Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(38)
Forma i typ
Książki
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(19)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(22)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(3)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Autor
Milewska Mariola
(3)
Prączko Anna
(3)
Stasiak Andrzej
(3)
Allsbrook Wesley
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Murak Katarzyna
(2)
Szajna Renata
(2)
Woolever Laurie
(2)
Ziaja Alina
(2)
Ławniczak Danuta
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barski Marcin
(1)
Bennett Bridget
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bui Andrew
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Dietl Jerzy (1927- )
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Hofstetter Rachel
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jastrzębski Witold
(1)
Knowles Tim
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Majka Jerzy (1950- )
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Oleniuch Iwona
(1)
Pacześ Rafał (1990- )
(1)
Pawlak Janusz
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Sala Józef
(1)
Schlosser Eric
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skowron-Wilusz Agnieszka
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Staszewski Krzysztof
(1)
Tawska Iwona
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wigeland Róża
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(1)
Łysiak Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Hotelarze
(1)
Menedżerowie
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura
(1)
Temat
Kobieta
(5250)
Literatura polska
(4582)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3687)
Gastronomia
(-)
Rodzina
(3669)
II wojna światowa (1939-1945)
(3063)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2557)
Relacje międzyludzkie
(2450)
Powieść polska
(2399)
Zwierzęta
(2390)
Tajemnica
(2116)
Powieść amerykańska
(2014)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1869)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1665)
Dziewczęta
(1558)
Żydzi
(1538)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1446)
Nastolatki
(1343)
Śledztwo i dochodzenie
(1311)
Kultura
(1301)
Uczniowie
(1295)
Życie codzienne
(1248)
Literatura
(1198)
Małżeństwo
(1171)
Polacy za granicą
(1171)
Polityka
(1168)
Powieść angielska
(1136)
Dzieci
(1116)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1052)
Psy
(1044)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(991)
Wsie
(990)
Ludzie a zwierzęta
(985)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(971)
Nauka
(947)
Trudne sytuacje życiowe
(944)
Literatura dziecięca polska
(942)
Historia
(903)
Duchowieństwo katolickie
(889)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(869)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(855)
Zabójstwo
(852)
Opowiadanie polskie
(841)
Chłopcy
(838)
Turystyka
(824)
Koty
(818)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(810)
Policjanci
(793)
Dziecko
(790)
Sekrety rodzinne
(790)
Dziennikarze
(781)
Podróże
(730)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(717)
Postawy
(713)
Osoby zaginione
(706)
Prywatni detektywi
(705)
Wybory życiowe
(696)
Uprowadzenie
(687)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(667)
Prawo
(667)
Przestępczość zorganizowana
(664)
Wojna
(658)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(650)
Muzyka
(647)
Religia
(643)
Etyka
(641)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(632)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(625)
Topografia
(620)
Matki i córki
(616)
Walka dobra ze złem
(612)
Mężczyzna
(603)
Chrześcijaństwo
(602)
Powieść obyczajowa polska
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(584)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(579)
Temat: dzieło
Mosty (czasop.)
(1)
Przekrój (czasop.)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(5)
1989-2000
(3)
1945-1989
(2)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Świat
(2)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Centralny Okręg Przemysłowy
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Podkarpackie, województwo
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Gatunek
Reportaż
(4)
Podręczniki akademickie
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Informatory
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Biografia
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Plakat polityczny polski
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Historia
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
38 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Publikacja w języku polskim, tłumaczenie z języka angielskiego.
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. 65 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe! [Hi:story, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113065 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, copyright 2020. - 213, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast foodu - co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebabu? Krystian Nowak pojechał w Polskę dowiedzieć się tego. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. [Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-reportaż 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ostatni śnieg : powieść / Rafał Pacześ. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2022. - 383, [1] strona ; 21 cm.
Robert "Pająk" Pajączkowski ma 21 lat, mieszka w Łodzi i próbuje pogodzić zaoczne studia z groszową pracą w pizzerii. Jego matka nie żyje, ojciec jest w zakładzie psychiatrycznym, a dziewczyna właśnie rzuciła go dla chłopaka z bogatego domu. Jak się odkuć? Udany występ stand-upowy na wieczorze open-mic w Warszawie daje Pająkowi wstęp najpierw na małe sceny w pubach, a z czasem przepustkę do świata wielkiego show-biznesu. Robert z kumplami tworzy łódzką scenę stand-upową, ale szybko okazuje się, że sława i pieniądze to nie wszystko. Pająk wpada w nałogi, a wielki hajs szybko weryfikuje przyjaźnie i znajomości. "W Ostatnim śniegu" Pacześ pod płaszczykiem czarnego humoru opowiada współczesną historię "od pucybuta do…" - no właśnie, do kogo? Gwiazdora? Ofiary własnego talentu? A może oszusta, który sam już nie wie, kim naprawdę jest? Przewrotna opowieść o kulisach przemysłu rozrywki i losie chłopaka z łódzkiej ulicy w brutalnych realiach polskiego kapitalizmu. [Agora, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-pol. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Napiwku nie będzie : sekrety kelnerów / Justyna Pobiedzińska. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2020. - 271, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 271.
W 2014 roku wybuchła słynna afera taśmowa. Dzięki nagraniom kelnerów restauracji „Sowa i przyjaciele” prywatne rozmowy polityków wyciekły do mediów a przedstawiciele cichej i niezauważanej zwykle profesji znaleźli się na widelcu… Do tego kelnerzy stali się podejrzani. Bo kim w ogóle są ludzie, którzy podają nam jedzenie? Co sobie myślą, kiedy obserwują nas z boku i kiedy odchodzimy od stołu zwykle nie zostawiając napiwków? O czym opowiada kelnerom podczas lunchu warszawka, o czym studenci na imprezie, a o czym klienci domu publicznego? No i czy kelner jest nam jeszcze do czegoś potrzebny czy już możemy go zastąpić maszyną? Justyna Pobiedzińska sprawdziła, jak to się dzieje, że przedstawiciele branży gastronomicznej poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski, od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. Obsługiwali papieży i cesarzowe, morderców, dygnitarzy PZPR, terrorystów, celebrytów, a przede wszystkich tzw. zwykłych ludzi. Ich opowieści układają się barwną panoramę obyczajową Polski kilku dekad, a portret nas samych widzianych oczami kelnerów równie często bawi i wzrusza, co zawstydza. [http://wydawnictwoagora.pl/za-kulisami-kelnerskiej-tacy/, dostęp 25.08.2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-reportaż (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2019. - 300 stron : ilustracje, wykresy, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach [287]-300.
Dla studentów kierunku turystyka, a także dla menedżerów i pracowników branży hotelarskiej i gastronomicznej.
R. I. HOTELARSTWO I JEGO ROLA W OBSŁUDZE RUCHU TURYSTYCZNEGO: 1. Pojęcia hotelu i hotelarstwa oraz ich cechy ; 2. Istota, struktura i podstawowe cechy usługi hotelarskiej ; 3. Miejsce hotelarstwa w strukturze turystycznych obiektów noclegowych ; 4. Kryteria klasyfikacji hoteli ; 5. Kategoryzacja hoteli i turystycznych obiektów noclegowych ; 6. Marka jako instrument gwarancji jakości i promocji usługi hotelowej ; 7. Rola hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego ; 8. Rozwój hotelarstwa na świecie ; 9. Hotelarstwo jako ogniwo gospodarki turystycznej w Polsce ; R. II. PODSTAWOWE RODZAJE WSPÓŁCZESNEJ TURYSTYCZNEJ BAZY NOCLEGOWEJ: 1. Turystyczna baza noclegowa a współczesne tendencje rozwoju turystyki ; 2. Główne współczesne rodzaje turystycznych obiektów noclegowych: Hotele kurortowe (resort hotels) ; Hotele biznesowe i konferencyjne ; Hotele z pełnym cyklem obsługi (full service hotels) ; Hotele butikowe ; Hotele przy portach lotniczych, dworcach kolejowych i autobusowych ; Tanie hotele ; Motele ; Pensjonaty ; 3. Inne formy turystycznej bazy noclegowej: Kempingi ; Hostele ; Gospodarstwa agroturystyczne ; Schroniska młodzieżowe ; Schroniska ; R. III. USŁUGI ZAKWATEROWANIA W HOTELACH: 1. Istota i zakres usług zakwaterowania w hotelach 2. Kształtowanie programu użytkowego jednostek mieszkalnych: Cechy i elementy jednostek mieszkalnych współczesnego hotelu ; Rodzaje jednostek mieszkalnych w hotelarstwie europejskim ; 3. Lobby hotelowe i jego funkcje ; 4. Organizacja i zadania zespołu wielofunkcyjnego ; 5. Wskaźniki operacyjne wykorzystywane w analizie działalności pionu usług zakwaterowania ; R.IV. ISTOTA, FUNKCJE I ROLA GASTRONOMII W HOTELACH: 1. Istota i funkcje gastronomii ; 2. Rodzaje zakładów gastronomicznych ; 3. Rola usług gastronomicznych na rynku turystycznym ; 4. Znaczenie usług gastronomicznych w hotelarstwie ; 5. Zakres usług gastronomicznych w hotelach i czynniki go kształtujące ; 6. Obsługa żywieniowa gości w hotelach (dining room) ; 7. Room service w hotelach i jego organizacja ; 8. Rola lounge service‘u w hotelach ; 9. Organizacja bankietów i działalności cateringowej ; 10. Współczesne tendencje rozwoju gastronomii hotelowej ; R. V. USŁUGI DODATKOWE W HOTELACH: 1. Istota i czynniki kształtujące zakres usług dodatkowych w hotelach ; 2. Główne rodzaje usług dodatkowych w hotelach: Obsługa turystyki biznesowej ; Usługi wellness & Spa ; Usługi animacji czasu wolnego ; Gry hazardowe ; Usługi handlowe ; Usługi salonów piękności i fryzjerskie ; Usługi Butlewskie ; Inne usługi dodatkowe ; R. VI. ZARZĄDZANIE HOTELEM: 1. Specyficzne cechy przedsiębiorstwa hotelowego jako organizacji ; 2. Istota i funkcje zarządzania w hotelarstwie ; 3. Planowanie w przedsiębiorstwie hotelowym ; 4. Organizowanie działalności przedsiębiorstwa hotelowego: Istota i znaczenie organizowania w przedsiębiorstwie hotelowym ; Czynniki kształtujące struktury organizacyjne w biznesie hotelowym ; Rodzaje struktur organizacyjnych w przedsiębiorstwie hotelowym 6.4.4. Współczesne tendencje w kształtowaniu struktur organizacyjnych przedsiębiorstw hotelowych ; Przewodzenie i motywowanie jako funkcja zarządzania ; 6. Kontrola jako funkcja zarządzania w przedsiębiorstwie hotelowym ; 7. Zarządzanie jakością usług hotelarskich ; 8. Zarządzanie dochodami (Revenue Management) w przedsiębiorstwie hotelowym ; R. VII. ORGANIZACJA I FUNKCJE GŁÓWNYCH SŁUŻB HOTELU: 1. Główne służby hotelu ; 2. Organizacja i funkcje służb obsługi jednostek mieszkalnych hotelu: Służba obsługi pokoi i pomieszczeń ; Recepcja ; Concierge ; Służba rezerwacji ; Służba ochrony hotelu ; Służba pięter (housekeeping) ; Pralnia hotelowa ; Służba inżynieryjno-techniczna ; 3. Organizacja i funkcje komórek działu gastronomii ; 4. Organizacja i funkcje komórek działu odnowy biologicznej, rekreacji i wypoczynku ; R. VIII. PROCESY KONCENTRACJI I INTEGRACJI W HOTELARSTWIE: 1. Uwarunkowania procesów koncentracji i integracji w hotelarstwie ; 2. Hotele niezależne i ich strategie działania na rynku ; 3. Konsorcja hotelowe i tendencje ich rozwoju: Istota i cechy konsorcjów hotelowych ; Formy współpracy konsorcjów hotelowych ; Obszary kooperacji konsorcjów hotelowych ; Tendencje rozwoju konsorcjów hotelowych ; 4. Korporacje hotelowe oraz ich paradygmaty rozwoju: Pojęcie i cechy korporacji hotelowych ; Rola i czynniki przewagi konkurencyjnej korporacji hotelowych na rynku turystycznym ; Rozwój międzynarodowych korporacji hotelowych na rynku polskim ; Sposoby rozwoju korporacji hotelowych ; Internacjonalizacja i globalizacja korporacji hotelowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107545 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
I. Po amerykańsku : 1. Ojcowie założyciele 2. Twoi niezawodni przyjaciele 3. Za ladą 4. Sukces II. Mięso i ziemniaki : 5. Dlaczego frytki są smaczne 6. Na pastwisku 7. Trybiki wielkiej machiny 8. Najniebezpieczniejsza praca 9. Co jest w mięsie 10. Globalne spełnienie Epilog : Pozostań sobą
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-008 (1 egz.)
Książka
W koszyku
[Ze Wstępu]: Z mapy Rzeszowa znikają powoli miejsca, gdzie kwitły kiedyś [...] eleganckie restauracje z kelnerami w czarnych marynarkach i śnieżnobiałych koszulach oraz jadłospisem, który dzisiaj mógłby imponować. Nie ma śladu po restauracjach, gdzie każdego dnia parkiet zapełniony był tańczącymi parami, a grające do tańca zespoły miały renomę daleko wykraczającą poza miejskie opłotki. Zninęły na zawsze kultowe kawiarnie, gdzie inteligenci pili małą czarną, czytali gazety, a panie z towarzystwa omawiały udane wyprawy na zakupy do stolicy i nowości z paryskich salonów. Janusz Pawlak
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 11 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10580 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-10581 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Reg.64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Film
W koszyku
Super size me [Film] : czy wiesz co jesz?! / reż., scen. Morgan Spurlock. - [S.l. : s.n., 20-?]. - 1 dysk optyczny (96 min) : dźw., kolor. ; 12 cm.
Oryg. film wyprodukowano w 2004 r.
Dodatek do tygodnika "Przekrój".
Na opakowaniu: "Przekrój" prezentuje Najlepsze światowe dokumenty.
Zdjęcia Scott Ambrozy ; muzyka Steve Horowitz.
Obsada: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Bridget Bennett.
DVD-Video.
Obraz: kolor 4:3, dźwięk: Dolby Digital.
Ścieżka dźw. w jęz. ang. Napisy i głos lektora w jęz. pol.
Sundance 2004 - Nagroda Festiwalowa Najlepsza reżyseria filmu dokumentalnego ; Amerykańska Gildia Scenarzystów - Najlepszy scenariusz filmu dokumentalnego ; Satelity - Najlepszy film dokumentalny.
Można je uwielbiać, można ich nienawidzić - nie da się jednak zaprzeczyć, że restauracje fast food zdominowały życie współczesnego społeczeństwa, zapewniając ludziom łatwy dostęp do szybkich i tanich posiłków. Jednak ta wygoda ma swoją cenę... Reżyser Morgan Spurlock położył na szali własne zdrowie, żywiąc się przez 30 dni z rzędu wyłącznie daniami z McDonald's. Z pozoru zabawny eksperyment Spurlocka przyniósł przerażające efekty... "Super Size Me", nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Sundance, to potężna porcja satyry na miliardowy przemysł restauracyjny, który ze wszystkich sił odpiera ataki lekarzy, prawników i dietetyków. Po obejrzeniu tego filmu pytanie "Czy chce pan do tego frytki?" już nigdy nie zabrzmi tak samo! Spurlock dotyka też kwestii odpowiedzialności etycznej dużych koncernów i ich przemożnego wpływu na nasze życie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-filmy-268 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 245.
I. Usługowa działalność gastronomii ; II. Stanowiska pracy w części handlowo-usługowej ; III. Wystrój i wyposażenie zakładu gastronomicznego ; VI. Przygotowanie sal konsumenckich do obsługi gości ; V. Przenoszenie tac i zastawy stołowej ; VI. Obsługa gości ; VII. Karty menu ; VIII. Podawanie potraw ; IX. Podawanie napojów bezalkoholowych ; X. Podawanie napojów alkoholowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91900/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 193-194.
I. Organizacja obsługi gości w pokoju hotelowym ; II. Podawanie potraw kuchni różnych narodów ; III. Serwis specjalny ; IV. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych ; V. Systemy rozliczeń kelnerskich ; VI. Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości ; VII. Rozwiązywanie sytuacji problemowych w pracy ; VIII. Bar.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91900/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2022. - 489, [1] strona ; 21 cm.
Stanowi cz. 3 cyklu "Joszka i Olka". Cz. 1 pt.: Taki krótki urlop, cz. 3 pt.: Kobiety Rawenów.
NIESTRUDZONYM BOHATEROM WYDAWAŁO SIĘ, ŻE WYPLĄTALI SIĘ Z MAFIJNYCH ROZGRYWEK, A TYMCZASEM WPADLI Z DESZCZU POD RYNNĘ. DOSIĘGA ICH ZEMSTA NIESŁUSZNIE ROZŻALONEGO NA NICH MĘŻA PACJENTKI. A I MAFIA CHYBA OSTATECZNIE NIE ODPUŚCIŁA... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut – najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. WSZYSCY RAZEM STARAJĄ SIĘ URWAĆ DIABŁU ŁEB. CZY IM SIĘ UDA? [Filia, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-pol. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-lit.pol.w. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastronautka / Róża Wigeland. - Gdynia : Wydawnictwo Novae Res, copyright 2017. - 241, [5] stron ; 20 cm.
Na stronie 4. okładki: Szczerze o pracy w gastronomii.
CZ.I. POLSKA: 1. Początek; 2. Jakoś poszło; 3. Menadżerka; 4. Porządki; 5. (Od)nowa; 6. S jak szef albo szowinizm... [i in.], CZ.II. IRLANDZKA: 1. Preludium; 2. Irlandzkie puby; 3. ... i co dalej, życie?; 4. Pierwszy dzień maratonu; 5. Dzień drugi, jeszcze bardziej zwariowany; 6. Pokolenie Y. Dzień trzeci...[i in.], CZ.III. ANGIELSKA: 1. Preludium; 2. Rozruch; 3. Międzynarodowe środowisko pracy; 4. Poniedziałek; 5. Wtorek; 6. Środa...[i in.].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-929-051A/Z-Wigeland R. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: "The Way we eat now: strategies for eating in a word of change" 2019.
Bibliografia na stronach 462-[474].
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108559 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Tego Ci nie powiem / Linda Zielińska. - [Piaseczno] : Heraclon International. Storybox.pl ; [Warszawa] : w porozumieniu z Wydawnictwem Dlaczemu, [2022]. - 1 płyta audio CD (6 godz. 10 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 6 godz. 10 min.
Czyta Joanna Domańska.
Nagranie w formacie mp3.
Natalia i Adam dorastają w dwóch różnych kulturach. On w Toruniu pracuje w gastronomii i dorabia drobnym przemytem. Ona mocno związana z domem rodzinnym stawia pierwsze kroki w balecie w Rosji. Na kartach powieści dorastają oraz przechodzą kryzysy młodzieńcze, rodzinne i zawodowe. Wreszcie drogi Natalii i Adama krzyżują się i wybucha płomienne uczucie. Ale czy na zawsze? Czy Natalia wyjawi Adamowi swoją największą tajemnicę? Szalone lata 90. Czasy kaset magnetofonowych i Super Mario Bros na konsoli podłączonej do telewizora. Losy bohaterów przeplatają się w polsko - rosyjski "wiatr zmian". Niezwykła, barwna i bardzo osobista powieść o młodości, trudnych wyborach i przemijaniu, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami z rodzinnego podwórka pisarki. [Heraclon International, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 4138 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera także kalendarium imprez na terenie województwa podkarpackiego w 2013 r. (s. 134-135).
Projekt "Alpejsko-Karpacki Most Współpracy". Publikacja współfinansowana przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Publikacja wydana w ramach projektu "Historyczny kanon tradycyjnych produktów etnosu Podkarpacia" współfinansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego
Podróże "za smakiem" to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególnie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie nie tyle smacznym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Przy sezonowości naszej, oferty turystycznej warto pamiętać, że turysta musi jeść codziennie, bez względu na pogodę. "Smakami regionalnymi" może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyna dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci - smakiem. [Krzysztof Zieliński]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 14 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8189, R-Resoviana (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8173 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 Reg. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego
Na okł. tyt.: Przewodnik po Polsce
Na okł. podtyt.: noclegi, wypoczynek, agroturystyka, sanatoria ; opisy, ceny, mapy
Tekst częśc. ang., niem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86670 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Jarosławia, Przeworska, międzynarodowych warsztatów organizowanych przez Południowo-Wschodni Instytut Naukowy w Przemyślu (s. 149-158), przemyskich drzew (fot. po s. 88) oraz branży hotelarskiej i gastronomicznej w Rzeszowskiem (s. 136-141).
Bibliogr. po niektórych ref.
Tekst częśc. tylko ang. oraz częśc. także ang.
Program for International Economic Forum öPrzemyśl 2006" ; Ambassy of Japan ln Poland - Economic relations between Japan and Poland - history and perspective ; Takashi Tsuchiya - Current situation of Japanese companies business in Poland ; Yashido Umeda - GIS nadzieją zielonych inwestycji w Polsce ; Yashido Umeda - Ekonomia zmian klimatu ; Anna Grzybek - Potential and prices of biomass for energy purpose in Poland ; Róża Kochanowska - Znaczenie drzew w przyrodzie i w życiu ludzi (W obronie drzew) ; Marek Kosmala - Cudowna moc drzew = The Wonderful Power of Trees Abstract ; Marek Kosmala - Fakty i mity o ogławianiu drzew ; Tadeusz Borys - Zrównoważony rozwój w Polsce - szanse i zagrożenia na poziomie lokalnym ; Stanisław M. Filipek - Polsko-japońskie relacje gospodarcze bezpośrednio po zapoczątkowaniu przemian ustrojowych na początku lat 9o-tych ubiegłego stulecia ; Henryk Skolimowski - Wyzwolenie człowieka - proces nieskończony ; Oleksandr Dlugopolsky - Reality and civilization requirements of forming the Ukrainian model of lobbyism ; Jan Krupa, Anna Paszczyńska - Badania świadomości ekologicznej usługodawców w branży hotelarskiej i gastronomicznej = The research on the ecological awareness among the hoteland catering industry contractors ; Ryszard T. Łamasz - Propagowanie polskich doświadczeń ekologicznych w środowisku ukraińskich dziennikarzy poprzez organizację warsztatów tematycznych ; Janusz Dąbrowski - Jarosław - miasto przyjazne inwestorom = Jarosław - investor friendly city ; Janusz Magoń - Przeworsk - rozwój gospodarczy wczoraj i dziś ; Alina Obidniak - Edukacja ekologiczna przez formy sztuki ; Juanita Skolimowski - Przyroda, piękno i wrażliwy umysł.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99014 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Z warsztatu Rady Programowej Reklamy / A.Jaroszewicz - Reklama w handlu wiejskim / W. Sochacki - Z doświadczeń reklamy w Spółdzielczości Spożywców / I. Szlaszewska - Reklama i propaganda książki / A. Zalewska - Reklama gastronomii / S. Kowalski - Doświadczenia i perspektywy agencji reklamowych w Polsce / A. Jaroszewicz, S. Szewczyk - Z doświadczeń reklamy radiowej i telewizyjnej w Polsce / M. Muszkowski - Organizacja wystawy "Przemysł Ciężki-dla Konsumenta" z uwzględnieniem elementów oddziaływania na psychikę potencjalnego nabywcy / B. Milewski - Kampanie reklamowe i degustacje organizowane przez Przemysł Koncentratów Spożywczych w latach 1960-1963 / E. Magiera - Reklama odbiorników radiowych i telewizyjnych / J. Eisenberg - Organizacja reklamy w Centralnym Domu Towarowym / T. Lewtak-Stattler - Działalność propagandowa "Agrochemu" / K. Tesarz - Elana wkracza na rynek / J. Majewski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-34944 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej