Mikrobiologia przemysłowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(12)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(9)
Autor
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(3)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Bogen Hans Joachim (1912- )
(1)
Byczkowska-Smyk Wanda
(1)
Frejlak Sylwester
(1)
Goryluk-Salmonowicz Agata
(1)
Ilczuk Zdzisław (1929- )
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław
(1)
Pawlaczyk-Szpilowa Maria (1923-2005)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Biolodzy
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Mikrobiologia przemysłowa
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Ochrona środowiska
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii, biotechnologii, ekologii, ochrony przyrody oraz nauk rolniczych, a także pracowników tych dyscyplin naukowych.
I. Wspólnoty bakterii w środowisku: 1. Wprowadzenie ; 2. Organizacja przestrzenna wspólnoty bakterii ; 3. Wpływ czynników fizykochemicznych na wspólnotę bakterii ; 4. Struktura i bioróżnorodność populacji tworzących wspólnoty bakterii ; 5. Funkcje populacji we wspólnocie bakterii (nisze ekologiczne) ; 6. Klasyfikacja bakterii środowiskowych na podstawie szybkości wzrostu ; 7. Klasyfikacja i identyfikacja bakterii ; 8. Aktualne spojrzenie na klasyfikację bakterii ; 9. Strategie przeżycia bakterii w środowisku ; 10. Rola wspólnoty bakterii w środowisku ; 11. Metagenomy wspólnoty bakterii ; Literatura ; II. Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy: 1. Wprowadzenie ; 2. Temperatura ; 3. Promieniowanie słoneczne ; 4. Odczyn ; 5. Potencjał oksydoredukcyjny ; 6. Zasolenie ; 7. Aktywność wody (Aw) ; Literatura ; III. Mutualizm troficzny mikroorganizmów: 1. Wprowadzenie ; 2. Ryzosfera ; 3. Mikoryza ; 4. Symbiozy bakterii wiążących azot cząsteczkowy ; 5. Endofityzm ; 6. Syntrofia ; Literatura ; IV. Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych: 1. Wprowadzenie ; 2. Węgiel organiczny na kuli ziemskiej ; 3. Klasyfikacja bakterii beztlenowych ; 4. Degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych ; 5. Mikrobiologiczna degradacja węglowodanów ; 6. Mikrobiologiczna degradacja białek ; 7. Mikrobiologiczna degradacja lipidów ; 8. Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów ; 9. Mikrobiologiczna degradacja igieł roślin szpilkowych ; 10. Degradacja różnych surowców i wyrobów ; Literatura ; V. Rola bakterii w obiegu pierwiastków w przyrodzie: 1. Wprowadzenie ; 2. Obieg tlenu w przyrodzie ; 3. Obieg węgla w przyrodzie ; 4. Obieg azotu w przyrodzie ; 5. Obieg fosforu ; 6. Obieg siarki w przyrodzie ; 7. Obieg żelaza w przyrodzie ; 8. Reakcje utleniania i redukcji ; Literatura ; VI. Lądy środowiskiem życia bakterii ; 1. Wprowadzenie ; 2. Roztwór glebowy ; 3. Materia organiczna w glebie ; 4. Biomasa bakterii w glebie ; 5. Mikroorganizmy hodowalne występujące w glebach ; 6. Mikroorganizmy autochtoniczne i zymogenne, hodowalne ; 7. Struktura wspólnoty bakterii w glebach ; 8. Gleby pustynne ; 9. Zimne, wilgotne obszary gleb arktycznych (tundra) ; 10. Gleby geotermicznie podgrzewane ; 11. Gleby Amazonii ; 12. Głębie skorupy ziemskiej ; 13. Regiony zawierające ropę naftową ; 14. Regiony zawierające pokłady węgla kamiennego ; Literatura ; VII. Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii ; 1. Wprowadzenie ; 2. Status troficzny zbiorników wodnych ; 3. Materia organiczna w ekosystemach słodkowodnych ; 4. Bakterioneuston ; 5. Wetlandy ; 6. Zalane pola ryżowe ; 7. Rzeki ; 8. Jeziora ; 9. Pętla mikrobiologiczna w jeziorach ; 10. Bakterie hodowalne ekosystemów słodkowodnych ; 11. Typowe dominujące taksony bakterii słodkowodnych ; 12. Aktualne spojrzenie na wspólnoty bakterii jezior słodkowodnych ; 13. Bakterie w osadach ; 14. Taksony bakterii osadów jezior o różnej trofii ; 15. Populacje bakterii przytwierdzone do agregatów organicznych ; 16. Mikroorganizmy wód hiporei ; 17. Samooczyszczanie się zbiorników wodnych ; Literatura ; VIII. Oceany środowiskiem życia bakterii: 1. Wprowadzenie ; 2. Skład chemiczny wody morskiej ; 3. Produkcja pierwotna netto w morzach i oceanach ; 4. DOM i POM w wodach morskich i oceanicznych ; 5. Charakterystyka oceanu jako środowiska życia ; 6. Strefa bakterioneustonu ; 7. Strefa epipelagiczna (fotyczna) oceanów ; 8. Strefa przybrzeżna oceanów ; 9. Głębiny oceanów i osady ; 10. Dno morskie ; 11. Cechy charakterystyczne bakterii morskich ; 12. Zsekwencjonowane genomy bakterii morskich ; Literatura ; IX. Środowiska skrajne: 1. Wprowadzenie ; 2. Środowiska termofilne ; 3. Środowiska psychrofilne ; 4. Środowiska silnie kwaśne ; 5. Środowiska alkaliczne ; 6. Środowiska halofilne ; 7. Środowiska o wysokim ciśnieniu hydrostatycznym ; 8. Środowiska napromieniowane ; 9. Środowiska oligotroficzne ; 10. Środowiska zawierające duże ilości siarkowodoru ; 11. Środowiska zawierające metale ciężkie ; Literatura ; X. Inne środowiska życia mikroorganizmów ; 1. Wprowadzenie ; 2. Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ; 3. Mikroflora skóry i śluzówek człowieka ; 4. Mikroflora żołądka zwierząt przeżuwających ; 5. Mikroflora przewodu pokarmowego termitów ; 6. Mikroflora jelita dżdżownic ; Literatura ; XI. Mikrobiologia powietrza: 1. Wprowadzenie ; 2. Ilościowe występowanie bakterii w powietrzu ; 3. Skład jakościowy bakterii występujących w powietrzu ; 4. Bakterie w powietrzu pomieszczeń publicznych ; 5. Dopuszczalna liczba bakterii i grzybów w powietrzu ; 6. Emisje bakterii przez biologiczne oczyszczalnie ścieków, kompostownie i składowiska ; 7. Aktualne spojrzenie na bakterie troposfery ; 8. Powietrze morowe ; Literatura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112970 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97450 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.
KRÓTKA HISTORIA MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej ; Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej ; Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów ; ULEPSZANIE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Metabolity produkowane przez mikroorganizmy ; Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej ; Izolacja mikroorganizmów przemysłowych ; Ważniejsze kolekcje szczepów ; Cechy szczepów przemysłowych ; Manipulacje genetyczne mikroorganizmów ; Przechowywanie szczepów przemysłowych ; HODOWLE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Hodowle okresowe ; Hodowle okresowe z zasilaniem ; Hodowle (fermentacje) ciągłe ; Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy ; Fermentacje ; Fermentacja wgłębna ; Wydajności w procesie fermentacji ; BAKTERIE "WOTKHORSE" WSTOSOWANE W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Escherichia coli ; Corynebacterium glutamicum ; Bacillus subtilis ; Bacillus licheniformis ; Pseudomonas putida ; Vibrio natriegens ; DROŻDŻE "WORKHORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże ; Metabolity produkowane przez drożdże ; Katalityczne właściwości drożdży ; Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże ; Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae ; Drożdże kumulujące oleje ; Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego ; Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych ; Zastosowanie drożdży w środowisku ; Saccharomyces cerevisiae ; Kluyveromyces lactis ; Yarrowia lipolytica ; Pichia pastoris ; Hansenula polymorpha ; GRZYBY STRZĘPKOWE JAKO "WORKORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych ; Znaczenie grzybów strzępkowych ; ENZYMY PRODUKOWANE W SKALI PRZEMYSŁOWEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY: Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym ; Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH: Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych ; Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych ; Produkcja piwa ; Produkcja wina ; Alkohole spirytusowe ; Wódki ; Inne alkohole ; Związki chemiczne w alkoholach ; Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ROZPUSZCZALNIKÓW: Globalna produkcja etanolu ; Mikrobiologiczna produkcja glicerolu ; Fermentacja aceton–butanol–etanol ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA KWASÓW ORGANICZNYCH: Kwas cytrynowy (C6H8O7) ; Kwas mlekowy ; Kwas itakonowy (IA) ; Kwas octowy ; Kwas glukonowy (GA) ; Kwas bursztynowy ; Inne kwasy organiczne ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA AMINOKWASÓW: Metody pozyskiwania aminokwasów ; Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ANTYBIOTYKÓW: Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków ; Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny ; Streptomycyna ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA WITAMIN I PROWITAMIN: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; Witaminy rozpuszczalne w wodzie ; Kwas askorbinowy ; PIGMENTY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY: Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty ; Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty ; Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych ; Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Lista pigmentów spożywczych ; Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej ; Piocyjanina ; Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową ; POLIMERY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY I ICH ZASTOSOWANIE: Poliestry ; Poliamidy ; Polisacharydy bakteryjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-88530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niewidzialni sojusznicy człowieka / Zdzisław Ilczuk. - Warszawa : Iskry, 1986. - 160, [4] s. : rys. ; 20 cm.
(Raporty z Granic Poznania)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-63799 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólne zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym Materiały wykorzystane w opracowaniu podręcznika I. Mycie i przygotowanie szkła do badań mikrobio-
logicznych II. Metody analizy mikrobiologicznej III. Przygotowanie barwników, płynów do rozcieńczeń i
podłoży hodowlanych IV. Oznaczanie stopnia zakażenia powietrza V. Analiza mikrobiologiczna wody VI. Analiza kostki drożdżowej i drożdży suszonych VII. Badanie mikroflory mleka i produktów mleczarskich VIII.Badanie tłuszczów jadalnych IX. Mikrobiologiczne badanie mięsa i wędlin X. Badanie surowców wchodzących w skład konserw
mięsnych, rybnych, owocowych i warzywnych XI. Badanie konserw sterylizowanych i pasteryzowa-
nych XII. Mikrobiologia wyrobów cukierniczych XIII.Oznaczanie stopnia zakażenia opakowań XIV. Przepisy laboratoryjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89971 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46693 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-[341]. Indeks.
Cz. I. CHARAKTERYSTYKA MIKROORGANIZMÓW: 1. Wirusy ; 2. Bakterie ; 3. Drożdże ; 4. Grzyby strzępkowe ; 5. Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów ; 6. Pomiar ilości mikroorganizmów ; 7. Identyfikacja mikroorganizmów. Cz. II. MIKROORGANIZMY A CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE: 1. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów ; 2. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów. Cz. III. MIKROORGANIZMY W ŚRODOWISKACH NATURALNYCH: 1. Podstawy ekologii mikroorganizmów ; 2. Mikrobiologia gleby ; 3. Mikrobiologia wód ; 4. Mikroorganizmy w powietrzu ; 5. Mikroflora człowieka. Cz. IV. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE: 1. Organizacja laboratorium mikrobiologicznego ; 2. Mikroskopia ; 3. Bezpieczna praca z mikroorganizmami. Cz. V. ULEPSZANIE I PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-[536]. Indeks.
Cz. VI. MIKROORGANIZMY W PROCESACH BIOTECHNOLOGICZNYCH: 1. Wirusy ; 2. Bakterie fermentacji mlekowej ; 3. Bakterie kwasu octowego ; 4. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów ; 5. Bakterie rodzaju Bacillus ; 6. Drożdże ; 7. Grzyby strzępkowe ; 8. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków ; 9. Mikroorganizmy ekstremofilne. Cz. VII. MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI: 1. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców ; 2. Mikrobiologiczne psucie żywności ; 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe ; 4. Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne ; 5. Analiza mikrobiologiczna żywności ; 6. Utrwalanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe ; 8. System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności ; 9. Żywność transgeniczna. Cz. VIII. HIGIENA PRODUKCJI: 1. Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle ; 2. Mycie i dezynfekcja w przemyśle ; 3. Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów ; 4. Badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Cz. IX. MIKROORGANIZMY W OCHRONIE ŚRODOWISKA: 1. Zanieczyszczenie środowiska ; 2. Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego ; 3. Ksenobiotyki ; 4. Metale ciężkie ; 5. Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93233 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej