Jarosz Mirosław (1957- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(4)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(3)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1644)
Vandenberg Patricia
(1163)
Kotwica Wojciech
(793)
Jarosz Mirosław (1957- )
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(788)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(665)
Doyle Arthur Conan
(647)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(585)
Zarawska Patrycja (1970- )
(515)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(507)
Cartland Barbara
(490)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Shakespeare William
(466)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(464)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Dickens Charles
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(444)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Prus Bolesław (1847-1912)
(403)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(398)
Verne Jules
(398)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Roberts Nora (1950- )
(396)
Fabianowska Małgorzata
(384)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(359)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(353)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(341)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(330)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(302)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
London Jack
(297)
Dönges Günter
(285)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Донцова Дарья
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(248)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Conrad Joseph
(237)
Montgomery Lucy Maud
(237)
May Karol
(235)
Austen Jane
(234)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(228)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Stevenson Robert Louis
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Ławnicki Lucjan
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Balzac Honoré de
(213)
Kraszewski Józef Ignacy
(213)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Szulc Andrzej
(212)
Wells H. G
(212)
Kipling Rudyard
(211)
Voltz William
(211)
Szal Marek
(210)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Chorzy
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Odżywianie
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywność
(2)
Artretyzm
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Leczenie
(1)
Ludzie starzy
(1)
Niedoczynność tarczycy
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Owoce
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Starzenie się
(1)
Superbohaterowie
(1)
Trzustka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Warzywa
(1)
Zaparcie (med.)
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Opracowanie
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Fantastyka
(1)
Jadłospis
(1)
Komiks
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(2)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis wg okładki.
Połączyliśmy siły ze specjalistami w dziedzinie żywienia - Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej - i stworzyliśmy kompendium wiedzy o żywieniu osób w starszym wieku zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z gotowymi jadłospisami oraz z przepisami Karola Okrasy. Nie czekaj do osiągnięcia starszego wieku: ta książka jest dla każdego, kto chce się odżywiać zdrowiej. Żeby już teraz i później cieszyć się doskonałym samopoczuciem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Zawiera: Liga Profesora Jot / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Tomasz Lew Leśniak. Superbohaterowie z ulicy Borówkowej / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Piotr Nowacki. Drużyna Witamin / scenariusz Maciej Jasiński ; rysunki Janusz Wyrzykowski.
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13dz-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16dz-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 164.
1. Co rozumiemy przez zaparcia stolca?; 2. Przyczyny zaparć stolca; 3. Konsekwencje zdrowotne zaparć stolca; 4. Podstawowe zasady diagnostyki; 5. Zasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca; 6. Leczenie żywieniowe; 7. Jadłospisy dla osób cierpiących na zaparcia; 8. Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała; 9. Farmakologiczne leczenie zaparć stolca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronach 100-101.
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. [
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym ; Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? ; Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym ; Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizyczneju osób w wieku starszym ; Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym ; Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych ; Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów ; Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym ; Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104538 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronach 129-[130].
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać? Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
I. WPROWADZENIE: 1. Kompleksowe podejście do żywienia ; 2. Koncepcja równowagi (bilansu) ; 3. Zmiany wymagań żywieniowych w ciągu życia ; 4. Ocena stanu odżywienia ; 5. Żywieniowe wartości referencyjne. II. ZANIM ZACZNIE SIĘ NOWE ŻYCIE: 1. Wprowadzenie ; 2. Odżywianie się kobiet a płodność ; 3. Odżywianie się mężczyzn a płodność ; 4. Przygotowanie do ciąży. III. CIĄŻA: 1. Wprowadzenie ; 2. Fizjologiczna charakterystyka ciąży ; 3. Wymagania żywieniowe ; 4. Dieta a ciąża ; 5. Nudności i wymioty podczas ciąży (NVP) ; 6. Nienasycenie i awersja ; 7. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego ; 8. Ciąże o dużym ryzyku. IV. ODŻYWIANIE W OKRESIE PŁODOWYM A CHOROBY W PÓŹNIEJSZYM WIEKU: 1. Wprowadzenie ; 2. Rozwojowe przyczyny chorób u osób dorosłych ; 3. Dowody wskazujące na wpływ odżywiania się matki na rozwój chorób w późniejszym okresie życia ; 4. Podstawy programowania płodowego ; 5. Implikacje hipotezy programowania. V. LAKTACJA I KARMIENIE NIEMOWLĄT: 1. Wprowadzenie ; 2. Fizjologia laktacji ; 3. Korzyści wynikające z karmienia piersią ; 4. Trendy w karmieniu piersią ; 5. Sytuacje, w których nie zaleca się karmienia piersią ; 6. Inne możliwości karmienia niemowląt. VI. ŻYWIENIE DZIECI: 1. Wprowadzenie ; 2. Okres niemowlęcy i okres dzieci młodszych (od urodzenia do lat 5) ; 3. Dzieci starsze (5-13 lat) ; 4. Otyłość u dzieci. VII. ODŻYWIANIE SIĘ W OKRESIE DOJRZEWANIA: 1. Wprowadzenie ; 2. Rozwój fizyczny ; 3. Rozwój psychospołeczny ; 4. Zapotrzebowanie żywieniowe w okresie nastoletnim ; 5. Spożycie żywności w okresie dojrzewania ; 6. Potencjalne problemy z odżywianiem się. VIII. WIEK DOROSŁY: 1. Wprowadzenie ; 2. Zmiana zapotrzebowania na składniki odżywcze ; 3. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania się ; 4. Stany chorobowe wynikające z niezdrowego odżywiania się i stylu życia. IX. WIEK STARSZY I PODESZŁY: 1. Wprowadzenie ; 2. Populacja ludzi starzejących się ; 3. Proces starzenia się ; 4. Wymagania żywieniowe osób starszych ; 5. Problemy zdrowego żywienia osób starszych ; 6. Powszechne problemy związane z odżywianiem się. X. ODŻYWIANIE SIĘ ZGODNE Z WYMAGANIAMI INDYWIDUALNYMI: 1. Wprowadzenie ; 2. Indywidualne reakcje na zróżnicowanie pokarmów ; 3. Identyfikacja biomarkerów ryzyka choroby ; 4. Genetyczne uwarunkowanie ryzyka choroby i odpowiedzi na składniki odżywcze ; 5. Interakcja składnik odżywczy-gen a długość życia ; 6. Jaka jest przyszłość doradztwa żywieniowego?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-102191 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliogr. s. 123.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej