Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(47)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje naukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Czasopisma
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(54)
tylko na miejscu
(8)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(7)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(38)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Gajdek Grażyna
(4)
Puchalski Czesław
(4)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(2)
Chorób Roman
(2)
Grochowski Zdzisław (1922-1992)
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(2)
Zin Marek (1947- )
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Bałda Waldemar (1962- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Cegielska Maria
(1)
Chojecki Zygmunt
(1)
Chwiej Mieczysław
(1)
Cyran Stanisława
(1)
Dembińska Maria (1916- )
(1)
Duda Michał
(1)
Dąbrowski Przemysław
(1)
Hensel Witold (1917-2008)
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Kamiński Włodzimierz
(1)
Kapusta Franciszek (1937- )
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kłapkowski Tadeusz
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Lijewski Teofil (1930-2010)
(1)
Machowski Eugeniusz (1934-1996)
(1)
Matyszewska Ewa
(1)
Miętkiewski Eugeniusz
(1)
Moskal Maria
(1)
NeΩ
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Oort Maarten van
(1)
Pazdur Jan (1909-2001)
(1)
Platt Czesław
(1)
Podedworna Hanna
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Stasiak Andrzej (1928-2008)
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Temple Nicola
(1)
Trybała Mieczysław
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Witczak Mariusz
(1)
Wolsan Stanisław (1923-2017)
(1)
Woś Augustyn
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(1)
Ślusarz Grzegorz (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(9)
1950 - 1959
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(47)
Język
polski
(46)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5250)
Literatura polska
(4582)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3687)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
Rodzina
(3669)
II wojna światowa (1939-1945)
(3063)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2557)
Relacje międzyludzkie
(2450)
Powieść polska
(2399)
Zwierzęta
(2390)
Tajemnica
(2116)
Powieść amerykańska
(2014)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1869)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1665)
Dziewczęta
(1558)
Żydzi
(1538)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1446)
Nastolatki
(1343)
Śledztwo i dochodzenie
(1311)
Kultura
(1301)
Uczniowie
(1295)
Życie codzienne
(1248)
Literatura
(1198)
Małżeństwo
(1171)
Polacy za granicą
(1171)
Polityka
(1168)
Powieść angielska
(1136)
Dzieci
(1116)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1052)
Psy
(1044)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(991)
Wsie
(990)
Ludzie a zwierzęta
(985)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(971)
Nauka
(947)
Trudne sytuacje życiowe
(944)
Literatura dziecięca polska
(942)
Historia
(903)
Duchowieństwo katolickie
(889)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(869)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(855)
Zabójstwo
(852)
Opowiadanie polskie
(841)
Chłopcy
(838)
Turystyka
(824)
Koty
(818)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(810)
Policjanci
(793)
Dziecko
(790)
Sekrety rodzinne
(790)
Dziennikarze
(781)
Podróże
(730)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(717)
Postawy
(713)
Osoby zaginione
(706)
Prywatni detektywi
(705)
Wybory życiowe
(696)
Uprowadzenie
(687)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(667)
Prawo
(667)
Przestępczość zorganizowana
(664)
Wojna
(658)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(650)
Muzyka
(647)
Religia
(643)
Etyka
(641)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(632)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(625)
Topografia
(620)
Matki i córki
(616)
Walka dobra ze złem
(612)
Mężczyzna
(603)
Chrześcijaństwo
(602)
Powieść obyczajowa polska
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(584)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(579)
Temat: czas
1989-
(5)
2001-
(5)
1901-2000
(3)
2001-0
(3)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Województwo podkarpackie (1999- )
(6)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(2)
Zachodniopomorskie, województwo
(2)
Arktyka (region)
(1)
Dębica (woj. podkarpackie)
(1)
Euroregion Glacensis
(1)
Gmina Brześć Kujawski (woj. kujawsko-pomorskie, pow. włocławski)
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Kaszuby
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Lwów (Ukraina ; okręg)
(1)
Polska (część północna)
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świat
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Praca zbiorowa
(4)
Dane statystyczne
(2)
Esej
(2)
Księga pamiątkowa
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Biografie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Informatory
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Publicystyka
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Spisy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Historia
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
47 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46706 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konferencji naukowej "Kierunki badań współczesnej socjologii wsi w Polsce", która odbyła się 26 lutego 2010r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Bibliogr. [277]-295.
I. AKTORZY, PODMIOTY, SIECI W PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Antropologizacja badań wsi. Zaniechania, potrzeby, możliwości ; Tradycja, wiedza i sieci społeczne w regionalnej produkcji żywności. Przypadek sera oscypka ; Alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności - w poszukiwaniu modelu dla Polski ; Mieszkańcy wsi wobec przyrody - między dominacją a rozumieniem i empatią ; Badania socjologiczne agroturystyki jako nowy kierunek rozwoju socjologii wski. II. ZMIANY SPOŁECZNE I RÓŻNICOWANIE SIĘ PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Innowacyjność a rozwój obszarów peryferyjnych ; Migracje zarobkowe ludności z obszarów wiejskich ; Wpływ migracji na rozwój społeczności lokalnej w powiecie wadowickim ; Poziom realizacji zadań własnych gminy ; Autorytet władz gminnych a rozwój wiejskich społeczności lokalnych ; Rola władz samorządowych w modernizacji obszarów wiejskich ; Wymiar świadomościowy przeobrażeń strukturalnych na małopolskiej wsi. III. POTENCJAŁ SPOŁECZNY WIEJSKICH SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH: Lokalne grupy działania jako nowa forma współpracy mieszkańców wsi ; Działalność organizacji pozarżądowej a mobilizacja lokalnych zasobów kapitału społecznego w środowisku marginalizowanym. Przykład wsi Lwówek ; Kompetencje kulturowe młodzieży wiejskiej województwa świętokrzyskiego. Wstępny raport badawczy ; Zaufanie społeczne w badaniach nad współpracą rolników w ramach grupy producentów rolnych ; Współrządzenie (governance) na obszarach wiejskich w Polsce i w Norwegii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95976 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 1220)
Bibliografia na stronach 217-[226].
1. Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; 2. Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; 3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; 4. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; 5. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 6. Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; 7. Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; 8. Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; 9. Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; 10. Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; 11. Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; 12. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; 13. Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; 14. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 217-[226].
Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103723 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-63363 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dość. / Dorota Sumińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2020. - 1 płyta audio CD (2 godz. 45 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 2 godz. 45 min.
Czyta Dorota Sumińska.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Dość! - krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk "suki w ludzkiej skórze" - jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym Głód Caparrósa. [www.audiobook.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 2895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 159-[161].
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk „suki w ludzkiej skórze” – jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym Głód Caparrósa. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112554 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-63 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-636/639 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Bibliografia, netografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. [Bo.wiem, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zagadnienia gospodarki wodnej w rolnictwie / Mieczysław Trybała. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1978. - 229, [1] s. : il., mapki, rys., tab. ; 24 cm.
Dot. m.in. rzeszowskiego, krośnieńskiego,
przemyskiego, tarnobrzeskiego
Indeks
Bibliogr. po rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51598 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Enzymes in food technology".
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wprowadzenie: enzymy w przemyśle spożywczym ; 2. GMO a inżynieria białek ; 3. Wytwarzanie enzymów przemysłowych ; 4. Asparaginaza - enzym redukujący zawartość akryloamidu w produktach spożywczych ; 5. Zastosowanie enzymów w produkcji wyrobów mleczarskich ; 6. Enzymy w piekarnictwie ; 7. Enzymy w produkcji żywności innej niż pieczywo, opartej na pszenicy ; 8. Warzenie piwa z udziałem enzymów ; 9. Wykorzystanie enzymów w produkcji alkoholi spożywczych oraz win ; 10 enzymy w przetwórstwie ryb ; 11. Wykorzystanie enzymów w przetwórstwie owoców ; 12. Enzymy w przetwórstwie mięsnym ; 13. Wykorzystanie enzymów w modyfikowaniu białek ; 14. Enzymy stosowane w przetwórstwie skrobi ; 15. Wykorzystanie lipaz w produkcji składników żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104304 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Szkoła Mleczarska w Rzeszowie 1903-2003. T. 2 / Stanisław Wolsan. - Rzeszów : Poligrafia Wyższego Seminarium Duchownego, 2004. - S. 211-558, [62] s. tabl. (w tym kolor.) : il., fot., portr. ; 25 cm.
Bibliogr.
X. Technikum Mleczarskie i Zasadnicza Szkoła Mleczarska w latach 1953-1975 XI. Zespół Szkół Spożywczych XII. Nauczyciele i absolwenci o Szkole XIII. Nauczyciele, instruktorzy, wychowawcy oraz inni pracownicy Szkoły i internatu w latach 1953-2003 XIV. Absolwenci Szkoły w latach 1955-2003 XV. Poprawki, uzupełnienia, wyjaśnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-5146/t.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-4956/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego i Transgranicznego Centrum Inicjatyw Gospodarczych w Przemyślu (s. 459-468).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Cz. 1. PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ: Pierwotne i wtórne formy przedsiębiorczości w świetle regulacji prawnych Unii Europejskiej ; Dialektyczne nośniki przedsiębiorczości strategicznej ; Orientacja przedsiębiorcza a efektywność w polskich organizacjach - badania empiryczne ; Forfaiting jako nowoczesny instrument wspierania przedsiębiorczości ; Aktywność inwestycyjna przedsiębiorstw w województwie pomorskim ; Ocena wybranych obszarów konkurencyjności przedsiębiorstw ; Systemy społecznej odpowiedzialności w przedsiębiorstwach ; Zarządzanie strategiczne w małym przedsiębiorstwie ; Wirtualizacja jako strategia rozwoju przedsiębiorczości ; Zarządzanie kapitałem ludzkim jako determinanta rozwoju sektora MŚP ; Wsparcie rozwoju MSP w Polsce środkami publicznymi w ramach Narodowej Strategii Spójności 2007-2013 ; Zmiany postaw przedsiębiorczych na wsi w obliczu procesu integracji ; Zaufanie organizacyjne jako czynnik rozwoju przedsiębiorstwa - wybrane aspekty ; Ocena warunków funkcjonowania polskich przedsiębiorstw na jednolitym rynku Unii Europejskiej ; Transfer wiedzy na drodze partnerstwa biznesowego ; Zarządzanie sieciami dostaw jako zachowanie przedsiębiorcze ; Strategiczne aspekty zarządzania przedsiębiorstwem w ruchu ; Zarządzanie strategiczne rozwojem przedsiębiorstwa zorientowanego na kształtowanie relacji z klientami ; Finansowe wsparcie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w latach 2004-2006 - próba oceny ; Determinanty przedsiębiorczości kobiet ; Cechy i motywy działania przedsiębiorcy jako czynniki decydujące o rozwoju małej firmy ; Wybory strategiczne globalnych przedsiębiorstw ; Aktywizacja osób niepełnosprawnych jako czynnik realizacji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw ; Determinanty przedsiębiorczości strategicznej ; Przedsiębiorczość na Pomorzu - analiza jakościowa. Cz. 2. INNOWACYJNOŚĆ: Organizacja ucząca się jako model przedsiębiorstwa w innowacyjnej gospodarce ; Znaczenie innowacyjności w przedsiębiorczości ; Innowacyjność i kooperacja jako czynniki internacjonalizacji małych i średnich przedsiębiorstw ; Zarządzanie projektami z wykorzystaniem systemu CMS ; Analiza dokumentów tekstowych jako przykład innowacyjnego podejścia sprzyjającego rozwojowi przedsiębiorstwa ; Metodyka mapowania procesów ; Innowacja oparta na nowej wiedzy ; Innowacyjność jako czynnik konkurencyjności regionu a rozwój trwały i zrównoważony ; Zakres partycypacji instytucji otoczenia biznesu w fazie przygotowania i wdrażania Dolnośląskiej Strategii Innowacji - implikacje systemowe ; Partnerstwo na rzecz innowacyjności regionu ; Systemy ERP a zarządzanie strategiczne rozwojem organizacji ; Innowacje i efekty ich wprowadzania wśród firm województwa podkarpackiego na przykładzie RSI ; Metodologia zarządzania projektami w jednostkach sektora finansów publicznych ; Potencjał innowacyjny firm sektora MŚP współpracujących z branżą morską regionu zachodniopomorskiego oraz źródła jego finansowania ; Innovations as inherent feater of the contemporary logistics ; Finansowanie inwestycji i innowacji jako czynnik rozwoju podmiotów gospodarczych w województwie podkarpackim ; Wsparcie innowacyjności sektora MSP - doświadczenia projektu BTT ; W poszukiwaniu uwarunkowań potencjału innowacyjnego województw Polski - studium porównawcze ; Znaczenie innowacji w rozwoju społeczno-gospodarczym ; Innowacyjność a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego ; System informacyjny dla rozwoju transgranicznej współpracy gospodarczej ; Innowacyjność w wymiarze regionalnym. Aspekty społeczno-kulturowe ; Potencjał innowacyjny lokalnych wspólnot samorządowych w wymiarze kapitału społecznego. Na przykładzie badań w województwie podkarpackim ; Założenia polityki regionalnej w zakresie kształtowania innowacyjności przedsiębiorstw ; Rola funduszy strukturalnych we wspieraniu innowacyjności przemysłu spożywczego ; Innowacyjność i dyscyplina w procesie zarządzania strategicznego ; Wpływ klastrów na konkurencyjność i innowacyjność regionów ; Regionalna Strategia Innowacji jako instrument wspierania innowacyjności przedsiębiorstw w województwie podkarpackim ; Innowacyjność pomorskiego sektora MSP w świetle badań Pomorskiego Obserwatorium Gospodarczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.1 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik
Bibliografia, netografia przy artykułach.
Spis treści także w języku angielskim.
Streszczenia w języku angielskim i polskim przy artykułach.
Tytuł równoległy w języku angielskim: Social Inequalities and Economic Growth.
Dariusz Grzybek - Nowy Lockeański argument na rzecz socjalizmu: kontraktualizm w świetle teorii ekonomicznej ; Leszek Klukowski - Problemy zadłużenia publicznego Polski na tle krajów Unii Europejskiej ; Roman Garbiec - Finansowe aspekty rozwoju zintegrowanego publicznego systemu ubezpieczeń społecznych w Polsce ; Elżbieta Skrzypek, Adam Skrzypek - Integracja jako determinanta wzrostu gospodarczego i doskonalenia zarządzania ; Maria Zuba-Ciszewska - Rola przemysłu spożywczego w gospodarce Polski ; Leszek Kwieciński - Sieci jednostek naukowo-badawczych jako istotny element w polityce innowacyjnej państwa. Przykład polskiej Sieci Badawczej Łukasiewicz ; Jan Trąbka - Ewolucja i rola pojęcia "treść" (ang. content) w społeczeństwie opartym o informację i wiedzę ; Jurij Renkas - Teoria kapitału ludzkiego a minimalne wynagrodzenia w wybranych krajach Trójmorza ; Iwona Jażewicz - Zasoby kapitału ludzkiego w Polsce północnej ; Agata Surówka - Zróżnicowanie kapitału ludzkiego w województwach Polski w świetle badań własnych ; Joanna Szafran - Możliwości i ograniczenia stosowania partnerstwa publiczno-prywatnego w sektorze edukacji w Polsce ; Zofia Wyszkowska - Ocena stopnia gotowości pacjentów do współpłacenia za świadczenia opieki zdrowotnej ; Marek Motyka, Joanna Krzyżak - Przywiązanie organizacyjne a poziom zaspokojenia potrzeb psychospołecznych pracowników ; Zofia Chyra-Rolicz - Rola lidera społecznego w tworzeniu lepszej jakości życia ; Arkadiusz D. Leśniak-Moczuk - Bezpieczeństwo w społeczności lokalnej w kontekście przejawów demoralizacji nieletnich ; Sławomir Zawisza, Piotr Prus, Monika Ptaszyńska - Udział funduszy Unii Europejskiej w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie gminy Brześć Kujawski ; Aleksandra Zienkiewicz - Znaczenie organizacji pozarządowych w popularyzacji dziedzictwa kulturowego i turystyki na terenie etnoregionu kaszubskiego ; Janina Szewczyk, Monika Jaworska, Łukasz Kosno, Tomasz Wojewodzic - Czynniki lokalne różnicujące natężenie przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; Dariusz Karaś - Geopolityczne uwarunkowania rywalizacji o zasoby Arktyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.64 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego, gminy Pilzno, strefy ekonomicznej Euro-Park Mielec i Międzynarodowych Targów Rzeszowskich.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Evangelia Sdrolia, Grigoris Zarotiadis - Green Entrepreneurship & Green Economy as a Way-Out: Insights from the EU ; Olga Pleşco - Tourism Development - Factor, Cause or Result? Evidence from Romania ; Paweł Frączek - Energy Sector Modernization vs a Change in the Role of Renewable Energy Sources ; Ilona Przybojewska - Cohesion Policy of the European Union and Sustainable Development in the Context of Environmental Protection ; Mioara Borza, Myrvete Badivuku-Pantina - Public and Private Institutional Impact Related to Efficient Administration of Environmental Factors. A Comparative Study at European Level ; Barbara Fura - Principles of Quality and ISO 14001 System Implementation in the Knowledge-Based Economy ; Dariusz Kusz - Znaczenie funduszy strukturalnych UE w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolnych w Polsce w latach 2007-2011 ; Ewa Pałka, Janina Wrońska-Kiczor - Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej w rozwoju wsi i rolnictwa województwa świętokrzyskiego ; Barbara Kutkowska - Nowe funkcje obszarów wiejskich na przykładzie terenu sudeckiego ; Anna Bucała, Leszek Starkel - Wpływ gwałtownych i powolnych zmian użytkowania ziemi na przekształcenia środowiska polskich Karpat ; Tomasz Pilawka - Wybrane aspekty rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich na Dolnym Śląsku ; Małgorzata Górka, Maria Ruda - Innowacje w gospodarstwach rolniczych województwa podkarpackiego ; Ryszard Kata - Procesy globalizacji finansowej a dostęp gospodarstw rolnych do usług bankowych ; Bogumiła Grzebyk - Dopłaty kompensacyjne jako instrument wsparcia regionalnego rozwoju obszarów wiejskich Polski ; Maria Grzybek, Marta Kawa - Ocena wpływu wybranych instytucji na rozwój gospodarstw rolnych ; Małgorzata Borkowska, Michał Kruszyński - Doradztwo rolnicze i samorząd rolniczy województwa łodzkiego w opinii producentów rolnych ; Wiesław Szopiński - Administracja lokalna w rozwoju gospodarstw rolnych - na przykładzie gminy Pilzno ; Mariola Grzebyk, Paulina Filip - Rola zarządzania w funkcjonowaniu samorządu gminnego ; Iwona Kiniorska, Ewa Pałka, Janina Wrońska-Kiczor - Wsparcie instytucjonalne działalności agroturystycznej. Przykład województwa świętokrzyskiego ; Izabela Kurtyka-Marcak - Uwarunkowamnia rozwoju turystyki wiejskiej na terenie Dolnego Śląska ze szczególnym uwzględnieniem obszarów górzystych ; Wiesława Kuźniar - Wybrane aspekty rozwoju partnerstwa turystycznego w regionie w kontekście podnoszenia atrakcyjności wiejskiego obszaru recepcji ; Ewa Nowak, Izabela Korab - Produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki w Górach Świętokrzyskich ; Iwona Szczepaniak - The Role of the Food Industry in the Development of Eastern Poland ; Sławomir Stec, Artur Stec - Udział producentów pierwotnych w pozyskiwaniu środków finansowych na systemy jakości żywności ; Małgorzata Frańczuk - Specjalne strefy ekonomiczne jako instrument wsparcia rozwoju regionalnego na przykładzie specjalnej strefy ekonomicznej Euro-Park Mielec ; Gabriela Czapiewska - Lokalne Grupy Działania a kreowanie rozwoju regionalnego w województwach pomorskim i zachodniopomorskim ; Dominika Król-Směták, Karolina Zając - Współpraca transgraniczna województwa zachodniopomorskiego w świetle opinii mieszkańców regionu ; Małgorzata Żochowska, Aneta Marek - Efekty współpracy transgranicznej wybranych gmin partnerskich Euroregionu Glacensis ; Henryk Łabędzki - Aktywność ekonomiczna ludności na wybranych przygranicznych obszarach wiejskich w południowo-zachodniej Polsce ; Stanisław Sirko - Społeczne i ekonomiczne konsekwencje likwidacji jednostki wojskowej na przykładzie wybranych gmin ; Franciszek Kapusta - Poziom infrastruktury technicznej i społecznej jako indykator i stymulator rozwoju regionalnego ; Ewa Baran - Inwestycje infrastrukturalne czynnikiem poprawy spójności terytorialnej obszarów górskich ; Andrzej Raszkowski - The Importance of City Image in Socio-Economic Development ; Monika Siorek - Międzynarodowe Targi Rzeszowskie jako instrument rozwoju funkcji metropolitalnych ; Wykaz osób recenzujących teksty zgłoszone do publikacji w roczniku 2012 czasopisma „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” - zeszyty nr 24-29.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.29 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10175 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-10176 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 291)
Bibliogr.
1. Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; 2. Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 3. Zmiany struktury budżetu samorządu w skali regionalnej na przykladzie Podkarpacia ; 4. Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; 5. Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 6. Tradycje w sztuce kulinarnej ; 7. Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; 8. Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; 9. Wpływ wieku na właściwości fizyko-chemiczne mięsa końskiego ; 10. Substancje biologiczne czynne w żywności funkcjonalnej ; 11. Dokładność szacowania otłuszczenia tusz świń pogłowia zarodowego na podstawie masy tłuszczu w wyrębach podstawowych ; 12. Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; 13. Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; 14. Wykorzystanie drożdży piekarskich jako bioindykatorów ; 15. Porównanie dokładności szacowania umięśnienia świń ras duroc, hampshire i pietrain na podstawie pomiarów tuszy ; 16. Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańcow Podkarpacia ; 17. Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; 18. Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń w zależności od wieku ; 19. Cechy jakościowe tusz i właściwości fizykochemiczne mięsa mieszańców świń w zależności od wieku ; 20. Wartośc rzeźna koni i właściwości fizykochemiczne mięsa z koni pogłowia krajowego i imporotwanych z Rumunii ; 21. Wpływ żywienia różnymi mieszankami pasz treściwych na wartość rzeźną trzody chlewnej ; 22. Wpływ żywienia trzody chlewnej różnymi mieszankami pasz treściwych na jakość mięsa ; 23. Kształtowanie jakości sensorycznej mięsa i wędlin pakowanych w mieszankach gazów ; 24. Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; 25. Charakterystyka mięsa końskiego ; 26. Wpływ nawożenia azotowego na ilość i jakość białka mąki otrzymanej z ziarna pszenżyta ozimego ; 27. Wpływ przebiegu glikolizy na występowanie odchyleń jakościowych typu PSE i DFD oraz przydatność przetwórczą mięsa tuczników mieszańców PBZ X Duroc, PBZ X Hampsihre i PBZ X Pietrain ; 28. Ocena jakości piwa ; 29. Reakcja rzepaku jarego na dolistne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi ; 30. Aktywność enzymów hydrolitycznych w mleku UHT podczas przechowywania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Streszcz. ang. przy pracach.
M.in.: Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Zmiany struktury samorządu w skali regionalnej na przykładzie Podkarpacia ; Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Tradycje w sztuce kulinarnej ; Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; Substancje biologicznie czynne w żywności funkcjonalnej ; Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańców Podkarpacia ; Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; Ocena jakości piwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-5932 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-5899 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst częśc. w jęz. ukr.
1. Instytucje wspierające i nadzorujące sektor rolno-spożywczy ; 2. Gospodarstwa i przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji roślinnej i zwierzęcej ; 3. Skup i przetwórstwo zbóż oraz rzepaku (młyny, olejarnie, piekarnie) ; 4. Produkcja pasz ; 5. Gospodarstwa sadownicze i szklarniowe ; 6. Skup, przetwórstwo owoców i warzyw ; 7. Skup i przetwórstwo mięsa ; 8. Przetwórstwo mleka ; 9. Produkcja i handel: środki ochrony roślin, nawozy mineralne, produkcja nasienna ; 10. Sprzęt rolniczy ; Główni organizatorzy wystaw i targów rolno-spożywczych w Polsce ; Program targów rolno-spożywczych w Polsce czerwiec-wrzesień 2006 r. ; Główni organizatorzy wystaw i targów na Ukrainie ; Program ukraińskich imprez rolno-spożywczych organizowanych przez Polsko-Ukraińską Izbę Gospodarczą w Warszawie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97762 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej