Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(4)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1645)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(793)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(788)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(665)
Doyle Arthur Conan
(648)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(585)
Zarawska Patrycja (1970- )
(515)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(507)
Cartland Barbara
(490)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Shakespeare William
(466)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(464)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Dickens Charles
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(444)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Prus Bolesław (1847-1912)
(403)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Verne Jules
(400)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(398)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Roberts Nora (1950- )
(396)
Fabianowska Małgorzata
(384)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(359)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(353)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(341)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(330)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(302)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
London Jack
(297)
Dönges Günter
(285)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(248)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Conrad Joseph
(237)
Montgomery Lucy Maud
(237)
May Karol
(235)
Austen Jane
(234)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(228)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Stevenson Robert Louis
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Ławnicki Lucjan
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Balzac Honoré de
(213)
Kraszewski Józef Ignacy
(213)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kipling Rudyard
(212)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Szulc Andrzej
(212)
Wells H. G
(212)
Voltz William
(211)
Szal Marek
(210)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Biolodzy
(1)
Temat
Drobnoustroje
(4)
Mikrobiologia przemysłowa
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Mikrobiologia
(2)
Biotechnologia
(1)
Biotechnologia środowiskowa
(1)
Drobnoustroje przemysłowe
(1)
Fermentacja
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Oczyszczanie ścieków
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(3)
Ochrona środowiska
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów i pracowników naukowych mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, z różnych polskich ośrodków akademickich.
1. Bakteryjny metabolizm w procesie oczyszczania ścieków w warunkach beztlenowych ; 2. Fizykochemiczna charakterystyka ścieków ; 3. Wspólnoty mikroorganizmów w biologicznych systemach oczyszczania ścieków ; 4. Bioreaktory powszechnie stosowane w hodowlach mikroorganizmów ; 5. Usuwanie azotu i fosforu ze ścieków z zastosowaniem nowych technologii ; 6. Naturalne metody biologicznego oczyszczania ścieków ; 7. Nowoczesne biologiczne systemy oczyszczania ścieków ; 8. Ścieki przemysłu spożywczego i ich oczyszczanie ; 9. Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych ; 10. Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych ; 11. Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych ; 12. Oczyszczanie wód kopalnianych przez bakterie redukujące siarczany(VI) ; 13. Odpady organiczne i ich utylizacja ; 14. Biologiczne oczyszczanie odcieków ze składowisk odpadów komunalnych ; 15. Mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków komunalnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107234 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii, biotechnologii, ekologii, ochrony przyrody oraz nauk rolniczych, a także pracowników tych dyscyplin naukowych.
I. Wspólnoty bakterii w środowisku: 1. Wprowadzenie ; 2. Organizacja przestrzenna wspólnoty bakterii ; 3. Wpływ czynników fizykochemicznych na wspólnotę bakterii ; 4. Struktura i bioróżnorodność populacji tworzących wspólnoty bakterii ; 5. Funkcje populacji we wspólnocie bakterii (nisze ekologiczne) ; 6. Klasyfikacja bakterii środowiskowych na podstawie szybkości wzrostu ; 7. Klasyfikacja i identyfikacja bakterii ; 8. Aktualne spojrzenie na klasyfikację bakterii ; 9. Strategie przeżycia bakterii w środowisku ; 10. Rola wspólnoty bakterii w środowisku ; 11. Metagenomy wspólnoty bakterii ; Literatura ; II. Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy: 1. Wprowadzenie ; 2. Temperatura ; 3. Promieniowanie słoneczne ; 4. Odczyn ; 5. Potencjał oksydoredukcyjny ; 6. Zasolenie ; 7. Aktywność wody (Aw) ; Literatura ; III. Mutualizm troficzny mikroorganizmów: 1. Wprowadzenie ; 2. Ryzosfera ; 3. Mikoryza ; 4. Symbiozy bakterii wiążących azot cząsteczkowy ; 5. Endofityzm ; 6. Syntrofia ; Literatura ; IV. Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych: 1. Wprowadzenie ; 2. Węgiel organiczny na kuli ziemskiej ; 3. Klasyfikacja bakterii beztlenowych ; 4. Degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych ; 5. Mikrobiologiczna degradacja węglowodanów ; 6. Mikrobiologiczna degradacja białek ; 7. Mikrobiologiczna degradacja lipidów ; 8. Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów ; 9. Mikrobiologiczna degradacja igieł roślin szpilkowych ; 10. Degradacja różnych surowców i wyrobów ; Literatura ; V. Rola bakterii w obiegu pierwiastków w przyrodzie: 1. Wprowadzenie ; 2. Obieg tlenu w przyrodzie ; 3. Obieg węgla w przyrodzie ; 4. Obieg azotu w przyrodzie ; 5. Obieg fosforu ; 6. Obieg siarki w przyrodzie ; 7. Obieg żelaza w przyrodzie ; 8. Reakcje utleniania i redukcji ; Literatura ; VI. Lądy środowiskiem życia bakterii ; 1. Wprowadzenie ; 2. Roztwór glebowy ; 3. Materia organiczna w glebie ; 4. Biomasa bakterii w glebie ; 5. Mikroorganizmy hodowalne występujące w glebach ; 6. Mikroorganizmy autochtoniczne i zymogenne, hodowalne ; 7. Struktura wspólnoty bakterii w glebach ; 8. Gleby pustynne ; 9. Zimne, wilgotne obszary gleb arktycznych (tundra) ; 10. Gleby geotermicznie podgrzewane ; 11. Gleby Amazonii ; 12. Głębie skorupy ziemskiej ; 13. Regiony zawierające ropę naftową ; 14. Regiony zawierające pokłady węgla kamiennego ; Literatura ; VII. Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii ; 1. Wprowadzenie ; 2. Status troficzny zbiorników wodnych ; 3. Materia organiczna w ekosystemach słodkowodnych ; 4. Bakterioneuston ; 5. Wetlandy ; 6. Zalane pola ryżowe ; 7. Rzeki ; 8. Jeziora ; 9. Pętla mikrobiologiczna w jeziorach ; 10. Bakterie hodowalne ekosystemów słodkowodnych ; 11. Typowe dominujące taksony bakterii słodkowodnych ; 12. Aktualne spojrzenie na wspólnoty bakterii jezior słodkowodnych ; 13. Bakterie w osadach ; 14. Taksony bakterii osadów jezior o różnej trofii ; 15. Populacje bakterii przytwierdzone do agregatów organicznych ; 16. Mikroorganizmy wód hiporei ; 17. Samooczyszczanie się zbiorników wodnych ; Literatura ; VIII. Oceany środowiskiem życia bakterii: 1. Wprowadzenie ; 2. Skład chemiczny wody morskiej ; 3. Produkcja pierwotna netto w morzach i oceanach ; 4. DOM i POM w wodach morskich i oceanicznych ; 5. Charakterystyka oceanu jako środowiska życia ; 6. Strefa bakterioneustonu ; 7. Strefa epipelagiczna (fotyczna) oceanów ; 8. Strefa przybrzeżna oceanów ; 9. Głębiny oceanów i osady ; 10. Dno morskie ; 11. Cechy charakterystyczne bakterii morskich ; 12. Zsekwencjonowane genomy bakterii morskich ; Literatura ; IX. Środowiska skrajne: 1. Wprowadzenie ; 2. Środowiska termofilne ; 3. Środowiska psychrofilne ; 4. Środowiska silnie kwaśne ; 5. Środowiska alkaliczne ; 6. Środowiska halofilne ; 7. Środowiska o wysokim ciśnieniu hydrostatycznym ; 8. Środowiska napromieniowane ; 9. Środowiska oligotroficzne ; 10. Środowiska zawierające duże ilości siarkowodoru ; 11. Środowiska zawierające metale ciężkie ; Literatura ; X. Inne środowiska życia mikroorganizmów ; 1. Wprowadzenie ; 2. Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ; 3. Mikroflora skóry i śluzówek człowieka ; 4. Mikroflora żołądka zwierząt przeżuwających ; 5. Mikroflora przewodu pokarmowego termitów ; 6. Mikroflora jelita dżdżownic ; Literatura ; XI. Mikrobiologia powietrza: 1. Wprowadzenie ; 2. Ilościowe występowanie bakterii w powietrzu ; 3. Skład jakościowy bakterii występujących w powietrzu ; 4. Bakterie w powietrzu pomieszczeń publicznych ; 5. Dopuszczalna liczba bakterii i grzybów w powietrzu ; 6. Emisje bakterii przez biologiczne oczyszczalnie ścieków, kompostownie i składowiska ; 7. Aktualne spojrzenie na bakterie troposfery ; 8. Powietrze morowe ; Literatura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112970 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - VII, [1], 399, [1] s. : il. (w tym kolor.), fot., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wspólnoty bakterii w środowisku ; 2. Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy ; 3. Troficzny mutualizm mikroorganizmów ; 4. Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych ; 5. Rola bakterii w obiegu pierwistków w przyrodzie ; 6. Lądy środowiskiem życia bakterii ; 7. Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii ; 8. Oceany środowiskiem życia bakterii ; 9. Środowiska skrajne ; 10. Inne środowiska życia mikroorganizmów ; 11. Mikrobiologia powietrza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94862 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97450 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.
KRÓTKA HISTORIA MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej ; Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej ; Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów ; ULEPSZANIE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Metabolity produkowane przez mikroorganizmy ; Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej ; Izolacja mikroorganizmów przemysłowych ; Ważniejsze kolekcje szczepów ; Cechy szczepów przemysłowych ; Manipulacje genetyczne mikroorganizmów ; Przechowywanie szczepów przemysłowych ; HODOWLE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Hodowle okresowe ; Hodowle okresowe z zasilaniem ; Hodowle (fermentacje) ciągłe ; Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy ; Fermentacje ; Fermentacja wgłębna ; Wydajności w procesie fermentacji ; BAKTERIE "WOTKHORSE" WSTOSOWANE W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Escherichia coli ; Corynebacterium glutamicum ; Bacillus subtilis ; Bacillus licheniformis ; Pseudomonas putida ; Vibrio natriegens ; DROŻDŻE "WORKHORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże ; Metabolity produkowane przez drożdże ; Katalityczne właściwości drożdży ; Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże ; Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae ; Drożdże kumulujące oleje ; Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego ; Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych ; Zastosowanie drożdży w środowisku ; Saccharomyces cerevisiae ; Kluyveromyces lactis ; Yarrowia lipolytica ; Pichia pastoris ; Hansenula polymorpha ; GRZYBY STRZĘPKOWE JAKO "WORKORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych ; Znaczenie grzybów strzępkowych ; ENZYMY PRODUKOWANE W SKALI PRZEMYSŁOWEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY: Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym ; Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH: Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych ; Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych ; Produkcja piwa ; Produkcja wina ; Alkohole spirytusowe ; Wódki ; Inne alkohole ; Związki chemiczne w alkoholach ; Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ROZPUSZCZALNIKÓW: Globalna produkcja etanolu ; Mikrobiologiczna produkcja glicerolu ; Fermentacja aceton–butanol–etanol ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA KWASÓW ORGANICZNYCH: Kwas cytrynowy (C6H8O7) ; Kwas mlekowy ; Kwas itakonowy (IA) ; Kwas octowy ; Kwas glukonowy (GA) ; Kwas bursztynowy ; Inne kwasy organiczne ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA AMINOKWASÓW: Metody pozyskiwania aminokwasów ; Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ANTYBIOTYKÓW: Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków ; Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny ; Streptomycyna ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA WITAMIN I PROWITAMIN: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; Witaminy rozpuszczalne w wodzie ; Kwas askorbinowy ; PIGMENTY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY: Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty ; Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty ; Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych ; Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Lista pigmentów spożywczych ; Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej ; Piocyjanina ; Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową ; POLIMERY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY I ICH ZASTOSOWANIE: Poliestry ; Poliamidy ; Polisacharydy bakteryjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej