Dżugan Małgorzata
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1648)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(793)
Dżugan Małgorzata
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(788)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(665)
Doyle Arthur Conan
(648)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(584)
Zarawska Patrycja (1970- )
(517)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(507)
Cartland Barbara
(490)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Shakespeare William
(466)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(464)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Dickens Charles
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(444)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Prus Bolesław (1847-1912)
(403)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Verne Jules
(400)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(399)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Roberts Nora (1950- )
(396)
Fabianowska Małgorzata
(385)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(359)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(354)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(341)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(331)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(302)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
London Jack
(297)
Dönges Günter
(286)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(248)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Conrad Joseph
(237)
Montgomery Lucy Maud
(237)
May Karol
(235)
Austen Jane
(234)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(229)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Stevenson Robert Louis
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Ławnicki Lucjan
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Kraszewski Józef Ignacy
(214)
Balzac Honoré de
(213)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kipling Rudyard
(212)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Szulc Andrzej
(212)
Wells H. G
(212)
Szal Marek
(211)
Voltz William
(211)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
Chemia
(2)
Żywność
(2)
Apiterapia
(1)
Produkty pszczele
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(4)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. Podkarpacia i Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
I. MIÓD: Powstawanie miodu ; Skład chemiczny, odmiany miodu ; Wartość odżywcza miodu ; Bioaktywność i właściwości lecznicze miodu ; Przechowywanie i krystalizacja miodu ; Kontrola jakości miodu ; Zafałszowania miodu, miody importowane ; Jakość miodów z Podkarpacia ; II. INNE PRODUKTY PSZCZELE: Pyłek pszczeli ; Pierzga ; Propolis ; Wosk pszczeli ; Mleczko pszczele ; Czerw trutowy ; Jad pszczeli ; Osyp pszczeli ; III. ZIOŁA I ROŚLINY PRZYPRAWOWE: Fitoterapia ; Związki biologiczne aktywne ; Działanie lecznicze ; Zastosowanie w żywieniu ; Uprawa i produkcja surowców zielarskich ; Wyodrębnianie składników bioaktywnych ; IV. APIFITOTERAPIA. Wykorzystanie synergizmu produktów pszczelich i ziół: Miody z dodatkiem innych produktów pszczelich ; Miody z dodatkiem ziół i owoców ; Technologia wytwarzania miodów z dodatkami ; Walory prozdrowotne miodów wzbogaconych ; Inne produkty dla apifitoterapii. ANEKS: Badania nad miodem w Uniwersytecie Rzeszowskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109212 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-97680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 87.
Zasady pracy w laboratorium chemicznym ; Typy reakcji chemicznych związków nieorganicznych ; Podstawy obliczeń chemicznych ; Procesy utleniania-redukcji ; Analiza jakościowa wybranych kationów ; Analiza jakościowa wybranych anionów ; Analiza jakościowa soli nieorganicznych ; Kinetyka reakcji chemicznych ; Stężenia roztworów ; Badanie wybranych właściwości fizycznych roztworów ; Roztwory koloidalne. Zjawisko adsorpcji ; Równowagi kwasowo-zasadowe w roztworach wodnych. Potencjometryczny pomiar pH ; Analiza miareczkowa. Oznaczenie alkacymetryczne ; Analiza miareczkowa. Jodometryczne oznaczanie zawartości Cu2+ ; Związki kompleksowe. Kompleksometryczne oznaczanie twardości wody ; Reaktywność metali. Korozja elektrochemiczna ; Metody optyczne w analizie chemicznej. I. Kolorymetria ; Metody optyczne w analizie chemicznej. II. Polarymetria i refraktometria; Załącznik 1. Układ okresowy pierwiastków ; Załącznik 2. Masy atomowe według danych IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) ; Załącznik 3. Charakterystyka rozpuszczalności związków nieorganicznych w wodzie ; Załącznik 4. Gęstość (g/cm3) wybranych wodnych roztworów w temperaturze 20ŢC ; Załącznik 5. Stałe dysocjacji niektórych związków chemicznych ; Załącznik 6. Wartości iloczynów rozpuszczalności wybranych soli ; Załącznik 7. Wartości standardowych potencjałów układów redox (25ŢC) ; Załącznik 8. Przedrostki stosowane do tworzenia wielokrotności oraz podwielokrotności jednostek ; Załącznik 9. Sposoby wyrażania stężeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99141/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 67.
I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności. II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych: ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach ; ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie. III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności: III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności ; III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego ; III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym ; III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego ; ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach ; ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych ; ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego ; ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności. IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności: ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych ; ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach ; ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych ; ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności ; ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola. V. Zafałszowania produktów spożywczych: ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie ; ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie. VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą: ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Podkarpacia.
Bibliogr., netogr. przy art.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang. przy art.
Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego ; Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia ; Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja ; Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej ; Charakterystyka wybranych roślin z rodzaju Allium oraz ich przetworów pod kątem występowania związków polifenolowych ; Wybrane parametry jakościowe ziarna siewnego pszenicy jarej w 2012 roku na Podkarpaciu ; Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych ; Zdrowotność maliny (Rubus idaeus L.) odmiany Polana w gospodarstwie ekologicznym i konwencjonalnym ; Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu ; Neobhìdnì zmìni u zmìstì predmeta bezpeki žittâ po vìdnošennû do socìal'no-polìtičnoï situacìï v Ukraïnì.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej