Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(23)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Audiobooki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(56)
wypożyczone
(10)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(3)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(3)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 9 (Czackiego 5)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(2)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(3)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(3)
Autor
Mercola Joseph
(2)
Rogulska Anna
(2)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bernat Agata
(1)
Booth Michael
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Bronikowska Paulina
(1)
Czepczor-Bernat Kamila
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Głyda Agata
(1)
Halbersztat Anna
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hennig Marta
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Jackowska Małgorzata (dietetyk)
(1)
Janowitz Henry D. (1915- )
(1)
Kania Magdalena
(1)
Karpińska Barbara
(1)
Kolbusz Wiesław (1959- )
(1)
Konarowska Katarzyna
(1)
Kot Marcin
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Madaliński Michał
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Matela Leszek (1955- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Paturej Aleksandra
(1)
Piłasiewicz Elżbieta
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Schlossberg Tatiana
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Walewska-Zielecka Bożena
(1)
Warner Anthony
(1)
Werner-Gray Liana (1987- )
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Wojakowska-Kurowska Anna
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(23)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: czas
1901-2000
(3)
2001-
(3)
1945-1989
(2)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(2)
Europa
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(8)
Opracowanie
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Praca zbiorowa
(2)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Kulinaria
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Biologia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
23 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Znak Koncept, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112909 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: 'Fight back with food".
Indeks.
Książka pokazuje, jak wykorzystać pożywienie nie tylko warzywa, owoce i ryby, ale również mięso, a nawet pyszne desery żeby leczyć dolegliwości, a niekiedy także zapobiegać wielu częstym chorobom. [lubimyczytac.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The meaning of rice and other tales from the belly of Japan" 2017.
Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że najlepszą receptą na życie w zdrowiu jest aktywność fizyczna i właściwe odżywianie. Poradnik pokaże ci, jak dbać o to, aby każdego dnia dostarczać organizmowi składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Wyjaśni, czym są białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, wskaże, w jakich produktach ich szukać, oraz podpowie, jak zastąpić mało wartościowe jedzenie zdrowymi i pysznymi przekąskami. [Wydawnictwo SBM, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia na stronach [153]-194.
Rozdział 1. Otyłość w grupie dzieci i młodzieży: 1.1. Rozpowszechnienie. 1.2. Definicja i diagnoza. 1.3. Wieloczynnikowe uwarunkowania otyłości. 1.3.1. Wybrane czynniki socjoekonomiczne. 1.3.2. Wybrane czynniki fizjologiczne. 1.3.3. Wybrane czynniki rodzinne. 1.3.4. Wybrane czynniki psychospołeczne. 1.4. Konsekwencje otyłości. Rozdział 2. Wybrane aspekty funkcjonowania behawioralnego, emocjonalnego i poznawczego wśród dzieci i młodzieży: 2.1. Wprowadzenie. 2.2. Obraz ciała. 2.2.1. Definicja i charakterystyka. 2.2.2. Ocena negatywnego obrazu ciała w grupie dzieci i młodzieży. 2.2.3. Wybrane czynniki biorące udział w kształtowaniu się obrazu ciała. 2.2.4. Obraz ciała a inne aspekty funkcjonowania psychologicznego. 2.2.5. Pomiar obrazu ciała w grupie dzieci i młodzieży. 2.3. Style jedzenia. 2.3.1. Rozwój i charakterystyka sposobu odżywiania się. 2.3.1.1. Definicja. 2.3.2. Nienormatywne style i zachowania żywieniowe oraz powiązane z nimi inne aspekty funkcjonowania psychologicznego w grupie dzieci i młodzieży. 2.3.3. Pomiar postaw i zachowań żywieniowych w grupie dzieci i młodzieży. 2.4. Doświadczane emocje. 2.4.1. Definicja. 2.4.2. Emocje i stres a inne aspekty funkcjonowania psychologicznego w grupie dzieci i młodzieży. 2.4.3. Pomiar doświadczania emocji w grupie dzieci i młodzieży. Rozdział 3. Perspektywa diadyczna (dziecko – rodzic): teoria i badania: 3.1. Perspektywa diadyczna – wprowadzenie. 3.2. Diady w badaniach. Rozdział 4. Psychologiczne funkcjonowanie dzieci i młodzieży z otyłością – badania własne: 4.1. Cele badań. 4.2. Charakterystyka grupy. 4.3. Narzędzia badawcze. 4.3.1. Zachowania żywieniowe dzieci oceniane z perspektywy rodziców: Child Eating Behaviour Questionnaire (CEBQ). 4.3.2. Style jedzenia dzieci i młodzieży: Dutch Eating Behaviour Questionnaire for Children (DEBQ-C). 4.3.3. Emocje doświadczane przez dzieci i młodzież: Positive and Negative Affect Scale for Children (PANAS-C). 4.3.4. Niezadowolenie z ciała: Children’s Body Image Scale (dzieci) i Figure Rating Scale (młodzież). 4.3.5. Zmienne socjodemograficzne oraz motywacja do zmiany wyglądu i sposobu odżywiania się. 4.4. Analiza statystyczna. 4.5. Wyniki i ich dyskusja. 4.5.1. Hipotezy 1-6: porównanie dzieci i młodzieży o zróżnicowanym wskaźniku masy ciała w zakresie niezadowolenia z ciała, stylów jedzenia oraz doświadczanych emocji. 4.5.2. Hipotezy 7-14: porównanie dzieci i młodzieży o zróżnicowanym wskaźniku masy ciała w zakresie ich zachowań żywieniowych ocenianych przez rodziców. 4.5.3. Hipoteza 15 – perspektywa diadyczna: analiza związku pomiędzy wskaźnikiem masy ciała dzieci i młodzieży a tym wskaźnikiem u rodziców oraz subiektywną oceną dotyczącą statusu materialnego rodziny i motywacji do zmiany masy ciała i sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży. 4.5.4. Hipoteza 16 – perspektywa diadyczna: analiza zależności pomiędzy emocjonalnym jedzeniem/emocjonalnym objadaniem się u dzieci i młodzieży a kategorią BMI rodziców i ich dzieci (prawidłowa vs nadmierna masa ciała) oraz niezadowoleniem z ciała u dzieci. 4.5.5. Ograniczenia badań i implikacje. Rozdział 5. Wybrane strategie prewencyjne i interwencje u dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała: 5.1. Nadwaga i otyłość w świetle wskazań dotyczących działań prewencyjnych i interwencyjnych. 5.1.1. Polskie Towarzystwo Otyłości Dziecięcej. 5.2. Wybrane obszary oddziaływań i ich grupy docelowe. 5.2.1. Opis wybranych oddziaływań w grupie dzieci i młodzieży. 5.2.1.1. Działania w Polsce. 5.2.1.2. Działania na świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111860 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zdrowo odżywiać dzieci / Magdalena Dzikiewicz-Polak. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2020 - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 186-191.
Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał najlepiej, jak to tylko możliwe, waga utrzymywała się na odpowiednim poziomie, a rozwój intelektualny przebiegał harmonijnie. [www.empik.com, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [223]-239.
Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autorów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [224].
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi. [Publicat, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Codziennie fit / Marta Hennig ; [ilustracje Magdalena Kania]. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2017. - 198, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Chcesz zmienić swój tryb życia, ale nie wiesz, od czego zacząć? Z tą książką to nie będzie problem. Przekonasz się, jak być fit, niezależnie od tego, ile masz lat, pieniędzy w portfelu czy wolnego czasu - i to bez ścisłych diet, wielkich wyrzeczeń i rygoru! Ta książka podpowie ci: jak przygotować się do treningów, co i jak ćwiczyć, jak skutecznie schudnąć lub zdrowo przytyć, co, ile i kiedy jeść, jak się zmotywować do działania. [Publicat, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 13 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wino w poezji shijo - przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej / Anna Piwowarska ; Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny antropologii kulitarnej siedemnastowiecznej Korei / Kamila Kozioł ; Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego - zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań / Jakub Taylor ; Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich / Justyna Najbar-Miller ; Koreańskie tradycje kulinarne w Japonii / Iwona Kordzińska-Nawrocka ; Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich / Jeong In Choi ; Ttŏk - w kuchni i kulturze Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek ; Alkohol w życiu Koreańczyków / Hyerim Pak.
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej. [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Pierwszy Kontakt)
Kod QR do bibliografii na stronie [123].
Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka wiedzy o zdrowym żywieniu niemowląt i dzieci, autorka książki Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety, opowiada o tym: -dlaczego dzieci na różnych etapach życia mogą jeść mało, wybiórczo, specyficznie, -czym są neofobia i wybiórczość pokarmowa, -jakie strategie nie pomagają, -i co właściwie można zrobić, żeby pomóc dziecku cieszyć się posiłkami. Niejadki i nie tylko to nieoceniona pomoc dla rodziców zmęczonych i zaniepokojonych tym, jak je ich dziecko. Pomaga kształtować właściwe relacje z jedzeniem i pozbyć się napięcia wokół stołu. [Mamania, 2023]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113203 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
I. ZDROWE ODŻYWIANIE: 1. O czym jest ta książka ; 2. Czy istnieje idealna dieta? ; 3. Wskazówki: co wolno, a czego nie ; II. ZDROWE ŻYWIENIE W CHOROBACH ŻOŁĄDKA: 4. Choroba wrzodowa ; 5. Pęcherzyk żółciowy a współczesna cywilizacja ; 6. Dieta i choroby trzustki ; 7. Zaburzenia wchłaniania: wygłodzenie w rogu obfitości ; 8. Zespół jelita drażliwego ; 9. Nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe ; 10. Biegunka i zaparcia ; 11. Uchyłki, uchyłkowość i zapalenia uchyłków jelita grubego ; 12. Jak należy odżywiać jelita w stanie zapalnym? Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna ; 13. Rak okrężnicy i odbytu ; 14. Wzdęcia ; 15. Dieta a jelita osób w podeszłym wieku ; 16. Czy naprawdę dieta ma jakiekolwiek znaczenie? DODATEK; Leki a odżywianie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? -Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! - Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki! - Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20dz-64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Słowiańskie korzenie : odkryj tradycje przodków / Leszek Matela. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl ; [Katowice] : Wydawnictwo Kos, [2021]. - 1 płyta audio CD (4 godz. 55 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 55 min.
Czyta Wiesław Kolbusz.
Nagranie w formacie mp3.
Tajemnicza wiedza i rytuały słowiańskich przodków przejawiają się nie tylko w obyczajach Polaków, ale także we współczesnej mentalności. Sięganie do naszych korzeni pomaga zrozumieć, jak nadal jesteśmy głęboko związani z dawnymi czasami. SŁOWIAŃSKIE KORZENIE to przewodnik po tradycjach Słowian. Książka stanowi przystępne dla wszystkich wprowadzenie w świat naszych przodków, w ich życie codzienne, idee duchowe oraz niezwykłą wiedzę dotyczącą wykorzystania energii przyrody i jej mocy leczniczych. Możemy dowiedzieć się m.in., na czym polegała ich zdrowa dieta, jak potrafili podładowywać się od drzew i poprawiać klimat promieniowań w domach, jakie stosowali zioła i kadzidła. Sposoby życia w harmonii z naturą, które wypracowali, przydadzą się nam na co dzień w XXI w. Autor opisuje także, jak można samodzielnie zbadać i odkryć słowiańskie miejsca mocy. [Heraclon International, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3223 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Effortless healings : 9 simple ways to sidestep illness, shed excess weight, and help your body fix itself" 2015.
Bibliografia, netografia na stronach [269]-288.
Czy wiesz, że śniadanie wcale nie musi być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a picie codziennie szklanki wody z kostką lodu wzmacnia odporność, pomaga spalać tłuszcz i nawadnia organizm? Doktor Joseph Mercola, ekspert od medycyny naturalnej, ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, dzięki którym bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbać o swoje zdrowie każdego dnia. Z książki dowiesz się: – jak przygotować się do snu, aby naprawdę wypocząć; – Po czym poznać, ze organizm jest odwodniony i jak najskuteczniej go nawodnić; – jakie tłuszcze są najzdrowsze i dlaczego masło też należy do tej grupy; – Których produktów uznawanych za zdrowe powinieneś unikać; – jakie zastępniku cukru są tak naprawdę zdrowe, a które powodują choroby. [Wydawnictwo Kobiece Łukasz Kierus, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 13 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Effortless healings : 9 simple ways to sidestep illness, shed excess weight, and help your body fix itself" 2015.
Bibliografia, netografia na stronach [269]-288.
Czy wiesz, że śniadanie wcale nie musi być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a picie codziennie szklanki wody z kostką lodu wzmacnia odporność, pomaga spalać tłuszcz i nawadnia organizm? Doktor Joseph Mercola, ekspert od medycyny naturalnej, ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, dzięki którym bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbać o swoje zdrowie każdego dnia. Z książki dowiesz się: – jak przygotować się do snu, aby naprawdę wypocząć; – Po czym poznać, ze organizm jest odwodniony i jak najskuteczniej go nawodnić; – jakie tłuszcze są najzdrowsze i dlaczego masło też należy do tej grupy; – Których produktów uznawanych za zdrowe powinieneś unikać; – jakie zastępniku cukru są tak naprawdę zdrowe, a które powodują choroby. [Wydawnictwo Kobiece Łukasz Kierus, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 584-[611]. Indeks.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [https://piw.pl/pl/slepa-kuchnia-jedzenie-i-ideologia-w-prl, dostęp 29.08.2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Inconspicuous consumption" 2019.
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109388 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [gandalf.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej