Turystyka kulinarna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(16)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(49)
wypożyczone
(4)
tylko na miejscu
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(6)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(4)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 9 (Czackiego 5)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(3)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Krupa Jan (1955- )
(3)
Allsbrook Wesley
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Murak Katarzyna
(2)
Szpara Krzysztof
(2)
Woolever Laurie
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Booth Michael
(1)
Dyrda Grażyna (nauki ekonomiczne)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Kalbarczyk Marek (1957- )
(1)
Kazała Agnieszka (1978- )
(1)
Kowalczuk Halina
(1)
Kukuła Tomasz
(1)
Kwiatkowska Anna
(1)
Milewska Mariola
(1)
O'Brien Samem
(1)
Orłowski Dominik
(1)
Potulny Maciej
(1)
Prączko Anna
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Rudomino Tomasz
(1)
Rummel Rachel
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Thuras Dylan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Wielgus Dominik
(1)
Woźniczko Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(14)
Odbiorca
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Turystyka kulinarna
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
1801-
(1)
1901-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Pogórze Dynowskie
(3)
Polska
(3)
Województwo podkarpackie (1999- )
(3)
Świat
(3)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Województwo małopolskie (1999- )
(2)
Babice (woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Krzywcza)
(1)
Bałkany
(1)
Droga św. Jakuba
(1)
Gmina Dubiecko (woj. podkarpackie, pow. przemyski)
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Przysieki (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dopływ Wisły ; dolina)
(1)
San (dopływ Wisły ; dorzecze)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Wisłok (dorzecze)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Opracowanie
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Relacja z podróży
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Książki mówione
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść humorystyczna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Podróże i turystyka
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Historia
(3)
Ochrona środowiska
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The meaning of rice and other tales from the belly of Japan" 2017.
Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny - Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [Buchmann, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Streszczenie w języku angielskim przy rozdziałach.
Tytuł rownoległy: "The latest trend in the development of tourism on country areas".
PRZYKŁADY DZIAŁAŃ NA OBSZARACH WIEJSKICH UKIERUNKOWANYCH NA WZMOCNIENIE POTENCJAŁU TURYSTYCZNEGO: Projekt "Karpaty łączą" ; Szkolenia dla przedstawicieli branży turystycznej organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ; Zagrody edukacyjne ; TURYSTYKA KULINARNA NA OBSZARACH WIEJSKICH: Turystyka na obszarach wiejskich, turystyka wiejska, agroturystyka ; Wykorzystanie potencjału terenów wiejskich do rozwoju turystyki kulinarnej ; Turystyka kulinarna - terminologia oraz motywy podróżowania ; Specyfika turystyki kulinarnej ; Dziedzictwo kulinarne istotnym elementem turystyki kulturowej ; Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego ; GOSPODARSTWA PSZCZELARSKIE ATRAKCJĄ TURYSTYCZNĄ ORAZ ELEMENTEM EDUKACJI: Zagrożenia dla rodzin pszczelich i środowiska ; Niekonwencjonalne metody leczenia produktami pszczelimi - apiterapia ; Apiturystyka ; Pszczelarstwo w województwach podkarpackim i małopolskim ; Turystyka kulinarna oraz szlaki turystyczne w Polsce związane z miodem ; Koncepcja "Podkarpackiego Szlaku Miodowego" ; W Nadleśnictwie Rymanów powstaje "Las pszczelarski" ; Wybrane imprezy związane z pszczelarstwem w Polsce ; Pszczoły w mieście - ule w parkach i na dachach budynków ; Jakość miodu od "miejskich pszczół" ; Walory zdrowotne miodu i produktów pszczelich ; ROLA WLADZ I ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ ORAZ SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH W ROZWOJU TURYSTYKI WIEJSKIEJ: Turystyka wiejska w zadaniach samorządu terytorialnego ; Regionalne i lokalne organizacje stymulujące rozwój turystyki wiejskiej ; Aktywność administracji samorządowej w kreacji innowacyjnych obszarowych produktów turystycznych ; Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystycznej przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich ; Przedsiębiorczość turystyczna mieszkańców obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego ; Działalność Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego jako przykład współpracy samorządów gminnych ukierunkowanej na stymulowanie rozwoju lokalnej przestrzeni turystycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastro Obscura : A Food Adventurer's Guide" 2021.
Indeks.
"Atlas osobliwości kulinarnych", książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek... [Wydawnictwo Sonia Draga, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111436 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak na koniuszkach palców / Marek Kalbarczyk, Piotr Adamczewski. - Wydanie 2. rozszerzone. - Warszawa : Fundacja Szansa dla Niewidomych, 2013. - 303, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Indeks.
Sobota, czas przyjacielskich spotkań; kilka osób ma przyjść na miłą kolację. Kiedy rodzina zabiera się do głównych kuchennych przygotowań, wyłączają prąd i robi się ciemno. Jak przygotować zaplanowane potrawy: sałatki i inne przekąski, zupę, pieczyste, drób i ryby? Można zapalić świeczkę, latarkę w komórce, ale czy to wystarczy? Niewidomy gospodarz okazuje się bardzo pomocny – nie musi patrzeć, a mimo to wie gdzie co leży i jak sobie poradzić – gdzie nożyk do obierania ziemniaków, sosjerka, solniczka, łyżki i widelce… Jak obrać jabłko, a jak oddzielić białko jajka od żółtka? „Smak na koniuszkach palców” to także przewodnik po okolicach Warszawy, ciekawie opisujący tutejsze zabytki, krajobrazy, historię i kulturę Mazowsza. To również informator restauracyjny, poradnik kulinarny i książka kucharska. Publikacja pokazuje, że niewidomi mogą radzić sobie w kuchni prawie tak dobrze jak widzący. Zawiera 53 interesujące przepisy i procedury, jak bezwzrokowo wykonać przeróżne kuchenne czynności. [www.wydawnictwotrzecieoko.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Apetyt na życie / Agnieszka Kazała, Halina Kowalczuk. - Warszawa : Wydawnictwo Literackie Białe Pióro, 2016. - 203, [1] strona, [12] stron tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
W tej opowieści nikt nie zginął, nikt nie został zamordowany, nikt się nie zakochał i nie zmarniał z tęsknoty. To opowieść o tym, że warto żyć i cieszyć się każda chwilą, którą możemy spędzać z kimś bliskim. Ciszyć się tym, co mamy i tym, co możemy przezywać. Łapać każdą chwilę i rozkoszować się nią anim zniknie. I chociaż postacie bohaterek nie do końca są prawdziwe, trochę wyimaginowane i trochę przekoloryzowane, to jednak podobne do każdego z nas, kto chciałby spróbować czasem czegoś nowego. Czy to potrawy, czy podróży, czy rozmowy z drugim człowiekiem. Czasem brakuje nam odwagi, ale wystarczy szczery uśmiech, aby przełamać lody i wyjść naprzeciw prawdziwej przygodzie, jaką jest życie. I brać je z prawdziwym apetytem. Apetytem na życie. I smakować! [Wydaw. Dolnośląskie, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-lit.pol.w. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
CZĘŚĆ 1. PROBLEMATYKA OCHRONY ŚRODOWISKA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU: Wybrane zagadnienia Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Rakowie w zlewni San ; Stan infrastruktury wodociągowej w wybranych miastach Doliny Sanu ; Sekwencyjne reaktory porcjowe w oczyszczaniu ścieków ; Zjawiska osuwiskowe na obszarze Pogórza Dynowskiego ľ metodyka badań laboratoryjnych niezbędnych do sporządzania dokumentacji obszarów osuwiskowych ; Geotechnika i geologia inżynierska w świetle uwarunkowań norm UE Eurokos 7 ; Wybrane możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii w województwie podkarpackim. CZĘŚĆ 2. WALORY PRZYRODNICZE I KULTUROWE W KRAJOBRAZIE POGÓRZA DYNOWSKIEGO: Droga św. Jakuba Via Regia na Pogórzu Dynowskim w sieci europejskich szlaków kulturowych ; Kamienie młyńskie i wiatraki ľ znikające symbole Pogórza Dynowskiego ; Rolnictwo ekologiczne czynnikiem zwiększenia ofert turystycznej w województwie podkarpackim ; Lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe szansą zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich ; Dolina Sanu jako środowisko występowania bobra europejskiego (castor fiber) ľ bóbr i człowiek ľnie zawsze łatwe współistnienie. CZĘŚĆ 3. DZIAŁANIA MARKETINGOWE I INNOWACYJNE W KREOWANIU PRODUKTU TURYSTYCZNEGO: Uwarunkowania kreacji lokalnych produktów turystycznych na Pogórzu Dynowskim ; Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce na Pogórzu Dynowskim ; Dostępność turystyczna obiektów sakralnych na Pogórzu Dynowski ; Współczesne trendy w rozwoju usług na przykładzie obiektów noclegowych Podkarpacia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8702 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach. Indeks.
Spis treści także w języku angielskim.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
CZĘŚĆ I. GOSPODARKA WODAMI, ŚCIEKAMI I ODPADAMI W ASPEKCIE OCHRONY ŚRODOWISKA: Kamil Pochwat - Systematyka obiektów retencyjnych ; Małgorzata Kida, Sabina Książek, Piotr Koszelnik - Wpływ zagospodarowania zlewni na jakość osadów dennych rzeki Wisłok ; Joanna Czarnota, Adam Masłoń - Aspekty ekologiczne przyrodniczego wykorzystania osadów ściekowych ; Dariusz Młyński, Krzysztof Chmielowski - Analiza funkcjonowania oczyszczalni ścieków w Przysiekach (powiat jasielski) przy wykorzystaniu wybranych metod statystycznych ; Bernadeta Rajchel - Badania monitoringowe gazów wysypiskowych na byłym składowisku odpadów w Krośnie ; Katarzyna Maj, Piotr Koszelnik - Oczyszczalnie hydrofitowe jako rozwiązanie problemów ścieków w obiektach zabudowy rozproszonej ; Patrycja Kuzian, Stanisław Rymar - Płyny micelarne a bezpieczeństwo środowiska przyrodniczego ; Witold Niemiec, Feliks Stachowicz, Tomasz Trzepieciński, Marta Wójcik - Możliwości zagospodarowania nieużytków i użytków rolnych do uprawy roślin energetycznych ; Witold Niemiec, Feliks Stachowicz, Tomasz Trzepieciński, Marta Wójcik - Obróbka komunalnego osadu ściekowego przeznaczonego do nawożenia plantacji roślin energetycznych. CZĘŚĆ II. POTENCJAŁ I PROBLEMY ROZWOJU TURYSTYKI NA POGÓRZU DYNOWSKIM: Barbara Gutkowska, Joanna Niedźwiecka - Zasoby przyrodnicze Pogórza Dynowskiego w aspekcie produkcji pszczelarskiej ; Małgorzata Skulimowska, Marcin Warchoła - Zagospodarowanie turystyczne szlaku wodnego "Błękitny San" i jego znaczenie dla regionu ; Beata Dec - Analiza trendów rozwojowych hoteli Spa i wellness ; Łukasz Stokłosa - Wykorzystanie obiektów rezydencjonalnych województwa podkarpackiego w rozwoju turystyki kulturowej kulinarnej ; Izabela Cichocka, Jan Krupa - Walory turystyczne miasta Przemyśla i okolic w aspekcie badań ankietowych ; Tomasz Tomaszek - Ikonostas cerkwi w Babicach (gmina Krzywcza) - analiza konserwatorska ; Anna Nizioł - Kto i dlaczego przyjeżdża do województwa podkarpackiego - analiza struktury przyjazdowego ruchu turystycznego ; Iwona Makuch-Pietraś, Rafał Pietraś - Ocena zmian wybranych właściwości gruntu na terenie pól namiotowych z Pogórza Dynowskiego pod wpływem użytkowania turystycznego ; Stanisław Nabywaniec - Rabacja w dolinach Sanu i jego dopływów ; CZĘŚĆ III. ROLA CZŁOWIEKA W KSZTAŁTOWANIU KRAJOBRAZU I PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ: Grażyna Dyrda - Program strategiczny "Błękitny San" jako przykład aktywności administracji samorządowej w zakresie ochrony środowiska obszarów atrakcyjnych turystycznie ; Sylwia Solarska - Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystyki na przykładzie gminy Dubiecko ; Sabina Klich, Mariusz Klich - Inwazyjne gatunki roślin jako zagrożenie dla walorów krajobrazowych i turystycznych na przykładzie doliny Sanu na Pogórzu Dynowskim ; Stanisław Górski - Jakość przestrzeni i lokalny krajobraz jako ważne elementy komunikatu kultury regionu Pogórza Dynowskiego ; Wojciech Maciejko, Monika Lew - Władztwo urbanistyczne w sferze zagospodarowania przestrzeni przyrodniczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11033 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-11034 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Turystyczny szlak dobrego smaku : poznaj, spróbuj, ugotuj / opisy Tomasz Kukuła, Dominik Wielgus. - Tarnobrzeg : Digital Promotion, 2019. - 359, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie, mapy ; 25 cm.
Indeks.
Publikacja stanowi owoc współpracy 6 lokalnych grup działania obejmujących 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski. Wspólpraca związana była z realizacją projektu pod nazwą: "Turystyczny Szlak Dobrego Smaku - zwiedzaj, smakuj, wracaj".
STOWARZYSZENIE "LASOWIACKA GRUPA DZIAŁANIA" (Gminy: Bojanów, Baranów Sandomierski, Gorzyce, Grębów, Nowa Dęba, Pysznica, Zaleszany, Radomyśl nad Sanem, Zaklików) ; LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA STOWARZYSZENIE "REGION SANU I TRZEBOŚNICY" (Gminy: Leżajsk, Miasto Leżajsk, Miasto i Gmina Nowa Sarzyna) ; LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA LASOVIA (Gminy: Cmolas, Mielec, Niwiska, Ostrów, Tuszów Narodowy) ; LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA STOWARZYSZENIE "PARTNERSTWO DLA ZIEMI NIŻAŃSKIEJ (Gminy: Harasiuki, Jarocin, Jeżowe, Krzeszów, Nisko, Rudnik nad Sanem, Ulanów) ; PARTNERSTWO DLA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH EKONOMIKA-NAUKA-TRADYCJA "PROWENT" LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA (Gminy: Borowa, Czermin, Dąbrowa Tarnowska, Gawłuszowice, Padew Narodowa, Przecław, Radomyśl Wielki, Radgoszcz, Szczucin, Wadowice Górne, Żyraków) ; STOWARZYSZENIE LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA "SIEDLISKO" (Gminy: Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski, Raniżów).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11139 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-11140 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwiska autorów na okładce.
Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino. Podróżują, fotografują i filmują. Napisali setkę reportaży i relacji z wypraw do ponad 100 krajów. O swoich wyprawach opowiadają na antenie Telewizji Polskiej. "Przez dwanaście lat z kamerą i aparatem fotograficznym podróżowaliśmy po świecie i... jedliśmy. Z takim samym uporem i przyjemnością, z jakim przemierzaliśmy afrykański busz, podziwialiśmy zabytki europejskich miast i przedzieraliśmy się przez dżunglę, próbowaliśmy najprostszych i najbardziej wykwintnych dań, bo podróż i jedzenie od wieków są nierozłączne". Podróże ze smakiem to opowieści o tym, jak przyprawy zmieniły świat, to gawędy o chili, curry i mango, a także o ludziach, legendach, historiach rozpalających wyobraźnię, bez której gotowanie nawet według najlepszych przepisów nie może się udać. [Twój Styl, 2006]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracje Andrzeja Zaręby. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2010. - 181, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". [Piotr Bikont]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 15 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-913(4) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-913 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-910 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-91 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Café Museum [Dokument dźwiękowy] / Robert Makłowicz. - Wołowiec : Wydaw. Czarne, 2010. - 1 płyta CD (4 godz. 25 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 25 min.
Czyta Robert Makłowicz.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". [Piotr Bikont]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-KM/158/Pod (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 571 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-km-41 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-km-188, F.3-km-138 (2 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-km-191 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-km-238, F.6-km-157 (2 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-km-171 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-km-157 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-km-88 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-km-183, F.10-km-130 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [390]-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
I. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1. Historia gastronomii na świecie ;2. Historia gastronomii w Polsce ; II. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych ; 3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii ; III. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3. Wyposażenie zaplecza ; 4. Wyposażenie frontu ; IV. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: Asortyment potraw i napojów a karta menu ; Obsługa klienta ; Zewnętrzny wygląd obiektu ; Wystrój wnętrza ; Usługi dodatkowe ; Inne cechy usługi ; 4. Cykl życia produktu gastronomicznego ; V. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 1. Gastronomia a turystyka ; 2. Gastronomia jako produkt turystyczny: Produkty proste: usługa i rzecz ; Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny) ; Produkt turystyczny - wydarzenie ; Produkt turystyczny - obiekt ; Produkt turystyczny - szlak ; Produkt turystyczny - obszar ; Produkty tradycyjne i regionalne ; VI. TURYSTYKA KULINARNA W POLSCE: 1. Rozwój gastronomii w Polsce po 1989 r. ; 2. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce ; 3. Model rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce ; 4. Badania turystyki kulinarnej w Polsce ; VII. OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 1. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent) ; M. Boulanger ; Anthelme Brillat-Savarin ; Marie-Antoine Careme ; Franz Sacher ; Auguste Escoffier ; Paul Bocuse ; 2. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek ; Stanisław Czerniecki ; Jerzy Franciszek Kulczycki ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa ; Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane) ; Zdzisław T. Nowicki ; Kurt Scheller ; VIII. WYBRANE ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA GASTRONOMICZNE: 1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ; Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ; Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA) ; Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC) ; Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) ; Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej ; 2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) ; Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA) ; Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP) ; Fundacja Klubu Szefów Kuchni ; Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) ; IX. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 1. Promocja: Definicja i rodzaje działań promocyjnych ; Reklama ; Public relations ; Sprzedaż osobista ; Promocja sprzedaży ; Targi gastronomiczne ; 2. Źródła informacji branżowej ; X. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 2. Demografia ; 3. Ekonomia ; 4. Świadomość, edukacja ; 5. Zdrowie ; 6. Styl życia ; 7. Zwyczaje żywieniowe ; 8. Turystyka, czas wolny ; 9. Kultura i sztuka ; 10. Technologie informatyczne ; 11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105750 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [www.azymut.pl, 2024]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113965 (1 egz.)
Dyskusyjny Klub Książki
Brak informacji o dostępności: sygn. DKK-2024/DAR/8, DKK-2024/DAR/5, DKK-2024/DAR/1, DKK-2024/DAR/7, DKK-2024/DAR/6, DKK-2024/DAR/3, DKK-2024/DAR/10, DKK-2024/DAR/4, DKK-2024/DAR/2, DKK-2024/DAR/9 (10 egz.)
Książka
W koszyku
Turystyka kulinarna / Magdalena Woźniczko, Tadeusz Jędrysiak, Dominik Orłowski. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2015. - 255, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-[256].
R. I DZIEDZICTWO KULINARNE JAKO ELEMENT TURYSTYKI: 1. Znaczenie gastronomii w turystyce ; 2. Sztuka kulinarna jako podstawowy składnik gastronomii ; 3. Dziedzictwo kulturowe a dziedzictwo kulinarne ; 4. Pojęcie turystyki kulinarnej, jej wartość i zakres ; 5. Rodzaje turystyki związanej z dziedzictwem kulinarnym ; 6. Turyści zainteresowani turystyką kulinarną ; 7. Sztuka kulinarna i jej miejsce na Liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO ; 8. Rozwój turystyki kulinarnej na świecie ; 9. Kreatywność jako szansa rozwoju turystyki kulinarnej ; R. II FORMY ORGANIZACJI TURYSTYKI KULINARNEJ W POLSCE: 1. Inicjatywy mające na celu promocję turystyki kulinarnej ; 2. Jarmarki, festyny i kiermasze żywnościowe ; 3. Święta i festiwale kulinarne ; 4. Targi gastronomiczne ; 5. Prezentacje, pikniki kulinarne, konkursy i zawody mistrzów kuchni ; 6. Pokazy wytwarzania tradycyjnych produktów spożywczych ; 7. Szlaki kulinarne ; 8. Muzea kulinarne ; 9. Muzea skansenowskie jako ostoja podtrzymania ludowych tradycji kulinarnych ; R. III KUCHNIA POLSKA I JEJ TRADYCJE ŻYWIENIOWE: 1. Historia kuchni polskiej na przestrzeni wieków ; 2. Kuchnia jako element kultury ludowej ; 3. Zmysły człowieka i ich znaczenie w kuchni polskiej ; 4. Charakterystyczne surowce, produkty i potrawy, występujące we współczesnej kuchni polskiej ; 5. Świąteczne tradycje kulinarne w Polsce ; 6. Tradycje polskiej gościnności ; 7. Polskie kuchnie regionalne jako element narodowego dziedzictwa kulinarnego ; R. IV KUCHNIE REGIONALNE W POLSCE: 1. Pojęcie i podział kuchni regionalnych w Polsce ; 2. Charakterystyka polskich kuchni regionalnych oraz ich bogactwo i różnorodność kulinarna ; R. V MARKA TRADYCYJNYCH I REGIONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W UNII EUROPEJSKIEJ I POLSCE: 1. Istota i rola marki turystycznej ; 2. Tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe oraz ich ochrona w Unii Europejskiej ; 3. Lista Produktów Tradycyjnych w Polsce ; 4. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103011 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej