Produkt regionalny
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(16)
Forma i typ
Książki
(15)
Publikacje promocyjne
(2)
Druki ulotne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(7)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(11)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Stasiak Andrzej
(3)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(3)
Buczkowska Karolina
(2)
Janczarek Piotr
(1)
Kordas Grzegorz
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Król Mieczysław (matematyka)
(1)
Malicki Krzysztof (1979- )
(1)
Mokrzycka Zenona
(1)
Oleniuch Iwona
(1)
Podedworna Hanna
(1)
Staszewski Krzysztof
(1)
Woźniak Marian (ekonomia)
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Produkt regionalny
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Temat: dzieło
Tajemnice Soliny
(1)
Za wrotami cudów
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
2001-0
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1989-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Łódź (woj. łódzkie)
(3)
Bieszczady
(2)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Podkarpacie Północne
(2)
Polska
(2)
Warszawa
(2)
Województwo podkarpackie (1999- )
(2)
Śląsk
(2)
Świętokrzyskie, województwo
(2)
Bałtów (woj. świętokrzyskie)
(1)
Droga św. Jakuba
(1)
Dąbrowskie, Zagłębie
(1)
Gliwice (woj. śląskie)
(1)
Głogów (woj. dolnośląskie)
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Jeleniogórska, Kotlina
(1)
Kaszuby
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Kujawy
(1)
Lubelskie, województwo (od 1999)
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Medynia Głogowska (woj. podkarpackie)
(1)
Podkarpackie, województwo
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pomorskie, województwo
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Ropczyce (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Sosnowiec (woj. śląskie)
(1)
Strug (dolina)
(1)
Sędziszów Małopolski (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Tomaszów Lubelski (woj. lubelskie)
(1)
Ukraina
(1)
Ulanów (woj. podkarpackie, pow. niżański, gm. Ulanów ; okolice)
(1)
Wałbrzych (woj. dolnośląskie)
(1)
Wielkopolska
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Śląskie, województwo (od 1999)
(1)
Świebodzice (woj. dolnośląskie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Informatory
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Album
(1)
Katalog
(1)
Opracowanie
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa - największy autorytet kulinarny w tym mieście. [Lira Wydawnictwo, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Konf. odbyła się 19 kwietnia 2007 r.
Dot. m.in. Podkarpackiego i Bieszczad.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. ang., ros., ukr.
Polityka pieniężna a wzrost gospodarczy / Małgorzata Cywińska ; Wpływ inwestycji w technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT) na wzrost gospodarczy w Polsce / Michał Krystyańczuk ; Analiza uzyskania przewagi konkurencyjnej poprzez wprowadzenie systemu CHEX na podstawie firmy Allianz / Sandra Grabowska ; Potential Competitiveness of Ukrainian Economy Under Conditions of Globalization / Tetyana Gaydukova ; Competitiveness of Ukraine's Regions in The Process of Reintegration / Tetyana Nesvat ; Mapa ryzyko-dochód wybranych podkarpackich spółek / Barbara Fura, Marek Fura ; Tendencje i uwarunkowania polskiej migracji / Agata Pasieczna, Anna Saczek ; Marketingovi komunikacii v umovah globalizacii / Anžela Švec' ; Džerela ta stijkist' konkurentospromožnosti / Dumal's'ka Uliâ Tarasivna ; Naukovij potencial Ukraini: osnovni tendencii ta problemi / Miroslava Tepla ; Nowe trendy w bankowości determinantą wzrostu gospodarczego / Małgorzata Cyrek, Agnieszka Cyrek ; Koncesja jako forma reglamentacji działalności gospodarczej / Agata Ludera, Anna Olszak ; Outsourcing jako czynnik poprawy konkurencyjności przedsiębiorstw / Witold Czudec ; Osoblivosti deržavnoi pidtrimki malogo pidpriemnictva u krainah evropejs'kogo souzu / Ol'ga Červona ; Rol' deržavi u reguluvanni agrarnogo sektora ekonomiki Ukraini / Svitlana Urba ; Osoblivosti transformacijnih kriz ta antikrizove upravlinnâ / Maksim Stolârčuk ; Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce - w tym odniesienie do regionu Podkarpacia / Kamila Kowalik, Monika Musiał ; Częstość oraz preferowane miejsca zakupu małopolskich produktów tradycyjnych / Karol Król ; Gosudarstvennoe regulirovanie turističeskoj sfery v rusle social'no-ekonomičeskih preobrazovanij v Ukraine / Urij Gubik ; Pitannâ pol's'ko-ukrains'kogo turističnogo agrobiznesu / Mihasuk Ivan Romanovič ; Bieszczadzki Transgraniczny Klaster Agroturystyczny narzędziem stymulowania wzrostu gospodarczego Bieszczadów / Paweł Germański ; Zaplecze agroturystyczne jako element rozwoju powiatu tomaszowskiego / Urszula Bukała ; Turystyka - szansa czy zagrożenie dla obszarów leśnych / Agnieszka Witos ; Bezpieczeństwo w ruchu drogowym w regionie podkarpackim - ujęcie taksonomiczne / Marcin Michalewicz, Magdalena Mazur ; Wykorzystanie liniowego modelu dyskryminacyjnego do prognozowania liczby klientów regularnie opłacających abonament za usługi internetowe / Izabela Sylwia Dziedzic ; Straty a konfiguracja systemu gospodarki zasobami z wieloczęściowym niejednorodnym układem transportowym / Mirosław Liana ; Ekonomiczno-przyrodnicze aspekty energetycznego wykorzystania biomasy w Nowej Dębie / Damian Wolan ; Wybór firm notowanych na giełdzie papierów wartościowych za pomocą metody AHP / Adrian Stasica.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96102 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
CZĘŚĆ 1. PROBLEMATYKA OCHRONY ŚRODOWISKA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU: Wybrane zagadnienia Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Rakowie w zlewni San ; Stan infrastruktury wodociągowej w wybranych miastach Doliny Sanu ; Sekwencyjne reaktory porcjowe w oczyszczaniu ścieków ; Zjawiska osuwiskowe na obszarze Pogórza Dynowskiego ľ metodyka badań laboratoryjnych niezbędnych do sporządzania dokumentacji obszarów osuwiskowych ; Geotechnika i geologia inżynierska w świetle uwarunkowań norm UE Eurokos 7 ; Wybrane możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii w województwie podkarpackim. CZĘŚĆ 2. WALORY PRZYRODNICZE I KULTUROWE W KRAJOBRAZIE POGÓRZA DYNOWSKIEGO: Droga św. Jakuba Via Regia na Pogórzu Dynowskim w sieci europejskich szlaków kulturowych ; Kamienie młyńskie i wiatraki ľ znikające symbole Pogórza Dynowskiego ; Rolnictwo ekologiczne czynnikiem zwiększenia ofert turystycznej w województwie podkarpackim ; Lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe szansą zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich ; Dolina Sanu jako środowisko występowania bobra europejskiego (castor fiber) ľ bóbr i człowiek ľnie zawsze łatwe współistnienie. CZĘŚĆ 3. DZIAŁANIA MARKETINGOWE I INNOWACYJNE W KREOWANIU PRODUKTU TURYSTYCZNEGO: Uwarunkowania kreacji lokalnych produktów turystycznych na Pogórzu Dynowskim ; Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce na Pogórzu Dynowskim ; Dostępność turystyczna obiektów sakralnych na Pogórzu Dynowski ; Współczesne trendy w rozwoju usług na przykładzie obiektów noclegowych Podkarpacia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8702 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. nazwa projektu: Internetowa Promocja Nauki.
Dot. m.in. Krosna (s. 35-44), gminy Ulanów, Bieszczad i Soliny, Rzeszowa, gminy Strzyżów (411-415).
Bibliogr. przy pracach.
Streszcz. ang. przy rozdz.
I. ROLA HISTORII I TRADYCJI W BUDOWIE MARKETINGU TERYTORIALNEGO: Historia i kultura: perspektywy promocji lokalnego rozwoju ekonomicznego ; Historia jako element budowy marki i promocji miasta ; Znaczenie produktów lokalnych w budowaniu marki i promocji gminy Ulanów ; Polonijny ruch artystyczny jako narzędzie budowy pozytywnego wizerunku Polski poza jej granicami ; Literatura jako sposób promowania regionu na przykładzie "Tajemnic Soliny" i "Za wrotami cudów" Henryka Nicponia ; Znaczenie marki w promowaniu produktu regionalnego ; Spuścizna historyczna dla przyszłości regionu - promocja jednostki terytorialnej. II. MARKA I PROMOCJA REGIONÓW: Wyżyna częstochowska wyżyną wysokich technologii - czynniki hamujące, szanse i perspektywy rozwoju budowy silnej marki regionalnej w obrębie województwa śląskiego ; Górnośląska-Zagłębiowska Metropolia "Silesia" - wizja i rzeczywistość ; Nowa tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego - promocja subregionu oraz dyskurs medialny ; Rola uczelni wyższych w budowaniu marki i promocji Regionu Wałbrzyskiego ; Kreowanie wizerunku regionu na przykładzie województwa świętokrzyskiego. III. MARKA I PROMOCJA MIASTA: Rola informacji w kreacji marki miasta i regionu oraz jego promocji (na przykładzie Głogowa) ; Miejski design na Śląsku - samorządy i projektanci w kreowaniu wizerunku śląskich miast ; Wizerunek promowany rzeszowa a wizerunek postrzegany przez jego mieszkańców ; Budowanie marki i promocaj miasta na przykładzie Rzeszowa ; Przestrzeń miejska a wizerunek miasta ; Komunikacja marketingowa miasta i regionu turystycznego na przykładzie Lublina i województwa lubelskiego ; Wykorzystanie Internetu w kształtowaniu wizerunku miasta - przykład miasta Sosnowiec ; Internet a marka miasta. Działania, sukcesy, porażki. IV. WYBRANE ASPEKTY MARKI I PROMOCJI: Zjawisko "trudnej marki" na przykładzie marki Polska ; Sytuacje kryzysowe a pogarszanie wizerunku jednostki sektora publicznego ; Promocja gospodarcza gmin. Czyli jak osiągnąć sukces w pozyskiwaniu inwestorów? ; Szanse rozwoju turystyki rowerowej i jej znaczenie dla wzrostu konkurencyjności regionalnej ; Co-branding marki produktu i marki miejsca ; Promocaj obszarów terytorialnych drogą do ich konkurencyjności. V. ROLA WYŻSZYCH UCZELNI I EDUKACJI: Działalność promocyjna placówki oświatowej ; Rola wyższych uczelni w analitycznym wsparciu oraz promocji innowacji regionalnych MŚP ; Promocja wyników badań uczelni wyższych ; Kształtowanie wizerunku Uniwersytetu Rzeszowskiego na przykładzie realizacji projektu "UR - nowoczesność i przyszłość regionu" ; Marka szkoły wyższej jako forma kreowania wizerunku miasta i regionu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100130 (1 egz.)
Druk ulotny
W koszyku
Streszczenie w języku angielskim.
Plastyka obrzędowa ; Bibułkarstwo ; Haft ; Koronki ; Makrama ; Rzeźba ; Garncarstwo ; Wikliniarstwo ; Kowalstwo ; Lutnictwo ; Stolarstwo artystyczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. RF-10324 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konferencji naukowej "Kierunki badań współczesnej socjologii wsi w Polsce", która odbyła się 26 lutego 2010r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Bibliogr. [277]-295.
I. AKTORZY, PODMIOTY, SIECI W PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Antropologizacja badań wsi. Zaniechania, potrzeby, możliwości ; Tradycja, wiedza i sieci społeczne w regionalnej produkcji żywności. Przypadek sera oscypka ; Alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności - w poszukiwaniu modelu dla Polski ; Mieszkańcy wsi wobec przyrody - między dominacją a rozumieniem i empatią ; Badania socjologiczne agroturystyki jako nowy kierunek rozwoju socjologii wski. II. ZMIANY SPOŁECZNE I RÓŻNICOWANIE SIĘ PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Innowacyjność a rozwój obszarów peryferyjnych ; Migracje zarobkowe ludności z obszarów wiejskich ; Wpływ migracji na rozwój społeczności lokalnej w powiecie wadowickim ; Poziom realizacji zadań własnych gminy ; Autorytet władz gminnych a rozwój wiejskich społeczności lokalnych ; Rola władz samorządowych w modernizacji obszarów wiejskich ; Wymiar świadomościowy przeobrażeń strukturalnych na małopolskiej wsi. III. POTENCJAŁ SPOŁECZNY WIEJSKICH SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH: Lokalne grupy działania jako nowa forma współpracy mieszkańców wsi ; Działalność organizacji pozarżądowej a mobilizacja lokalnych zasobów kapitału społecznego w środowisku marginalizowanym. Przykład wsi Lwówek ; Kompetencje kulturowe młodzieży wiejskiej województwa świętokrzyskiego. Wstępny raport badawczy ; Zaufanie społeczne w badaniach nad współpracą rolników w ramach grupy producentów rolnych ; Współrządzenie (governance) na obszarach wiejskich w Polsce i w Norwegii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95976 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Garncarskiego Szlaku w Rzeszowskiem.
Bibliogr. przy pracach.
1. TURYSTYKA A KULTURA - ROZWAŻANIA OGÓLNE: Kultura a turystyka - wzajemne relacje ; Turystyka i kultura - dwie siostry ; Dziedzictwo kulturowe Podgórza i możliwości jego wykorzystania w turystyce ; Kultura i sztuka muzyczna w nowej rzeczywistości rynkowej (oferta kulturalna Akademii Muzycznej im. G. i K. Bacewiczów w Łodzi ; Innowacyjne zarządzanie w kulturze elementem stymulacji rozwoju gospodarczego na przykładzie Łodzi i Dublina ; Przejawy kultury w produkcie gastronomicznym ; Garncarskim szlakiem - na pograniczu kultury i turystyki ; Walory turystyczne Bałtowa w świetle badań ankietowych. 2. MUZEA I OBIEKTY PARAMUZEALNE: Analiza stanu atrakcji turystycznych w Polsce: muzea i obiekty paramuzealne. Segmentacja rynku ; O potrzebie rewolucji w polskim muzealnictwie XXI wieku ; Muzea jako produkt turystyczny i obiekt dydaktyczny ; Ruch turystyczny w placówkach kultury województwa świętokrzyskiego ; Muzeum Powstania Warszawskiego jako nowoczesna placówka edukacyjna ; Muzeum jako instytucja łącząca kulturę i turystykę na przykładzie Muzeum w Łęczycy. 3. WYDARZENIA KULTURALNE, FESTIWALE, KONCERTY, IMPREZY PLENEROWE: Wydarzenia kulturalne jako element promocji turystycznej miast ; Imprezy kulturalne jako element identyfikacji turystycznej Łodzi ; Wydarzenia kulturalne a rozwój turystyki w Krakowie ; Imprezy turystyczno-kulturalne jako ewokacja czasów świetności regionu świętokrzyskiego ; Gliwickie Dni Dziedzictwa Kulturowego elementem rozwoju i promocji turystyki w regionie śląskim. 4. KULTURA LUDOWA: Kultura ludowa w polskiej turystyce - autentyczność czy komercja? ; Rola kultury kaszubskiej w promocji turystycznej województwa pomorskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94227 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nazwy aut. na s. 369-373.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ros.
1. KULTURA I TURYSTYKA - MIĘDZY KONFLIKTEM A SYMBIOZĄ: Turystyka i kultura - od komercjalizacji do dialogu kultur ; Ekonomičeskie aspekty ispol'zovaniâ kul'turno-istoričeskogo naslediâ v sfere turizma ; Proces przekształcania zasobów kulturowych w atrakcje turystyczne (na przykładzie zagospodarowania turystycznego pól bitewnych) ; Jak kultura się sprzedaje? ; O nowe oblicze obsługi turystyki kulturowej ; Między atrakcją a pułapką turystyczną. Dylematy turystyki kulturowej XXI wieku. 2. MIASTA KULTURY A TURYSTYKA: Turystyka kreatywna - nowy trend w rozwoju turystyki miejskiej ; Turystyczny wizerunek Warszawy a potencjał kulturalny miasta ; Miejsca pamięci z okresu II wojny światowej a współczesna turystyka (ze szczególnym uwzględnieniem Krakowa). 3. DZIEDZICTWO KULTUROWE WSI W TURYSTYCE: Specjalizacja tematyczna wsi i turystyka ; Wykorzystanie kultury ludowej w turystyce - nieuchronna komercjalizacja czy "ostatnia deska ratunku"? ; Działania w obronie tradycji i dobrego smaku ; Potencjał Wielkopolski w zakresie rozwoju turystyki kulturowej śladami jeździeckich tradycji i dziedzictwa. 4. SZLAKI I WYDARZENIA KULTURALNE JAKO PRODUKTY TURYSTYCZNE: Kulturowe szlaki turystyczne - próba klasyfikacji oraz postulaty w zakresie ich tworzenia i funkcjonowania ; Kreowanie i promocja wydarzeń kulturalnych. Analiza Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego ; "Dzień z Borowieckim" - projekt nowego produktu turystycznego Łodzi. 5. INSTYTUCJE KULTURY CZY OBIEKTY TURYSTYCZNE?: Aktualne tendencje na rynku atrakcji dla odwiedzających ; Światowy przemysł parków tematycznych ; Muzeum Historii Żydów Polskich jako przykład muzeum narracyjnego ; Rola Muzeum Sportu i Turystyki w propagowaniu kultury fizycznej. 6. PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KULTURZE - KSIĘGA DOBRYCH PRAKTYK: Kreatywny Szlak Województwa Łódzkiego ; Zamek na szlaku innowacji ; Rzemiosło artystyczne i sztuka użytkowa narzędziem budowania atrakcyjności społeczno-gospodarczej Świebodzic ; Alternatywna mapa miasta jako narzędzie promocji kultury i turystyki na przykładzie Use-It Warsaw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94228 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nazwy aut. na s. 361-364.
Dot. m.in. Garncarskiego Szlaku w Rzeszowskiem (s. 65-66).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ros.
1. EKONOMICZNE I SPOŁECZNE ASPEKTY WSPÓŁPRACY KULTURY I TURYSTYKI: Rachunek zysków bez strat: identyfikacja ekonomicznych korzyści ze współdziałania kultury z turystyką ; Rol' kultury v formirovanii turističeskogo sprosa ; Turystyka kulturowa w świetle koncepcji klastra turystycznego ; wioska tematyczna w aspekcie ekonomicznym ; Ginące zawody jako atrakcja turystyczna i pozarolnicze źródło zarobkowania mieszkańców obszarów wiejskich ; Rola turystyki w zachowaniu dziedzictwa etnicznego górali ukraińskich na terenach chronionych ; Turysta kulturowy - klient nietuzinkowy. 2. KULTURA JAKO CZĘŚĆ PRODUKTU TURYSTYCZNEGO REGIONU: Nowoczesne trasy miejskie jako forma prezentacji historii i kultury oraz oferta turystyczna ; Projekt szlaku Juliana Tuwima w Łodzi ; Bitwa pod Gettysburgiem w 1863 r. jako przykład wykorzystania historii na potrzeby rozwoju produktu turystycznego ; Dolina Pałaców i Ogrodów - nowy produkt turystyczny oparty na dziedzictwie kulturowym Kotliny Jeleniogórskiej ; Winiarstwo jako narodowe dziedzictwo kultury i jego wykorzystanie w enoturystyce północnych Węgier ; Region winiarski Małopolskiego Przełomu Wisły jako produkt turystyczny. 3. NOWOCZESNE FORMY UDOSTĘPNIANIA OBIEKTÓW I INSTYTUCJI KULTURY DLA TURYSTYKI: Kształtowanie ceny wstępu do atrakcji dziedzictwa ; Konkurencyjność muzeów w gospodarce doznań i kreatywności ; Lokalne muzeum jako inkubator produktów turystycznych ; Tradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujaw ; Centra handlowe trzeciej generacji w Warszawie jako nowe produkty turystyczne. 4. KREOWANIE WIZERUNKU I PROMOCJA TURYSTYCZNA NA BAZIE DZIEDZICTWA KULTUROWEGO: Rola dziedzictwa kulturowego w kreowaniu wizerunku obszaru turystycznego ; "Wilno - Europejska Stolica Kultury 2009". Cienie i blaski tytułu ; Miasto subiektywnie - łódzkie podwórka przy ulicy Piotrkowskiej ; Nowoczesne postrzeganie promocji kulturowych produktów turystycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94229 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10175 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-10176 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera także kalendarium imprez na terenie województwa podkarpackiego w 2013 r. (s. 134-135).
Projekt "Alpejsko-Karpacki Most Współpracy". Publikacja współfinansowana przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Publikacja wydana w ramach projektu "Historyczny kanon tradycyjnych produktów etnosu Podkarpacia" współfinansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego
Podróże "za smakiem" to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególnie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie nie tyle smacznym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Przy sezonowości naszej, oferty turystycznej warto pamiętać, że turysta musi jeść codziennie, bez względu na pogodę. "Smakami regionalnymi" może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyna dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci - smakiem. [Krzysztof Zieliński]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 14 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8189, R-Resoviana (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8173 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 Reg. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mapy na wyklejkach.
Bibliografia na stronach 155-159.
Tekst także w języku angielskim.
20 lat zrównoważonego rozwoju ; Jarosław potęgą kupiecką czasów I Rzeczpospolitej ; Powstałe z ziarna - piwo, gorzałka, chleby i pierniki ; Jarosławska tradycja z sabaudzkim rodowodem ; Od sochacznika do pieczonego udźca z kością ; Na posty dobre szczupaki, lipienie i śledzie solone ; Były węgrzyny, teraz własny trunek ; Od bartnictwa do profesjonalnego pszczelarstwa ; Dawne obrzędy i tradycje regionu ; Prezentacja gmin powiatu jarosławskiego "od kuchni" ; Gmina Chłopice ; Gmina Jarosław ; Gmina Laszki ; Gmina Pawłosiów ; Gmina Pruchnik ; Gmina Radymno ; Gmina Rokietnica ; Gmina Roźwienica ; Gmina Wiązownica ; Imprezami promują dziedzictwo kulturowe regionu ; Smaki wsi - potencjał agroturystyki powiatu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11507 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Tyt. okł.: Smakuj Polskę : regionalne specjały i tradycje kulinarne.
Na okł. i s. tyt.: Smakuj Polskę : regionalne specjały i tradycje kulinarne.
"Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych" to propozycja dla miłośników polskich smaków, prezentująca specjalności zarejestrowane w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Część pierwsza opisuje szczegółowo 38 przysmaków regionalnych - nie tylko ich walory smakowe, ale także sposoby, w jaki powstają, ich związki z tradycją, historią i geografią regionu. Część druga to zwięzły katalog ponad 1500 produktów tradycyjnych uporządkowany według województw. Wielka księga... to znakomite kulinarne wademekum, niezastąpione dla wszystkich, którzy podróżują po Polsce, lubią odkrywać lokalne specjalności, poszukują przysmaków na lokalnych targach żywności i świadomie kupują polską żywność. Oprócz opisów produktów i gotowych potraw Czytelnik znajdzie tu informację o świętach i festiwalach kulinarnych, wybrane przepisy i liczne ciekawostki. Całość uzupełniają apetyczne zdjęcia. [Wydaw. Dragon. 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-104428 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dot. także woj. podkarpackiego.
1. Województwo dolnośląskie; 2. Województwo kujawsko-pomorskie; 3. Województwo lubelskie; 4. Województwo lubuskie; 5. Województwo łódzkie; 6. Województwo małopolskie; 7. Województwo mazowieckie; 8. Województwo opolskie; 9. Województwo podkarpackie; 10. Województwo podlaskie; 11. Województwo pomorskie; 12. Województwo śląskie; 13. Województwo świętokrzyskie; 14. Województwo warmińsko-mazurskie; 15. Województwo wielkopolskie; 16. Województwo zachodniopomorskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-332 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podkarpackie produkty tradycyjne. - Rzeszów : Stowarzyszenie "Pro Carpathia", [2007]. - 71 s. : fot. kolor. ; 23 cm +Mapa podkarpackich smaków : 1 k. kolor. ; 62 x 45 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-6820 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-6821 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10025/cz.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej