Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(46)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Czasopisma
(2)
Dostępność
dostępne
(62)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(27)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Puchalski Czesław
(6)
Gajdek Grażyna
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Zin Marek (1947- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Reps Arnold
(2)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Beba Bożena
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Burszta Józef (1914-1987)
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Drabent Zygmunt
(1)
Dłużewska Anna (1921-2001)
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gałecka Maria
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jastrzębski Witold
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Karnas Leszek
(1)
Koelle Katrin
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pisula Andrzej
(1)
Sikorski Zdzisław E
(1)
Sojkin Bogdan
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Temple Nicola
(1)
Weryho Maria (1858-1944)
(1)
Witczak Mariusz
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(5)
1940 - 1949
(1)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(39)
Język
polski
(38)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Żywność
(37)
Technologia żywności
(8)
Odżywianie
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Biotechnologia
(3)
Innowacje
(3)
Jakość żywności
(3)
Mięso
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Rozwój regionalny
(3)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(3)
Substancje dodatkowe do żywności
(3)
Transfer technologii
(3)
Zarządzanie ryzykiem
(3)
Barwniki spożywcze
(2)
Białka
(2)
Biochemia
(2)
Chemia analityczna
(2)
Dochody indywidualne
(2)
Efektywność ekonomiczna
(2)
Klastry (ekonomia)
(2)
Komunikacja
(2)
Kucharstwo
(2)
Machowski, Eugeniusz (1934-1996)
(2)
Mieszkania
(2)
Mleko
(2)
Nierówności społeczne
(2)
Polityka gospodarcza
(2)
Pomidory
(2)
Produkcja żywności
(2)
Samorząd terytorialny
(2)
Spożycie
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Turystyka
(2)
Tworzywa sztuczne
(2)
Tłuszcze
(2)
Witaminy
(2)
Wzrost gospodarczy
(2)
Węglowodany
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Zarządzanie wiedzą
(2)
Zboże
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alokacja
(1)
Amoniak
(1)
Anioły biznesu
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
BRW
(1)
Barwiniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bezrobocie
(1)
Biogaz
(1)
Budżety rodzinne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Deklaracja bolońska (1999)
(1)
Dietetyka
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Drożdże
(1)
Ekonomia
(1)
Ekorozwój
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Eksperyment
(1)
Ekstrakcja
(1)
Emerytura
(1)
Energetyka
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Etnografia
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Euroregiony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Flawony
(1)
Folklor
(1)
Fundusze strukturalne UE
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
Gastronomia
(1)
Gaz ziemny
(1)
Geochemia
(1)
Gleba
(1)
Glukozynolany
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grusza
(1)
Górnictwo
(1)
HACCP
(1)
Informatyka
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Inkubatory przedsiębiorczości
(1)
Instytucje nonprofit
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje
(1)
Temat: czas
1989-
(5)
2001-0
(4)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Warszawa
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(14)
Praca zbiorowa
(5)
Opracowanie
(3)
Księga pamiątkowa
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Audycje radiowe
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
46 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89441 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Karotenoidy i aktywność przeciwutleniająca jednodniowych soków marchwiowych z dodatkami ; Wpływ obróbki termicznej na wydajność i cechy jakościowe mięsa drobiowego ; Wpływ temperatury miazgi na jakość z soku z buraka ćwikłowego ; Wpływ technologii na jakość wina półwytrawnego z kwiatów mniszka lekarskiego ; Wpływ technologii produkcji na jakość nalewki alkoholowej z płatków róży ; Innowacyjne rozwiązania w przemyśle spożywczym ; Wpływ dodatków koloryzujących na powstawanie 5-hydroksymetylo-2-furfuralu w pieczywie ; Wpływ pulsacyjnych pól elektrycznych (PEF) na ultrasłabą luminescencję płynnych produktów jajczarskich ; Superwarzywa - przykład żywności naturalnej o szczególnych właściwościach prozdrowotnych ; Tribologia jamy ustnej - nowy wymiar badania tekstury żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109205 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności; 2. Budowa i skład chemiczny żywności; 3. Woda jako składnik żywności; 4. Składniki mineralne; 5. Dodatki do żywności; 6. Barwniki; 7. Substancje zapachowe; 8. Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Metody analizy żywności / Józef Budsławski, Zygmunt Drabent. - Wyd. 2 zm. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1972. - 403, [1] s. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. Indeks
- Zasady pobierania próbek do analizy - Metody fizykochemiczne - Badanie niektórych cech produktów żywnościowych - Chemiczne badanie produktów żywnościowyh
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38931 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109671 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [Znak, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107258 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; t. 55)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także w ang., ros.
I. Wstęp II. Przegląd piśmiennictwa 1. Zasady pianowego suszenia produktów spożywczych 2. Przebieg suszenia spienionych produktów spożywczych 3. Mechanizm suszenia spienionych produktów
spożywczych III.Część doświadczalna 1. Dobór surowców 2. Spienianie koncentratu pomidorowego 3. Suszenie spienionego koncentratu pomidorowego 4. Oznaczanie wilgotności surowca i gotowego produktu 5. Fotomikrografia 6. Metody graficzne i matematyczne interpretacji
wyników 7. Metody statystyczne IV. Wyniki i ich omówienie 1. Przebieg suszenia koncentratu pomidorowego 2. Suszenie spienionego koncentratu pomidorowego V. Wnioski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych / Witold Jastrzębski. - Wyd. 5 uzup. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1995. - 238, [2] s. : il., fot., rys. ; 19 x 21 cm.
Bibliogr. s. [240].
Materiały konstrukcyjne urządzeń gastronomicznych ; Opakowania żywności ; Podstawowe zasady rysunku technicznego ; Napędy maszyn gastronomicznych, instalacje elektryczne, wentylacje ; Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej surowców i produktów żywnościowych ; Aparatura grzejna ; Urządzenia chłodnicze ; Maszyny i urządzenia do mycia naczyń ; Urządzenia do sporządzania i ekspedycji napojów ; Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych ; Podstawy projektowania technologicznego zakładów żywienia zbiorowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99250 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wpływ zawartości barwników hemowych w mięśniach na barwę mięsa wieprzowego / Andrzej Pisula. - Warszawa : Akademia Rolnicza, 1974. - 74 s., [1] k. tabl. złoż. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; t. 42)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także ang., ros.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-35492 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [195]-201.
KOMERCJALIZACJA PRODUKTU JAKO PROCES RYNKOWY: Rozwój nowego produktu jako proces innowacyjny ; Pojęcie i składowe komercjalizacji produktu jako procesu rynkowego ; Kluczowe elementy procesu komercjalizacji produktów żywnościowych ; UWARUNKOWANIA KOMERCJALIZACJI PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWIE: Przesłanki komercjalizacji żywności ; Konsument jako czynnik warunkujący proces komercjalizacji produktów żywnościowych ; Prawne i technologiczne determinanty komercjalizacji produktu żywnościowego ; KOMERCJALIZACJA INNOWACJI PRODUKTOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWACH NA POLSKIM RYNKU PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: Przesłanki i metodyka procesu badawczego w przedsiębiorstwach na polskim rynku żywnościowym ; Proces rozwoju innowacji produktowych w przedsiębiorstwach na polskim rynku żywnościowym ; Proces komercjalizacji produktów w badanych przedsiębiorstwach ; KONSUMENT JAKO DETERMINANTA PROCESU KOMERCJALIZACJI PRODUKTU ŻYWNOŚCIOWEGO: Przesłanki i metodyka badań zachowań konsumentów na rynku produktów żywnościowych ; Determinanty procesu postrzegania przez konsumentów innowacji produktowych na rynku żywności ; Wyznaczniki procesu akceptacji innowacji na rynku produktów żywnościowych ; MODELOWANIE PROCESU KOMERCJALIZACJI PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W POLSCE: ; Modele rozwoju nowego produktu żywnościowego - spojrzenie branżowe ; Komercjalizacja nowych produktów żywnościowych w świetle badań polskiego rynku (wybrane branże) ; Komercjalizacja nowych produktów żywnościowych a proces akceptacji konsumenta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97779 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 291)
Bibliogr.
1. Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; 2. Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 3. Zmiany struktury budżetu samorządu w skali regionalnej na przykladzie Podkarpacia ; 4. Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; 5. Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 6. Tradycje w sztuce kulinarnej ; 7. Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; 8. Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; 9. Wpływ wieku na właściwości fizyko-chemiczne mięsa końskiego ; 10. Substancje biologiczne czynne w żywności funkcjonalnej ; 11. Dokładność szacowania otłuszczenia tusz świń pogłowia zarodowego na podstawie masy tłuszczu w wyrębach podstawowych ; 12. Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; 13. Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; 14. Wykorzystanie drożdży piekarskich jako bioindykatorów ; 15. Porównanie dokładności szacowania umięśnienia świń ras duroc, hampshire i pietrain na podstawie pomiarów tuszy ; 16. Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańcow Podkarpacia ; 17. Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; 18. Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń w zależności od wieku ; 19. Cechy jakościowe tusz i właściwości fizykochemiczne mięsa mieszańców świń w zależności od wieku ; 20. Wartośc rzeźna koni i właściwości fizykochemiczne mięsa z koni pogłowia krajowego i imporotwanych z Rumunii ; 21. Wpływ żywienia różnymi mieszankami pasz treściwych na wartość rzeźną trzody chlewnej ; 22. Wpływ żywienia trzody chlewnej różnymi mieszankami pasz treściwych na jakość mięsa ; 23. Kształtowanie jakości sensorycznej mięsa i wędlin pakowanych w mieszankach gazów ; 24. Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; 25. Charakterystyka mięsa końskiego ; 26. Wpływ nawożenia azotowego na ilość i jakość białka mąki otrzymanej z ziarna pszenżyta ozimego ; 27. Wpływ przebiegu glikolizy na występowanie odchyleń jakościowych typu PSE i DFD oraz przydatność przetwórczą mięsa tuczników mieszańców PBZ X Duroc, PBZ X Hampsihre i PBZ X Pietrain ; 28. Ocena jakości piwa ; 29. Reakcja rzepaku jarego na dolistne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi ; 30. Aktywność enzymów hydrolitycznych w mleku UHT podczas przechowywania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Streszcz. ang. przy pracach.
M.in.: Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Zmiany struktury samorządu w skali regionalnej na przykładzie Podkarpacia ; Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Tradycje w sztuce kulinarnej ; Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; Substancje biologicznie czynne w żywności funkcjonalnej ; Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańców Podkarpacia ; Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; Ocena jakości piwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-5932 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-5899 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41224 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48419 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Cz. 3. FORESIGHT: Doświadczenia wynikające z zastosowanych metod badawczych w projektach typu foresight ; Rola foresight w programowaniu innowacyjnej gospodarki regionu ; Proces foresightu regionalnego w obszarze turystyki zrównoważonej na przykładzie wybranych projektów ; Foresight strategiczny w zarządzaniu innowacyjnym ; Scenariusze rozwoju technologii górniczych w aspekcie ich dostępności dla podmiotów decyzyjnych ; Foresight dla zrównoważonego rozwoju regionu na przykładzie województwa podkarpackiego ; Foresight narzędziem wyznaczania kierunków rozwoju przedsiębiorstw zaawansowanych technologicznie ; Foresight i zarządzanie wiedzą szansą na sukces przedsiębiorstwa w nowej gospodarce ; Priorytetowe technologie sektora informacyjnego w projekcie foresight województwa podkarpackiego ; Metodyka postępowania w badaniu delfickim w projekcie foresight ; Ocena ekoinnowacyjności technologii w projekcie foresight. Cz. 4. KLASTRY: Klastry ľ istota i znaczenie w podnoszeniu konkurencyjności przedsiębiorstw ; Uwarunkowania organizacyjno-prawne funkcjonowania klastrów w kontekście regionalnego systemu innowacji ; Klastry medialne we współczesnej gospodarce ; Wsparcie finansowe klastrów w sektorze rolno-spożywczym z funduszy unijnych w latach 2007- 2013 ; Klastry jako narzędzie poprawy konkurencyjności przedsiebiorstw na przykładzie klastra äDolina Lotnicza" w województwie podkarpackim. Cz. 5. EKOLOGICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW I REGIONU: Wpływ ekologicznej reformy podatkowej w wybranych krajach Unii Europejskiej na zachowania proekologiczne przedsiębiorstw ; Aktywność gmin doliny Sanu w zakresie ochrony środowiska ; Źródła modernizacji ekologicznej przedsiębiorstw ; Strategiczne reakcje biznesu na globalne wyzwania ekologiczne w regulowanym środowisku. Cz. 6. EKONOMICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA FIRMY I REGIONU: Rozwój kanałów dystrybucji na rynku żywności ekologicznej ; Wewnętrzny system zarządzania jakością w BRW S.A. ; Klasyfikacja ryzyka w projektach europejskich - cechy projektów i kategorie ryzyka ; Rola władz lokalnych i regionalnych we wspieraniu rozwoju sektora turystyki ; Relacje gospodarstw rolniczych z rynkiem ; Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw a ryzyko w środowisku pracy ; Ocena ekonomicznej efektywności inwestycji w energetykę odnawialną ľ ujęcie metodyczne ; Ocena konkurencyjności systemów produkcyjnych ; Zarządzanie produktywnością pracy w nowoczesnej organizacji ; Przygotowanie propozycji - zdefiniowanie obszarów najbardziej prorozwojowych dla Podlasia ; Finansowa ocena mechanizmów wsparcia inwestycji w energetykę odnawialną na przykładzie ciepłowni biomasowej w Reczu ; Problemy określania rentowności produkcji jednostkowej i małoseryjnej mieszanej ; Wybrane aspekty rozwojowe regionu Podkarpacia ; Sytuacja transportu kolejowego w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej ; Analiza porównawcza metod pomiaru wielkości ryzyka w pracach projektowych na przykładzie przedsięwzięć z branży IT ; Dystrybucja jako element budowy przewagi strategicznej przedsiębiorstw branży mięsnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.2 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. inwestycji zagranicznych (s. 309-316) i innowacyjności przedsiębiorstw (s. 369-377) w woj. podkarpackim oraz gminy Hyżne (s. 287-293).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang., ros., słow., ukr.
Streszcz. ang., pol. przy pracach, ukr. przy niektórych pracach .
Michał Gabriel Woźniak: Fundamentalne kwestie spójności społeczno-ekonomicznej w ujęciu holistycznym. Teoria i praktyka; Kazimierz Fiedorowicz: Dylemat: rozwój szybszy czy bardziej równomierny; Mirosław Gorczyca: Scenariusz zmniejszania dystansu mieszkaniowego Polski w stosunku do krajów Unii Europejskiej; Kazimierz Krupa: Risk Management and Leveraging Risk Management (Global Aspect of New Economy); Magdalena Cyrek, Piotr Cyrek: Wykształcenie jako czynnik różnicujący aktywność zawodową ludności w gospodarce opartej na wiedzy; Valentina Kiselyova: Wykorzystanie metod matematycznych dla ilościowego opracowania rezultatów eksperymentów w badaniach pedagogicznych studentów; Bartosz Michalski: Konsekwencje procesu bolońskiego dla rozwoju gospodarczego i międzynarodowej konkurencyjności gospodarki; Ivan Rekun: Kommunikativnye processy v virtual'nom giperprostranstve; Jacek Barburski: Mierniki oceny efektywności ekonomicznej w oparciu o nieparametryczną funkcję produkcji; Irina I. Kolesnikova: Business Value Management Problems; Viktoriâ Kolomiec': Naprâmi rozvitku konkurentospromožnosti personalu pidpriemstva; Eva Rievajová, Eva Pongráczová: Trendy vývoja na slovenskom trhu práce a výzvy pre 21. storočie; Łukasz Jabłoński: Teorie rozwoju gospodarczego a konwergencja ekonomiczna; Paweł Ulman: Nierówności ekonomiczne w Polsce w 2005 roku. Ujęcie obiektywne i subiektywne; Katarzyna Włodarczyk-Śpiewak: Dysproporcje społeczne w świetle wydatków na żywność w Polsce; Katarzyna Alicja Kuć-Czajkowska: Nierówności społeczne w przestrzeni Warszawy; Darina Wolfová, Michaela Pechová: Demografické a migračné procesy v SR; Vasyl Zinko, Oleh Ohirko: Ričnij dohid na osobu (per capita) i hristiâns'kij lad; Mirosław Zajdel: Wybrane problemy bezrobocia w województwie łódzkim; Beata Jasińska: Problemy współzależności pomiędzy nierównościami społecznymi a wzrostem gospodarczym; Waldemar Kalita: Współpraca gospodarcza z zagranicą jako czynnik zwiększania spójności gospodarki światowej; Valentina Mihajlovna Šapoval, Vladimir Pavlovič Valikov: Osobennosti stanovleniâ social'noj otvetstvennosti biiznesa v Ukraine; Waldemar Tyc: Mechanizm społeczno-ekonomicznej transformacji rodziny; Bogusław Kotarba: Wpływ konfliktów w samorządzie gminnym na zachowanie spójności społeczno-ekonomicznej gminy; Magdalena Stawicka: Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w zmniejszaniu dysproporcji rozwojowych nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej; Katarzyna Puchalska: Regionalne uwarunkowania napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych; Urszula Banaszczak-Soroka: Zintegrowany rynek kapitałowy miejscem alokacji oszczędności inwestorów indywidualnych; Teresa Bal-Woźniak: Innowacyjność w realizowaniu spójności społeczno-ekonomicznej. Bariery. Warunki. Perspektywy; Dariusz Firszt: Transfer technologii jako narzędzie realizacji celów Strategii Lizbońskiej w Polsce; Colin F. Hales: Information and Communication Technologies for Sustainable Development; Anžela Merzlâk: Innovacionnyj potencial Ukrainy v usloviâh demokratičeskogo stilâ upravleniâ; Beata Onak-Szczepanik: Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w województwie podkarpackim. Wybrane aspekty; Olga Pokatajewa: Rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych; Jarosław Poteraj: Systemy emerytalne w Europie - Łotwa; Paweł Frączek: Uwarunkowania liberalizacji rynku gazu ziemnego w krajach UE; Urij V. Makogon: Nekotorye aspekty razvitiâ transgraničnogo sotrudničestva na vostočnyh granicah Ukrainy; Igor Źurba: Evroregion, âk najvisij organizacijnij i funkcional'nij riven' transkordonnogo spivrobitnictva.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.13 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. infrastruktury technicznej w gminach województwa podkarpackiego.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Michał Gabriel Woźniak - "Aby postęp nauki i techniki służył życiu" ; Janusz Czerny - Kontrasty aksjologiczne współczesnej cywilizacji ; Franciszek Grabowski, Dorota Dejniak - Ekonomia w kontekście systemów złożonych ; Jerzy Żyżyński - Rola państwa w stymulowaniu nauki jako czynnika rozwoju ; Jerzy Kociszewski - Paradygmaty rozwoju współczesnej gospodarki światowej na przykładzie krajów biednych ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Modernizacja versus spójność społeczno-ekonomiczna ; Michał Gabriel Woźniak - Polityka stabilizacyjna dla spójności społeczno-ekonomicznej w Polsce w kontekście kryzysu z lat 2008-2010 ; Ewa Polak - Problem ubóstwa a polityka kształtowania dochodów w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej - wybrane aspekty ; Tomasz Grzegorz Grosse - Modernizacja obszarów wiejskich w Polsce - rola standardów zarządzania w procesach europeizacji ; Małgorzata Dziembała - Modernizacja i spójność społeczno-ekonomiczna UE w świetle strategii Europa 2020 ; Sergiusz Prokurat - Wpływ Europejskiego Modelu Społecznego na wyrównywanie nierówności społecznych w Europie ; Anita Modrzejewska - Czynniki warunkujące modernizację Polski w kontekście integracji europejskiej. Modernizacja a europeizacja ; Małgorzata Stec - Znaczenie funduszy pomocowych Unii Europejskiej dla spójności społeczno-gospodarczej polskich regionów ; Marek Kośny - Wzrost PKB a poziom ubóstwa w Polsce ; Dariusz Firszt - Międzynarodowy transfer technologii a modernizacja polskiej gospodarki ; Łukasz Jabłoński - Modernizacja gospodarki poprzez kapitał ludzki. Doświadczenia krajów rozwijających się południowej i wschodniej Azji ; Małgorzata Wosiek - Kapitał intelektualny jako wyznacznik procesów modernizacji ; Teresa Bal-Woźniak - Problemy zarządzania sieciami gospodarczymi a realizacja celów modernizacyjnych ; Maria Piotrowska - Model administracji publicznej a jakość obsługi obywateli w urzędach gminnych ; Jacek Buko - Przeciwdziałanie wykluczeniu finansowemu jako element wspierania spójności społecznej ; Jacek Połczyński - Redystrybucyjne skutki opodatkowania dochodów przedsiębiorców podatkiem liniowym w Polsce na tle doświadczeń zagranicznych ; Wanda Kudełka - Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie czlowieka ; Błażej Łyszczarz - Taksonomiczna analiza zróżnicowania sytuacji zdrowotnej w Polsce ; Anna Hnatyszyn-Dzikowska - Terytorialne zróżnicowanie dostępu do usług zdrowotnych w Polsce jako wymiar spójności społeczno-ekonomicznej kraju ; Elżbieta Szul - Anioły biznesu - ich znaczenie w rozwoju przedsiębiorczości ; Anna Wójtowicz-Dawid - Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej - wybrane aspekty prawne ; Paweł Młodkowski - Efekt wypierania w gospodarce otwartej ; Dariusz Koreleski - Regional Differentiation and Sustainable Development ; Zbigniew Łucki - Wyzwania energetyczne Polski w świetle spójności społeczno-ekonomicznej ; Paweł Frączek - Pakiet energetyczno-klimatyczny a budowa elektrowni atomowych w Polsce ; Agnieszka Głodowska - Wpływ rozwoju gospodarczego na sytuację demograficzną w krajach Unii Europejskiej ; Stanisław Maciej Szukalski - Perspektywy rozwoju usług w Polsce w świetle regresu demograficznego i starzenia się społeczeństwa ; Mirosław Zajdel - Trójsektorowa struktura gospodarcza w Polsce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty) ; Ryszarda Bolonek - Kierunki zmian w regionalnych i wojewódzkich strukturach zatrudnienia jako podłoże technologicznej modernizacji polskiej gospodarki ; Magdalena Cyrek - Sektor usług w Polsce jako obszar zatrudnienia w uwarunkowaniach gospodarki opartej na wiedzy ; Tomasz Zalega - Wpływ kryzysu na postawy i zachowania gospodarstw domowych wysokodochodowych ; Pawel Ulman - Sytuacja mieszkaniowa polskich rodzin w świetle danych z badania budżetów gospodarstw domowych ; Marcin Salamaga - Konkurencyjność województw w Polsce w sferze inwestycji proekologicznych a poziom komfortu środowiskowego ; Ewa Baran, Alina Szewc-Rogalska - Infrastruktura techniczna czynnikiem poprawy spójności społeczno-ekonomicznej obszarów problemowych Podkarpacia ; Zofia Wyszkowska - Rola inkubatorów przedsiębiorczości w regionie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.18 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nauka i gospodarka ; t. 1)
Materiały z konf. "Nauka i gospodarka", 8-9 listopada 2010 r., Kraków.
Bibliogr. przy ref.
DZIAŁALNOŚĆ INNOWACYJNA W GOSPODARCE: 1. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w województwie lubelskim / Małgorzata Dolińska; 2. Audyt technologiczny jako narzędzie budowy przewagi innowacyjnej przedsiębiorstwa - studium przypadku Labortest Sp. z o.o. / Zofia Gródek-Szostak, Danuta Kajrunajtys; 3. Działalność innowacyjna polskich przedsiębiorstw przemysłowych / Paweł Mielcarek; 4. Pozyskiwanie innowacji w przedsiębiorstwie / Barbara Sieniewska, Karolina Zioło; 5. Innowacje procesowe w branży tworzyw sztucznych / Jolanta Stanienda; 6. Stymulowanie innowacji w projektach inwestycyjnych współfinansowanych ze środków dotacji unijnych / Teresa Szot-Gabryś; 7. Regionalny system innowacji - implikacje jego sprawnego funkcjonowania dla rozwoju i wzmacniania konkurencyjności gospodarki / Elżbieta Sztorc; 8. Stymulowanie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przez centra transferu technologii / Sylwia Wiśniewska. Z TEORII I PRAKTYKI ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO: 1. Ekonomiczne przesłanki połączeń przedsiębiorstw / Ewa Jastrzębska; 2. Imperatyw etyczny jako strategiczny element w procesach zarządzania firmą / Mirosława Krzyścin; 3. Determinanty zdolności absorpcyjnej organizacji / Regina Lenart; 4. Implementacja założeń strategicznych w zarządzaniu placówką oświatową / Damian Ostrowski; 5. Rola rekomendacji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw budowlanych w Polsce / Janusz Signetzki; Kluczowe czynniki sukcesu przedsiębiorstw w sektorze kamienia naturalnego na przykładzie strzegomskich firm kamieniarskich / Monika Wilk-Lechniak; Czynniki wyboru strategii w polskich przedsiębiorstwach. ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH W WARUNKACH KRYZYSU: 1. Zarządzanie ryzykiem na rynku węgla w Polsce - wybrane problemy / Krzysztof Ciszek; 2. Fuzje i przejęcia - szansa czy zagrożenie w dobie kryzysu / Karolina Kolasa-Koziarz; 3. Zarządzanie ryzykiem walutowym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw w warunkach międzynarodowych / Ireneusz Miciuła; 4. Motywowanie pracowników branży energetycznej w czasie kryzysu / Magdalena Paleczny; 5. Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie / Jolanta Walas-Trębacz. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO: 1. Jakość produktu radiowego / Jan Beliczyński; 2. Współpraca z dostawcą jako jeden z kluczowych czynników konkurencyjności / Andrzej Fiodorow; 3. Komercjalizacja badań reputacji sprzedawców internetowych / Dariusz Grabara; 4. Wpływ wybranych czynników na poprawę jakości produktów i wzrost efektywności zarządzania przedsiębiorstwem / Anna Gręda; 5. Współpraca producenta i detalisty jako źródło budowania przewagi konkurencyjnej - ocena wybranych narzędzi producentów / Magdalena Kendik; 6. Zintegrowana ocena ekologiczna i rynkowa produktów na przykładzie zestawu mebli kuchennych / Tomasz Nitkiewicz; 7. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie / Izabela Prządo; 8. Rola promocji gminy w jej funkcjonowaniu w subregionie / Wioletta Wereda, Adam Czarnota; 9. Marka Tauron Polska Energia elementem przewagi konkurencyjnej. ZAGADNIENIA ZARZĄDZANIA PUBLICZNEGO: 1. Społeczne uwarunkowania i rezultaty doskonalenia działalności na przykładzie przedsiębiorstwa o wysokiej efektywności ekonomicznej / Małgorzata Adamska-Chudzińska; 2. Deficyt budżetu państwa w warunkach polskich / Dariusz Baranowski; 3. Finansowanie rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce / Katarzyna Cięciak; 4. Kapitał społeczny jako czynnik rozwoju regionalnego / Krzysztof Kocurek; 5. Koncepcja partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) / Anna Matuszewska; 6. Problematyka implementacji dyrektyw unijnych - prawo konsumenckie na gruncie przepisów wspólnotowych i krajowych / Sylwia Mauch; 7. Zamówienia publiczne w dziedzinie obrony w Unii Europejskiej / Katarzyna Podejko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96093 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej