Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(4)
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Autor
Frączek Barbara
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Jankowska Małgorzata (artystka)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Krzysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Dzieci
(19015)
6-8 lat
(11533)
0-5 lat
(9472)
9-13 lat
(8266)
Młodzież
(4025)
Dietetycy
(-)
14-17 lat
(3134)
Szkoły wyższe
(1072)
Szkoły podstawowe
(561)
Rodzice
(490)
Szkoły średnie
(356)
Lekarze
(295)
Poziom podstawowy
(208)
Szkoły ponadgimnazjalne
(193)
Nauczyciele
(163)
Dorośli
(136)
18+
(127)
Niewidomi
(125)
Studenci
(121)
Poziom średniozaawansowany
(105)
Prawnicy
(105)
A2 (poziom biegłości językowej)
(96)
Menedżerowie
(96)
B2 (poziom biegłości językowej)
(87)
Przedsiębiorcy
(82)
B1 (poziom biegłości językowej)
(81)
A1 (poziom biegłości językowej)
(77)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(74)
Szkoły muzyczne I stopnia
(59)
Logopedzi
(58)
Psycholodzy
(58)
Gimnazja
(55)
Licea
(55)
Pedagodzy
(47)
Fizjoterapeuci
(45)
Klasa 1.
(40)
Pracownicy naukowi
(40)
Dziewczęta
(38)
Adwokaci
(35)
Programiści
(35)
Psychoterapeuci
(35)
Szkoły zawodowe
(33)
Urzędnicy
(33)
Księgowi
(32)
Radcy prawni
(31)
Sędziowie
(31)
Technikum
(31)
Terapeuci zajęciowi
(29)
Klasa 2.
(28)
Lekarze rodzinni
(28)
Pracodawcy
(28)
Szkoły ponadpodstawowe
(27)
Kobieta
(26)
Bibliotekarze
(24)
Klasa 3.
(24)
Klasa 7.
(23)
Pediatrzy
(23)
C1 (poziom biegłości językowej)
(22)
Inżynierowie
(22)
Klasa 8.
(21)
Poziom niższy średniozaawansowany
(21)
Ratownicy medyczni
(21)
Klasa 4.
(20)
Nauczyciele akademiccy
(20)
Poziom zaawansowany
(20)
Aplikanci
(19)
Doradcy podatkowi
(19)
Przedszkola
(19)
Chorzy
(18)
Psychiatrzy
(18)
Inżynierowie budownictwa
(17)
Specjaliści ds. marketingu
(17)
Terapeuci
(17)
Uczniowie
(17)
Cudzoziemcy
(16)
Nauczyciele języka polskiego
(16)
Niedowidzący
(16)
A1 poziom biegłości językowej
(15)
Klasa 5.
(15)
Pielęgniarki
(15)
Prokuratorzy
(15)
Dietetycy i żywieniowcy
(14)
Dziennikarze
(14)
Nauczanie początkowe
(14)
Poziom rozszerzony
(14)
Specjaliści ds. kadr
(14)
Szkoły artystyczne
(14)
Szkoły muzyczne II stopnia
(14)
8-9 lat
(13)
Chirurdzy
(13)
Chłopcy
(13)
Klasa 6.
(13)
Położne
(13)
Ekonomiści
(12)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(12)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(12)
Klasa 4
(12)
Policjanci
(12)
Szkoły policealne
(12)
9-13
(11)
Architekci
(11)
Temat
Jelita
(2)
Leczenie dietą
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Żywienie chorych
(2)
Choroby ludzi
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukrzyca
(1)
Dietetyka
(1)
Dysbioza jelitowa
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Insulinooporność
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Odżywianie
(1)
Osoby z zaburzeniami odżywiania
(1)
Probiotyki
(1)
Psychologia ciała
(1)
Sportowcy
(1)
Suplementy diety
(1)
Trening sportowy
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Poradnik
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dysbioza jelitowa : znaczenie, diagnostyka, terapia / Mirosława Gałęcka. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - X, [2], 149, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 144-145. Indeks.
Cz. I. TEORIA WSZYSTKIEGO - O MIKROBIOMIE: Krótka (ale ciekawa) historia bakterii i mikrobiologii ; Mikroorganizmy czy może superorganizmy. Czyli czym są bakterie, wirusy, grzyby ; Mikrobiom naszego ciała ; Czy jelito jest tylko do trawienia? ; Mikrobiom jelit i dysbioza jelitowa w praktyce lekarza i życiu pacjenta ; Problematyczny mnateriał diagnostyczny, czyli o badaniach kału ; Cz. II. DYSBIOZA JELITOWA W PRAKTYCE: Terapia mikrobiologiczna ; Probiotyki w pytaniach i odpowiedziach ; Odżywianie a zdrowie jelit ; Suplementacja dla jelit - maślan i colostrum ; Skuteczne leczenie dysbiozy - dieta i styl życia.
Dysbioza jelitowa to poważne zaburzenie naszej mikrobioty. Mikrobiota przewodu pokarmowego może być zarówno naszym dobrym przyjacielem, jak i poważnym wrogiem. Najlepszym sposobem do zaprzyjaźnienia się jest dobre poznanie, zrozumienie i właściwe postępowanie. I o tym właśnie jest ta książka. Dla każdego pacjenta, każdego z nas. Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęściej omawiany jest od strony teoretycznej, wyjaśniając mechanizmy oddziaływania mikrobiomu człowieka na jego zdrowie. Książka przedstawia kolejny krok, jakim jest zastosowanie wiedzy, którą już mamy w praktyce lekarzy, dietetyków, terapeutów, a także przybliża ten tematu pacjentom. Jak wykorzystać wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach, którą znamy z opracowań naukowych? W pracy z jakim pacjentem i jakimi schorzeniami można wykorzystać terapię mikrobiologiczną? Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna i jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? [www.medicon.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113594 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaburzenia odżywiania we współczesnym świecie urastają do rangi swoistej epidemii. Bulimia, anoreksja czy kompulsywne objadanie się to najczęstsze z nich. Niestety osoby zaburzone na tle żywieniowym zazwyczaj ukrywają swój problem. Wstyd, niemoc, lęk przed odrzuceniem i częsty brak zrozumienia (zarówno ze strony najbliższych, jak i pracowników służby zdrowia) nie sprzyjają zdrowieniu, a w wielu przypadkach prowadzą do tragedii. Książka "Kto zjada wilcze jagody?" powstała przede wszystkim po to, by pokazać osobom walczącym z zaburzeniami odżywiania, że rozwiązanie ich problemu jest możliwe. Składają się na nią wypowiedzi bohaterów, którzy przedstawili swoją drogę do zdrowia i wolności. Ich słowa odkłamują narosłe wokół zjawiska mity (choćby dotyczące wieku i płci) i w bezkompromisowy sposób obnażają mechanizmy stojące u jego źródła. Adresatami tej książki nie są jedynie osoby zmagające się z bulimią czy kompulsywnym objadaniem się. Publikacja będzie także wsparciem dla ich bliskich, pomagając im wczuć się w sytuację owładniętego wilczym głodem człowieka. Może ona również stanowić istotny głos w dyskusji nad kwestią sposobu leczenia zaburzeń odżywiania w Polsce, wprowadzając ożywczy ferment w środowisku psychologów i dietetyków. [Imprint Media, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-616.89 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111712 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVII, [1], 363 strony : ilustracje kolorowe, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną. Książka dedykowana lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. [https://ksiegarnia.pwn.pl/Zywienie-osob-z-cukrzyca-i-chorobami-towarzyszacymi-Outlet,955877799,u.html, dostęp 5.10.2022]
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej ; 2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą ; 3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety ; 4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych ; 5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 ; 6. Żywienie w cukrzycy typu 1 ; 7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii ; 8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową ; 9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek ; 10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy ; 11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią ; 12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi ; 13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki ; 14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby ; 15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą ; 16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do zabiegów bariatrycznych ; 17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą ; 18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą ; 19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy ; 20. Psychodietetyka - psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą ; 21. Dieta sportowca z cukrzycą ; 22. Niskokaloryczne substancje słodzące ; 23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy ; ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111254 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
CZĘŚĆ I. OŚ JELITO-WĄTROBA: Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa ; Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego ; Jelito - ważne centrum immunologiczne ; Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej ; Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia ; Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji ; Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne ; Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej ; Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit. CZĘŚĆ II. OŚ JELITO-MÓZG: Oś jelitowo-mózgowa ; Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej ; Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych. CZĘŚĆ III. STYMULACJA OSI JELITO-WĄTROBA-MÓZG: Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka ; Naturalne prebiotyki ; Prebiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej ; Transplantacja mikrobioty jelitowej ; Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej