Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(57)
Forma i typ
Książki
(54)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(82)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(26)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(24)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(8)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Baranowska Natalia
(2)
Cording Ingrid
(2)
Granville Adam
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Astley Neville
(1)
Atkinson Patricia
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bury Magdalena
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chérisey Côme de
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Escoffier Michel
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Fort Matthew
(1)
Gilbert Elizabeth (1969- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré Carl (1967- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kolecki-Majewicz Tomasz
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Maclean Charles
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mazet-Delpeuch Danièle (1942- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Müller Łukasz
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Samem
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ostojska-Badziak Agnieszka
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Pękalski Adam
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Roudaut Christian
(1)
Rummel Rachel
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Szewczyk Małgorzata
(1)
Thuras Dylan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
Kraj wydania
Polska
(56)
Język
polski
(56)
Odbiorca
Dzieci
(10)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(6)
0-5 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Kultura stołu
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(7)
1801-1900
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1301-1400
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Świat
(4)
Europa
(3)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Niemcy
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Opracowanie
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Przepisy kulinarne
(11)
Poradnik
(7)
Opowiadania i nowele
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(21)
Historia
(17)
Kulinaria
(14)
Edukacja i pedagogika
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
57 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Mówi się, że my, Polacy, równie szybko otwieramy swoje serce przed nowo poznanymi osobami, jak barek i lodówkę przed gośćmi. A biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym! Niezależnie od tego, czy wolisz huczne przyjęcia rodzinne, czy kameralne spotkania z przyjaciółmi - ta książka pomoże ci zorganizować udaną imprezę. Znajdziesz w niej 1001 porad dla miłośników dobrej zabawy. "Tradycyjna biesiada polska", czyli encyklopedia dobrej zabawy, to: setki przepisów na smaczne potrawy, propozycje zabaw i gier towarzyskich, podpowiedzi, jak uatrakcyjnić spotkania towarzyskie, praktyczne porady dla organizatorów domowych przyjąć, tradycyjny śpiewnik biesiadny i świąteczny, zabawne przyśpiewki, tylko szczere toasty na wszystkie okazje. [Wydawnictwo Dragon : Klub Miłośników Książki, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109010 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Znak Koncept, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112909 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218 s. : faks., fot. kolor., il. (gł. kolor.), mapki kolor., portr. kolor. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Indeks
Bibliogr.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita)
Tytuł oryginału: "A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France" 2007.
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia."Świnia w Prowansji" to czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji oraz wszystkich tych, którzy choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. [Wydaw. Czarne, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-316 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48091 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii. [www.empik.com/książka, 2014].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100755 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 72 przepisy wegańskie.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. [Wydaw. Astra, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-395 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70549 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [246]-253.
Współfinansowanie: Narodowe Centrum Nauki.
1. Tendencje we wzorach jedzenia ; 2. Rytm jedzenia ; 3. Co jedzą Polacy? ; 4. Picie napojów ; 5. Gdzie i z kim? ; 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? 7. Preferencje kulinarne ; 8. Wzory jedzenia i płeć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104024 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
I. WYNALAZEK PIECZENIA W OGNIU: 1. Pierwszy przewrót kulinarny: a) Przetwarzający ogień, b) Pierwsze technologie przyrządzania jedzenia, c) Erodujące fale, II. SENS JEDZENIA: 1. Jedzenie jako rytuał i akt magiczny: a) Sens ludożerstwa, b) Pokarmy święte i nieświęte, c) Magia diet leczniczych, d) Dietetyczne czary, e) Dietetyka obfitości, III. Z PASTWISKA NA STÓŁ 1. Przewrót pasterski: od zbieractwa do produkcji jedzenia: a) Forpoczta ślimaków, b) Hodować czy nie hodować, c) Pasterski instynkt, d) Łowiectwo morskie, IV. JADALNE PŁODY ZIEMI: 1. Uprawa roślin pod kątem jedzenia: a) Zbieractwo i uprawa roli, b) Potężne trawy, c) Zdobywca świata, d) Bulwy i korzenie, które rządzą światem, V. JEDZENIE I POZYCJA SPOŁECZNA 1. Nierówności społeczne i powstanie arystokratycznej kuchni: a) Sukces nadmiaru, b) Powstanie i rozwój gastronomii, c) Przejęcie przez mieszczaństwo dworskiej kuchni, d) Międzyklasowe transfery, e) Dwory bez dworskiej kuchni?, VI. JEDZENIE ZA HORYZONTEM: 1. Jedzenie i dalekosiężna wymiana kulturowa: a) Tuż za horyzontem: co przeszkadza krzyżowaniu się wpływów kulinarnych, b) Czynniki przełamujące bariery: oddziaływanie imperiów, c) Kupcy i kelnerzy: sól i przyprawy, VII. WYZWANIE EWOLUCJI 1. Jedzenie i wymiana ekologiczna: a) Epopeja "Bounty", b) Globalna paleta, c) Przewrót na równinach, d) Amerykańska kariera banana, e) Migracje kukurydzy, f) Ziemniaki i słodkie ziemniaki, g) Środki słodzące, h) Granica Pacyfiku, VII. ŻYWIENIE GIGANTÓW: 1. Jedzenie i industrializacja w wiekach dziewiętnastym i dwudziestym: a) Uprzemysławiające się środowisko, b) Produkcja, przetwarzanie i dostawa, c) Ucztowanie i głód, d) Ostatnia faza przewrotu neolitycznego, e) Kłopoty z przechowywaniem, f) Dogodzić konsumentom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Z cyklu "Lama Lenka".
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze. [Wydawnictwo Tuli Mama Tuli Tata, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 423-[443].
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. [lubimyczytac.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108677 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastro Obscura : A Food Adventurer's Guide" 2021.
Indeks.
"Atlas osobliwości kulinarnych", książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek... [Wydawnictwo Sonia Draga, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111436 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-929 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty audio CD (32 godz.) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 32 godz.
Czyta Roch Siemianowski.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji. [Heraclon International, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-KM/1545/39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3119 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Wydanie 2., zmienione. - Olszanica : BOSZ Szymanik i wspólnicy, 2021. - 463, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie, rysunki ; 26 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę 'podręcznika dla klas wyższych'. W drugim - uaktualnionym i znacznie poszerzonym - wydaniu książki Gentleman. Mam zasady przeczytamy, dlaczego Churchill nosił różową bieliznę, czy Donald Trump podkleja swe krawaty taśmą, dlaczego Ninę Andrycz pochowano w futrze, a Marlena Dietrich nosiła spodnie zapięte na męską stronę. Poznamy opis manewrów z użyciem broni jądrowej na poligonie w Tocku, dowiemy się, co to jest Prince Albert piercing, na co pozwoliła Benowi Gurionowi królowa brytyjska, w jakim stroju trzeba iść do szefa na rozmowę o podwyżce, czym w przypadku brylantów różni się 'rybie oko' od 'główki gwoździa', dlaczego za pokazywanie znaku Solidarności z odstawionym kciukiem można dostać trzy lata więzienia, jak wyglądały przyjęcia dla proletariackiej elity na jachcie Sea Cloud, oraz jakim kolorem atramentu podpisuje się szef MI6. Ta wyjątkowa publikacja odsłoni także kulisy powstania herbu Jana Pawła II oraz tajniki herbu uniwersytetu Yale, wyjaśni, skąd się wzięło esesmańskie godło na polskich karetkach pogotowia i jakich spinek do mankietów wymaga regulamin US Army. Powie również, jak czytać katalog Sotheby’s, dlaczego Mosiężny Szczur jest tak ceniony wśród inżynierów, co to jest wiankowe, i na czym polega uszczerbienie herbu za pijaństwo. Sprawdzimy, czy w Polsce wolno się posługiwać tytułami szlacheckimi, wyjaśnimy, jak tytułować księcia Liechtensteinu, a jak angielskiego markiza, jak wręczać wizytówkę w Japonii, a jak w krajach arabskich. Koneserzy wyszukanych trunków mają okazję poznać wina mające nutę zużytych opon, dowiedzieć się, ile - zgodnie z rozporządzeniem ministra Kalinowskiego - okruchów korka może znaleźć się w butelce, kto musi pić wódkę w temperaturze 30°C, dlaczego w Finlandii drink na cześć marszałka Mannerheima pije się z meniskiem górnym oraz kiedy sake pije się w skrzynkach. Jasne będą dla nas okoliczności pochówku w kawiarce i polski wzór tartanu, dowiemy się więcej o pluskwach w pałacu Potockich w Jałcie i o sztućcach w rezydencji Prezydenta RP. Zaznajomimy się z historią hot doga oraz niektórych hymnów i pozdrowień, zastanowimy się, jak rozplanować rezydencję, jaki wybrać fortepian i stół bilardowy. Dowiemy się, dlaczego kamerdynerzy zarabiają nawet 220 tys. euro rocznie, i na czym polega różnica pomiędzy tegestologią a filematologią. To miał być krótki opis, ale takich stron z ciekawostkami jest w 'Podręczniku dla klas wyższych' znacznie więcej - aż 464! Całość tego jedynego w swoim rodzaju poradnika została wzbogacona obszernym zbiorem pieczołowicie wyselekcjonowanych przez Autora fotografii. Dzięki temu publikacja Adama Granville’a, zaprojektowana przez profesora Władysława Plutę, to po prostu niezwykła książka! [https://bosz.com.pl/pl/ksiazki/2309-gentleman-podrecznik-dla-klas-wyzszych-9788375765670.html, dostęp 17.10.2022]
1. Forma i treść ; 2. Pieniądze w życiu dżentelmena ; 3. Garderoba ; 4. Buty ; 5. Biżuteria ; 6. Zegarki ; 7. Wieczne pióra ; 8. Perfumy ; 9. Herby ; 10. Honor i grzeczność ; 11. Korespondencja ; 12. Woda ; 13. Wysokie procenty ; 14. Piwo ; 15. Wino ; 16. Szampan ; 17. Wina likierowe ; 18. Sake ; 19. Koktajle ; 20. Kawa ; 21. Cygara ; 22. Rodzaje przyjęć ; 23. Ogólne zasady nakrywania do stołu ; 24. Potrawy - sposoby nakrywania i jedzenia ; 25. Serwowanie potraw ; 26. Porcelana ; 27. Sztućce ; 28. Kierowanie przebiegiem przyjęcia ; 29. Fortepiany ; 30. Muzyka tła ; 31. Bilard ; 32. Teczki gości ; 33. Dzieci ; 34. Ochrona ; 35. Rezydencja ; 36. Undekalog dżentelmena.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-395 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wino w poezji shijo - przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej / Anna Piwowarska ; Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny antropologii kulitarnej siedemnastowiecznej Korei / Kamila Kozioł ; Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego - zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań / Jakub Taylor ; Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich / Justyna Najbar-Miller ; Koreańskie tradycje kulinarne w Japonii / Iwona Kordzińska-Nawrocka ; Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich / Jeong In Choi ; Ttŏk - w kuchni i kulturze Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek ; Alkohol w życiu Koreańczyków / Hyerim Pak.
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej. [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej