Dietetycy i żywieniowcy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Publikacje fachowe
(8)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(4)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Autor
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Barker Helen M
(1)
Bogdański Paweł
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Contento Isobel R
(1)
Fichna Piotr
(1)
Guzowska-Dąbrowska Małgorzata
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Lange Ewa
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Pyszczuk Barbara
(1)
Siara Olga
(1)
Silink Martin
(1)
Steigenberger Heide
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Szostak Wiktor B. (1933- )
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
Dzieci
(19015)
6-8 lat
(11533)
0-5 lat
(9472)
9-13 lat
(8266)
Młodzież
(4025)
Dietetycy i żywieniowcy
(14)
14-17 lat
(3134)
Szkoły wyższe
(1072)
Szkoły podstawowe
(561)
Rodzice
(490)
Szkoły średnie
(356)
Lekarze
(295)
Poziom podstawowy
(208)
Szkoły ponadgimnazjalne
(193)
Nauczyciele
(163)
Dorośli
(136)
18+
(127)
Niewidomi
(125)
Studenci
(121)
Poziom średniozaawansowany
(105)
Prawnicy
(105)
A2 (poziom biegłości językowej)
(96)
Menedżerowie
(96)
B2 (poziom biegłości językowej)
(87)
Przedsiębiorcy
(82)
B1 (poziom biegłości językowej)
(81)
A1 (poziom biegłości językowej)
(77)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(74)
Szkoły muzyczne I stopnia
(59)
Logopedzi
(58)
Psycholodzy
(58)
Gimnazja
(55)
Licea
(55)
Pedagodzy
(47)
Fizjoterapeuci
(45)
Klasa 1.
(40)
Pracownicy naukowi
(40)
Dziewczęta
(38)
Adwokaci
(35)
Programiści
(35)
Psychoterapeuci
(35)
Szkoły zawodowe
(33)
Urzędnicy
(33)
Księgowi
(32)
Radcy prawni
(31)
Sędziowie
(31)
Technikum
(31)
Terapeuci zajęciowi
(29)
Klasa 2.
(28)
Lekarze rodzinni
(28)
Pracodawcy
(28)
Szkoły ponadpodstawowe
(27)
Kobieta
(26)
Bibliotekarze
(24)
Klasa 3.
(24)
Klasa 7.
(23)
Pediatrzy
(23)
C1 (poziom biegłości językowej)
(22)
Inżynierowie
(22)
Klasa 8.
(21)
Poziom niższy średniozaawansowany
(21)
Ratownicy medyczni
(21)
Klasa 4.
(20)
Nauczyciele akademiccy
(20)
Poziom zaawansowany
(20)
Aplikanci
(19)
Doradcy podatkowi
(19)
Przedszkola
(19)
Chorzy
(18)
Psychiatrzy
(18)
Inżynierowie budownictwa
(17)
Specjaliści ds. marketingu
(17)
Terapeuci
(17)
Uczniowie
(17)
Cudzoziemcy
(16)
Nauczyciele języka polskiego
(16)
Niedowidzący
(16)
A1 poziom biegłości językowej
(15)
Klasa 5.
(15)
Pielęgniarki
(15)
Prokuratorzy
(15)
Dziennikarze
(14)
Nauczanie początkowe
(14)
Poziom rozszerzony
(14)
Specjaliści ds. kadr
(14)
Szkoły artystyczne
(14)
Szkoły muzyczne II stopnia
(14)
8-9 lat
(13)
Chirurdzy
(13)
Chłopcy
(13)
Klasa 6.
(13)
Położne
(13)
Ekonomiści
(12)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(12)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(12)
Klasa 4
(12)
Policjanci
(12)
Szkoły policealne
(12)
9-13
(11)
Architekci
(11)
Temat
Dietetyka
(5)
Leczenie żywieniowe
(4)
Odżywianie
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Żywienie chorych
(3)
Dieta cukrzycowa
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie dietą
(2)
Cukrzyca typu I
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Endometrioza
(1)
Farmakoterapia
(1)
Otyłość
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przewlekła choroba nerek
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Gatunek
Podręcznik
(8)
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Książka kucharska
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Kulinaria
(3)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia, a także dla edukatorów żywieniowych.
I. POŁĄCZENIE BADAŃ, TEORII I PRAKTYKI: PODSTAWY: Edukacja żywieniowa: ważna, ciekawa i niezbędna w dzisiejszym skomplikowanym świecie ; Determinanty wyborów pokarmowych i zmian sposobu żywienia: implikacje dla edukacji żywieniowej ; Przegląd zagadnień dotyczących edukacji żywieniowej: pomoc w zdobyciu motywacji, umiejętności i wsparcia dla zmian zachowania ; Zwiększanie świadomości oraz wzmacnianie upodmiotowienia i motywacji do zmiany zachowania i podjęcia działalnia ; Ułatwianie uzyskania zdolności do zmiany zachowania i podjęcia działania ; Promowanie wsparcia środowiskowego dla zmiany zachowania ; II. WYKORZYSTANIE BADAŃ I TEORII W PRAKTYCE: PROCEDURA PROJEKTOWANIA EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ OSADZONEJ W TEORII - KROK PO KROKU: Decyzja o wyborze docelowej zmiany zachowania na podstawie oceny problemów i zachowań uczestników ; Eksploracja determinant zmiany zachowania stanowiącej cel interwencji ; Selekcja teorii i wyjaśnienie filozofii interwencji ; Identyfikacja celów - przełożenie teorii behawioralnej na cele edukacyjne ; Generowanie planów edukacyjnych - nacisk na wzmacnianie motywacji do zmiany zachowania i podjęcia działań ; Generowanie planów edukacyjnych - nacisk na rozwijanie zdolności do zmiany zachowania i podjęcia działalń ; Nakreślenie planu ewaluacji ; Wykorzystanie procedury DESIGN do promowania wsparcia środowiskowego dla zmiany zachowania i podjęcia działań ; III. BADANIA I TEORIA W DZIAŁANIU: REALIZACJA EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ W PRAKTYCE: Skuteczna realizacja edukacji żywieniowej ; Środki dydaktyczne i inne kanały dla edukacji żywieniowej ; Praca z osobami w różnym wieku, z różnych kultur i o różnym poziomie alfabetyzmu ; Edukatorzy żywieniowi jako agenci zmiany w środowisku.
Oddajemy do rąk Czytelników pierwszy w Polsce podręcznik edukacji żywieniowej. Książka Isobel Contento to kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi. W podręczniku omówiono: • najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; • procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; • zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. „Edukacja żywieniowa” to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców. Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, oraz nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla zmniejszania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, że edukatorzy żywieniowi mają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie. [Wydaw. Naukowe PWN, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-108824 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pediatria Praktyczna, ISSN 1230-6568 ; t. 5, z. 2-3)
Zeszyt specjalny kwartalnika "Pediatria Praktyczna".
Tytuł oryginału: "Apeg handbook on childhood and adolescent diabetes : the management of insulin-dependent (type 1) diabetes mellitus (IDDM)" 1996.
Bibliografia na stronach [217]-227.
Dla wszystkich zawodowo włączonych w opiekę nad dzieckiem z cukrzycą.
1. Zarys regulacji gospodarki węglowodanowej ; 2. Definicja, epidemiologia i klasyfikacja ; 3. Fazy cukrzycy insulinozależnej ; 4. Postępowanie medyczne w cukrzycy insulinozależnej ; 5. Preparaty insulinowe i ich przechowywanie ; 6. Modele insulinoterapii ; 7. Wstrzyknięcia insuliny ; 8. Postępowanie w ketokwasicy cukrzycowej ; 9. Postępowanie podczas zabiegow chirurgicznych oraz głodzenia ; 10. Pomiar glikemii i ocena jej kontroli ; 11. Kontrola glikemii ; 12. Żywienie w leczeniu cukrzycy u dzieci ; 13. Hipoglikemia ; 14. Postępowanie w dodatkowej chorobie ; 15. Podróże i wakacje ; 16. Szkoła i cukrzyca ; 17. Aspekty psychologiczno-społeczne ; 18. Komplikacje cukrzycowe ; 19. Inne komplikacje i zaburzenia współwystępujące z cukrzycą ; 20. Opieka ambulatoryjna ; 21. Pielęgnacja stóp ; 22. Opieka stomatologiczna ; 23. Zagadnienia zdrowotne okresu dojrzewania w cukrzycy i ich wpływ na aktywność życiową ; 24. Wybrane zagadnienia zdrowotne dzieci i młodzieży z cukrzycą ; 25. Sanatoria i obozy rekrutacyjne dla dzieci z cukrzycą ; 26. Społeczeństwo wobec cukrzycy u dzieci i młodzieży ; 27. Chronologia rozwoju wiedzy o cukrzycy i jej praktycznych zastosowań ; 28. Deklaracje międzynarodowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107544 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1 - 1. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. Definicja, epidemiologia i diagnostyka choroby otyłościowej ; 2. Tkanka tłuszczowa jako ważny narząd w organizmie człowieka ; 3. Etiologia i patogeneza choroby otył ościowej ; 4. Zaburzenia łaknienia związane z nadmierną masą ciała ; 5. Powikłania choroby otył ościowej ; 6. Choroba otyłościowa – skutki społeczne, psychologiczne i ekonomiczne ; 7. Leczenie niefarmakologiczne choroby otył ościowej ; 8. Terapia zaburzeń odżywiania ; 9. Farmakoterapia choroby otył ościowej ; 10. Farmakokinetyka wybranych leków stosowanych w leczeniu otyłości i chorób towarzyszących ; 11. Chirurgia bariatryczna ; 12. Sercowo-naczyniowe powikłania choroby otył ościowej ; 13. Zaburzenia tolerancji glukozy ; 14. Powikłania otyłości ze strony przewodu pokarmowego ; 15. Otyłość u chorego z nowotworem złośliwym ; 16. Otyłość a choroby narządu ruchu ; 17. Otyłość w dermatologii ; 18. Otyłość w ginekologii i położnictwie ; 19. Choroby układu endokrynnego u pacjenta z otyłością ; 21. Nefropatia związana z otyłością w pytaniach i odpowiedziach ; 22. Otyłość wieku starszego. Otyłość sarkopeniczna ; 23. Otyłość a zaburzenia psychiczne ; 24. Otyłość a zaburzenia seksualne ; 25. Otyłość a choroby neurologiczne ; 26. Otyłość a choroby zakaźne ; 27. Otyłość a schorzenia narządu wzroku ; 28. Problemy ratownika medycznego w postępowaniu z chorym na otyłość w opiece przedszpitalnej ; 29. Otyłość u dzieci w pytaniach i odpowiedziach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-112742 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej ISBN oryginału: 978-0-443-06786-0 i ISBN poprzedniego wydania polskiego: 978-83-7609-899-9 (Elsevuer Urban & Partner).
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uniwersytetów medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, a także praktykujących lekarzy wielu specjalności medycznych, pracowników służby zdrowia oraz pacjentów.
CZĘŚĆ 1. PRAKTYKA OPARTA NA FAKTACH: 1. Praktyka oparta na faktach ; 2. Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej ; 3. Zmiana zachowań ; 4. Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych ; CZĘŚĆ 2. OPIEKA MEDYCZNA OPARTA NA FAKTACH: 5. Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania ; 6. Interakcje żywności z lekami ; 7. Nadwrażliwość pokarmowa - alergia i nietolerancja pokarmowa ; 8. Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego ; 9. Zespół krótkiego jelita ; 10. Żywienie dojelitowe ; 11. Żywienie pozajelitowe ; 12. Oparzenia ; 13. Żywienie w chorobach wątroby ; 14. HIV ; 15. Opieka paliatywna ; 16. Choroby nerek ; 17. Cukrzyca ; 18. Otyłość ; 19. Choroby układu krążenia ; 20. Leczenie udaru ; 21. Choroby neurologiczne ; 22. Zdrowie psychiczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w chorobach nerek przed dializą / dr Barbara Pyszczuk. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2022. - 174, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy.
Bibliografia na stronach 173-[175].
Dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN) przed dializą, ale także dla rodziny, opiekunów oraz dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
I. Wstęp: Choroby nerek - ciche, zabójcze tsunami ; Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna? ; Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań ; Co zawiera książka ; Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych ; Przewlekła choroba nerek ; Czynniki ryzyka wystąpienia PChN ; Badania profilaktyczne w kierunku PChN ; II Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego: Cele leczenia żywieniowego osób z PChN ; O czym pacjent powinien wiedzieć - wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek ; Kaloryczność diety ; Węglowodany w diecie ; Tłuszcze w diecie ; Białko w diecie ; Potas w diecie ; Fosfor w diecie ; Sód w diecie ; Płyny ; Zalecane spożycie witamin ; Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego ; III. Talerz żywieniowy dla osób z PChN: Podział talerza żywieniowego ; Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów ; Zamiana produktów ; Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy? ; Układanie diety nerkowej ; Etapy tworzenia planu żywieniowego ; Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu? ; Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe? ; Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki ; Twój indywidualny plan żywieniowy ; IV Przepisy: Śniadania ; Zupy ; Dania główne ; Pasty ; Coś na słodko ; Napoje ; Sosy i mieszanki ziołowe ; V Fleksitarianizm: Dieta fleksitariańska ; Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi ; VI. Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) ; VII. Wizualne wskazówki do kontroli porcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta antyhistaminowa / Heide Steigenberger ; z języka niemieckiego tłumaczyła Maria Teresa Kaczorowska. - Wydanie I - 9 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - 128 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 117.
WPROWADZENIE ; HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEK: Co to jest histamina? ; Diaminooksydaza ; Definicja nietolerancji histaminy ; Rozpoznanie nietolerancji histaminy ; HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH: Podstawowe informacje ; Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? ; Wyroby z mleka i sery ; Czekolada ; Mięso i wyroby mięsne ; Ryby i produkty rybne ; Ocet ; Owoce i warzywa ; Alkohol ; Aminy biogenne ; Uwalniacze histaminy ; Dodatki spożywcze ; POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY: Dorośli ; Dzieci ; Leki ; Nietolerancja środków cieniujących ; Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne ; Histamina w ciąży ; CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ?: Tolerowane produkty spożywcze ; Nietolerowane produkty spożywcze ; Produkty spożywcze - tabela wymienników ; PRZEPISY: Podstawowe informacje o gotowaniu ; Zupy ; Sałatki ; Dania główne ; Desery ; Ciasta i torty ; Ciasteczka ; Pasty do pieczywa ; Literatura źródłowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - XIII, [1], 446, [1] strona : rysunki ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. [Wydaw. Lekarskie PZWL, 2015]
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka ; 2. Węglowodany ; 3. Białko ; 4. Tłuszcze ; 5. Witaminy ; 6. Składniki mineralne ; 7. Klasyfikacja diet ; 8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego ; 9. Wybrane diety eliminacyjne ; 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości ; 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy ; 12. Cukrzyca ; 13. Hiperurykemia i dna ; 14. Nadciśnienie tętnicze ; 15. Przewlekła choroba nerek ; 16. Kamice układu moczowego ; 17. Niedokrwistość.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-104227 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w endometriozie / Hanna Szpunar-Radkowska - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022. - 310, [1] strona ; ilustracje, 21 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Wstęp ; I. Endometrioza - epidemiologia i etiologia: 1. Epidemiologia endometriozy a leczenie: Etiologia endometriozy ; II. Hormony: 1. Hormony płciowe: Estrogeny ; Progesteron ; 2. Badania laboratoryjne ; 3. Rola greliny i leptyny w endometriozie ; III. Otyłość: 1. Epidemiologia otyłości ; 2. Przyczyny otyłości ; IV. Leczenie endometriozy: 1. Farmakoterapia ; 2. Interakcje ; 3. Probiotyki ; V. Ból i prostaglandyny ; VI. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu ; VII. Głodówki ; VIII. Współwystępowanie insulino oporności: 1. Insulinooporność ; 2. Diagnostyka w kierunku insulino oporności ; 3. Indeks glikemiczny ; 4. Hipoglikemia ; IX. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO: 1. Zespół jelita drażliwego: Przyczyny zespołu jelita drażliwego ; Objawy i podział zespołu jelita drażliwego ; Diagnostyka zespołu jelita drażliwego ; 2. SIBO: Patogeneza SIBO ; Rodzaje i objawy SIBO ; Diagnostyka SIBO ; Leczenie SIBO ; 3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy di aminowej ; X. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie: 1. Składniki pokarmowe: Białka ; Tłuszcze ; Węglowodany ; 2. Zalecenia dietetyczne ; 3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą ; XI. Najczęściej stosowane diety: 1. Dieta przeciwzapalna ; 2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP: Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego ; Etapy diety ; Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach ; Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego ; Terapie wspomagające i probiotyki ; 3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa: Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety ; Dieta bezglutenowa ; Dieta a laktoza i kazeina ; 4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym ; 5. Dieta wegetariańska ; XII. Suplementacja i jej rola w endometriozie: 1. Witamina D₃ ; 2. Witamina K ; 3. Antyoksydanty ; 4. Kwasy tłuszczowe omega-3 ; XIII. Zioła – rola i zastosowanie: 1. Zioła stosowane u osób z endometriozą ; 2. Fitoestrogeny ; XIV. Ksenoestrogeny: 1. Bisfenol A ; 2. Polibromowane etery di fenylowe ; 3. Ftalany ; 4. Dioksyny i pestycydy ; 5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą ; XV. Produkty budzące największe wątpliwości: 1. Kawa ; 2. Cukier i jego zamienniki ; 3. Kakao i czekolada ; 4. Warzywa krzyżowe ; 5. Produkty fermentowane ; XVI. Niepłodność ; XVII. Praktyczne porady: 1. Jak radzić sobie z bólem ; 2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską ; Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal ; Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal ; Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal ; Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal ; Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-112606 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu dla diabetyka : jedz zdrowo, żyj zdrowo. - [Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], [20-?]. - 126 stron : ilustracje kolorowe, fotografie ; 28 cm.
Dieta cukrzycowa zalecana jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę, ale mogę ją z powodzeniem stosować również osoby zdrowe. Jak każda inna, powinna pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Dieta ta nie różni się szczególnie od prawidłowo zbilansowanej diety zdrowego człowieka. [Fragment książki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Monografia jest zbiorem artykułów pokonferencyjnych z Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Nowe trendy w dietetyce", która odbyła się 15.05.2018 r. w siedzibie Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Bibliografia przy rozdziałach.
1. Chemioprewencja w profilaktyce chorób nowotworowych ; 2. Dieta w życiu studentki, nieodłączne towarzyszki ; 3. Kawa z dodatkiem grzybów- nowe źródło związków bioaktywnych? ; 4. Leczenie żywieniowe w endometriozie ; Rola diety w profilaktyce i leczeniu wybranych jednostek chorobowych ; Rola i biodostępność składników odżywczych na przykładzie wybranych witamin ; 7. Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet oraz mężczyzn – przegląd doniesień naukowych ; 8. Rola oraz możliwości realizacji edukacji żywieniowej przez kosmetologów w gabinetach kosmetologicznych ; 9. Nutrikosmetyki jako suplementy diety i ich działanie ; 10.Nowe wskaźniki antropometryczne w aspekcie zwiększonej masy ciała osób dorosłych ; 11.Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży ; 12.Realizacja modelu diety śródziemnomorskiej w warunkach polskich. Kardioprotekcyjne działanie poszczególnych elementów tego modelu żywieniowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109630 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej