Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(18)
Forma i typ
Książki
(16)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Czasopisma
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
wypożyczone
(7)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(6)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Krupa Jan (1955- )
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Łuczka-Bakuła Władysława (1954- )
(2)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Capelli Cristina
(1)
Dahlke Rüdiger (1951- )
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Koszelnik Piotr (1972- )
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Pająk Agnieszka (dietetyk)
(1)
Rymar Stanisław
(1)
Siemienski Martin
(1)
Siemieński Christopher
(1)
Siemieński Christopher (1983- ). Inspektor Parma
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Szpara Krzysztof
(1)
Vetters Simone
(1)
Wierzbicka Iwona (dietetyk)
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Wum Nina
(1)
Zaczek Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(18)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Żywność ekologiczna
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(6)
Agroturystyka
(3)
Jakość żywności
(3)
Rozwój regionalny
(3)
Turystyka
(3)
Żywność
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
Biotechnologia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gluten
(2)
Innowacje
(2)
Klastry (ekonomia)
(2)
Odnawialne źródła energii
(2)
Odżywianie
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Produkcja żywności
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Rolnictwo
(2)
Samorząd terytorialny
(2)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(2)
Transfer technologii
(2)
Wsie
(2)
Zarządzanie ryzykiem
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Zarządzanie wiedzą
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Anioły biznesu
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
BRW
(1)
Biomasa
(1)
Bóbr europejski
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dochody indywidualne
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Efektywność ekonomiczna
(1)
Ekonomia
(1)
Ekorozwój
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Energetyka
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fundusze strukturalne UE
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
Geologia inżynierska
(1)
Gospodarka wodna
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Górnictwo
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Hotelarstwo
(1)
Hydrologia
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Inkubatory przedsiębiorczości
(1)
Instytucje nonprofit
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje
(1)
Inwestycje ekologiczne
(1)
Jakość produktu
(1)
Kamieniarstwo
(1)
Kapitał intelektualny przedsiębiorstwa
(1)
Kapitał społeczny
(1)
Kary i opłaty ekologiczne
(1)
Konkurencja
(1)
Konserwanty
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Kucharstwo
(1)
Labortest
(1)
Marketing
(1)
Marketing terytorialny
(1)
Metabolizm
(1)
Metoda DEA
(1)
Metoda Delphi
(1)
Mieszkania
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Mięso
(1)
Motywacja pracy
(1)
Nauka
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Oczyszczalnia ścieków biologiczna
(1)
Odporność
(1)
Ogrzewanie centralne
(1)
Osuwisko
(1)
Parma (postać fikcyjna)
(1)
Parma i Partnerzy
(1)
Partnerstwo publiczno-prywatne
(1)
Planowanie strategiczne
(1)
Podatek liniowy
(1)
Polityka gospodarcza
(1)
Polityka regionalna UE
(1)
Polityka społeczna
(1)
Temat: czas
2001-0
(4)
1989-
(3)
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1801-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Województwo podkarpackie (1999- )
(4)
Polska
(3)
Droga św. Jakuba
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Poradnik
(4)
Audycje radiowe
(1)
Informator
(1)
Książka kucharska
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
18 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90892 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [www.azymut.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Inspektor Parma / Christopher Siemieński ; t. 1)
(Latawiec)
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Stanowi cz. 1 cyklu "Inspektor Parma". Cz. 2 pt.: Inspektor Parma i afera środowiskowa, cz. 3 pt.: Inspektor Parma i przestępstwa w sieci.
CZY WIECIE, CO SIĘ KRYJE W WASZYM JEDZENIU? Jest takie miasteczko, zupełnie niepodobne do innych, którego mieszkańcy bardzo dbają o to, by ich dieta była zdrowa i pożywna. Nie jest to wcale takie proste: sąsiednie miejscowości, Buły Wielkie i Parówy Niżne, dają zły przykład, a z ukrycia działają złowrogie siły… Na szczęście Jagodno ma swoich obrońców. Przy Boczkowej 23 działa biuro detektywistyczne Parma i Partnerzy, w którym urzędują inspektor Parma i jej wierny pomocnik Szperek. Detektywi rozpoczynają śledztwo i ruszają na pomoc mieszkańcom miasteczka, którym zagraża podejrzana substancja. Jaką rolę w tej historii odgrywa demoniczny doktor Truj i jakimi motywami kierują się przestępcy? Dzięki śledztwu dowiemy się, co to takiego sztuczne barwniki i aromaty, konserwanty, spulchniacze pieczywa oraz dlaczego jedzenie czasami tylko przypomina jedzenie… [Poradnia K, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-II/P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12057 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. R-12111 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 234-244.
1. Rozwój zrównoważony a rolnictwo ekologiczne; 2. Stan rolnictwa ekologicznego i polityka wsparcia; 3. Podstawowe wyznaczniki rynku produktów rolnictwa ekologicznego; 4. Cechy i determinanty zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej; 5. Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w Polsce - studium przypadku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Jak wzmocnić odporność : dieta, styl życia, umysł, suplementy / Iwona Wierzbicka. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., copyright 2020. - 447, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia. Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne ? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, - co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, - jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu, - jak być bliżej natury i z niej korzystać, - do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia. Iwona Wierzbicka - Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, jak również niezliczoną liczbę kursów i szkoleń. Była instruktorem fitness, prowadziła własne studio treningu personalnego, była międzynarodowym szkoleniowcem indoor cycling. Od 2008 roku ma własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. W pracy stara się dotrzeć do pierwotnych przyczyn choroby. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo – zalecając dietę, pracę z ciałem i umysłem, zmianę stylu oraz suplementację. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe oraz alergie wziewne. Od wielu lat jest szkoleniowcem. Wygłasza wykłady. Prowadzi kompleksowy kurs dietetyka klinicznego. Występuje na największych konferencjach w Polsce i za granicą. Prowadzi wielotysięczny kanał na YouTubie oraz bloga dietetycznego, gdzie wspólnie z zespołem dietetyków dzieli się wiedzą. Prywatnie jest mamą, żoną, posiadaczką 3 kotów i 2 psów. Każdy wolny czas spędza na pogłębianiu wiedzy klinicznej i na realizowaniu hobby, takich jak fotografia, podróże, wycieczki rowerowe i ogrodnictwo. [www.azymut.pl, 2023]
STYL ŻYCIA: Stan zapalny ; Stres ; Ogólne zasady dla zdrowia ; UMYSŁ: Od głowy wszystko się zaczyna ; DIETA: Biodostępność i odżywczość to priorytet ; Dieta dobrych produktów ; Podroby ; Mięso (najlepiej czerwone z tłuszczem) ; Ryby i owoce morza ; Buliony i wywary z kości ; Mięso, ryby, podroby - tego nie jedz ; Jaja ; Warzywa ; Kiełki ; Owoce ; Grzyby ; Miód i pierzga ; Orzechy ; Pestki ; Orzechy i pestki - tego nie jedz ; Kwas fitynowy: dobry czy zły? ; Tłuszcze ; Zboża i pseudozboża ; Strączki - jeść czy nie jeść? ; Jak zrobić zakupy ; SUPLEMENTY: Suplementy poprawiające odporność ; Witamina C ; aloes ; Chlorella ; Glicyna ; Olejki eteryczne - naturalne ; Kilka ziół ; Olejek CBD ; Woda utleniona.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Das Geheimnis der Lebensenergie in unserer Nahrung" 2015.
Bibliografia na stronach 379-383.
Ta książka oferuje Ci jedyne w swoim rodzaju połączenie starożytnej wiedzy kultur Wschodu, w tym Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, z odkryciami współczesnej nauki. Dzięki niej Ty również poznasz sekrety energii znajdującej się w Twoim pokarmie. Do ich osiągnięcia pomocne będzie określenie własnej sytuacji termicznej, jak również głębsza znajomość poszczególnych produktów. Autor zaproponuje Ci różne diety, od ketogenicznej, przez antynowotworową po post. Poznasz pułapki genu starości, metody eliminowania stanów zapalnych i całą prawdę o glutenie. Autor proponuje również bezglutenowe zboża, konopie, kurkumę, imbir i camu camu. Poznasz siłę witaminy C, chlorofilu kwasów tłuszczowych omega-3. Dowiesz się, jak mogą Cię wspomóc nasiona chia, moringa, olej kokosowy, soja czy kakao. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowej żywności! [Wydaw. Vital, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta długowieczności : proste, sprawdzone przepisy, zdrowa kuchnia / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 205-206. Indeks.
Twój kolejny krok ku długowieczności! Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela. W książce znajdziesz: 100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle, podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo, przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół, zalecenia, jak parzyć herbaty, informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu. Książka na całe – długie i zdrowe – życie!!! [Wydawnictwo WAM, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cisza i spokój : cała prawda o życiu daleko od miasta / Natalia Sosin-Krosnowska. - Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, 2018. - 284, [4] strony : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 284-[285].
AGROTURYSTYKA: Apartamenty do wynajęcia ; Agroturystyka i rajdy konne ; Pensjonat w starym pruskim domu ; Agroturystyka. Podsumowanie ; HODOWLA ZWIERZĄT I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI: Hodowla pszczół i produkcja miodu ; Produkcja serów kozich ; Produkcja serów owczych ; Szkolenie psów ratowniczych, agroturystyka i praca zdalna ; Hodowla zwierząt i produkcja żywności. Podsumowanie ; UPRAWA ROŚLIN: Samowystarczalność ; Permakultura. O uprawie możliwej nawet w środku miasta ; Uprawa roślin. Podsumowanie, czyli rady dla początkujacych ogrodników ; Jedz "chwasty". Jadalne rośliny dziko rosnące ; RZEMIOSŁO I USŁUGI: Zduństwo, ceramika, warsztaty ; Stolarstwo artystyczne ; Praca twórcza i działania społeczne ; Praca zdalna ; W starym młynie ; Rzemiosło i usługi. Podsumowanie ; Co możesz zrobić na wsi? Kilka pomysłów ; JUŻ NA MIEJSCU, CZYLI ŻYCIE NA WSI: Sąsiedzi ; Rodzina ; Samotność ; ZAMIAST ZAKOŃCZENIA ; PODSUMOWANIE. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ, GDY CHCESZ SIĘ WYPROWADZIĆ NA WIEŚ ; WARTO ODWIEDZIĆ: Warto spróbować.
Hałas, smog, zabójcze tempo. Brak czasu na oddech, książkę i rozmowę z przyjaciółmi. Zapełniony kalendarz nie przewiduje czasu na chorobę, a budzik znów przypomina, że kolejny dzień pracy dawno się zaczął. A gdyby tak wszystko rzucić? I uciec tam, gdzie korki i pośpiech będą tylko złym wspomnieniem. Tam, gdzie jest cisza i spokój. Natalia Sosin-Krosnowska rozmawiała z blisko setką ludzi, którzy powiedzieli dość i wybrali wieś. Zapytała ich: jak szukać domu? czy można tak po prostu kupić sobie ziemię? ile potrzeba na to wszystko pieniędzy? jak na zmianę reagują dzieci? a przede wszystkim: z czego się utrzymać na wsi? Cisza i spokój jest szczerą opowieścią o ludziach, którzy nie bali się zaryzykować i spełnić marzenie o życiu daleko od miasta. To także zbiór porad, jakie daliby przyjaciołom marzącym o podobnej zmianie, a w szczególności sobie samym z czasów, gdy zaczynali swoją przygodę. Odsłania wszystko to, o czym nie myślisz, marząc o życiu daleko od miasta, a co warto wiedzieć, by szczęśliwie osiąść na wsi. [Wydawnictwo Czarna Owca, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-316.7 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 315-316.
Jesteś ciągle zmęczona? Narzekasz na brak energii? Łatwo się złościsz i odczuwasz niepokój? A może nie możesz pozbyć się powracających migren? Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałaś tak, przyczyna może tkwić w niewłaściwym odżywianiu. Każdy z nas ma genetycznie zaprogramowaną skłonność do tolerancji niektórych grup jedzenia. Stąd biorą się trzy podstawowe typy metabolizmu: węglowodanowy, mieszany i białkowy. Czy wiesz, który jest właściwy dla twojego ciała? Agnieszka Pająk proponuje autorski program diety zgodnej z predyspozycjami metabolicznymi organizmu. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu poprawisz wydajność i koncentrację, wzmocnisz odporność, zwiększysz poziom energii, a nawet…zmienisz jakość swoich relacji z innymi ludźmi! Metrykę dostajemy w prezencie urodzinowym, nad wiekiem biologicznym pracujemy całe życie. Agnieszka Pająk – diet coach, twórczyni popularnego portalu (bloga?) slowfoodlife.pl, propagatorka zdrowego stylu życia, pasjonatka wellness, członek SlowFood International. Coraz częściej rozumiemy, że nasze ciało jest sejsmografem, który precyzyjnie reaguje na to, co zjadamy. W poszukiwaniu dobrej, zdrowej diety napotykamy całą masę różnorakich propozycji i łatwo się w tym gąszczu pogubić. Dlatego z przyjemnością polecamy książkę Agnieszki Pająk, która wręczy Państwu klucz do skomponowania własnej, osobistej najbardziej odpowiedniej diety opartej o metaboliczne IQ. Barbara i Jerzy Stuhrowie Książka Agnieszki Pająk zmienia sposób, w jaki powinniśmy patrzeć na żywność. Nie wszystko dla każdego. „Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia” pokazuje, jak dobrać właściwy pokarm do swojego typu – tak, aby czuć się doskonale fizycznie i psychicznie. Dr Grażyna Pająk, biolog, endoekolog, wykładowca, legenda polskiej dietetyki. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim i polskim.
ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ TURYSTYKI W KARPATACH POLSKICH: 1. Wprowadzenie, 2. Kowencja Karpacka, 3. Wdrażanie zapisów Konwencji Karpackiej w Polsce - wybrane przykłady, 4. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki - wybrane przykłady, 5. Podsumowanie ; REGIONALNE PRODUKTY ATRAKCJĄ TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI: 1. Wprowadzenie, 2. Rozwój turystyki na obszarach wiejskich, 3. Turystyka wiejska, w tym agroturystyka w województwie podkarpackim, 4. Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego, 5. Turystyka winiarska jako czynnik wzrostu atrakcyjności obszarów wiejskich, 6. Winnice oraz szlaki winiarskie jako produkt regionalny i element turystyki kulturowej kulinarnej, 7. Enoturystyka - perspektywy rozwoju, 8. Zagrożenia w rozwoju turystyki wiejskiej, 9. Podsumowanie ; ROLA SZTUCZNYCH ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH JAKO ELEMENTU PRZYRODY, GOSPODARKI I KRAJOBRAZU: 1. Wprowadzenie, 2. Charakterystyka hydrologiczna i ekologiczna sztucznych zbiorników wodnych, 3. Duża i mała retencja, 4. Rodzaje sztucznych zbiorników retencyjnych, 5. Mała retencja w województwie podkarpackim, 6. Podsumowanie ; MOŻLIWOŚCI BADAWCZE HORYZONTÓW WODONOŚNYCH PRZY UŻYCIU GEOFIZYCZNEJ APARATURY. STUDNIE - ZARYS PROBLEMATYKI BADAWCZEJ: 1. Wprowadzenie, 2. Zarys hydrologii Karpat Wschodnich, 3. Lokalizacja studni, 4. Geofizyka i radiestezja w badaniach obszarów wodonośnych - teoria i praktyka, 5. Radiestezja, 6. Wykonawstwo i użytkowanie studni, 7. Użytkowanie studni, 8. Architektura studni, 9. Podsumowanie ; ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA DLA CZŁOWIEKA I PRZYJAZNA DLA ŚRODOWISKA: 1. Wprowadzenie, 2. Zagrożenia dla człowieka i środowiska wynikające z nowoczesnych technologii produkcji żywności, 3. Produkcja wybranych grup żywności w aspekcie zdrowia człowieka i ochrony środowiska przyrodniczego, 4. Ochrona środowiska w rolnictwie i przemyśle spożywczym, 5. Produkcja żywności tradycyjnej i ekologicznej gwarancją zdrowia człowieka i ochrony środowiska, 6. Żywność ekologiczna w ofercie handlowej oraz ocena preferencji konsumenckich, 7. Podsumowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105969 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-33 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Dodatek do tytułu z wersji drukowanej książki.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Współfinansowanie: Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Nagranie w formacie DAISY.
„Genetyczni mutanci”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują je ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3049 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie Monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie II rozszerzone. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2022. - 372, [4] strony ; 22 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. W drugim wydaniu książki autor poprawił i zaktualizował niektóre informacje, a część rozdziałów rozbudował i uzupełnił. Poruszył temat rakotwórczości glifosatu, poszerzył historię firmy Monsanto, opisał nowe techniki hodowli roślin, czyli między innymi metodę edycji genomów CRISPR/Cas, za którą w 2020 roku przyznano Nagrodę Nobla. Zupełnie nową sprawą, która trafiła na karty książki, jest atak dezinformacyjny Rosji skierowany w zagadnienia dotyczące GMO i szczepionek. Wszystko to sprawiło, że drugie wydanie jest o około jedną czwartą obszerniejsze od pierwszego. Dzięki temu może okazać się interesujące nie tylko dla nowych Czytelników, ale również tych, którzy już znają pierwszą edycję W królestwie Monszatana. „Zebranie w jednej książce mitów dotyczących biotechnologii to doskonały pomysł. Marcin Rotkiewicz pokazuje ciekawy obraz współczesnego rolnictwa i działalności organizacji walczących z GMO. Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika rzetelnej nauki i medycyny.” Jan Stradowski, „Focus” [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
CZĘŚĆ 1. PROBLEMATYKA OCHRONY ŚRODOWISKA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU: Wybrane zagadnienia Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Rakowie w zlewni San ; Stan infrastruktury wodociągowej w wybranych miastach Doliny Sanu ; Sekwencyjne reaktory porcjowe w oczyszczaniu ścieków ; Zjawiska osuwiskowe na obszarze Pogórza Dynowskiego ľ metodyka badań laboratoryjnych niezbędnych do sporządzania dokumentacji obszarów osuwiskowych ; Geotechnika i geologia inżynierska w świetle uwarunkowań norm UE Eurokos 7 ; Wybrane możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii w województwie podkarpackim. CZĘŚĆ 2. WALORY PRZYRODNICZE I KULTUROWE W KRAJOBRAZIE POGÓRZA DYNOWSKIEGO: Droga św. Jakuba Via Regia na Pogórzu Dynowskim w sieci europejskich szlaków kulturowych ; Kamienie młyńskie i wiatraki ľ znikające symbole Pogórza Dynowskiego ; Rolnictwo ekologiczne czynnikiem zwiększenia ofert turystycznej w województwie podkarpackim ; Lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe szansą zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich ; Dolina Sanu jako środowisko występowania bobra europejskiego (castor fiber) ľ bóbr i człowiek ľnie zawsze łatwe współistnienie. CZĘŚĆ 3. DZIAŁANIA MARKETINGOWE I INNOWACYJNE W KREOWANIU PRODUKTU TURYSTYCZNEGO: Uwarunkowania kreacji lokalnych produktów turystycznych na Pogórzu Dynowskim ; Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce na Pogórzu Dynowskim ; Dostępność turystyczna obiektów sakralnych na Pogórzu Dynowski ; Współczesne trendy w rozwoju usług na przykładzie obiektów noclegowych Podkarpacia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8702 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Cz. 3. FORESIGHT: Doświadczenia wynikające z zastosowanych metod badawczych w projektach typu foresight ; Rola foresight w programowaniu innowacyjnej gospodarki regionu ; Proces foresightu regionalnego w obszarze turystyki zrównoważonej na przykładzie wybranych projektów ; Foresight strategiczny w zarządzaniu innowacyjnym ; Scenariusze rozwoju technologii górniczych w aspekcie ich dostępności dla podmiotów decyzyjnych ; Foresight dla zrównoważonego rozwoju regionu na przykładzie województwa podkarpackiego ; Foresight narzędziem wyznaczania kierunków rozwoju przedsiębiorstw zaawansowanych technologicznie ; Foresight i zarządzanie wiedzą szansą na sukces przedsiębiorstwa w nowej gospodarce ; Priorytetowe technologie sektora informacyjnego w projekcie foresight województwa podkarpackiego ; Metodyka postępowania w badaniu delfickim w projekcie foresight ; Ocena ekoinnowacyjności technologii w projekcie foresight. Cz. 4. KLASTRY: Klastry ľ istota i znaczenie w podnoszeniu konkurencyjności przedsiębiorstw ; Uwarunkowania organizacyjno-prawne funkcjonowania klastrów w kontekście regionalnego systemu innowacji ; Klastry medialne we współczesnej gospodarce ; Wsparcie finansowe klastrów w sektorze rolno-spożywczym z funduszy unijnych w latach 2007- 2013 ; Klastry jako narzędzie poprawy konkurencyjności przedsiebiorstw na przykładzie klastra äDolina Lotnicza" w województwie podkarpackim. Cz. 5. EKOLOGICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW I REGIONU: Wpływ ekologicznej reformy podatkowej w wybranych krajach Unii Europejskiej na zachowania proekologiczne przedsiębiorstw ; Aktywność gmin doliny Sanu w zakresie ochrony środowiska ; Źródła modernizacji ekologicznej przedsiębiorstw ; Strategiczne reakcje biznesu na globalne wyzwania ekologiczne w regulowanym środowisku. Cz. 6. EKONOMICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA FIRMY I REGIONU: Rozwój kanałów dystrybucji na rynku żywności ekologicznej ; Wewnętrzny system zarządzania jakością w BRW S.A. ; Klasyfikacja ryzyka w projektach europejskich - cechy projektów i kategorie ryzyka ; Rola władz lokalnych i regionalnych we wspieraniu rozwoju sektora turystyki ; Relacje gospodarstw rolniczych z rynkiem ; Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw a ryzyko w środowisku pracy ; Ocena ekonomicznej efektywności inwestycji w energetykę odnawialną ľ ujęcie metodyczne ; Ocena konkurencyjności systemów produkcyjnych ; Zarządzanie produktywnością pracy w nowoczesnej organizacji ; Przygotowanie propozycji - zdefiniowanie obszarów najbardziej prorozwojowych dla Podlasia ; Finansowa ocena mechanizmów wsparcia inwestycji w energetykę odnawialną na przykładzie ciepłowni biomasowej w Reczu ; Problemy określania rentowności produkcji jednostkowej i małoseryjnej mieszanej ; Wybrane aspekty rozwojowe regionu Podkarpacia ; Sytuacja transportu kolejowego w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej ; Analiza porównawcza metod pomiaru wielkości ryzyka w pracach projektowych na przykładzie przedsięwzięć z branży IT ; Dystrybucja jako element budowy przewagi strategicznej przedsiębiorstw branży mięsnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nauka i gospodarka ; t. 1)
Materiały z konf. "Nauka i gospodarka", 8-9 listopada 2010 r., Kraków.
Bibliogr. przy ref.
DZIAŁALNOŚĆ INNOWACYJNA W GOSPODARCE: 1. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w województwie lubelskim / Małgorzata Dolińska; 2. Audyt technologiczny jako narzędzie budowy przewagi innowacyjnej przedsiębiorstwa - studium przypadku Labortest Sp. z o.o. / Zofia Gródek-Szostak, Danuta Kajrunajtys; 3. Działalność innowacyjna polskich przedsiębiorstw przemysłowych / Paweł Mielcarek; 4. Pozyskiwanie innowacji w przedsiębiorstwie / Barbara Sieniewska, Karolina Zioło; 5. Innowacje procesowe w branży tworzyw sztucznych / Jolanta Stanienda; 6. Stymulowanie innowacji w projektach inwestycyjnych współfinansowanych ze środków dotacji unijnych / Teresa Szot-Gabryś; 7. Regionalny system innowacji - implikacje jego sprawnego funkcjonowania dla rozwoju i wzmacniania konkurencyjności gospodarki / Elżbieta Sztorc; 8. Stymulowanie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przez centra transferu technologii / Sylwia Wiśniewska. Z TEORII I PRAKTYKI ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO: 1. Ekonomiczne przesłanki połączeń przedsiębiorstw / Ewa Jastrzębska; 2. Imperatyw etyczny jako strategiczny element w procesach zarządzania firmą / Mirosława Krzyścin; 3. Determinanty zdolności absorpcyjnej organizacji / Regina Lenart; 4. Implementacja założeń strategicznych w zarządzaniu placówką oświatową / Damian Ostrowski; 5. Rola rekomendacji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw budowlanych w Polsce / Janusz Signetzki; Kluczowe czynniki sukcesu przedsiębiorstw w sektorze kamienia naturalnego na przykładzie strzegomskich firm kamieniarskich / Monika Wilk-Lechniak; Czynniki wyboru strategii w polskich przedsiębiorstwach. ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH W WARUNKACH KRYZYSU: 1. Zarządzanie ryzykiem na rynku węgla w Polsce - wybrane problemy / Krzysztof Ciszek; 2. Fuzje i przejęcia - szansa czy zagrożenie w dobie kryzysu / Karolina Kolasa-Koziarz; 3. Zarządzanie ryzykiem walutowym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw w warunkach międzynarodowych / Ireneusz Miciuła; 4. Motywowanie pracowników branży energetycznej w czasie kryzysu / Magdalena Paleczny; 5. Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie / Jolanta Walas-Trębacz. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO: 1. Jakość produktu radiowego / Jan Beliczyński; 2. Współpraca z dostawcą jako jeden z kluczowych czynników konkurencyjności / Andrzej Fiodorow; 3. Komercjalizacja badań reputacji sprzedawców internetowych / Dariusz Grabara; 4. Wpływ wybranych czynników na poprawę jakości produktów i wzrost efektywności zarządzania przedsiębiorstwem / Anna Gręda; 5. Współpraca producenta i detalisty jako źródło budowania przewagi konkurencyjnej - ocena wybranych narzędzi producentów / Magdalena Kendik; 6. Zintegrowana ocena ekologiczna i rynkowa produktów na przykładzie zestawu mebli kuchennych / Tomasz Nitkiewicz; 7. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie / Izabela Prządo; 8. Rola promocji gminy w jej funkcjonowaniu w subregionie / Wioletta Wereda, Adam Czarnota; 9. Marka Tauron Polska Energia elementem przewagi konkurencyjnej. ZAGADNIENIA ZARZĄDZANIA PUBLICZNEGO: 1. Społeczne uwarunkowania i rezultaty doskonalenia działalności na przykładzie przedsiębiorstwa o wysokiej efektywności ekonomicznej / Małgorzata Adamska-Chudzińska; 2. Deficyt budżetu państwa w warunkach polskich / Dariusz Baranowski; 3. Finansowanie rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce / Katarzyna Cięciak; 4. Kapitał społeczny jako czynnik rozwoju regionalnego / Krzysztof Kocurek; 5. Koncepcja partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) / Anna Matuszewska; 6. Problematyka implementacji dyrektyw unijnych - prawo konsumenckie na gruncie przepisów wspólnotowych i krajowych / Sylwia Mauch; 7. Zamówienia publiczne w dziedzinie obrony w Unii Europejskiej / Katarzyna Podejko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96093 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. infrastruktury technicznej w gminach województwa podkarpackiego.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Michał Gabriel Woźniak - "Aby postęp nauki i techniki służył życiu" ; Janusz Czerny - Kontrasty aksjologiczne współczesnej cywilizacji ; Franciszek Grabowski, Dorota Dejniak - Ekonomia w kontekście systemów złożonych ; Jerzy Żyżyński - Rola państwa w stymulowaniu nauki jako czynnika rozwoju ; Jerzy Kociszewski - Paradygmaty rozwoju współczesnej gospodarki światowej na przykładzie krajów biednych ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Modernizacja versus spójność społeczno-ekonomiczna ; Michał Gabriel Woźniak - Polityka stabilizacyjna dla spójności społeczno-ekonomicznej w Polsce w kontekście kryzysu z lat 2008-2010 ; Ewa Polak - Problem ubóstwa a polityka kształtowania dochodów w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej - wybrane aspekty ; Tomasz Grzegorz Grosse - Modernizacja obszarów wiejskich w Polsce - rola standardów zarządzania w procesach europeizacji ; Małgorzata Dziembała - Modernizacja i spójność społeczno-ekonomiczna UE w świetle strategii Europa 2020 ; Sergiusz Prokurat - Wpływ Europejskiego Modelu Społecznego na wyrównywanie nierówności społecznych w Europie ; Anita Modrzejewska - Czynniki warunkujące modernizację Polski w kontekście integracji europejskiej. Modernizacja a europeizacja ; Małgorzata Stec - Znaczenie funduszy pomocowych Unii Europejskiej dla spójności społeczno-gospodarczej polskich regionów ; Marek Kośny - Wzrost PKB a poziom ubóstwa w Polsce ; Dariusz Firszt - Międzynarodowy transfer technologii a modernizacja polskiej gospodarki ; Łukasz Jabłoński - Modernizacja gospodarki poprzez kapitał ludzki. Doświadczenia krajów rozwijających się południowej i wschodniej Azji ; Małgorzata Wosiek - Kapitał intelektualny jako wyznacznik procesów modernizacji ; Teresa Bal-Woźniak - Problemy zarządzania sieciami gospodarczymi a realizacja celów modernizacyjnych ; Maria Piotrowska - Model administracji publicznej a jakość obsługi obywateli w urzędach gminnych ; Jacek Buko - Przeciwdziałanie wykluczeniu finansowemu jako element wspierania spójności społecznej ; Jacek Połczyński - Redystrybucyjne skutki opodatkowania dochodów przedsiębiorców podatkiem liniowym w Polsce na tle doświadczeń zagranicznych ; Wanda Kudełka - Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie czlowieka ; Błażej Łyszczarz - Taksonomiczna analiza zróżnicowania sytuacji zdrowotnej w Polsce ; Anna Hnatyszyn-Dzikowska - Terytorialne zróżnicowanie dostępu do usług zdrowotnych w Polsce jako wymiar spójności społeczno-ekonomicznej kraju ; Elżbieta Szul - Anioły biznesu - ich znaczenie w rozwoju przedsiębiorczości ; Anna Wójtowicz-Dawid - Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej - wybrane aspekty prawne ; Paweł Młodkowski - Efekt wypierania w gospodarce otwartej ; Dariusz Koreleski - Regional Differentiation and Sustainable Development ; Zbigniew Łucki - Wyzwania energetyczne Polski w świetle spójności społeczno-ekonomicznej ; Paweł Frączek - Pakiet energetyczno-klimatyczny a budowa elektrowni atomowych w Polsce ; Agnieszka Głodowska - Wpływ rozwoju gospodarczego na sytuację demograficzną w krajach Unii Europejskiej ; Stanisław Maciej Szukalski - Perspektywy rozwoju usług w Polsce w świetle regresu demograficznego i starzenia się społeczeństwa ; Mirosław Zajdel - Trójsektorowa struktura gospodarcza w Polsce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty) ; Ryszarda Bolonek - Kierunki zmian w regionalnych i wojewódzkich strukturach zatrudnienia jako podłoże technologicznej modernizacji polskiej gospodarki ; Magdalena Cyrek - Sektor usług w Polsce jako obszar zatrudnienia w uwarunkowaniach gospodarki opartej na wiedzy ; Tomasz Zalega - Wpływ kryzysu na postawy i zachowania gospodarstw domowych wysokodochodowych ; Pawel Ulman - Sytuacja mieszkaniowa polskich rodzin w świetle danych z badania budżetów gospodarstw domowych ; Marcin Salamaga - Konkurencyjność województw w Polsce w sferze inwestycji proekologicznych a poziom komfortu środowiskowego ; Ewa Baran, Alina Szewc-Rogalska - Infrastruktura techniczna czynnikiem poprawy spójności społeczno-ekonomicznej obszarów problemowych Podkarpacia ; Zofia Wyszkowska - Rola inkubatorów przedsiębiorczości w regionie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.18 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej