Tłuszcze
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Autor
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bystrzejewska-Piotrowska Grażyna
(1)
Drapała Tadeusz
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filipowicz Bronisław (1904-1988)
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Leuchs Johann Carl (1797-?)
(1)
Niewiadomski Henryk (1905-1992)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Richter Gerhard
(1)
Sarna Rafał
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1940 - 1949
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(11)
Niemcy
(1)
Język
polski
(11)
niemiecki
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Tłuszcze
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-53973 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-45234 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielkie kłamstwa o tłuszczu / Anne Fleck ; przekład Rafał Sarna. - Warszawa : Wydawnictwo Amber, 2019. - 478, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Innowacyjne połączenie najnowszych badań naukowych z naturalnymi metodami leczenia.
Tytuł okładkowy: Uzdrawiająca moc tłuszczu : wielkie kłamstwa o tłuszczu
Tytuł oryginału: "Ran an das Fett" 2019.
Indeks.
Przełomowy bestseller nr 1 „Der Spiegel” niemieckiej ekspertki w dziedzinie innowacyjnej dietetyki i profilaktyki medycznej oraz medycyny holistycznej, nazywanej pionierką zdrowia. Szeroko rozpowszechniony przesąd głosi, że ten, kto chce być zdrowy i szczupły, powinien odmawiać sobie tłustego jedzenia. Tymczasem niskotłuszczowy dogmat wywołał największą epidemię nadwagi i eksplozję chorób przewlekłych wszech czasów. Dr Anne Fleckz pasją rozprawia się z przestarzałą wiedzą i przedstawia udokumentowane naukowo rozwiązania umożliwiające zrewolucjonizowanie stanu zdrowia. Mądrze stosowany tłuszcz posiada ukryty potencjał pozwalający nie tylko na zapobieganie chorobom przewlekłym -schorzeniom sercowo-naczyniowym, nadwadze, depresji, chorobie Alzheimera i rakowi -lecz także na łagodzenie ich przebiegu lub leczenie. Dr AnneFleckwyjaśnia, jak tłuste oszustwo przeniknęło do naszych głów i jak sami w prosty sposób dzięki zdrowemu tłuszczowi możemy wzmocnić i uzdrowić nasze ciało. [Wydaw. Amber, 2019]
I. NOWE TŁUSTE PRAWDY. O NIESŁUSZNIE POTĘPIANEJ SUBSTANCJI ODŻYWCZEJ: Biografia tłustego błędu, który sprawia, że jesteśmy chorzy ; Kłamstwo o cholesterolu ; Uniwersum tłuszczów, czyli tłuste fakty lekkostrawne! ; Oleje roślinne - więcej pozoru niż prawdy? ; TŁUSZCZ - przysmak dla zdrowych komórek. Zdrowe komórki =zdrowe ciało ; Tajemnica brunatnego tłuszczu - zagadka o niespodziewanym potencjale zdrowotnym ; II. UZDRAWIAJĄCA MOC TŁUSZCZU CZYLI JAK ŁATWO ZAPOBIEGAĆ SCHORZENIOM LUB SIĘ ICH POZBYĆ: OD A JAK ADHD DO Z JAK ZAPALENIE DZIĄSEŁ: Głowa i układ nerwowy ; Choroby serca i układu krążenia: koniec z medycyną bez serca ; Układ pokarmowy ; Zaburzenia przemiany materii i nadwaga ; Schorzenia stawów ; Ból i zmęczenie - fibromialgia, zespół chronicznego zmęczenia i zespół przewlekłego bólu ; Choroby skóry (trądzik, łupież, atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty, plamy starcze): skóra jako zwierciadło duszy? I tłuszcze ; Rak - jak rozpoznać i pokonać właściwego wroga ; Chora dusza ; Nie jesteś chory, ale możesz być zdrowszy - najlepsze porady dla chcących spowolnić procesy starzenia, starających się o dzieci, kobiet w ciąży, karmiących i sportowców ; III. PORTRET TŁUSTYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH CZYLI ZMIANA OLEJU W KUCHNI: Portret tłustych produktów spożywczych - lupa w dłoń! ; IV. CZAS NA TŁUSZCZ. JAK PRZESTAĆ SIĘ BAĆ TŁUSZCZU I UZDROWIĆ CIAŁO: Ankieta zdrowotna ; Wszystkie ręce na pokład! ; NAJLEPSZE TŁUSTE PRODUKTY SPOŻYWCZE I ICH PRZYJACIELE (lista zakupów): Czas na tłuszcz - nowe rytuały ; Płucz, jeśli możesz! Płukanie ust olejem jako panaceum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólne zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym Materiały wykorzystane w opracowaniu podręcznika I. Mycie i przygotowanie szkła do badań mikrobio-
logicznych II. Metody analizy mikrobiologicznej III. Przygotowanie barwników, płynów do rozcieńczeń i
podłoży hodowlanych IV. Oznaczanie stopnia zakażenia powietrza V. Analiza mikrobiologiczna wody VI. Analiza kostki drożdżowej i drożdży suszonych VII. Badanie mikroflory mleka i produktów mleczarskich VIII.Badanie tłuszczów jadalnych IX. Mikrobiologiczne badanie mięsa i wędlin X. Badanie surowców wchodzących w skład konserw
mięsnych, rybnych, owocowych i warzywnych XI. Badanie konserw sterylizowanych i pasteryzowa-
nych XII. Mikrobiologia wyrobów cukierniczych XIII.Oznaczanie stopnia zakażenia opakowań XIV. Przepisy laboratoryjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89971 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Brak okładki
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-60984 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-43064 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Utrwalanie żywności niskimi temperaturami ; Utrwalanie żywności wysokimi temperaturami ; Utrwalanie żywności przez zakwaszanie ; Chemiczne utrwalanie żywności ; Utrwalanie żywności poprzez odwadnianie ; Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności ; Opakowania ; Przechowalnictwo mięsa i jego przetworów ; Przechowalnictwo mleka i jego przetworów ; Przechowalnictwo i konserwacja jaj ; Przechowalnictwo tłuszczów ; Przechowalnictwo owoców i warzyw ; Przechowywanie pieczywa ; Przechowywanie koncentratów spożywczych ; Przechowywanie używek roślinnych ; Przechowywanie wyrobów przemysłu fermentacyjnego ; Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92302 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej