(817)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(810)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(780)
Podróże
(727)
Wychowanie w rodzinie
(719)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Postawy
(711)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(687)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(664)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(649)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(640)
Miasta
(639)
Społeczeństwo
(636)
Wychowanie
(636)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(605)
Mężczyzna
(604)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: dzieło
Mosty (czasop.)
(1)
Przekrój (czasop.)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(5)
1989-2000
(3)
1945-1989
(2)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Świat
(2)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Centralny Okręg Przemysłowy
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Podkarpackie, województwo
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Gatunek
Reportaż
(4)
Podręczniki akademickie
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Informatory
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Biografia
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Plakat polityczny polski
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Historia
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
38 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86908/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bohdan Baranowski. - Wrocław [i in.] : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. - 136, [1] s., [100] s. tabl. : fot., il. ; 19 x 21 cm.
Bibliogr.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51113 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch? [Pascal, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny - Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [Buchmann, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 228-[232].
1. USŁUGI GASTRONOMICZNE: Pojęcie gastronomii ; Rodzaje lokali gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych, Rodzaje zakładów gastronomicznych, Catering, Gastronomia hotelowa ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych: Wprowadzenie, Gastronomia indywidualna, Gastronomia systemowa, Gastronomia specjalna ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; 2. REKLAMA I PROMOCJA W GASTRONOMII ; 3. ARANŻACJA SALI KONSUMENCKIEJ W ZAKŁADZIE GASTRONOMICZNYM: Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego ; Meble ; Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach ; Dekoracje ; Bielizna stołowa ; Zastawa stołowa: Wprowadzenie, Naczynia szklane, Zastawa stołowa metalowa, Zastawa stołowa porcelanowa, Wyposażenie baru, Inne wyposażenie do obsługi gości, Wyposażenie w cateringu ; 4. PERSONEL W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Kierownik gastronomii ; Pracownicy kuchni ; Kierownik Sali ; Personel obsługujący ; Higiena personelu ; Oddziaływanie na pracę personelu: Nagradzanie i karanie pracowników, Szkolenia ; 5. ZASADY OBSŁUGI GOŚCI W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Systemy obsługi gości ; Obsługa kelnerska: Wprowadzenie, Prace przygotowawcze do obsługi gości, Przywitanie gościa, Przyjęcie zamówienia, Obsługa gościa przy stoliku, Dosadzanie gości do stolika, Pożegnanie gościa ; Rodzaje gości w restauracji ; Obsługa gości przez personel room-service ; 6. KARTY MENU: Rodzaje kart menu ; Cechy karty menu ; Zasady układania menu ; 7. ZASADY NAKRYWANIA DO STOŁU: Zasady nakrywania stołów ; Nakrywanie stołów do śniadań ; Nakrywanie stołów do obiadu ; Nakrywanie stołów do kolacji ; 8. ZASADY SERWOWANIA POTRAW: Zasady obsługi przy stole ; Metody serwowania potraw: Wprowadzenie, Serwis talerzowy, Francuska metoda serwowania, Angielska metoda serwowania, Rosyjska metoda serwowania, Serwis bufetowy, Serwis specjalny ; Zasady serwowania śniadań: Rodzaje śniadań, Bufet śniadaniowy ; Zasady serwowania zakąsek: Rodzaje zakąsek, Ogólne zasady serwowania zakąsek, Serwowanie wybranych zakąsek ; Zasady serwowania zup ; Zasady serwowania dań zasadniczych ; Zasady serwowania serów ; Zasady serwowania deserów i owoców ; Zasady serwowania napojów bezalkoholowych: Napoje bezalkoholowe zimne, Napoje bezalkoholowe gorące ; Zasady serwowania napojów alkoholowych: Zasady serwowania piwa, Zasady serwowania win, Zasady serwowania wódek, Serwowanie napojów mieszanych ; Dekorowanie potraw i napojów ; 9. ORGANIZACJA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH: Rodzaje przyjęć ; Charakterystyka przyjęć, Przyjęcia typu angielskiego, Przyjęcia zasiadane, Przyjęcia mieszane ; Zasady organizacji przyjęć ; 10. ZASTOSOWANIE SYSTEMÓW KOMPUTEROWYCH W GASTRONOMII ; 11. KONTROLA JAKOŚCI USŁUG ; 12. REKLAMACJE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101385 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-85569 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 212-[215].
fektywność orza kierunki usprawnienia i rozwoju gastronomii (Jerzy Dietl) ; Podstawowe czynniki kształtujące zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne (Wacława Starzyńska) ; Kierunki rozwoju i ocena organizacji żywienia pracowników w zakładach pracy (Czesław Kos, Remigiusz Krzyżewski) ; Czynniki kształtujące zapotrzebowanie na usługi gastronomii wiejskiej (Jolanta Owczaruś, Elżbieta Paszkowska) ; Relacje: zatrudnienie-środki trwałe-sprzedaż oraz ich wpływ na zarządzanie gastronomią ( Jarosław Sosnowski) ; Integracja organizacyjna w gastronomii (Józef Romanowski) ; Warunki zastosowania oraz kierunki postęp u techniczno - organizacyjnego w gastronomii miejskiej (Krystyna Iwińska) ; Praktyczne aspekty modernizacji technicznej zakładów gastronomicznych ( Bernard Zając) ; Badania statystyczne przy zastosowaniu wywiadu kwestionariuszowego jako jedna z metod badania zapotrzebowania na usługi gastronomiczne (Tadeusz Miller).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100183 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BHP w branży gastronomicznej / Piotr Dominik. - Wydanie 3 (2019). - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2019. - 216 stron : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie ; 24 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Efekty kształcenia wspólne dla branży.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 212-215.
Dla uczniów kształcących się w zawodach branży gastronomicznej.
Elementy bezpieczeństwa i higieny pracy ; Prawne regulacje branżowe ; Instytucje i służby działające w zakresie ochrony pracy ; Higiena, opieka zdrowotna i środki ochrony pracowników ; Zagrożenia związane z wykonywaniem zadań zawodowych ; Postępowanie w razie zagrożenia zdrowia i życia ; Zagrożenia bezpieczeństwa żywności ; Bezpieczeństwo żywności ; Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ; Zasady organizacji stanowisk pracy ; Warunki sanitarno-higieniczne produkcji i ekspedycji potraw ; Bezpieczne funkcjonowanie instalacji technicznych i urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych ; Ochrona przeciwpożarowa w zakładzie gastronomicznym ; Postępowanie proekologiczne w działalności zakładów gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-331.45/.46 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [331]-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343.
R. I. SEKTOR USŁUG GASTRONOMICZNYCH: Definiowanie gastronomii ; Funkcje gastronomii ; Rola gastronomii w gospodarce rynkowej ; System żywienia otwartego i zamkniętego ; Produkt gastronomiczny ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych : Gastronomia indywidualna ; Gastronomia systemowa ; Gastronomia specjalna ; Segmentacja w gastronomii ; Usługi gastronomiczne w turystyce ; R. II. ZAKŁAD GASTRONOMICZNY: Rodzaje lokali gastronomicznych : Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; Podział zakładów gastronomicznych według metod obsługi klienta ; Charakterystyka wybranych typów lokali gastronomicznych ; Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ; Pomieszczenia zakładu gastronomicznego : Pomieszczenia handlowe ; Pomieszczenia ekspedycyjne ; Pomieszczenia produkcyjne ; Pomieszczenia magazynowe ; Pomieszczenia administracyjno-socjalne ; Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych ; R. III. WYPOSAŻENIE ZAKŁADU GASTRONOMICZNEGO: Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym ; Materiały stosowane w gastronomii ; Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym : Urządzenia i maszyny do mechanicznej obróbki żywności ; Urządzenia do obróbki cieplnej żywności ; Urządzenia chłodzące ; Urządzenia do mycia naczyń ; R.IV. BEZPIECZEŃSTWO PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ: Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności : Rodzaje zatruć ; Zatrucia mikrobiologiczne ; Chemiczne skażenia żywności ; Zakażenia pasożytami ; Zatrucia pochodzenia grzybowego ; Zagrożenia powodowane przez gryzonie i owady ; Praktyki produkcji gastronomicznej : dobra Praktyka Higieniczna (Good Hygienic Practice – GHP) ; Dobra Praktyka Produkcyjna (Good Manufacturing Practice – GMP); System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) ; R.V. PRODUKCJA GASTRONOMICZNA: Etapy produkcji gastronomicznej ; Metody obróbki termicznej ; Przechowywanie i konserwacja żywności ; Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii ; Planowanie jadłospisów ; Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej ; Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej : Metoda schładzania potraw (cook chill) ; Metoda zamrażania potraw (cook freeze) : Pakowanie próżniowe ; R. VI. ORGANIZACJA PRACY W GASTRONOMII: Teoria organizacji pracy w gastronomii ; Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym : Kierownik zakładu gastronomicznego ; Kierownik produkcji, czyli szef kuchni ; Kierownik Sali : Kucharz ; Pomoc kuchenna ; Zmywaczka ; Kelner ; Barman ; Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy : Higiena osobista ; Zasady BHP ; Etyka zawodowa ; Zasady gościnności ; Typy psychologiczne konsumentów ; Obsługa konsumenta ; Organizacja posiłków ; Style obsługi ; Potrawy i sposób ich serwowania ; Napoje ; Sposoby nakrycia stołu ; Organizacja kolacji ; Zasady ergonomii w gastronomii ; R. VII. MARKETING I FINANSE W GASTRONOMII: Marketing w gastronomii ; Finanse w gastronomii ; R. VIII. STAN I ROZWÓJ POLSKIEJ GASTRONOMII: Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce ; Popularność usług gastronomicznych w Polsce ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski ; R. IX. KULTURA PRZEDSIĘBIORSTWA I OBSŁUGA KLIENTA: Pojęcie kultury przedsiębiorstwa ; Przejawy kultury firmy ; Standaryzacja obsługi klienta ; Casual - wszystko dla klienta ; Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy ; R. X. RODZAJE USŁUG GASTRONOMICZNYCH: Usługi cateringowe ; Przyjęcia okolicznościowe ; Usługi gastronomiczne w środkach transportu ; Usługi gastronomiczne w hotelach ; Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce ; R. XI. URUCHAMIANIE LOKALI GASTRONOMICZNYCH: Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności ; Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej ; Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego ; Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100211 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Metodyk Szkolnictwa Zawodowego)
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44269 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Cooking up a business : lessons from food lovers who turned their passion into a career - and how you can, too" 2013.
Jeśli na co dzień wypiekasz pyszne chleby na zakwasie, latem przygotowujesz setki słoiczków z przetworami, a w weekendy twoja kuchnia zamienia się w małą cukiernię. Jeśli znajomi i rodzina nie mogą wyjść z podziwu nad twoimi zdolnościami kulinarnymi, a ty zaczynasz się zastanawiać, czy nie warto zamienić swojej pasji w biznes... koniecznie sięgnij po tę inspirującą publikację. Autorka – Rachel Hofstetter – zaprezentowała w niej sylwetki amerykańskich przedsiębiorców gastronomicznych, którzy zarabiają na swojej miłości do gotowania. Od smakowych maseł czekoladowych, przez domową granolę i sos do spaghetti, po wina kalifornijskie w przystępnych cenach, otrzymujemy wgląd w inspirującą różnorodność branży kulinarnej, poznajemy przedsiębiorców, ich poświęcenie i drogę do sukcesu. Dzięki tym wywiadom, otrzymasz praktyczne wskazówki, jak odnieść sukces w branży gastronomicznej, oraz: jak bez znajomości i doświadczenia stworzyć markę rozpoznawalną na rynku krajowym; jak umówić się na spotkanie z handlowcami dużych sieci handlowych; co musisz wiedzieć o prawnych regulacjach rynku spożywczego; dlaczego mały budżet początkowy może okazać się twoim sprzymierzeńcem; jakie są rady dla firm zajmujących się produktami bezglutenowymi, organiczną żywnością, winami i napojami alkoholowymi; co każdy przedsiębiorca chciałby usłyszeć już na pierwszym etapie zakładania firmy; dlaczego robienie tego, co się kocha, jest zawsze dobrym pomysłem. Dowiedz się, jak swoje ulubione potrawy zmienić w dobrze prosperujący biznes kulinarny. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych / Witold Jastrzębski. - Wyd. 5 uzup. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1995. - 238, [2] s. : il., fot., rys. ; 19 x 21 cm.
Bibliogr. s. [240].
Materiały konstrukcyjne urządzeń gastronomicznych ; Opakowania żywności ; Podstawowe zasady rysunku technicznego ; Napędy maszyn gastronomicznych, instalacje elektryczne, wentylacje ; Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej surowców i produktów żywnościowych ; Aparatura grzejna ; Urządzenia chłodnicze ; Maszyny i urządzenia do mycia naczyń ; Urządzenia do sporządzania i ekspedycji napojów ; Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych ; Podstawy projektowania technologicznego zakładów żywienia zbiorowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99250 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks
Podręcznik akademicki
Bibliogr. przy rozdz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-82207, A-82322 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konferencji: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. Oblicza utopii, obłudy i zakłamania. Cisna, 15-16 maja 2014.
Indeksy.
Początki kultury laickiej w Polsce Ludowej ; O języku propagandy politycznej w prasie polskojęzycznej wydawanej w ZSRR w okresie międzywojennym (na materiale moskiewskiej "Trybuny Radzieckiej" i prasy na Białorusi Radzieckiej) ; "Nie opłakała ich Elektra, nie pogrzebała Antygona" - Żołnierze Wyklęci w propagandzie PRL ; Ideologizacja wychowania dziecka w okresie stalinowskim ; Szkoła przystosowania - polityczne organizacje "młodzieżowe" w PRL ; Problematyka getta łódzkiego w perspektywie badań historycznych okresu PRL ' Początki kolektywizacji wsi na Pomorzu Środkowym - pierwsze spółdzielnie produkcyjne ; Elementy literatury "klasycznej" w folklorze politycznym PRL ; Rola sztuki w świetle czasopisma "Mosty" organu młodzieżówki Poalej-Syjon Lewica Haszomer z lat 1947-1948 ; Agitować, informować i mobilizować. Rola plakatu i fotogazetki w latach 50-tych XX wieku w kreowaniu postaw społeczno-ideowych mieszkańców wsi, na podstawie kolekcji Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie ; Wstydliwe kolekcje? - wykorzystanie zbiorów Muzeum Ruchu Rewolucyjnego w Białymstoku na przykładzie wystaw Z notatnika agitatora i Białystok maszeruje w pochodzie pierwszomajowym ; Wymowa symboliczna wybranych nagrobków ludzi PRL-u pochowanych na cmentarzu wojskowym na Powązkach ; Miłosz, "ukąszenie heglowskie" i metafizyczne poszukiwania ; Socrealizm jako mit. O debiutach Wisławy Szymborskiej i Tadeusza Nowaka raz jeszcze ; Wystąpienia decydentów odpowiedzialnych za realizację polityki kulturalnej PRL ; Na przekór szarzyźnie - moda według "Przekroju" w epoce Gomułki ; Bar pod grzybkiem. Krótka historia gastronomii w województwie szczecińskim ; Ucieczki sportowców z PRL- owskiego "raju" na przykładzie środowiska żużlowców ; Życie codzienne, praca i czas wolny w dekadzie lat 70-tych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98985/3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z przeszłości Rzeszowa (V) / [redakcja Jerzy Majka] ; Muzeum Okręgowe w Rzeszowie. - Rzeszów : Muzeum Okręgowe w Rzeszowie, 2014. - 175 stron : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 23 cm.
Bibliografia przy biogramach.
Spis treści także w języku angielskim.
I. ARTYKUŁY: 1. Życie codzienne mieszkańców Rzeszowa w okresie autonomii Galicji w świetle regulaminów, przepisów i uchwał rady miejskiej / Łukasz Ożóg ; 2. Zarys działalności filantropijnej w Rzeszowie w XIX wieku na przykładzie wybranych fundacji / Edyta Wieteszka ; 3. Choroby zakaźne w Rzeszowie na przełomie XIX i XX wieku / Ewelina Zatorska-Kocoł ; 4. Kino w Rzeszowie w latach 1903-1939 / Jerzy Gacek ; 5. Gastronomia rzeszowska w okresie międzywojennym na łamach prasy lokalnej / Rafał Kocoł ; 6. Powstanie żydowskiego Domu Ludowego im. Adolfa Tannenbauma w Rzeszowie / Marzena Lorens. II. MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE: 1. Rzeszów. Nazwy ulic i placów, ich położenie według wykazów z 1899 i 1931 r. (Bożena Gąsiorowska) ; 2. Rzeszów węzłowym miastem Centralnego Okręgu Przemysłowego (Antoni Nawrocki, Łukasz Ożóg) ; 3. Garnizon rzeszowski na tle innych miejscowości DOK X - Okręgowy komunikat dyslokacyjny z 1938 r. (Jerzy Majka). III. BIOGRAMY: 1. Pułkownik Jan Stefan Kotowicz (1890-1963) / Jerzy Majka ; 2. Podpułkownik Władysław Ciepielowski (1893-1940) / Łukasz Ożóg ; 3. Jadwiga Kuligowska-Jarecka (1898-1944) / Małgorzata Jarosińska ; 4. Marian Mikołaj Łącz (1921-1984) / Jerzy Gacek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-94(438)A/Z-Rzeszów (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-Resoviana, R-9609 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rozdz. 1. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1.1. Historia gastronomii na świecie ; 1.2. Historia gastronomii w Polsce. Rozdz. 2. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; 2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii. Rozdz. 3. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3.3. Wyposażenie zaplecza ; 3.4. Wyposażenie frontu. Rozdz. 4. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: 4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu, 4.3.2. Obsługa klienta, 4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu, 4.3.4. Wystrój wnętrza, 4.3.5. Usługi dodatkowe, 4.3.6. Inne cechy usługi ; 4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego. Rozdz. 5. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 5.1. Gastronomia a turystyka ; 5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny: 5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz, 5.2.2. Produkt turystyczny˙- impreza (pakiet turystyczny), 5.2.3. Produkt turystyczny˙- wydarzenie, 5.2.4. Produkt turystyczny˙- obiekt, 5.2.6. Produkt turystyczny˙- szlak, 5.2.7. Produkt turystyczny˙- obszar ; 5.3. Produkty tradycyjne i regionalne. Rozdz. 6. WAŻNE OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 6.1. Święci i patroni gastronomii: Św. Marta, Św. Sabina, Św. Maciej Apostoł, Św. Wawrzyniec, Św. Jan Leonardi, Św. Klemens Hofbauer (Dworzak) ; 6.2. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent), M. Boulanger, Anthelme Brillat-Savarin, Marie Antoine Careme, Franz Sacher, Auguste Escoffier, Paul Bocuse ; 6.3. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek, Stanisław Czerniecki, Jerzy Franciszek Kulczycki, Wojciech Wincenty Wielądek, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane), Zdzisław T. Nowicki, Kurt Scheller. Rozdz. 7. ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ I GASTRONOMICZNE: 7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: 7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), 7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), 7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA), 7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC), 7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS), 7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA), 7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; 7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: 7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH), 7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG), 7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), 7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC), 7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA), 7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP), 7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Rozdz. 8. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 8.1. Promocja: 8.1.1. Definicja i rodzaje działań promocyjnych, 8.1.2. Reklama, 8.1.3. Public relations, 8.1.4. Sprzedaż osobista, 8.1.5. Promocja sprzedaży, 8.1.6. Targi gastronomiczne ; 8.2. Źródła informacji branżowej. Rozdz. 9. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 9.2. Demografia ; 9.3. Ekonomia ; 9.4. Świadomość, edukacja ; 9.5. Zdrowie ; 9.6. Styl życia ; 9.7. Zwyczaje żywieniowe ; 9.8. Turystyka, czas wolny ; 9.9. Sztuka i kultura ; 9.10. Technologie informatyczne ; 9.11. Ekologia (ochrona środowiska˙- zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rozdz. 1. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1.1. Historia gastronomii na świecie ; 1.2. Historia gastronomii w Polsce. Rozdz. 2. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; 2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii. Rozdz. 3. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3.3. Wyposażenie zaplecza ; 3.4. Wyposażenie frontu. Rozdz. 4. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: 4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu, 4.3.2. Obsługa klienta, 4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu, 4.3.4. Wystrój wnętrza, 4.3.5. Usługi dodatkowe, 4.3.6. Inne cechy usługi ; 4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego. Rozdz. 5. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 5.1. Gastronomia a turystyka ; 5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny: 5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz, 5.2.2. Produkt turystyczny˙- impreza (pakiet turystyczny), 5.2.3. Produkt turystyczny˙- wydarzenie, 5.2.4. Produkt turystyczny˙- obiekt, 5.2.6. Produkt turystyczny˙- szlak, 5.2.7. Produkt turystyczny˙- obszar ; 5.3. Produkty tradycyjne i regionalne. Rozdz. 6. WAŻNE OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 6.1. Święci i patroni gastronomii: Św. Marta, Św. Sabina, Św. Maciej Apostoł, Św. Wawrzyniec, Św. Jan Leonardi, Św. Klemens Hofbauer (Dworzak) ; 6.2. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent), M. Boulanger, Anthelme Brillat-Savarin, Marie Antoine Careme, Franz Sacher, Auguste Escoffier, Paul Bocuse ; 6.3. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek, Stanisław Czerniecki, Jerzy Franciszek Kulczycki, Wojciech Wincenty Wielądek, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane), Zdzisław T. Nowicki, Kurt Scheller. Rozdz. 7. ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ I GASTRONOMICZNE: 7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: 7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), 7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), 7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA), 7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC), 7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS), 7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA), 7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; 7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: 7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH), 7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG), 7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), 7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC), 7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA), 7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP), 7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Rozdz. 8. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 8.1. Promocja: 8.1.1. Definicja i rodzaje działań promocyjnych, 8.1.2. Reklama, 8.1.3. Public relations, 8.1.4. Sprzedaż osobista, 8.1.5. Promocja sprzedaży, 8.1.6. Targi gastronomiczne ; 8.2. Źródła informacji branżowej. Rozdz. 9. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 9.2. Demografia ; 9.3. Ekonomia ; 9.4. Świadomość, edukacja ; 9.5. Zdrowie ; 9.6. Styl życia ; 9.7. Zwyczaje żywieniowe ; 9.8. Turystyka, czas wolny ; 9.9. Sztuka i kultura ; 9.10. Technologie informatyczne ; 9.11. Ekologia (ochrona środowiska˙- zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96983 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [390]-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
I. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1. Historia gastronomii na świecie ;2. Historia gastronomii w Polsce ; II. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych ; 3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii ; III. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3. Wyposażenie zaplecza ; 4. Wyposażenie frontu ; IV. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: Asortyment potraw i napojów a karta menu ; Obsługa klienta ; Zewnętrzny wygląd obiektu ; Wystrój wnętrza ; Usługi dodatkowe ; Inne cechy usługi ; 4. Cykl życia produktu gastronomicznego ; V. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 1. Gastronomia a turystyka ; 2. Gastronomia jako produkt turystyczny: Produkty proste: usługa i rzecz ; Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny) ; Produkt turystyczny - wydarzenie ; Produkt turystyczny - obiekt ; Produkt turystyczny - szlak ; Produkt turystyczny - obszar ; Produkty tradycyjne i regionalne ; VI. TURYSTYKA KULINARNA W POLSCE: 1. Rozwój gastronomii w Polsce po 1989 r. ; 2. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce ; 3. Model rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce ; 4. Badania turystyki kulinarnej w Polsce ; VII. OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 1. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent) ; M. Boulanger ; Anthelme Brillat-Savarin ; Marie-Antoine Careme ; Franz Sacher ; Auguste Escoffier ; Paul Bocuse ; 2. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek ; Stanisław Czerniecki ; Jerzy Franciszek Kulczycki ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa ; Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane) ; Zdzisław T. Nowicki ; Kurt Scheller ; VIII. WYBRANE ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA GASTRONOMICZNE: 1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ; Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ; Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA) ; Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC) ; Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) ; Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej ; 2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) ; Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA) ; Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP) ; Fundacja Klubu Szefów Kuchni ; Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) ; IX. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 1. Promocja: Definicja i rodzaje działań promocyjnych ; Reklama ; Public relations ; Sprzedaż osobista ; Promocja sprzedaży ; Targi gastronomiczne ; 2. Źródła informacji branżowej ; X. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 2. Demografia ; 3. Ekonomia ; 4. Świadomość, edukacja ; 5. Zdrowie ; 6. Styl życia ; 7. Zwyczaje żywieniowe ; 8. Turystyka, czas wolny ; 9. Kultura i sztuka ; 10. Technologie informatyczne ; 11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105750 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej