Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(306)
Forma i typ
Książki
(294)
Poradniki i przewodniki
(36)
Publikacje popularnonaukowe
(30)
Publikacje naukowe
(28)
Proza
(19)
Czasopisma
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje informacyjne
(4)
Audiobooki
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Filmy i seriale
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(430)
wypożyczone
(68)
tylko na miejscu
(14)
nieokreślona
(11)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(71)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(14)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(158)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(31)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(10)
Filia 2 (Fredry 5)
(15)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(14)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(25)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(11)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(37)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(13)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(13)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(25)
Filia 11 (Dębicka 170)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(17)
Filia 15 (Lwowska 60)
(14)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(16)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(11)
Filia 20 (Solarza 9a)
(10)
Autor
Puchalski Czesław
(12)
Gajdek Grażyna
(9)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(7)
Hensel Witold (1917-2008)
(5)
Pazdur Jan (1909-2001)
(5)
Zin Marek (1947- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(3)
Duda Grażyna
(3)
Dżugan Małgorzata
(3)
Jurczak Katarzyna
(3)
McHughen Alan
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Supeł Barbara
(3)
Łuksza Agata (1983- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Burszta Józef (1914-1987)
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Gil Marian
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Higman B. W. (1943- )
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Kolasińska Katarzyna
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krupa Jan (1955- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(2)
Marienborg Irene
(2)
Maurizio Adam (1862-1941)
(2)
Mayer Emeran (1950- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Orosz Susanne (1962- )
(2)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Reps Arnold
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Woźniak Leszek (1955- )
(2)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Łuczka-Bakuła Władysława (1954- )
(2)
Adamek Izabela
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adamska-Rzepka Aleksandra
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Amidor Toby
(1)
Anderson Lena (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bailey Adrian
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartolik Paweł Michał (1976- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Basse Monika von
(1)
Beba Bożena
(1)
Bello Walden F. (1945- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(66)
2010 - 2019
(94)
2000 - 2009
(61)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(20)
1970 - 1979
(28)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(123)
1901-2000
(7)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(286)
Wielka Brytania
(4)
Belgia
(1)
Język
polski
(281)
angielski
(4)
francuski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(39)
0-5 lat
(22)
6-8 lat
(22)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(5)
Pszczelarze
(2)
Rodzice
(2)
Dziewczęta
(1)
Kobiety
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(4)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura norweska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność
(219)
Odżywianie
(46)
Rolnictwo
(22)
Zdrowe odżywianie
(22)
Jakość żywności
(17)
Kucharstwo
(16)
Przemysł rolno-spożywczy
(15)
Żywność ekologiczna
(14)
Dietetyka
(12)
Żywność prozdrowotna
(12)
Kultura stołu
(11)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(11)
Produkcja żywności
(10)
Transport
(9)
Wsie
(9)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(8)
Innowacje
(8)
Technologia żywności
(8)
Warzywa
(8)
Gospodarka żywnościowa
(7)
Kultura materialna
(7)
Mieszkania
(7)
Nierówności społeczne
(7)
Przedsiębiorstwo
(7)
Rozwój regionalny
(7)
Substancje dodatkowe do żywności
(7)
Witaminy
(7)
Biochemia
(6)
Energetyka
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Odzież
(6)
Owoce
(6)
Przemysł
(6)
Rolnictwo ekologiczne
(6)
Turystyka
(6)
Wzrost gospodarczy
(6)
Żywność transgeniczna
(6)
Biotechnologia
(5)
Chemia
(5)
Chemikalia
(5)
Ciasta
(5)
Handel
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Komunikacja
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Osobliwości
(5)
Pestycydy
(5)
Polska
(5)
Rynek
(5)
Spożycie
(5)
Tłuszcze
(5)
Węglowodany
(5)
Życie codzienne
(5)
Żywność dla dzieci
(5)
Agroturystyka
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Bezrobocie
(4)
Białka
(4)
Budżety rodzinne
(4)
Degradacja środowiska
(4)
Dochody indywidualne
(4)
Dzieci
(4)
Gastronomia
(4)
Gospodarka
(4)
Gospodarka oparta na wiedzy
(4)
Głód
(4)
Higiena
(4)
Inwestycje zagraniczne
(4)
Jakość produktu
(4)
Kapitał społeczny
(4)
Klastry (ekonomia)
(4)
Kobieta
(4)
Konsumenci (ekonomia)
(4)
Minerały
(4)
Mięso
(4)
Mleko
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Odpoczynek
(4)
Organizmy transgeniczne
(4)
Polityka gospodarcza
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Praca
(4)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(4)
Samorząd terytorialny
(4)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(4)
Trucizny
(4)
Tworzywa sztuczne
(4)
Zarządzanie jakością
(4)
Zarządzanie wiedzą
(4)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Zwierzęta
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Agrobiznes
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Barwniki spożywcze
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Budownictwo
(3)
Chleb
(3)
Temat: dzieło
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny
(1)
Tygodnik Sanocki
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Żydowscy : kronika rodzinna
(1)
Temat: czas
2001-
(14)
1989-
(12)
2001-0
(9)
1901-2000
(8)
1945-1989
(5)
1989-2000
(4)
1901-
(3)
1801-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Województwo podkarpackie (1999- )
(8)
Ukraina
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Świat
(2)
Droga św. Jakuba
(1)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Karpaty
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski ; okolice)
(1)
Warszawa
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Gatunek
Opracowanie
(34)
Poradnik
(29)
Publikacja bogato ilustrowana
(26)
Podręczniki akademickie
(25)
Przepisy kulinarne
(17)
Praca zbiorowa
(16)
Opowiadania i nowele
(14)
Książka kucharska
(10)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik
(8)
Publikacje dla dzieci
(6)
Tablice i wzory
(6)
Encyklopedie
(5)
Książka obrazkowa
(5)
Podręcznik akademicki
(5)
Podręczniki
(5)
Książki dla małych dzieci
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Materiały konferencyjne
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Reportaż
(3)
Dane statystyczne
(2)
Encyklopedia
(2)
Informator
(2)
Komiks
(2)
Książka-zabawka
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadania i nowele przygodowe
(2)
Publicystyka
(2)
Raport z badań
(2)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(2)
Atlas językowy
(1)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Sprawozdania
(1)
Słownik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(40)
Kulinaria
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(30)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(14)
Historia
(11)
Edukacja i pedagogika
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Chemia
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Biologia
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(3)
Nauka i badania
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
306 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. z dod. s. tyt.: Prace i materiały z badań etnograficznych - Rozwadowskie.
Stanowi tom trzeci "Prac i materiałów z badań etnograficznych" Muzeum Okręgowego w Rzeszowie. Tyt. [t. 1]: Prace i materiały z badań etnograficznych Ośrodka Mokrzyszowsko-Grębowskiego w powiecie tarnobrzeskim, tyt. [t. 2]: Prace i materiały z badań etnograficznych w Mieleckiem; tyt. "Prace i materiały z badań etnograficznych" od [t. 4]. Numeracja od t. 5.
Errata.
Bibliogr. s. 365-[372].
Charakterystyka regionu ; I. Zdobywanie surowców konsumpcyjnych ; II. Konserwacja i przetwórstwo artykułów żywnościowych oraz przyrządzanie pokarmów i napojów ; III. Obróbka surowców: Rzemiosło ludowe. Uwagi wstępne, Wykorzystanie i obróbka drewna oraz surowców pokrewnych, Wikliniarstwo, Obróbka roślin włóknistych, Przetwórstwo wełny, Obróbka skóry, Eksploatacja gliny, Obróbka metali, Eksploatacja i przerób innych surowców ; IV. Tradycyjne środki i sposoby transportu i komunikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8089/t.3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8090/t.3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dla studentów akademii rolniczych
Indeksy
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-64232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 261-[271].
Książka dla dziewczyn w każdym wieku, które mają problemy z wagą, płodnością, infekcjami intymnymi. A przede wszystkim – z emocjami i z samopoczuciem. Problemy, których korzenie zaskakująco często tkwią w ciele. Ściślej: w pracy hormonów. Nie myślimy o hormonach, kiedy działają poprawnie i „bezszmerowo”. Jak są ważne, dociera do nas dopiero wtedy, gdy coś zaczyna się psuć i pojawiają się dolegliwości wynikające z ich dysfunkcji. Dlaczego ciągle tyję, mimo że jem zdrowo? Co sprawia, że nie mogę zajść w ciążę? Dlaczego przed menstruacją pragnę, by wszyscy zeszli mi z drogi? Jakie moje nawyki niszczą hormonalny ład? [Pascal, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-618 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Zawiera: Liga Profesora Jot / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Tomasz Lew Leśniak. Superbohaterowie z ulicy Borówkowej / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Piotr Nowacki. Drużyna Witamin / scenariusz Maciej Jasiński ; rysunki Janusz Wyrzykowski.
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13dz-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64/I (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66160 (1 egz.)
Film
W koszyku
Super size me [Film] : czy wiesz co jesz?! / reż., scen. Morgan Spurlock. - [S.l. : s.n., 20-?]. - 1 dysk optyczny (96 min) : dźw., kolor. ; 12 cm.
Oryg. film wyprodukowano w 2004 r.
Dodatek do tygodnika "Przekrój".
Na opakowaniu: "Przekrój" prezentuje Najlepsze światowe dokumenty.
Zdjęcia Scott Ambrozy ; muzyka Steve Horowitz.
Obsada: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Bridget Bennett.
DVD-Video.
Obraz: kolor 4:3, dźwięk: Dolby Digital.
Ścieżka dźw. w jęz. ang. Napisy i głos lektora w jęz. pol.
Sundance 2004 - Nagroda Festiwalowa Najlepsza reżyseria filmu dokumentalnego ; Amerykańska Gildia Scenarzystów - Najlepszy scenariusz filmu dokumentalnego ; Satelity - Najlepszy film dokumentalny.
Można je uwielbiać, można ich nienawidzić - nie da się jednak zaprzeczyć, że restauracje fast food zdominowały życie współczesnego społeczeństwa, zapewniając ludziom łatwy dostęp do szybkich i tanich posiłków. Jednak ta wygoda ma swoją cenę... Reżyser Morgan Spurlock położył na szali własne zdrowie, żywiąc się przez 30 dni z rzędu wyłącznie daniami z McDonald's. Z pozoru zabawny eksperyment Spurlocka przyniósł przerażające efekty... "Super Size Me", nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Sundance, to potężna porcja satyry na miliardowy przemysł restauracyjny, który ze wszystkich sił odpiera ataki lekarzy, prawników i dietetyków. Po obejrzeniu tego filmu pytanie "Czy chce pan do tego frytki?" już nigdy nie zabrzmi tak samo! Spurlock dotyka też kwestii odpowiedzialności etycznej dużych koncernów i ich przemożnego wpływu na nasze życie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-filmy-268 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Praca Doktorska. Szkole Główna Planowania i Statystyki, Warszawa.
Bibliogr. s. 309-[313].
Tendencje rozwojowe światowego handlu artykułami surowcowo-rolniczymi - Krótkookresowe wahania światowych cen surowców i żywności - Długookresowe tendencje zmian światowych cen surowców i żywności - Sposoby stabilizacji cen światowych - Umowy towarowe jako próba regulacji cen i handlu surowcami i żywnością w obrotach wzajemnych krajów RWPG
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-32872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The allergy book : solving your family's nasal allergies, asthma, food sensitivities, and related health and behavioral problems" 2015.
Indeks.
Na dolegliwości związane z alergią cierpi z roku na rok coraz więcej osób. "Alergia w rodzinie" to kompleksowy przewodnik dla wszystkich, którzy chcą bardziej świadomie zadbać o zdrowie całej rodziny. Nieleczone problemy alergików - zatkany nos, swędząca skóra czy bóle brzucha - mogą prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak astma, egzema, zapalenie jelit, a nawet do problemów neurologicznych. Niezależnie od tego, czy alergia została już zdiagnozowana, czy dopiero ją podejrzewasz, w tej książce znajdziesz wiele przydatnych i opartych na najnowszych badaniach informacji, które pomogą ci poprawić stan zdrowia całej rodziny, zarówno dzieci, jak i dorosłych. William i Robert Searsowie, ojciec i syn, to znani na całym świecie pediatrzy i autorzy wielu wydanych również w Polsce poradników dla rodziców. W tej książce przedstawiają nie tylko przyjazny plan wspierania leczenia, ale też uczą, jak zapobiegać alergiom i ich objawom. W "Alergii w rodzinie" znajdziesz informacje na temat: przyczyn występowania alergii wziewnych, kontaktowych, pokarmowych, diagnostyki alergii, różnicy między alergią a nietolerancją. Dowiesz się, w jaki sposób: zadbać o dziecko z astmą, unikać najczęstszych alergenów, poprawić jakość życia alergika. [Grupa Wydawnicza Relacja, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109963 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 584-[611]. Indeks.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [https://piw.pl/pl/slepa-kuchnia-jedzenie-i-ideologia-w-prl, dostęp 29.08.2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-32842/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Oddziaływanie Czynników Współczesnego Środowiska na Organizm Człowieka)
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44267 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Le Monde Diplomatique)
Kapitalizm przeciw chłopom ; Degradacja wsi meksykańskiej ; Jak powstał kryzys ryżowy na Filipinach ; Niszczenie rolnictwa afrykańskiego ; Chłopi, partia i kryzys rolnictwa w Chinach ; Biopaliwa i utrata bezpieczeństwa żywnościowego ; Opór i droga w przyszłość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97328 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Źródła ilustracji na stronach 267-271.
Rosja nie wygra tej wojny. Wojacy Putina mierzą się z całym społeczeństwem. Do walki wysłano młodych chłopaków z rosyjskiego pokolenia bezideowych, konsumpcyjnych cwaniaków. Naprzeciw nich stają zdesperowani obrońcy Ukrainy, którzy odzyskali swój kraj przed zaledwie trzema dekadami. Ich głęboki patriotyzm każe im trwać na posterunku i walczyć o każdy dom. Żołnierze walczą na froncie – a reszta społeczeństwa na zapleczu. Bibliotekarki lepią pierogi, urzędnicy pieką chleb, a babuszki częstują pasztecikami... Tutaj trwa prawdziwy wyścig z czasem. Dzielni ludzie powstrzymują agresora. Bez karabinów. I o nich przede wszystkim jest ta książka. [www.azymut.pl, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-94(477) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-93/94 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-93/94 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-93/94 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-93/94 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-94(4) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-94(4) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-94(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; Literatura ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; Literatura ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; Literatura ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; Literatura ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; Literatura ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108027 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy fizjologii żywienia / Aleksander Szczygieł. - Wyd. 2. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1975. - 576 s. : rys., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. Indeks W metryce mylnie: Wyd. 1
I. Kalorymetria II. Białka III.Tłuszczowce (Lipidy) IV. Węglowodany, cukrowce, sacharydy V. Składniki mineralne VI. Witaminy VII.Normy żywienia i wyżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41836 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41224 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej