Żywienie sportowców
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Autor
Frączek Barbara
(1)
Krzysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5234)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3984)
Przyjaźń
(3680)
Żywienie sportowców
(-)
Rodzina
(3654)
II wojna światowa (1939-1945)
(3055)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2547)
Relacje międzyludzkie
(2438)
Powieść polska
(2400)
Zwierzęta
(2380)
Tajemnica
(2104)
Powieść amerykańska
(2015)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1865)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1661)
Dziewczęta
(1549)
Żydzi
(1535)
Pamiętniki polskie
(1479)
Rodzeństwo
(1442)
Nastolatki
(1336)
Śledztwo i dochodzenie
(1309)
Kultura
(1300)
Uczniowie
(1288)
Życie codzienne
(1245)
Literatura
(1200)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1166)
Powieść angielska
(1137)
Dzieci
(1114)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1051)
Psy
(1037)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(987)
Wsie
(986)
Ludzie a zwierzęta
(982)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(970)
Nauka
(946)
Literatura dziecięca polska
(942)
Trudne sytuacje życiowe
(940)
Historia
(906)
Duchowieństwo katolickie
(886)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(870)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(851)
Zabójstwo
(848)
Opowiadanie polskie
(842)
Chłopcy
(829)
Turystyka
(824)
Koty
(816)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(809)
Dziecko
(792)
Policjanci
(787)
Sekrety rodzinne
(783)
Dziennikarze
(779)
Podróże
(726)
Polityka międzynarodowa
(718)
Szlachta
(717)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(709)
Osoby zaginione
(705)
Prywatni detektywi
(704)
Wybory życiowe
(692)
Uprowadzenie
(686)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(678)
Prawo
(668)
Młodzież
(667)
Przestępczość zorganizowana
(662)
Wojna
(654)
Przedsiębiorstwo
(651)
Poszukiwania zaginionych
(647)
Muzyka
(646)
Religia
(644)
Etyka
(639)
Miasta
(639)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(634)
Dramat polski
(629)
Nauczyciele
(629)
Relacja romantyczna
(624)
Topografia
(620)
Matki i córki
(612)
Walka dobra ze złem
(610)
Chrześcijaństwo
(603)
Powieść obyczajowa polska
(603)
Mężczyzna
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(578)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kultura fizyczna i sport
(2)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Bibliografia na stronach [223]-231. Indeks.
METABOLIZM I SUBSTRATY ENERGETYCZNE: Regulacja szlaków metabolicznych ; Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany ; Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie ; Rola białka w diecie ; Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych ; Wpływ hormonów na metabolizm ; REDUKCJA MASY CIAŁA, CZYLI TZW. ROBIENIE WAGI: Zasady żywienia w redukcji masy ciała ; Zaburzenia przy redukcji masy ciała ; Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem ; Suplementacja w procesie redukcji masy ciała ; ZWIĘKSZANIE MASY CIAŁA: Problem niedowagi ; Nabieranie masy ; Periodyzacja diety.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej