Konsumpcja zrównoważona
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(26)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(3)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(3)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Majcher Sylwia
(2)
Niedzielska Jagna
(2)
Augustyn Sławomir
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Giza Sylwia
(1)
Jankowska Marlena
(1)
Kmak Paulina (1991- )
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Malczyńska-Biały Mira
(1)
Modrzyk Ariel (1985- )
(1)
Paszkowska Aleksandra (tłumaczka)
(1)
Pawełczyk Mirosław
(1)
Płatkowska Paulina
(1)
Płatkowska Paulina. Gang Bystrzaków
(1)
Raworth Kate (1970- )
(1)
Sołtysiak Paulina
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Szymor Monika
(1)
Urbaniak Katarzyna (1986- )
(1)
Wielicka-Regulska Anna
(1)
Zajączkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Informatycy
(1)
Pracownicy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Konsumpcja zrównoważona
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Europa
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(1)
Gostynin (woj. mazowieckie)
(1)
Helsinki (Finlandia)
(1)
Irak
(1)
Irlandia
(1)
Niemcy
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Singapur (Singapur)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Ochrona środowiska
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria Prawa Designu, Mody i Reklamy)
Nazwy autorów z okładki.
Bibliografia na stronach 305-327. Wykaz aktów prawnych na stronach 13-26.
I. WPROWADZENIE: Prywatność plus ; R. 1.: 1.1. CO się stało z poniedziałkiem? dynamika zmian ; 1.2. Początek nowego świata - od internetu rzeczy do technologii ubieralnych ; 1.3. Inteligentne miejsce: architektura jako komputer ; 1.4. Big data ; 1.5. Zasłona prywatności - tokenizacja danych ; 1.6. Zbiorowa inteligencja, nowy humanizm ; 1.7. SIEĆ 3.0 - człowiek ustępuje maszynie ; 1.8. Zakłamana rzeczywistość - nowa świadomość użytkownika sieci ; 1.9. Użytkownik 3.0.? ; 1.10. iIternet różnych prędkości i tzw. "ZERO-RATING STRATEGY" ; 1.11. Regulacja dla Internetu ; Rozdział 2. INTERNET LUDZI - TECHNOLOGIE UBIERALNE I WSZCZEPIALNE: 2.1. Wstęp ; 2.2. Technologie ubieralne ; 2.3. Wearables na nadgarstek ; 2.4. Inteligenta biżuteria ; 2.5. Tekstronika - inteligentne materiały ; 2.6. Neurowearables ; 2.7. Biosensory na ciele ; 2.8. Technologie wszczepialne ; R. 3. PRYWATNOŚĆ: 3.1. Wstęp ; 3.2. Prywatność jak przeciążony wielbłąd ; 3.3. Prawo do prywatności - spojrzenie wstecz ; 3.4. Regulacje prawne prawa do prywatności ; 3.5. Prywatność w kontekście ochrony danych osobowych ; 3.6. Regulacje prawne ochrony danych osobowych ; 3.7. Przemodelowanie ochrony danych osobowych ; 3.8. Prywatność dzieci ; 3.9. Prywatność cyfrowa - redefinicja pojęcia ; R. 4. PRZEGLĄD NOWYCH TECHNOLOGII UMOŻLIWIAJĄCYCH INGERENCJĘ W SFERĘ PRYWATNOŚCI UŻYTKOWNIKA: 4.1. Wstęp ; 4.2. Interakcja technologii lokalizacyjnych ; 4.3. GSM ; 4.4. GPS ; 4.5. Wi-Fi ; 4.6. BLUETOOTH ; 4.7. NFC ; 4.8. RFID ; 4.9. CCTV ; R. 5. APLIKACJE MOBILNE – MULTISZPIEG: 5.1. Wstęp ; 5.2. Pliki Cookiem ; 5.3. Biometria ; 5.4. Biometria behawioralna ; R. 6. REGULACJE PRAWNE DLA NOWYCH TECHNOLOGII: 6.1. E Europa ; 6.2. Internet rzeczy ; 6.3. GSM, GPRS, UMTS, Wi-Fi ; 6.4. BLUETOOTH ; 6.5. NFC ; 6.6. RFID ; 6.7. CCTV i czujniki kamerowe w dronach ; 6.8. Urządzenia radiowe ; R. 7. Cyber-człowiek ; 7.1. W drodze do stworzenia cyber-człowieka ; 7.2. Wpływ ai na człowieka - v rewolucja przemysłowa ; 7.3. Możliwości militarne ai ; 7.4. Potencjał biznesowy ai ; 7.5. Mowe podejście do projektowania rozwiązań ; 7.6. Militarne zastosowanie ai ; 7.7. Wyzwania ; R. 8. PRYWATNOŚĆ PLUS: 8.1. Transhumanizm ; 8.2. Zdolność cyfrowa: 8.2.1. cyberrzeczywistość dzieci - ochrona prywatności to za mało ; 8.2.2. E-umiejętności ; 8.3.R Realizacja założeń weryfikacji zdolności cyfrowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108134 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez marnowania : kuchnia zero waste / Anna Lena Lesz. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 278, [2] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Poradnik autorki bloga Zjem Cię.
Bibliografia, netografia na stronie 278.
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej. [azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję: kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [9] stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie? Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze! Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu. W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać! [www.azymut.pl, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rola ekologii staje się coraz ważniejsza w naszym życiu. Nie ma lepszego sposobu, aby pomóc przyrodzie, jak już od najmłodszych lat uczyć dzieci zachowania proekologicznego. Dzięki temu w przyszłości każdy z nas może stać się ekobohaterem. W książce Jestem eko znalazła się potężna dawka wiedzy ekologicznej w dynamicznej i interesującej dla dzieci formie: ciekawostki, wyzwania, doświadczenia, porady. Poruszane w książce tematy to między innymi: oszczędzanie wody, recykling, niemarnowanie żywności, ograniczanie zakupów, globalne ocieplenie, smog. Przewodnikami po świecie ekologii są planeta Ziemia oraz rodzeństwo – chłopiec i dziewczynka z którymi z łatwością utożsami się czytelnik w wspólnie pokonają drogę do stania się ekobohaterem. Autorką książki jest dziennikarka zajmująca się tematem ekologii i propagatorka stylu życia Zero Waste Sylwia Majcher. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Temat
Gatunek
Jedna praca w języku angielskim.
Do Irish courts and the European Court of Human Rights Have Achieved the Correct Balance Between Protection of the Rights of Individual Prisoners and Pragmatic Concers Regarding the Proper Functioning of the Prison System? / Adrian Berski ; Religia pokoju czy religia wojny? Islam w perspektywie myśli Guillaume'a Faye'a / Paweł Bielawski ; Prawa gwarancyjne - kształtowanie się świadomości praw człowieka / Laura Koba ; Refleksje historyczno-politologiczne na temat kryzysu imigracyjnego w Europie / Mirosław Lakomy ; Trzecia generacja praw człowieka w nauczaniu społecznym Kościoła / Rafał Łętocha ; Mechanizmy tworzenia i ekonomia polityki konsumenckiej / Mira Malczyńska-biały ; Dylematy moralne funkcjonariuszy policji podczas użycia środków przymusu bezpośredniego / Zbigniew Małodobry, Halina Rogalska, Jana Depešová ; Rola polityki w działaniach stabilizacyjnych fazy IV operacji "Iracka Wolność 2003-2010" w kontekście uniwersalnych praw człowieka / Maciej Milczanowski ; Polityka ochrony klimatu w Niemczech w drugiej dekadzie XXI wieku - uwarunkowania, cele i wyzwania / Beata Molo ; Prawo do prywatności - wymogi dotyczące bezpieczeństwa publicznego w świecie cyfrowym / Aleksandra Nowak, Fryderyk Zoll ; Dobrobyt i stabilizacja a prawa człowieka w Singapurze / Maria Ochwat ; Między humanitaryzmem a zagrożeniem - dyskusje wokół sekurytyzacji migracji na przykładzie Niemiec / Anna Paterek ; Geneza Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka (1989-1990) / Patryk Pleskot ; Detencja w Krajowym Ośrodku Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym w kontekście praw i wolności jednostki / Patrycja Trzeja ; Upamiętnianie w cieniu walki politycznej. Debata wokół Muzeum II Wojny Swiatowej w Gdańsku / Piotr Zięba ; Polityka zagraniczna państwa - cele, funkcje i środki realizacji / Krzysztof Żarna ; Determinanty polityki zagranicznej państwa / Krzysztof Żarna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108503/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 365-[371].
Publikacja dofinansowana przez Wydział Nauk Społecznych i Instytut Socjologii UAM w Poznaniu
Streszczenie w języku angielskim.
CZ. I. MARNOTRAWSTWO ORAZ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU: R. I. Ku formalnej definicji marnotrawstwa: 1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa: Systemowe rozumienie marnotrawstwa ; Marnotrawne praktyki ; 2. Formalne ujęcie marnotrawstwa: Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja ; R. II. Historyczne i współczesne konteksty niezużywania żywności dla celów konsumpcji ludzkiej: 1. Ontologiczny status żywności ; 2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności ; 3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych ; 4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk społecznych ; R. III. Dominujący dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja: 1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności: metodologia i podstawowe definicje ; 2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia: Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie w Polsce ; 3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat marnotrawstwa żywności ; 4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym dyskursem na temat marnotrawstwa żywności ; 5. Podsumowanie ; CZ. II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI: R. 4. Projekt badań i jego metodologia: 1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności ; 2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań ; 3. Scenariusz wywiadu ; 4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji wyników badań empirycznych ; R. 5. Norma niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym: 1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności: Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania ; Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole ; Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi ; Pokolenie seniorów - herosów normy niemarnowania żywności ; Wzajemny wpływ w związku intymnym ; Rola mediów i ekspertów ; Podsumowanie ; 2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek: Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych ; 3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki ; 4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności ; 5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania: Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy ; Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych ; 6. Spektakularne przykłady tracenia żywności ; 7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu zmian w życiu codziennym ; Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk uprawy ; Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności ; Zmiany w sferze hodowli zwierząt ; Podsumowanie ; 8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności: Żywność "naturalna" versus "sztuczna" ; Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych: Chleb, Mięso, Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok własnej roboty ; Zasady klasyfikacji świeżości żywności: "Świeże", "nieświeże", "zepsute" ; Pleśń ; Data ważności ; Podsumowanie ; R. VI. Norma niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego: 1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności: Specyfika mieszkań studenckich ; 2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie marnotrawstwu: Podsumowanie ; 3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności: Pozostawianie chleba "na śmietnikach" ;4. Zbieractwo żywności: Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie" ; Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie" ; R. VII. Norma niemarnowania a etyka dobroczynności: 1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z potrzebującym ; 2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz marnotrawstwa żywności w organizacjach ; 3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności ; 4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy odbiorców żywności ; R. VIII. Norma niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk: 1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie żywnością przez supermarket: Konsumenci i sprzedawcy: zakupy ; Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości ; Kulisty supermarketu: freeganki ; Kulisty supermarketu: zbieracze ; Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety ; 2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk: Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach ; Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych ; 3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w lokalach gastronomicznych ; Podsumowanie ; R. IX. Społeczne definicje marnotrawstwa żywności ; R. 10. Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie wyników badań: 1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz przekonania na temat marnotrawstwa żywności ; 2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na temat ontologii porządku społecznego: 3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia ; 4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja ; 5. Mapa pograniczy normy niemarnowania ; 6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu ; 7. Teoretyczne postscriptum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107822 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka związana z Rzeszowem.
Indeks.
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. - Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem - Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków - Omlet z resztkami warzyw. [Wydawnictwo Pascal, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eko - logiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej / Jagna Niedzielska. - Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2022. - 252, [4] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 60 przepisów na wegańskie i wegetariańskie potrawy, 50 porad, jak zdrowo przechowywać żywność. Na okładce pod nazwą autorki: kucharka, edukatorka, doradczyni kulinarna i gospodyni porgramu "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek".
Tytuł grzbietowy: Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej.
Indeks.
Ekologia zaczyna się w twojej głowie i na twoim talerzu Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? Chcesz właściwie przechowywać żywność? W twojej szafce zalega stara kasza, a marchewka próbuje sama wyjść z lodówki? Nie wiesz, jak planować swoje zakupy, by w pełni wykorzystać wszystkie składniki, które lądują w twoim koszyku? Chciałbyś wydawać mniej pieniędzy na jedzenie? Jagna Niedzielska, znana kucharka, edukatorka i doradczyni kulinarna, w ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Zainteresowanie i liczba pytań, które zadawali ich uczestnicy, przerosły jej najśmielsze oczekiwania. W odpowiedzi na te potrzeby autorka napisała niniejszą książkę – pełną praktycznych porad, kuchennych tricków i ciekawostek. Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej to przede wszystkim przepisy na proste, wyjątkowo smaczne wegańskie i wegetariańskie potrawy, dzięki którym nie będziesz marnował jedzenia. W Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności rocznie. Z książki dowiesz się, jak łatwo zmienić nawyki, by marnować mniej jedzenia i pieniędzy. Przekonasz się też, że ekologia jest ekonomiczna. [www.azymut.pl, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Razem można więcej / Paulina Płatkowska ; ilustrowała Paulina Kmak. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, © copyright 2022. - 44, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Gang Bystrzaków / Paulina Płatkowska)
Nigdy nie jest zbyt wcześnie na edukację finansową, bo jak to mówią - "czym skorupka za młodu nasiąknie...". Świnka Skarbonka, Pies Dżi-pi-es i urocze Jabłko Newton okazują się świetnymi nauczycielami. Ich wesołe przygody nie tylko bawią, lecz także uczą młodych czytelników zrozumienia podstaw oszczędzania, niemarnowania jedzenia i dbania o pieniądze. Takie wartości chcą przekazać także mojemy synkowi, dlatego z całego serca polecam. [Zielona Sowa, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 289-306. Indeks.
Dotychczasowe koncepcje ekonomiczne nie wystarczają bądź są nieodpowiednie dla świata, który musi radzić sobie z katastrofą klimatyczną, nierównościami czy innymi aktualnymi wyzwaniami społecznymi. Potrzebujemy nowych dróg i modeli. W tej bezkompromisowej, erudycyjnej, ale i radosnej książce Kate Raworth nie tyle proponuje zmianę w rozumieniu, czym ekonomia jest i mogłaby być, ile przedstawia konkretne rozwiązania jak zerwać z mitem potrzeby ciągłego wzrostu, zmienić system monetarny i fiskalny - i wreszcie uczynić biznes czymś wartościowym i potrzebnym dla ludzkości. [Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-33 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Slow fashion / Monika Szymor. - Warszawa : Wydawnictwo Moc Media, 2021. - 172 strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 167-172.
„Slow fashion” to rzetelny poradnik ekspercki, który omawia problemy branżowe i buduje świadomość konsumencką. Książka dla wszystkich bez względu na preferowany styl czy wyznawaną filozofię. Wspólnym mianownikiem są troska o środowisko naturalne i zainteresowanie zrównoważoną modą. Autorka przeprowadza czytelnika przez cykl produkcji, pozwala zrozumieć zależności między projektantem, producentem odzieży, kupcem, sprzedawcą a klientem. Kompendium dostarcza cennej wiedzy zarówno klientom marek modowych, jak i osobom związanym z przemysłem odzieżowym, projektantom, studentom kierunków artystycznych, którzy wiążą swoją przyszłość z branżą modową. [Wydawnictwo Moc Media, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 119-130.
Dla osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję.
Współfinansowanie: Wydział Ekonomiczny (Uniwersytet Przyrodniczy ; Poznań)
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA - ZAŁOŻENIA KONCEPCJI: 1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji ; 2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji ; 3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji ; 4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji ; R. II. INSTRUMENTY POLITYKI PUBLICZNEJ WSPIERAJĄCE ZRÓWNOWAŻONĄ KONSUMPCJĘ ŻYWNOŚCI: 1. Tradycyjny podział instrumentów zrównoważonej konsumpcji: Instrumenty ekonomiczne i rynkowe ; Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne) ; Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne) ; 2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE ; 3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję żywności wg ekonomii behawioralnej ; R. III. EFEKTY ZEWNĘTRZNE I CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH NARZĘDZI POLITYKI PUBLICZNEJ: 1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii ; 2. Dobór narzędzi polityki publicznej ; 3. Grzeszne podatki (sin taxes) ; 4. Subsydia do owoców i warzyw ; 5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP) ; 6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym ; 7. System kaucyjny dla opakowań po napojach ; R. IV. AKCEPTACJA WYBRANYCH NARZĘDZI POLITYKI PUBLICZNEJ W BADANEJ POPULACJI: 1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej ; 2. Analiza wyników ; 3. Dyskusja i wnioski.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110055 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To nie jest książka o modzie, to zaproszenie do podróży śladami naszych ubrań, a także do wnętrza siebie. Na końcu tej wyprawy zrozumiesz, jak ubierać się bardziej świadomie i być fair względem siebie, innych i planety. To uwalniający przewodnik po slow fashion, który zmieni twoje myślenie o modzie i własnej szafie. Przemysł modowy jest jedną z najbardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi gospodarki. Co sekundę na wysypisko trafia śmieciarka wypełniona ubraniami. Nikogo już nie dziwią chińskie rzeki w najmodniejszych kolorach sezonu, wysuszone jeziora, góry odzieżowych śmieci i słońce widoczne jedynie na telebimie. Szkodzi to zarówno przyrodzie, jak i milionom prawdziwych fashion victims – rolnikom, szwaczkom, dzieciom. Fast fashion dewastuje nie tylko naturę, ale i całe społeczeństwa. Cierpią nasze poczucie wartości i budżet, wypacza się relacja z ciałem i ubraniami. Możemy to jednak zmienić i nie trzeba tego robić w pokutnym worze ze zgrzebnego lnu. Modą można się cieszyć i bawić, łącząc to z misją ekologiczną i społeczną! Katarzyna Zajączkowska bacznie przygląda się przemysłowi modowemu i rozprawia z mitami na temat stylu, kanonów urody i presji social mediów. Dzięki jej prostym radom dowiesz się: – jak wykonać pierwszy krok w kierunku slow fashion i wreszcie odgruzować szafę, – jak korzystać z mody i robić zakupy odpowiedzialnie, nie dając się nabrać na greenwashing, – jak zbudować stylową i autentyczną garderobę bez pogoni za sezonowymi trendami. Nie musimy zaprzeczać, że ubrania są dla nas ważne, że chcemy wyglądać i czuć się dobrze, ale odważmy się na fashion revolution w naszych głowach i szafach! [Znak Koncept, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej