Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(155)
Forma i typ
Książki
(153)
Poradniki i przewodniki
(38)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Proza
(2)
Artykuły
(1)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(248)
wypożyczone
(36)
nieokreślona
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(51)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(41)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(11)
Filia 2 (Fredry 5)
(14)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(15)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(10)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(18)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(14)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(11)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(6)
Filia 15 (Lwowska 60)
(51)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(19)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(8)
Filia 20 (Solarza 9a)
(7)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(7)
Ciborowska Helena (1944- )
(6)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(3)
Cybulska Barbara (1939- )
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Makaruk Katarzyna
(3)
Müller Sven-David (1969- )
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Aronne Louis J
(2)
Bahnsen Birgit
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Bauer Zbigniew (1952- )
(2)
Borelli Siegfried
(2)
Carper Jean
(2)
Górska Beata
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Konarzewski Marek (1961- )
(2)
Kropka Bożena
(2)
Mayenburg Jost von
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Müldner-Nieckowski Piotr (1946- )
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Polster Edburga
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Rożnowska Krystyna (1945- )
(2)
Rudzka-Kańtoch Zofia
(2)
Skalska Maria (tłumacz)
(2)
Strucińska Małgorzata
(2)
Usiekniewicz Marta
(2)
Weker Halina
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Art Piotr
(1)
Asprey Dave
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Axe Josh
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bandel Elżbieta
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bassford Katherine
(1)
Baum Irena
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bem Kasia
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernat Agata
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bieler Henry G. ( -1975)
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bilek Maciej (1980- )
(1)
Bińkowska Małgorzata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bowman Alisa
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (chirurg)
(1)
Bräckle Isolde
(1)
Bujko Jacek
(1)
Burchacka Irena
(1)
Béliveau Richard
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Cacko Andrzej
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevalier Danielle
(1)
Cichocki Marek (tłumacz)
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Ciesielski Leszek (1927-1999)
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Elżbieta
(1)
Cynkier Beata
(1)
Davis Garth (lekarz)
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(1)
Dinan Ted
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
DrygielIzabela
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(1)
Dziwisz Elżbieta (1949- )
(1)
Eyssalet Jean-Marc
(1)
Filipiak Krzysztof J. (1972- )
(1)
Fricker Jacques
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gabbay Simone
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Geiss Heide Marie Karin
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gingras Denis
(1)
Gittleman Ann Louise
(1)
Gnatowski Dariusz (1961- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(46)
2000 - 2009
(40)
1990 - 1999
(30)
1980 - 1989
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(58)
1901-2000
(5)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(129)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(128)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Lekarze
(5)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Psychiatrzy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Dietetyka
(119)
Odżywianie
(54)
Zdrowe odżywianie
(27)
Otyłość
(18)
Potrawy dietetyczne
(16)
Żywność
(12)
Żywienie chorych
(10)
Leczenie żywieniowe
(8)
Ziołolecznictwo
(7)
Choroby ludzi
(6)
Nowotwór
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Alergia pokarmowa
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Alergia
(4)
Kobieta
(4)
Leczenie
(4)
Cukrzyca
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Mikroelementy
(3)
Odchudzanie
(3)
Sportowcy
(3)
Suplementy diety
(3)
Układ pokarmowy
(3)
Wątroba
(3)
Białka
(2)
Choroby nerek
(2)
Cukrzyca typu II
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Fizykoterapia
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena psychiczna
(2)
Insulinooporność
(2)
Jakość życia
(2)
Joga
(2)
Karmienie piersią
(2)
Lecznictwo
(2)
Medytacja
(2)
Mięso
(2)
Napoje
(2)
Niemowlę
(2)
Noworodek
(2)
Rak (choroba)
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Terapia kolorami
(2)
Tłuszcze
(2)
Ubiór
(2)
Układ krążenia
(2)
Wegetarianizm
(2)
Witaminy
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Węglowodany
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Akupresura
(1)
Alergeny
(1)
Anafilaksja
(1)
Apiterapia
(1)
Astma atopowa
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Biochemia
(1)
Cayce, Edgar (1877-1945)
(1)
Celiakia
(1)
Chirurgia onkologiczna
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca typu I
(1)
Czaszka
(1)
Czynności
(1)
DNA (kwas)
(1)
Desery
(1)
Diagnostyka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Epigenetyka
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(34)
Poradnik
(33)
Przepisy kulinarne
(20)
Podręcznik
(11)
Poradniki
(7)
Książka kucharska
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Jadłospis
(2)
Monografia
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Biografia
(1)
Dietetyka
(1)
Encyklopedie
(1)
Higiena
(1)
Korespondencja
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Zioła
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(21)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
155 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nie chorować? / Jan Kwaśniewski. - Warszawa : Wydawnictwo "WGP", copyright 2005. - 271 strony : wykresy, rysunki ; 21 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeksy.
Zawiera m.in.: Zawiera: Nie tylko o otyłości ; Dieta niskowęglanowa a miażdzyca.
1. Nie tylko o otyłości; 2. Dieta niskowęglowodanowa a miażdżyca; 3. Korespondencja.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red.: Laboratorium Medycyny Molekularnej. Szpital Sainte-Justine i Uniwersytet Quebecu w Montrealu. Na okł. : Ponad 160 przepisów kulinarnych.
Indeksy.
Dostępna w wielu krajach, a w samym tylko Quebecu sprzedana w nakładzie 180 000 egzemplarzy książka Dieta w walce z rakiem wywołała małą rewolucję, zwracając uwagę czytelników na podstawowy oręż w walce z tą chorobą: odżywianie. Dziś nie ma już chyba człowieka, który nie słyszałby o zaletach kurkumy, korzyściach z picia czerwonego wina czy dobroczynnym działaniu zielonej herbaty... [Delta, 2010]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616-006 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską. We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem. W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie. Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych. Kolorowa tarta z łososiem, brokułami i marchewką? Królik z tymiankiem i cytryną? Chłodnik ogórkowy z krewetkami? Jeżeli myśleliście, że jedzenie zdrowe to jedzenie nudne - jesteście w błędzie! Przygotujcie się na nowe doznania kulinarne Chantal Tse. [Esprit, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616-006 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Bibliografia na stronach [223]-231. Indeks.
METABOLIZM I SUBSTRATY ENERGETYCZNE: Regulacja szlaków metabolicznych ; Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany ; Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie ; Rola białka w diecie ; Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych ; Wpływ hormonów na metabolizm ; REDUKCJA MASY CIAŁA, CZYLI TZW. ROBIENIE WAGI: Zasady żywienia w redukcji masy ciała ; Zaburzenia przy redukcji masy ciała ; Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem ; Suplementacja w procesie redukcji masy ciała ; ZWIĘKSZANIE MASY CIAŁA: Problem niedowagi ; Nabieranie masy ; Periodyzacja diety.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [2], 399, [1] strona, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 48, 378-[380]. Indeks.
1. DETOKSYKACJA: Podział detoksykantów ; Detoksykacja jelit ; Detoksykacja nerek i skóry: zioła, owoce, warzywa ; Detoksykacja wątroby ; Detoksykacja ogólna organizmu: rośliny z Indii i Azji, rośliny andyjskie i amazońskie, rośliny Ameryki Środkowej i Północnej, rośliny eyropejskie ; Hydrokolonoterapia ; Błonnik ; Głodówka: cytrynowa kuracja oczyszczająca ; Detoksykacja poetanolowa: kudzu ; 2. DIETA I RUCH: Ewolucyjne podejście do diety: dieta enzymatyczna ; Typy diet ; Zapotrzebowanie kaloryczne ; Kontrola masy ciała (BMI i BSI) ; Indeks glikemiczny ; Zmiana diety ; Badania laboratoryjne ; Ranking diet ; Diety egzotyczne: dieta chińska pięciu przemian, dieta indyjska, dieta ajurwedyjska, dieta wedyjska, dieta Hunza i doświadczenie Mc Carrisona, dieta koszerna ; Diety kosmetyczne: dieta antydeoresyjna, dieta dermalna, dieta detoksykująca ; dieta przeciwstarzeniowa, dieta komplematarna ; Fakty i mity dietetyki ; Niezbędne składniki diety: białaka, tłuszcze, węglowodany ; Szkodliwe składniki diety: parametry toksyczności ; antybiotyki, dioksyny i ich kongenery, glutaminiany, hormony, neuroleptyki, neurohormony stresu, pestycydy, glukozynolany, substancje antyodżywcze, toksyczne pierwiastki metaliczne ; Przypraw: przyprawy i ewokucja, przyprawy i kosmetologia, przyprawy europejskie i orientalne, sól ; Kontroweryjne składniki diety: betel, etanol, guarana, herbata, kakao, kawa, tytoń, yarba mate ; Ruch: pozytywny wpływ ruchu na organizm ; negatywny wpływ ruchu na organizm, masaż, system tybetański - ćwiczenia +dieta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-646.7 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [325]-327. Indeks.
Układ pokarmowy ; Mamy miliardy przyjaciół, czyli o florze bakteryjnej ; Niezbędny sojusznik w walce z chorobą ; Nietolerancje pokarmowe ; Otyłość a nietolerancje pokarmowe ; Prawidłowe odżywianie ; Badania - droga do trafnej diagnozy ; Od zdrowia dzieli nas tylko sześć kroków! ; Psychika.
Odkryj źródło swoich dolegliwości. Wyleczysz się! I Kropka. Zaczęło się od choroby córki. Na mocną wysypkę nie pomagały leki. Lekarze bezradnie rozkładali ręce i mówili, że to „taka uroda”. Bożena Kropka - ceniona specjalistka od spraw leczenia żywieniem wzięła sprawy w swoje ręce. Teraz do jej gabinetu przyjeżdżają setki chorych z całej Polski. Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim. Autorka patrzy na pacjenta całościowo. Wyjaśnia, że 80% chorób wynika ze złej diety. Wskazuje, dlaczego jelita mają wpływ na nasz nastrój oraz jakie są źródła alergii i nietolerancji pokarmowych. Czy to możliwe, że zwykły jogurt owocowy może mieć związek z przewlekłym zapaleniem zatok? Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą przedstawia praktyczny system wczesnego ostrzegania i skuteczny program zdrowego życia. [Znak, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Eat yourself healthy : an easy-to-digest guide to health and happiness from the inside out" 2019.
Na okładce: Zawiera 50 przepisów na zdrowe dania.
Indeksy.
Jak funkcjonuje układ pokarmowy ; Świat mikrobów w twoim wnętrzu ; Pożywka dla układu pokarmowego ; Najczęstsze dolegliwości ; Nietolerancje pokarmowe ; Zespół jelita drażliwego ; Dieta to nie wszystko: sen, stres i ćwiczenia fizyczne ; W kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111717 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dieta śródziemnomorska - modelowy sposób żywienia w prewencji chorób sercowo-naczyniowych ; Nowoczesne podejście do leczenia hipercholesterolemii ; Aterogenna dyscyplina jako czynnik rezydualnego ryzyka po optymalnym leczeniu hipercholesterolemii ; Bezpieczna farmakoterapia hipolipemizująca ; Terapia skojarzona zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 - "krajobraz" po badaniu ACCORD.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 182-[184].
1. Co rozumiemy przez suplementy diety? ; 2. Rodzaje suplementów diety ; 3. Czy "zwyczajowe" żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki? ; 4. Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości ; 5. Suplementy diety a zdrowie układu krążenia ; 6. Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące ; 7. Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby ; 8. Suplementy diety - ich znaczenie u osób w wieku starszym ; 9. Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne ; 10. Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża ; 11. Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych ; 12. Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami ; 13. Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The allergy book : solving your family's nasal allergies, asthma, food sensitivities, and related health and behavioral problems" 2015.
Indeks.
Na dolegliwości związane z alergią cierpi z roku na rok coraz więcej osób. "Alergia w rodzinie" to kompleksowy przewodnik dla wszystkich, którzy chcą bardziej świadomie zadbać o zdrowie całej rodziny. Nieleczone problemy alergików - zatkany nos, swędząca skóra czy bóle brzucha - mogą prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak astma, egzema, zapalenie jelit, a nawet do problemów neurologicznych. Niezależnie od tego, czy alergia została już zdiagnozowana, czy dopiero ją podejrzewasz, w tej książce znajdziesz wiele przydatnych i opartych na najnowszych badaniach informacji, które pomogą ci poprawić stan zdrowia całej rodziny, zarówno dzieci, jak i dorosłych. William i Robert Searsowie, ojciec i syn, to znani na całym świecie pediatrzy i autorzy wielu wydanych również w Polsce poradników dla rodziców. W tej książce przedstawiają nie tylko przyjazny plan wspierania leczenia, ale też uczą, jak zapobiegać alergiom i ich objawom. W "Alergii w rodzinie" znajdziesz informacje na temat: przyczyn występowania alergii wziewnych, kontaktowych, pokarmowych, diagnostyki alergii, różnicy między alergią a nietolerancją. Dowiesz się, w jaki sposób: zadbać o dziecko z astmą, unikać najczęstszych alergenów, poprawić jakość życia alergika. [Grupa Wydawnicza Relacja, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109963 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Imperium Lewandowska / Monika Sobień-Górska. - Warszawa : Czerwone i Czarne, 2023. - 270, [2] strony ; 23 cm.
Na okładce: Pierwsza książka o Annie Lewandowskiej. Pierwszy tak szczery wywiad o życiu w Barcelonie i przyszłości.
To pierwsza nieautoryzowana książka o Annie Lewandowskiej i jej biznesach. Pełna nieznanych faktów z życia, o których opowiadają znajomi, osoby z rodziny, współpracownicy. Jaka jest kobieta, którą na Instagramie codziennie ogląda pięć milionów trzysta tysięcy osób? Celebrytka? Na pewno. Ale jest coś, co różni ją od innych gwiazd i gwiazdeczek. Anna Lewandowska to jedna z nielicznych w Polsce kobiet w biznesie z ogromnym majątkiem osobistym. Zaczęło się dziesięć lat temu od bloga. Przez dekadę jej portfolio urosło do sześciu silnych marek. Ten biznesowy pęd doprowadził do tego, że w rankingu magazynu „Wprost” majątek Lewandowskiej zgromadzony dzięki jej działalności biznesowej wyceniony został na trzysta trzynaście milionów złotych. To nie są pieniądze Roberta Lewandowskiego. To pieniądze z biznesowego imperium, jakie stworzyła sama Anna Lewandowska. Jak to zrobiła? I po co, skoro jest żoną megagwiazdy piłkarskiej? Czy gdyby nie mąż, osiągnęłaby taki sukces? A może warto się też przyjrzeć, co Robert Lewandowski zawdzięcza żonie? Znacie pewnie tę anegdotę, która w różnych wersjach przypisywana jest Hilary i Billowi Clintonom albo Michelle i Barackowi Obamom. W skrócie: prezydent i prezydentowa jadą incognito na obiad do dość pospolitej restauracji. Tam okazuje się, że właścicielem knajpki jest facet, który w młodości starał się o prezydentową. Ucinają sobie miłą pogawędkę po latach. Później prezydentowa siada przy stoliku z mężem, a on mówi: „Widzisz, gdybyś wybrała jego, dziś byłabyś żoną właściciela restauracji”. Na co ona: „Nie, gdybym wybrała jego, on byłby dziś prezydentem USA”. W pewnym sensie ta anegdota pasuje do Lewandowskich. Anna Lewandowska nie jest ani autorką, ani kreatorką talentu swojego męża, ale stworzyła mu warunki, dzięki którym mógł w spokoju i komforcie ten talent rozwijać. Wiele decyzji zdjęła mu z barków, w dużej mierze stworzyła mu świat, jakiego potrzebował, by nie rozbić się o stres, destrukcyjne rozrywki i nałogi, jak wielu innych piłkarzy. Autorka już po napisaniu książki konfrontuje zdobyte informacje z bohaterką. Anna Lewandowska udzieliła obszernego wywiadu, w którym po raz pierwszy tak szczerze opowiedziała o sobie, swoich kompleksach, operacjach plastycznych, o tym, że w Hiszpanii wreszcie znalazła swoje miejsce na ziemi, o co ma żal do polskich hejterów, przyznaje się do swoich błędów, opowiada, w czym nie zgadzają się z Robertem na co dzień. [www.lubimyczytac.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-796 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: nowatorska metoda na dobrą sylwetkę i zdrowie : pierwsza w świecie bezpieczna dla zdrowia dieta niskowęglowodanowa.
Indeks.
Książka jest adresowana głównie do tych, którzy już próbowali się odchudzać i nie osiągnęli większego lub trwałego efektu. Osoby z przewlekłymi chorobami powinny się skonsultować ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Proces pielęgnowania w opiece onkologicznej / Agnieszka Koper. Problemy pielęgnacyjne pacjentów w ambulatoryjnej opiece onkologicznej / Renata Matyjasek, Magdalena Burzych. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych systemowo / Maria Jolanta Wełna, Beata Kaźmierczak, Zofia Jędrusik. Problemy pielęgnacyjne pacjentów w hematologii / Beata Kaźmierczak, Janina Schabowska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów poddawanych radioterapii / Barbara Cichocka, Sylwia Dahms, Małgorzata Trzcińska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych chirurgicznie / Bernadeta Rutkowska, Marta Korecińska, Dorota Nadolska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu nowotworów płuc i klatki piersiowej / Ewa Madajewska, Anna Sędłak. Problemy pielęgnacyjne pacjentek z nowotworami piersi / Beata Borzych. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych w urologii / Edyta Szortyka. Problemy pielęgnacyjne pacjentów z nowotworami wewnątrzczaszkowymi / Robert Ślusarz. Problemy pielęgnacyjne pacjentek onkologicznych w ginekologii / Aleksandra Mazur, Mariola Maślińska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych poddawanych intensywnej terapii / Katarzyna Walkowiak, Joanna Jędrzejczyk. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych w geriatrii / Marta Muszalik, Kornelia Kędziora-Kornatowska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych objętych opieką paliatywną / Barbara Jakobi-Banaś, Renata Jakobi. Problemy lekowe pacjentów z chorobą nowotworową / Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper. Psycholog w opiece nad pacjentem onkologicznym / doktor nauk medycznych Bożena Kawiecka-Dziembowska. Rola i zadania rehabilitanta w opiece nad pacjentem onkologicznym / Ilona Dymek. Żywienie pacjentów onkologicznych / Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper. Opieka stomatologiczna nad pacjentem onkologicznym / Paweł Molus.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej