Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(122)
Forma i typ
Książki
(120)
Poradniki i przewodniki
(41)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Proza
(2)
Artykuły
(1)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(138)
wypożyczone
(34)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(44)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(39)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(5)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(6)
Filia 15 (Lwowska 60)
(29)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(7)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(4)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(5)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Makaruk Katarzyna
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Carper Jean
(2)
Cybulska Barbara (1939- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Konarzewski Marek (1961- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Müldner-Nieckowski Piotr (1946- )
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Rożnowska Krystyna (1945- )
(2)
Rudzka-Kańtoch Zofia
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Strucińska Małgorzata
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Usiekniewicz Marta
(2)
Weker Halina
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Aronne Louis J
(1)
Art Piotr
(1)
Asprey Dave
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Axe Josh
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bandel Elżbieta
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bassford Katherine
(1)
Baum Irena
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bem Kasia
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernat Agata
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bieler Henry G. ( -1975)
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bilek Maciej (1980- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bowman Alisa
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (chirurg)
(1)
Bujko Jacek
(1)
Burchacka Irena
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevalier Danielle
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Ciesielski Leszek (1927-1999)
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Elżbieta
(1)
Cynkier Beata
(1)
Davis Garth (lekarz)
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(1)
Dinan Ted
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(1)
Eyssalet Jean-Marc
(1)
Fricker Jacques
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gabbay Simone
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Geiss Heide Marie Karin
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Goggins Aidan
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grella Nina
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Guillaume Gerard
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Górska Danuta (tłumaczka)
(1)
Głyda Agata
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hart Jolene
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Heber David
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Jacobson Howard (1930- )
(1)
Janowitz Henry D. (1915- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(30)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(22)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(61)
1901-2000
(5)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(111)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(112)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Lekarze
(5)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Psychiatrzy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Kobieta
(5282)
Literatura polska
(4591)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3979)
Przyjaźń
(3723)
Dietetyka
(-)
Rodzina
(3700)
II wojna światowa (1939-1945)
(3085)
Poezja polska
(2593)
Miłość
(2578)
Relacje międzyludzkie
(2465)
Zwierzęta
(2415)
Powieść polska
(2389)
Tajemnica
(2150)
Powieść amerykańska
(1978)
Wojsko
(1922)
Muzyka polska
(1921)
Magia
(1917)
Filozofia
(1880)
Pisarze polscy
(1790)
Język polski
(1668)
Dziewczęta
(1584)
Żydzi
(1545)
Pamiętniki polskie
(1475)
Rodzeństwo
(1463)
Nastolatki
(1378)
Uczniowie
(1320)
Śledztwo i dochodzenie
(1319)
Kultura
(1302)
Życie codzienne
(1258)
Literatura
(1198)
Małżeństwo
(1175)
Polacy za granicą
(1174)
Polityka
(1169)
Dzieci
(1126)
Powieść angielska
(1120)
Sztuka
(1069)
Uczucia
(1058)
Psy
(1054)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(1000)
Wsie
(996)
Ludzie a zwierzęta
(990)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Trudne sytuacje życiowe
(960)
Nauka
(948)
Literatura dziecięca polska
(940)
Historia
(903)
Duchowieństwo katolickie
(896)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(881)
Powieść obyczajowa amerykańska
(876)
Literatura młodzieżowa polska
(868)
Zabójstwo
(861)
Arystokracja
(860)
Boże Narodzenie
(860)
Chłopcy
(852)
Opowiadanie polskie
(839)
Turystyka
(826)
Koty
(820)
Kościół katolicki
(817)
Politycy
(816)
Policjanci
(807)
Sekrety rodzinne
(805)
Dziecko
(789)
Dziennikarze
(784)
Podróże
(737)
Postawy
(724)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(718)
Wychowanie w rodzinie
(715)
Osoby zaginione
(713)
Prywatni detektywi
(709)
Wybory życiowe
(708)
Uprowadzenie
(692)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Przestępczość zorganizowana
(675)
Prawo
(670)
Młodzież
(669)
Wojna
(662)
Poszukiwania zaginionych
(655)
Przedsiębiorstwo
(652)
Miasta
(645)
Muzyka
(645)
Etyka
(642)
Religia
(642)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Nauczyciele
(633)
Dramat polski
(628)
Relacja romantyczna
(627)
Walka dobra ze złem
(627)
Matki i córki
(620)
Topografia
(620)
Sztuka polska
(605)
Chrześcijaństwo
(604)
Mężczyzna
(602)
Powieść obyczajowa polska
(598)
Szkolnictwo
(584)
Ruch oporu
(582)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(36)
Przepisy kulinarne
(20)
Wydawnictwa popularne
(13)
Podręcznik
(11)
Poradniki
(6)
Książka kucharska
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Jadłospis
(2)
Monografia
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Biografia
(1)
Encyklopedie
(1)
Higiena
(1)
Korespondencja
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(47)
Kulinaria
(23)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
122 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [224].
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi. [Publicat, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Sirtfood diet recipe book" 2016.
Potwierdzona naukowo dietetyczna rewolucja! Nie musisz rezygnować z ukochanych produktów (nawet z czekolady, kawy i wina!). Możesz szybko zmniejszyć tkankę tłuszczową, wzmacniając jednocześnie mięśnie oraz poprawiając swoje samopoczucie i zdrowie. Wszystko bez głodówki i wyczerpujących ćwiczeń fizycznych. Nie wierzysz w cuda? Bardzo dobrze. Wystarczy, że uwierzysz w naukę. Dwoje dietetyków z Uniwersytetu Surrey udowodniło, że kluczowa w redukcji komórek tłuszczowych jest aktywizacja tzw. genów sirtuinowych. A w ich uruchomieniu pomagają polifenole, składniki odżywcze występujące w niektórych roślinach. Zamiast sobie odmawiać, wystarczy dołożyć do swojej diety kilkadziesiąt „produktów sirtuinowych”. Tak, to naprawdę jest aż tak proste. Po światowym bestsellerze Dieta sirt Aidan Goggins i Glen Matten wracają z dziesiątkami szybkich i praktycznych przepisów, także w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Ta książka to wyjątkowa szansa na szybkie wdrożenie programu, dzięki któremu bez wysiłku zaczniesz tracić kilogramy już w pierwszym tygodniu. Później, dzięki gotowym jadłospisom, trwale uzupełnisz swoją dietę o kluczowe produkty sirt, unikając efektu jo-jo. Skorzystaj z jedynej oryginalnej diety twórców sirtfood i zmień swoje życie! [www.azymut.pl, 2021]
Wprowadzenie ; Nauka o żywności sirtuinowej. Streszczenie ; Wszystko, co powienieneś wiedzieć ; Najważniejsze wskazówki do osiągnięcia sukcesu na diecie sirt ; Przepisy ; Uwagi do przepisów ; Pierwsza faza. Dni 1-3 ; Pierwsza faza. Dni 4-7 ; Utrzymanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szkodliwa medycyna / Ben Goldacre ; przełożył Aleksander Wojciechowski. - Wydanie 1. w tej edycji. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 421 stron : wykresy ; 22 cm.
Tytuł oryginału: "Bad science" 2008.
Fałszywe terapie. Szkodliwe leki. Kłamliwe statystyki. Oszustwa farmaceutycznych koncernów Dr Ben Goldacre w swojej kolumnie na łamach „Guardiana” od lat demaskuje manipulacje podejrzanymi danymi medycznymi i pseudomedyczne metody leczenia, odkrywa ponure tajemnice stojące za praktykami producentów leków, bierze pod lupę medyczne mistyfikacje, np. tę rozpętaną wokół szczepionki trójskładnikowej MMR, a także analizuje robiące wodę z mózgu reklamy kosmetyków, akupunkturę i homeopatię, witaminy i wywołujący wśród społeczeństwa poruszenie temat „toksyn”. Ta pełna goryczy i sarkazmu, choć przy tym przezabawna, książka, stanowiąca plon jego wieloletniego śledztwa dziennikarskiego, jest niezwykle fascynującą i otrzeźwiającą podróżą po obszarze szkodliwej niby-medycyny, którą codziennie karmią nas przeróżne media i pozujący na autorytety szarlatani. [Zysk i S-ka Wydawnictwo, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108851 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leczenie naturalne / Nina Grella. - Czeladź : Oficyna "Firet", 1991. - 156, [4] s. ; 21 cm.
Bibliogr. s. [157].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107544 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1 - 1. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W jaki sposób francuski zachowują młodość, pogodę duch i zgrabną sylwetkę, nie przestrzegając wymyślonych diet? Jak dbają o siebie, jak się bawią, by doznać jak najwięcej przyjemności? Na czym polega ich sekret? [Albatros, 2007]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-74022 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wenus z patelnią : jak się odżywiać? / Irena Gumowska ; oprac. graf. Gwidon Miklaszewski. - Wyd. 3 popr. i uzup. - Warszawa : Instytut Wydawniczy CRZZ, 1973. - 227, [1] s. : tab., rys. ; 20 cm.
Bibliogr.
- Problem otyłości - Dbaj o wagę - Prawidłowe odżywianie - Cała rzecz w kaloriach - Witaminy, sole, woda i równowaga - Więc jak schudnąć? - Diety wyszczuplające - Jak przytyć? - Ostatnie rady
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-37442 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału "Eat pretty" 2014.
Opróżnij szafę pełną chemicznych kosmetyków i zadbaj o to, co masz w lodówce. Bo: zdrowe włosy to: orzech włoski, botwinka, kokos, maliny, pietruszka, seler ; płaski brzuch to: ananas, grejpfrut, karczochy, kiwi, szałwia ; piękna cera to: awokado, bataty, brzoskwinie, marchew ; doskonały nastrój to: pestki dyni, banany, cukinia, proso. Jolene Hart na własnym przykładzie udowadnia, że prawdziwe piękno drzemie w każdej z nas. By zapomnieć o wahaniach wagi, przesuszonej skórze czy niedoskonałościach i rozbłysnąć pełnym blaskiem potrzebujesz tylko zdrowego, naturalnego pożywienia. Będzie pięknie... i pysznie! [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
1.Nadaj kolor swojej diecie; 2 .Wprowadź kolory do diety, by osiągnąć optymalny stan organizmu. Dieta 7 kolorów; 3. Twoje geny i pożywienie: wczoraj, dziś i jutro
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
I. ZDROWE ODŻYWIANIE: 1. O czym jest ta książka ; 2. Czy istnieje idealna dieta? ; 3. Wskazówki: co wolno, a czego nie ; II. ZDROWE ŻYWIENIE W CHOROBACH ŻOŁĄDKA: 4. Choroba wrzodowa ; 5. Pęcherzyk żółciowy a współczesna cywilizacja ; 6. Dieta i choroby trzustki ; 7. Zaburzenia wchłaniania: wygłodzenie w rogu obfitości ; 8. Zespół jelita drażliwego ; 9. Nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe ; 10. Biegunka i zaparcia ; 11. Uchyłki, uchyłkowość i zapalenia uchyłków jelita grubego ; 12. Jak należy odżywiać jelita w stanie zapalnym? Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna ; 13. Rak okrężnicy i odbytu ; 14. Wzdęcia ; 15. Dieta a jelita osób w podeszłym wieku ; 16. Czy naprawdę dieta ma jakiekolwiek znaczenie? DODATEK; Leki a odżywianie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Say No to Meat" 2019.
Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nigdy nie była łatwiejsza! Możesz zacząć lepiej się odżywiać, nie zmieniając przy tym radykalnie swojego stylu życia, a do tego nadal jeść smaczne i zdrowe posiłki bez poczucia, że cokolwiek tracisz. W książce znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, sprytnych rozwiązań i pysznych bezmięsnych przepisów. Dzięki nim łatwiej będzie ci zrobić pierwszy krok i dołożyć swoją cegiełkę do zmiany świata na lepsze. [Lingea, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The DNA way : unlock the secrets of genes to reverse disease, slow aging, and achieve optimal wellness" 2023.
Bibliografia na stronach [289]-290. Indeks.
Czy zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy z nas zapadają na ciężkie choroby, a inni cieszą się nieskazitelnym zdrowiem? A może szukasz skutecznego rozwiązania jak szybko schudnąć bez większego wysiłku i diety? Odpowiedź leży w DNA człowieka. Autor książki przybliży ci genetykę w praktyce. Dowiesz się, jak naprawić DNA oraz co to jest kod genetyczny. Dzięki wiedzy zawartej w tej książce pokonasz wiele chorób, w tym choroby dziedziczne, depresję, stany lękowe, a także poprawisz pamięć i zatrzymasz proces starzenia. Co więcej, nauczysz się, jak ćwiczyć i kontrolować cen, znajdziesz pracę i zmienisz dietę w zgodzie ze swoim kodem. Genetyka w praktyce - odblokuj moc swoich genów! [Vital, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113364 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege : dieta roślinna w praktyce / Iwona Kibil ; [redaktor merytoryczny: Beata Cynkier]. - Wydanie 2. - Warszawa : PZWL, 2023. - X, [2], 424, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
W książce rok wydania: 2023, data wpływu: 2022.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla wegan i wegetarian, rodziców dzieci na diecie roślinnej, dietetyków, specjalistów zdrowia.
„Wege. Dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle. „Wege. Dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki. Co znajdziesz w książce: -informacje poparte badaniami naukowymi, -przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach, -jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych, -jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego, -w jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie, -praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej. Dla kogo jest ta książka: -dla wegan i wegetarian, -dla osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie, -dla rodziców dzieci na diecie roślinnej. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111460 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 762-[789]. Indeks.
CZ. 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE: Znaczenie pokarmu i jego ścisły związek z zachowaniem zdrowia i zdolności do pracy. Pokarm jako lek ; Sytuacja żywnościowa świata ; Składniki pożywienia ; Ocena stanu odżywienia. Niedobory pokarmowe i ich wykrywanie ; Dietetyczki i dietetycy. Ich rola w organizowaniu racjonalnego żywienia w zakładach służby zdrowia ; Instytuty zajmujące się zagadnieniami żywienia i żywności. CZ. II. ŻYWIENIE ZDROWEGO CZŁOWIEKA: Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe ; Żywienie zbiorowe ; Żywienie w okresie ciąży i karmienia ; Żywienie ludzi w wieku podeszłym ; Żywienie a praca ; Żywienie w wojsku ; Żywienie hutników, astronautów oraz ludzi przebywających w górach ; Żywienie marynarzy i rybaków ; Żywienie sportowców ; Żywienie w krajach o odmiennych warunkach klimatycznych. CZ. III. ŻYWIENIE CHOREGO CZŁOWIEKA: Pojęcie i rola żywienia dietetycznego oraz planowanie diet ; Żywienie podstawowe i diety lecznicze ; Choroby z niedoboru pokarmowego ; Żywienie w chorobach przewody pokarmowego ; Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych ; Żwyeienie w chorobach trzustki ; Żywienie w chorobach układu krążenia ; Żywienie w miażdżycy ; Żywienie w chorobach układu oddechowego ; Żywienie w chorobach nerek i dróg moczowych ; Żywienie w chorobach układu krwiotwórczego ; Żywienie w chorobach gruczołów wydzielania wewnętrznego ; Żywienie w chorobach przemiany materii ; Wrodzone zaburzenia przemiany materii ; Żywienie w chorobach zakaźnych ; Żywienie w chorobach skóry ; Żywienie w stanach alergicznych ; Żywienie w chorobach układu nerwowego ; Żywienie w chorobach chirurgicznych ; Żywienie w chorobach narządu wzroku ; Żywienie w chorobach zębów i jamy ustnej ; Żywienie w chorobach nowotworowych ; Zatrucia pokarmowe ; Zagadnienie głodu ; Leki a żywienie ; Układanie diet leczniczych przy współistnieniu różnych chorób ; Uprzedzenia i przesądy przy stosowaniu rozmaitych pokarmów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej