Szkoły policealne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Autor
Dylewska-Grzelakowska Joanna
(3)
Kacperczyk Radosław
(2)
Pacholski Krzysztof (1953-2018)
(2)
Aue Wiesława
(1)
Borecki Sergiusz
(1)
Gorzelany Teresa
(1)
Karamuz Karolina
(1)
Kowalska Katarzyna (pielęgniarka)
(1)
Królik Anna
(1)
Kubalska Anna (pedagog)
(1)
Milewska Mariola
(1)
Prączko Anna
(1)
Rabka Marcin
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Ugniewska Cecylia
(1)
Zych Marzena (bezpieczeństwo i higiena pracy)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Dzieci
(19015)
6-8 lat
(11533)
0-5 lat
(9472)
9-13 lat
(8266)
Młodzież
(4025)
Szkoły policealne
(12)
14-17 lat
(3134)
Szkoły wyższe
(1072)
Szkoły podstawowe
(561)
Rodzice
(488)
Szkoły średnie
(356)
Lekarze
(295)
Poziom podstawowy
(208)
Szkoły ponadgimnazjalne
(193)
Nauczyciele
(163)
Dorośli
(136)
18+
(127)
Niewidomi
(125)
Studenci
(121)
Poziom średniozaawansowany
(105)
Prawnicy
(105)
A2 (poziom biegłości językowej)
(96)
Menedżerowie
(96)
B2 (poziom biegłości językowej)
(87)
Przedsiębiorcy
(82)
B1 (poziom biegłości językowej)
(81)
A1 (poziom biegłości językowej)
(77)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(74)
Szkoły muzyczne I stopnia
(59)
Logopedzi
(58)
Psycholodzy
(58)
Gimnazja
(55)
Licea
(55)
Pedagodzy
(47)
Fizjoterapeuci
(45)
Klasa 1.
(40)
Pracownicy naukowi
(40)
Dziewczęta
(38)
Adwokaci
(35)
Programiści
(35)
Psychoterapeuci
(35)
Szkoły zawodowe
(33)
Urzędnicy
(33)
Księgowi
(32)
Radcy prawni
(31)
Sędziowie
(31)
Technikum
(31)
Terapeuci zajęciowi
(29)
Klasa 2.
(28)
Lekarze rodzinni
(28)
Pracodawcy
(28)
Szkoły ponadpodstawowe
(27)
Kobieta
(26)
Bibliotekarze
(24)
Klasa 3.
(24)
Klasa 7.
(23)
Pediatrzy
(23)
C1 (poziom biegłości językowej)
(22)
Inżynierowie
(22)
Klasa 8.
(21)
Poziom niższy średniozaawansowany
(21)
Ratownicy medyczni
(21)
Klasa 4.
(20)
Nauczyciele akademiccy
(20)
Poziom zaawansowany
(20)
Aplikanci
(19)
Doradcy podatkowi
(19)
Przedszkola
(19)
Chorzy
(18)
Psychiatrzy
(18)
Inżynierowie budownictwa
(17)
Specjaliści ds. marketingu
(17)
Terapeuci
(17)
Uczniowie
(17)
Cudzoziemcy
(16)
Nauczyciele języka polskiego
(16)
Niedowidzący
(16)
A1 poziom biegłości językowej
(15)
Klasa 5.
(15)
Pielęgniarki
(15)
Prokuratorzy
(15)
Dietetycy i żywieniowcy
(14)
Dziennikarze
(14)
Nauczanie początkowe
(14)
Poziom rozszerzony
(14)
Specjaliści ds. kadr
(14)
Szkoły artystyczne
(14)
Szkoły muzyczne II stopnia
(14)
8-9 lat
(13)
Chirurdzy
(13)
Chłopcy
(13)
Klasa 6.
(13)
Położne
(13)
Ekonomiści
(12)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(12)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(12)
Klasa 4
(12)
Policjanci
(12)
9-13
(11)
Architekci
(11)
Temat
Kosmetyka
(3)
Elektrotechnika
(2)
Samochody
(2)
Skóra (anatomia)
(2)
Transport
(2)
Anatomia człowieka
(1)
Branża TSL
(1)
Chemia
(1)
Działalność gospodarcza
(1)
Elektronika
(1)
Farmakognozja
(1)
Farmakologia
(1)
Gastronomia
(1)
Leki
(1)
Logistyka
(1)
Neurologia
(1)
Opieka nad dziećmi
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Organizacja pracy
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Postać leku
(1)
Psychiatria
(1)
Recepta
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Spedytorzy
(1)
Szyja
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Twarz
(1)
Gatunek
Podręcznik
(10)
Atlas anatomiczny
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Słownik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(7)
Medycyna i zdrowie
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Transport i logistyka
(2)
Biologia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kosmetyka stosowana / Joanna Dylewska-Grzelakowska. - Wydanie 12. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2013. - 322, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22x24 cm.
Bibliografia na stronach 319-320. Indeks.
Do nauczania zawodu technik usług kosmetycznych na poziomie szkoły policealnej.
Specyfika pracy w gabinecie kosmetycznym ; Wybrane elementy marketingu usług ; Masaż ; Pielegnacja skóry twarzy, szyi i dekoltu ; Ziołolecznictwo i kosmetyka naturalna ; Preparaty kosmetyczne ; Pielęgnacja kończyn górnych ; Pielęgnacja kończyn dolnych ; Pielęgnacja oczu i ich oprawy ; Schorzenia skóry najczęściej spotykane w gabinecie kosmetycznym ; Pielęgnacja piersi w domu i w gabinecie kosmetycznym ; Aromaterapia ; Pielęgnacja ciała ; Elektrolecznictwo ; Światłolecznictwo ; Chirurgia estetyczna i plastyczna ; Metody usuwania zbędnego owłosienia ; Makijaż ; Wykonywanie zabiegów zdobniczych paznokci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Do nowej podstawy programowej ; Reforma 2012.
Bibliografia na stronie 282.
Dla szkół policealnych
Specyfika pracy w gabinecie kosmetycznym ; Masaż ; Pielęgnacja skóry całego ciała ; Ziołolecznictwo i kosmetyka naturalna ; Chemia ; Preparaty kosmetyczne ; Schorzenia skóry najczęściej spotykane w gabinecie kosmetycznym ; Pielęgnacja piersi w domu i gabinecie kosmetycznym ; Aromaterapia ; Pielęgnacja ciała ; Elektrolecznictwo ; Ultradźwięki ; Światłolecznictwo ; Termoterapia ; Chirurgia plastyczna ; Metody usuwania zbędnego owłosienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-687 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na okładce: Do nowej podstawy programowej ; Reforma 2012.
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla szkół policealnych.
Podręcznik szkolny dotowany przez Ministra Edukacji Narodowej
Podręcznik do nauki zawodu technik usług kosmetycznych realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji A.61 (Wykonywanie zabiegów upiększających twarzy, szyi i dekoltu). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do wykonywania zabiegów upiększających twarzy, szyi i dekoltu w gabinecie kosmetycznym (budowa skóry, rozpoznawanie różnych rodzajów cery, metody upiększania oczu i i ich oprawy, techniki makijażu, przeciwskazania wobec wykonywania niektórych zabiegów). Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-687 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografie przy niektórych rozdziałach.
Opiekunka dziecięca. Podręcznik do nauki zawodu opiekunka dziecięca. W części pierwszej zawiera wiadomości z zakresu podstaw prowadzenia działalności gospodarczej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz kompetencji personalnych i społecznych. Część druga omawia zagadnienia związane z pielęgnacją dziecka zdrowego, chorego i niepełnosprawnego, podejmuje kwestie opieki nad dzieckiem oraz stymulowania i wspomagania jego rozwoju psychoruchowego poprzez działania wychowawcze, edukacyjne i artystyczne. Podręcznik jest bogato ilustrowany, zawiera szereg przykładów i propozycji zajęć dla dzieci. [sklep.wsip.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110736 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(E Edukacja)
Na okładce: Podręcznik : technik logistyk, technikum, szkoła policealna.
R. 1. Podstawy transportu ; R. 2. Transport samochodowy ; R. 3. Transport kolejowy ; R. 4. Transport lotniczy ; R. 5. Transport wodny śródlądowy ; R. 6. Transport morski ; R. 7. Transport intermodalny i multimodalny ; R. 8. Obsługa i warunki techniczne utrzymania środków transportu samochodowego ; R. 9. Eksploatacja środków transportu ; R. 10. Dopuszczenia środków transportu do ruchu ; R. 11. Charakterystyka użytkowania środków transportu ; R. 12. Rynek transportowy - podstawowe zagadnienia ; R. 13. Podaż i popyt na rynku usług transportowych ; R. 14. Koszty w przedsiębiorstwie transportowym ; R. 15. Ceny usług transportowych, taryfikatory ; R. 16. Formy usług transportowych obowiązujących na rynku ; R. 17. Organizowanie zadań transportowych ; R. 18. Planowanie przewozów ; R. 19. Dokumenty transportowe ; R. 20. Formowanie ładunków i transportu ; R. 21. Transport w łańcuchu dostaw ; R. 22. Outsourcing w transporcie ; Polityka transportowa Unii Europejskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-656 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(E Edukacja)
Na okładce: Podręcznik : technik logistyk, technikum, szkoła policealna.
R. 1. Spedycja - rodzaje i specyfika działalności ; R. 2. Spedytor - czynności, zadania, funkcje ; R. 3. Spedycja w różnych gałęziach transportu ; R. 4. Przewozy ładunków specjalnych i niebezpiecznych ; R. 5. Przedsiębiorstwo spedycyjne - rodzaje, charakterystyka ; R. 6. Rynek spedycyjny ; R. 7. Dokumenty spedytorskie ; R. 8. Ustawy i formuły handlowe w pracy spedytora ; R. 9. Konwencje, umowy, regulaminy w pracy spedytora ; R. 10 Usługi transportowo-spedycyjne w świetle kodeksu handlowego ; R. 11. Podstawowe zagadnienia prawa finansowego ; R. 12. Międzynarodowe organizacje spedytorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-656 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [390]-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
I. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1. Historia gastronomii na świecie ;2. Historia gastronomii w Polsce ; II. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych ; 3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii ; III. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3. Wyposażenie zaplecza ; 4. Wyposażenie frontu ; IV. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: Asortyment potraw i napojów a karta menu ; Obsługa klienta ; Zewnętrzny wygląd obiektu ; Wystrój wnętrza ; Usługi dodatkowe ; Inne cechy usługi ; 4. Cykl życia produktu gastronomicznego ; V. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 1. Gastronomia a turystyka ; 2. Gastronomia jako produkt turystyczny: Produkty proste: usługa i rzecz ; Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny) ; Produkt turystyczny - wydarzenie ; Produkt turystyczny - obiekt ; Produkt turystyczny - szlak ; Produkt turystyczny - obszar ; Produkty tradycyjne i regionalne ; VI. TURYSTYKA KULINARNA W POLSCE: 1. Rozwój gastronomii w Polsce po 1989 r. ; 2. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce ; 3. Model rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce ; 4. Badania turystyki kulinarnej w Polsce ; VII. OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 1. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent) ; M. Boulanger ; Anthelme Brillat-Savarin ; Marie-Antoine Careme ; Franz Sacher ; Auguste Escoffier ; Paul Bocuse ; 2. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek ; Stanisław Czerniecki ; Jerzy Franciszek Kulczycki ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa ; Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane) ; Zdzisław T. Nowicki ; Kurt Scheller ; VIII. WYBRANE ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA GASTRONOMICZNE: 1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ; Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ; Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA) ; Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC) ; Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) ; Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej ; 2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) ; Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA) ; Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP) ; Fundacja Klubu Szefów Kuchni ; Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) ; IX. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 1. Promocja: Definicja i rodzaje działań promocyjnych ; Reklama ; Public relations ; Sprzedaż osobista ; Promocja sprzedaży ; Targi gastronomiczne ; 2. Źródła informacji branżowej ; X. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 2. Demografia ; 3. Ekonomia ; 4. Świadomość, edukacja ; 5. Zdrowie ; 6. Styl życia ; 7. Zwyczaje żywieniowe ; 8. Turystyka, czas wolny ; 9. Kultura i sztuka ; 10. Technologie informatyczne ; 11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105750 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Elektryczne i elektroniczne wyposażenie pojazdów samochodowych. 1, Wyposażenie elektryczne i elektromechaniczne / Krzysztof Pacholski. - Wydanie 1. (dodruk). - Warszawa : Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, 2019. - 277, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe), rysunki, wykresy ; 24 cm.
Na okładce: Technik pojazdów samochodowych; Kwalifikacja M.12.
Bibliografia na stronie [278].
Dla uczniów techników i szkół policealnych kształcących się w zawodzie technik pojazdów samochodowych, także dla uczniów zasadniczych szkół zawodowych kształcących się w zawodach mechanik pojazdów samochodowych oraz elektromechanik pojazdów samochodowych.
1. POJĘCIA PODSTAWOWE: 1.1. Przewodnictwo elektryczne środowiska, 1.2. Przepływ prądu w różnych środowiskach, 1.3. Skutki przepływu prądu elektrycznego, 1.4. Przewody elektryczne stosowane w samochodach, 1.5. Pytania i zadania ; 2. OBWODY ELEKTRYCZNE PRĄDU STAŁEGO: 2.1. Schematy obwodów elektrycznych, 2.2. Rezystancja i konduktancja przewodników, 2.3. Prawa Kirchhoffa, 2.4. Rezystancja zastępcza układu oporników, 2.5. Źródło napięcia oraz źródło prądu, 2.6. Obwody nierozgałęzione, 2.7. Dzielnik napięcia, potencjometr, 2.8. Moc i energia prądu elektrycznego, 2.9. Rezystancja a temperatura. Termistory PTC i NTC, 2.10. Metody obliczania obwodów elektrycznych, 2.11. Samochodowe instalacje elektryczne, 2.12. Pytania i zadania ; 3. POLE ELEKTRYCZNE I MAGNETYCZNE: 3.1. Pole elektryczne, 3.2. Pole magnetyczne, 3.3. Pytania i zadania ; 4. PODZESPOŁY ELEKTRONICZNE SAMOCHODÓW: 4.1. Diody prostownicze, 4.2. Diody Zenera, 4.3. Diody pojemnościowe, 4.4. Tranzystory bipolarne, 4.5. Tranzystory polowe, 4.6. Tyrystor i triak, 4.7. Podzespoły fotoelektryczne, 4.8. Pytania i zadania ; 5. OBWODY PRĄDU PRZEMIENNEGO: 5.1. Obwody prądu jednofazowego, 5.2. Obwody prądu trójfazowego, 5.3. Transformator, 5.4. Pytania i zadania ; 6. PODSTAWY MIERNICTWA ELEKTRYCZNEGO: 6.1. Rodzaje i przeznaczenie przyrządów pomiarowych, 6.2. Wykorzystanie multimetrów w praktyce warsztatowej, 6.3. Dokładność pomiarów multimetrami, 6.4. Oscyloskop elektroniczny, 6.5. Pytania i zadania ; 7. UKŁAD ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO POJAZDÓW: 7.1. Układ zasilania samochodu w energię elektryczną, 7.2. Statyczne źródła energii elektrycznej, 7.3. Alternator, 7.4. Regulatory napięcia alternatorów, 7.5. Diagnostyka podzespołów układu zasilania, 7.6. Pytania i zadania ; 8. UKŁAD ROZRUCHU SILNIKÓW SPALINOWYCH: 8.1. Rozruch silnika spalinowego, 8.2. Silniki elektryczne prądu stałego, 8.3. Silnik szeregowy jako rozrusznik, 8.4. Wpływ czynników zewnętrznych na moc i moment rozrusznika, 8.5. Rozrusznik z przesuwnym zespołem sprzęgającym, 8.6. Rozrusznik z reduktorem lub z przekładnią planetarną, 8.7 Rozrusznik z silnikiem wzbudzanym magnesami trwałymi, 8.8. Usterki rozruszników, 8.9. Pytania i zadania ; 9. SILNIKI PRĄDU PRZEMIENNEGO W SAMOCHODACH: 9.1. Budowa i zasada działania silnika trójfazowego, 9.2. Silniki krokowe, 9.3. Silniki tarczowe, 9.4. Pytania i zadania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-629 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na okładce: Technik pojazdów samochodowych; Kwalifikacja M.12.
Bibliografia na stronach [373]-374.
Do kształcenia w zawodach: technik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych według nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach z 2012 roku.
1. UKŁADY ELEKTRONICZNE: 1.1. Układy zasilające, 1.2. Układy wzmacniające, 1.3. Wzmacniacze operacyjne, 1.4. Transmisja sygnałów analogowych w samochodzie, 1.5. Układy cyfrowe, 1.6. Pytania i zadania ; 2. PODSTAWY MECHATRONIKI SAMOCHODOWEJ: 2.1. Samochód jako system mechatroniczny, 2.2. Transmisja danych w samochodzie, 2.3. Pytania i zadania ; 3. UKŁAD ZAPŁONOWY: 3.1. Wiadomości wstępne, 3.2. Budowa i działanie układu bezstykowego, 3.3. Podzespoły indukcyjnego układu zapłonowego, 3.4. Statyczny układ zapłonowy, 3.5. Podstawowe czynności obsługowe i diagnostyka układu zapłonowego, 3.6. Pytania i zadania ; 4. OŚWIETLENIE POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH: 4.1. Wiadomości wstępne, 4.2. Parametry techniczne, budowa i działanie reflektorów głównych, 4.3. Oświetlenie ostrzegawcze, sygnalizacyjne i dodatkowe, 4.4. Nowe rodzaje oświetlenia samochodu, 4.5. Diagnostyka samochodowych instalacji oświetleniowych, 4.6. Pytania i zadania ; 5. POKŁADOWE URZĄDZENIA KONTROLNO-POMIAROWE: 5.1. Wiadomości wstępne, 5.2. Zestaw wskaźników pokładowych, 5.3. Pomiar prędkości jazdy oraz prędkości obrotowej silnika, 5.4. Kontrola pracy układu chłodzenia oraz układu pomiaru ciśnienia oleju, 5.5. Kontrola poziomu płynu hamulcowego oraz ilości paliwa w zbiorniku, 5.6. Pytania i zadania ; 6. UKŁADY STEROWANIA WTRYSKIEM PALIWA: 6.1. Wiadomości wstępne, 6.2. Układy sterowania silnikami o zapłonie iskrowym, 6.3. Sterowanie silnikiem o zapłonie samoczynnym, 6.4. Pytania i zadania ; 7. INSTALACJE GAZOWE W POJAZDACH SAMOCHODOWYCH: 7.1. Wiadomości wstępne, 7.2. Paliwa gazowe LPG, 7.3. Charakterystyka pracy silników spalinowych zasilanych paliwem LPG, 7.4. Mieszalnikowe układy zasilania paliwem gazowym, 7.5. Wtryskowe układy zasilania paliwem LPG, 7.6. Pytania i zadania ; 8. SYSTEM OBD: 8.1. Wiadomości wstępne, 8.2. Geneza OBD, 8.3. Algorytm rozpoznawania i zapisywania usterek, 8.4. Komunikacja z systemem OBD, 8.5. Działanie systemu OBD, 8.6. Pytania i zadania ; 9. UKŁADY REGULACJI I STABILIZACJI DYNAMIKI JAZDY: 9.1. Wiadomości wstępne, 9.2. Układ zapobiegający blokowaniu kół podczas hamowania (ABS), 9.3. Układ przeciwpoślizgowy (ASR), 9.4. Układ stabilizacji toru jazdy (ESP), 9.5. Diagnostyka układów regulacji dynamiki jazdy, 9.6. Pytania i zadania ; 10. POZOSTAŁE ELEKTRYCZNE I ELEKTRONICZNE WYPOSAŻENIE SAMOCHODU: 10.1. Układy zwiększające komfort jazdy, 10.2. Układy bezpieczeństwa biernego, 10.3. Układy ochrony przed kradzieżą, 10.4. Diagnostyka pozostałego wyposażenia elektrycznego, 10.5. Pytania i zadania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-629 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Kompendium dla technika farmaceutycznego : nowa podstawa programowa / Marcin Rabka. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - IX, [1], 198 stron : ilustracje, rysunki, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronie 183. Indeks.
1. Podstawy farmakologii ; 2. Podstawy farmakognozji ; 3. Podstawy chemii ogólnej, organicznej i farmaceutycznej ; 4. Technologia postaci leków ; 5. Technika sporządzania leków ; 6. Przykłady rozwiązywania recept ; 7. Prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi do obrotu w aptece na podstawie przepisów prawa ; 8. Przykładowe zadania egzaminacyjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziaach. Indeks.
I. Psychologiczne i społeczne uwarunkowania zdrowia: 1. Zaburzenia psychiczne w aspekcie psychologicznym ; 2. Wpływ rodziny na zdrowie psychiczne jej członków ; 3. Wpływ środowiska społecznego na zdrowie psychiczne ; 4. Wpływ czynników biologicznych na zdrowie psychiczne ; 5. Potęgowanie zdrowia psychicznego ; 6. Zagadnienia etyczne i prawne w opiece psychiatrycznej (wybór) ; II. Pielęgnowanie w zaburzeniach psychicznych: 7. Psychopatologia ogólna ; 8. Proces pielęgnowania w psychiatrii ; 9. Lęk w zaburzeniach psychicznych ; 10. Pielęgnowanie chorych w psychozach parafrenicznych, w paranoi i reakcjach paranoicznych ; 11. Pielęgnowanie pacjentów w chorobach afektywnych ; 12. Pielęgnowanie pacjentów w psychozach schizofrenicznych ; 13. Pielęgnowanie chorych w zaburzeniach psychoorganicznych ; 14. Pielęgnowanie w nerwicach ; 15. Pielęgnowanie chorych z zaburzeniami reaktywnymi ; 16. Zaburzenia osobowości ; 17. Uzależnienie od alkoholu i innych substancji psychoaktywnych ; 18. Zaburzenia psychiczne u dzieci ; 19. Pielęgnowanie w upośledzeniu umysłowym ; III. Wybrane zagadnienia leczenia i rehabilitacji psychicznie chorych ; 20. Leczenie biologiczne psychicznie chorych ; 21. Udział pielęgniarki w psychoterapii ; 22. Udział pielęgniarki w rehabilitacji psychicznej chorych ; 23. Formy organizacyjne opieki psychiatrycznej ; IV. Pielęgnowanie w chorobach neurologicznych: 24. Specyfika procesu pielęgnowania w schorzeniach neurologicznych ; 25. Pielęgnowanie w stanach zagrożenia życia ; 26. Pielęgnowanie w chorobach naczyniowych mózgu ; 27. Pielęgnowanie w zespołach wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego ; 28. Pielęgnowanie w zakażeniach układu nerwowego ; 29. Pielęgnowanie w chorobach demielinizacyjnych ; 30. Pielęgnowanie w zespołach pozapiramidowych ; 31. Pielęgnowanie w miastenii ; 32. Pielęgnowanie w uszkodzeniach rdzenia kręgowego ; 33. Pielęgnowanie w uszkodzeniach obwodowego układu nerwowego ; 34. Pielęgnowanie chorego na padaczkę ; 35. Pielęgnowanie w dyskopatii i spondylozie ; 36. Badania diagnostyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas anatomiczny. - Wydanie 7. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2016]. - 197 stron, [3] karty tablic złożone luzem : ilustracje ; 21 cm.
Karty tablic zadrukowane dwustronnie.
Indeks.
Dla uczniów klas biologicznych i medycznych, słuchaczy studium medycznego, lekarzy, fizjoterapeutów, pielęgniarek, sanitariuszy i ratowników medycznych.
Atlad anatomiczny: -nowe, uzupełnione opracowanie ; -100 szczegółowych kolorowych rysunków anatomicznych ; - opis budowy i działania układów oraz narządów w organizmie człowieka ; - nowoczesny, przestronny układ ; - treść przedstawiona w sposób prosty i uporządkowany, ułatwiający zrozumienie oraz naukę ; - przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych anatomią, biologią i medycyną ; - szczególnie polecany uczniom klas biologicznych i medycznych, słuchaczom studium medycznego, lekarzom, fizjoterapeutom, pielęgniarkom, sanitariuszkom i ratownikom medycznym ; Dodatkowo: polsko-łacińsko-angielsko-niemiecki słownik wszystkich terminów anatomicznych pojawiających się na ilustracjach. [Wydawnictwo Literat, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113869 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej