Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(46)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Czasopisma
(2)
Dostępność
dostępne
(62)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(27)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Puchalski Czesław
(6)
Gajdek Grażyna
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Zin Marek (1947- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Reps Arnold
(2)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Beba Bożena
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Burszta Józef (1914-1987)
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Drabent Zygmunt
(1)
Dłużewska Anna (1921-2001)
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gałecka Maria
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jastrzębski Witold
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Karnas Leszek
(1)
Koelle Katrin
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pisula Andrzej
(1)
Sikorski Zdzisław E
(1)
Sojkin Bogdan
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Temple Nicola
(1)
Weryho Maria (1858-1944)
(1)
Witczak Mariusz
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(5)
1940 - 1949
(1)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(39)
Język
polski
(38)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Żywność
(37)
Technologia żywności
(8)
Odżywianie
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Biotechnologia
(3)
Innowacje
(3)
Jakość żywności
(3)
Mięso
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Rozwój regionalny
(3)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(3)
Substancje dodatkowe do żywności
(3)
Transfer technologii
(3)
Zarządzanie ryzykiem
(3)
Barwniki spożywcze
(2)
Białka
(2)
Biochemia
(2)
Chemia analityczna
(2)
Dochody indywidualne
(2)
Efektywność ekonomiczna
(2)
Klastry (ekonomia)
(2)
Komunikacja
(2)
Kucharstwo
(2)
Machowski, Eugeniusz (1934-1996)
(2)
Mieszkania
(2)
Mleko
(2)
Nierówności społeczne
(2)
Polityka gospodarcza
(2)
Pomidory
(2)
Produkcja żywności
(2)
Samorząd terytorialny
(2)
Spożycie
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Turystyka
(2)
Tworzywa sztuczne
(2)
Tłuszcze
(2)
Witaminy
(2)
Wzrost gospodarczy
(2)
Węglowodany
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Zarządzanie wiedzą
(2)
Zboże
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alokacja
(1)
Amoniak
(1)
Anioły biznesu
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
BRW
(1)
Barwiniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bezrobocie
(1)
Biogaz
(1)
Budżety rodzinne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Deklaracja bolońska (1999)
(1)
Dietetyka
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Drożdże
(1)
Ekonomia
(1)
Ekorozwój
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Eksperyment
(1)
Ekstrakcja
(1)
Emerytura
(1)
Energetyka
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Etnografia
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Euroregiony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Flawony
(1)
Folklor
(1)
Fundusze strukturalne UE
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
Gastronomia
(1)
Gaz ziemny
(1)
Geochemia
(1)
Gleba
(1)
Glukozynolany
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grusza
(1)
Górnictwo
(1)
HACCP
(1)
Informatyka
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Inkubatory przedsiębiorczości
(1)
Instytucje nonprofit
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje
(1)
Temat: czas
1989-
(5)
2001-0
(4)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Warszawa
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(14)
Praca zbiorowa
(5)
Opracowanie
(3)
Księga pamiątkowa
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Audycje radiowe
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
46 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Michał Dymiński, Anna Augustyńska-Prejsnar, Zofia Sokołowicz, Wpływ marynowania sokiem owocowym na cechy jakościowe mięśni piersiowych kurcząt brojlerów ; Karolina Mroczek, Agata Znamirowska, Preferencje i cechy organoleptyczne niskolaktozowego probiotycznego koziego mleka fermentowanego ; Agata Pawłowska, Wioletta Smoleń, Zuzanna Posadzka, Barbara Kogut, Wpływ dodatku nasion roślin oleistych na cechy sensoryczne i zawartość związków biologicznie aktywnych koktajli pomidorowych ; Ewelina Sidor, Małgorzata Dżugan, Możliwości wykorzystania czerwiu trutowego jako suplementu diety ; Małgorzata Ormian, Jadwiga Topczewska, Wanda Krupa, Anna Augustyńska-Prejsnar, Jadwiga Lechowska, Wykorzystanie soku z cytryn i dodatków ziołowych w procesie marynowania mięsa indyków ; Patrycja Zaworska, Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian, Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych ; Natalia Szarek, Grażyna Jaworska, Paweł Hanus, Azotany w buraku ćwikłowym - wpływ na zdrowie człowieka ; Aneta Saletnik, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski, Bogdan Saletnik, Marcin Bajcar, Wpływ metod suszenia na skład mineralny wybranych owoców ; Maciej Kluz, Karol Pietrzyk, Mateusz Hołojuch, Edyta Zagrobelna, Miłosz Pastuszczak, Miroslava Kačániová, Analiza składu mikrobiologicznego winogron pochodzących z regionu Podkarpacia ;Miłosz Pastuszczak, Ireneusz Kapusta, Karolina Pycia, Karol Pietrzyk, Maciej Kluz, Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112477/cz.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-73602 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Bibliografia, netografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. [Bo.wiem, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Związki chemiczne produktów spożywczych ; Dodatki do produktów spożywczych ; Przemiany w produktach spożywczych ; Zboża ; Produkty zbożowe ; Pieczywo ; Owoce ; Warzywa ; Produkty owocowe i warzywne ; Cukier ; Miód ; Produkty cukiernicze ; Czekolada ; Wyroby przemysłu fermentacyjnego ; Mięso i produkty mięsne ; Ryby i produkty rybne ; Mleko i produkty mleczne ; Jaja i produkty jajczarskie ; Tłuszcze jadalne ; Kawa ; Herbata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102329 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. poprz. pod hasłem : Pijanowski Eugeniusz
Indeks
Bibliogr. s. 515-518
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-60266 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual. (2 dodr.). - Warszawa : WN-T, 2009. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 566-[567]. Indeks.
Cz. I. WSTĘP DO TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa; 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie; 3. Produkty spożywcze i ich jakość. Cz. II. OPERACJE I PROCESY ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM ŻYWNOŚCI: 4. Operacje mechaniczne; 5. Operacje termiczne; 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego; 7. Procesy i operacje fizykochemiczne; 8. Procesy chemiczne w technologii żywności; 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Cz. III. METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI: 10. Ogólne zasady utrwalania żywności; 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania; 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania; 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawaniu substancji osmoaktywnych; 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną; 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności. Cz. IV. MATERIAŁY I TECHNIKI POMOCNICZE W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności; 17. Mycie i dezynfekcja urządzeń i opakowań; 18. Pakowanie żywności; 19. Przechowywanie i transport żywności; 20. Kontrola procesu produkcyjnego; 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual., dodr. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2004. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliogr. s. 566-567. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90950 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 2006. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s.566-[567]. - Indeks.
SPIS TREŚCI: Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie 3. Produkty spożywcze i ich jakość Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności 4. Operacje mechaniczne 5. Operacje termiczne 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego 7. Procesy i operacje fizykochemiczne 8. Procesy chemiczne w technologii żywności 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Część trzecia - Metody utrwalania żywności 10. Ogólne zasady utrwalania żywności 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dowadnianiu substancji osmoaktywnych 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności 17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań 18. Pakowanie żywności 19. Przechowywanie i transport żywności 20. Kontrola procesu produkcyjnego 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 (2 dodruk). - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 2009. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s.566-[567]. - Indeks.
SPIS TREŚCI: Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie 3. Produkty spożywcze i ich jakość Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności 4. Operacje mechaniczne 5. Operacje termiczne 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego 7. Procesy i operacje fizykochemiczne 8. Procesy chemiczne w technologii żywności 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Część trzecia - Metody utrwalania żywności 10. Ogólne zasady utrwalania żywności 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dowadnianiu substancji osmoaktywnych 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności 17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań 18. Pakowanie żywności 19. Przechowywanie i transport żywności 20. Kontrola procesu produkcyjnego 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Paulina Duma-Kocan, Mariusz Rudy, Marian Gil, Renata Stanisławczyk, Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności ; Michał Miłek, Ewelina Sidor, Joanna Hęclik, Małgorzata Dżugan, Właściwości antyoksydacyjne propolisu, pierzgi i pyłku pszczelego ; Marian Gil, Mariusz Rudy, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa ; Mariusz Rudy, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Mariusz Rudy, Marian Gil, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Janusz R. Mroczek, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Kamil Szopa, Agata Znamirowska, Wpływ czasu przechowywania na jakość mleka fermentowanego z regionu Podkarpacia ; Karolina Zięba, Anna Augustyńska-Prejsnar, Ocena wpływu zastosowania uwodnionych nasion gryki i owsa jako zamiennika bułki pszennej na jakość pulpetów drobiowych ; Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Małgorzata Pawlos, Magdalena Kowalczyk, Maciej Kluz, Zastosowanie chelatu aminokwasowego żelaza i witaminy C do produkcji koziego mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 ; Natalia Żurek, Zuzanna Posadzka, Marcin Lewicki, Weronika Panek, Ireneusz Kapusta, Barbara Kogut, Zawartość związków prozdrowotnych w napojach owocowych z dodatkiem naparu z kwiatów nagietka ; Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Ewelina Laskowska, Iwona Szymańska, Anna Żbikowska, Jakość smażonego makaronu instant wzbogaconego dodatkiem korzenia maca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112477/cz.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Chleb - Masło. Margaryna. Sery. Kumys - Kawa. Cykoria - Herbata - Kakao - Cukier - Kawior - Cynamon - Musztarda - Bulion - Wino - Piwo - Ocet - Alkohol. Spirytus. Eter. Arak - Miód. Pierniki. Wosk - Olej. Oliwa. Tran. Łój i inne tłuszcze - Krochmal. Sago. Arrow-root - Wody mineralne. Wody gazowe - Klej. Żelatyna. Agar-agar - Gliceryna - Tytoń - Mydło - Olejki lotne - Farby - Szuwaks - Len i wyroby lniane - Konopie - Bawełna i wyroby bawełniane - Wełna - Jedwab - Filc - Garbarstwo - Szczotki - Cerata. Linoleum - Świece - Zapałki - Węgiel drzewny - Węgiel kamienny - Torf - Nafta - Gaz oświetlający - Oświetlenie elektryczne - Asfalt - Smoła - Siarka - Wapno. Cement - Gips - Soda - Kreda - Guma i piłki - Korek - Szkło - Glina. Cegła. Garncarstwo. Porcelana - Ołóewk - Atrament - Papier - Lak - Tabliczka szyfrowa i szyfer - Igły i szpilki - Blacha i drut - Mosiądz. Tombak. Bronz. Najzylber. Nikiel - Gąbka - Szyldkret - Korale - Perły
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-35849 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem "light" pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile "bio" jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej "odchudzonych" towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi. [Klub dla Ciebie, 2008]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
Piąte wydanie znanego i cenionego podręcznika akademickiego zostało gruntownie zmienione. Zaktualizowano jego treść oraz dodano nowe rozdziały uwzględniające najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka. W tomie 1 przedstawiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy naprawdę wiesz, co jesz? Dzięki tej książce uświadamiasz sobie, jak wielka jest różnica pomiędzy oficjalną wersją, a tym co naprawdę loduje na Twoim talerzu. Autor otworzy Twoje oczy na produkcję przemysłową pożywienia i jej zaplecze. Jednocześnie ukaże, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. Dowiedz się: Jakie kłamstwa są powielane w oglądanych przez Ciebie reklamach ; W jaki sposób kryl można zostać przemieniony we frankfurterki, a z substratu bioodpadów powstaje gulasz ; Dlaczego jedzenie oszukuje zmysły, ale nas nie odżywia ; Kto manipuluje nie tylko Tobą, ale i Twoimi dziećmi, Dlaczego słodziki bywają niezdrowe i co robi cukier w kiełbasie ; Jaki wpływ mają na nas sztuczne aromaty i jak wiele ich jest w tym, co jemy ; Kto odpowiada za epidemię otyłości. Bądź świadomym konsumentem! [Wydaw. Vital, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 451.
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-78309 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
1. Witaminy; 2. Tłuszcz mleczny: struktura, skład i właściwości prozdrowotne; 3. Alergeny w żywności; 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności; 5. Skażenia żywności; 6. Rola składników żywności w żywieniu człowieka; 7. Interakcje składników żywności; 8. Rola analityki chemicznej w zapewnianiu pożądanej jakości żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej