Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Autor
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Karnas Leszek
(1)
Koelle Katrin
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Siemienski Martin
(1)
Siemieński Christopher
(1)
Siemieński Christopher (1983- ). Inspektor Parma
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Wum Nina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Chemie im Essen : Lebensmittel-Zusatzstoffe wie sie wirken, warum sie schaden" 2013.
Bibliografia na stronach [315]-350.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Odkryj prawdziwe działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów i środków modyfikowanych genetycznie. [Wydaw. Vital, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110523 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Chemie im Essen : Lebensmittel-Zusatzstoffe wie sie wirken, warum sie schaden" 2013.
Bibliogr. s. [315]-350.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Odkryj prawdziwe działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów i środków modyfikowanych genetycznie. [Wydaw. Vital, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem "light" pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile "bio" jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej "odchudzonych" towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi. [Klub dla Ciebie, 2008]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Inspektor Parma / Christopher Siemieński ; t. 1)
(Latawiec)
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Stanowi cz. 1 cyklu "Inspektor Parma". Cz. 2 pt.: Inspektor Parma i afera środowiskowa, cz. 3 pt.: Inspektor Parma i przestępstwa w sieci.
CZY WIECIE, CO SIĘ KRYJE W WASZYM JEDZENIU? Jest takie miasteczko, zupełnie niepodobne do innych, którego mieszkańcy bardzo dbają o to, by ich dieta była zdrowa i pożywna. Nie jest to wcale takie proste: sąsiednie miejscowości, Buły Wielkie i Parówy Niżne, dają zły przykład, a z ukrycia działają złowrogie siły… Na szczęście Jagodno ma swoich obrońców. Przy Boczkowej 23 działa biuro detektywistyczne Parma i Partnerzy, w którym urzędują inspektor Parma i jej wierny pomocnik Szperek. Detektywi rozpoczynają śledztwo i ruszają na pomoc mieszkańcom miasteczka, którym zagraża podejrzana substancja. Jaką rolę w tej historii odgrywa demoniczny doktor Truj i jakimi motywami kierują się przestępcy? Dzięki śledztwu dowiemy się, co to takiego sztuczne barwniki i aromaty, konserwanty, spulchniacze pieczywa oraz dlaczego jedzenie czasami tylko przypomina jedzenie… [Poradnia K, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-II/P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
Piąte wydanie znanego i cenionego podręcznika akademickiego zostało gruntownie zmienione. Zaktualizowano jego treść oraz dodano nowe rozdziały uwzględniające najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka. W tomie 1 przedstawiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
1. Teorie a fakty, czyli paradoks na Okinawie. 2. Zacznij od wody: Woda z kranu ; Woda z plastikowych butelek ; Woda bez zanieczyszczeń do przygotowania w domu. Metale ciężkie: Arsen ; Aluminium ; Kadm ; Miedź ; Rtęć ; Ołów. Neutralizacja metali ciężkich: Kwas alfa-liponowy ; N-acetylocysteina ; Czosnek ; Cynk ; Kolendra ; Traganek ; Sauna ; Metalotioneiny: Witamina B1 ; Witamina C ; Biotyna ; Flawonoidy ; Flawonole ; Izoflawony ; Antocyjany ; Flawony ; Epikatechiny ; Chalkony. 4. Konserwanty: Benzoesan sodu ; Sorbinian potasu ; Azotan sodu ; Pirosiarczyn sodu ; Imazalil ; Neutralizacja szkodliwego działania konserwantów. 5. Pestycydy: Cypermetryna ; Esfenwalerianian ; Permetryna ; Myclobutanil ; Trifluralina ; Glifosat ; Neutralizacja szkodliwego działania pestycydów ; Kwasy huminowe ; Kwasy fulwowe ; Paraoksonaza-1 ; Betaglukan. 6. Toksyny bakterii jelitowych: Lipopolisacharyd ; Leczenie dysbiozy związanej z rozrostem bakterii Bacteroides ; Leczenie dysbiozy związanej z rozrostem bakterii Escherichia coli ; Utrwalanie wyników leczenia dysbiozy Escherichia coli lub Bacteroides. 7. Barwniki: Czerwień al lura ; Tartrazyna ; Żółcień pomarańczowa ; Azorubina ; Amarant ; Erytrozyna ; Błękit patentowy ; Błękit brylantowy ; Brąz FK . 8. Inne dodatki do żywności: Akrylamid ; Aspartam. 9. Szkodliwość smażenia: Olej kokosowy ; Oliwa z oliwek ; Olej z awokado ; Nitrozoaminy ; Kwas elagowy. 10. Kosmetyki, detergenty, chemia domowa: Parabeny ; Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego ; Formaldehyd, aldehyd mrówkowy ; Laurylosiarczan sodu ; Sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego ; Metylochloroizotiazolinon ; Bronopol. 11. Toksyny w ubraniach: Barwniki dyspersyjne ; Dimetyloformamid ; Tlenek chromu (VI) ; Ftalany ; Barwniki azotowe ; Chlorowane fenole ; Formaldehyd. Niebezpieczne i wątpliwe metody usuwania toksyn: EDTA – kwas wersetowy ; Dimerkaprol ; DMSO ; Zeolit ; Spirulina. Bezpieczne i skuteczne metody usuwania toksyn: I faza detoksykacji organizmu ; II faza detoksykacji organizmu ; Glukuronidacja ; Metylacja ; Glutation ; Kwas alfa-liponowy ; Blokowanie wchłaniania toksyn poprzez przenośniki białkowe ; Usuwanie toksyn z żółcią ; Krążenie wątrobowo-jelitowe ; Usuwanie toksyn z potem ; Usuwanie toksyn z tkanki tłuszczowej. 14. Cukrzyca bez powikłań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej