Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(47)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje naukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Czasopisma
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(54)
tylko na miejscu
(8)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(7)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(38)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Gajdek Grażyna
(4)
Puchalski Czesław
(4)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(2)
Chorób Roman
(2)
Grochowski Zdzisław (1922-1992)
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(2)
Zin Marek (1947- )
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Bałda Waldemar (1962- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Cegielska Maria
(1)
Chojecki Zygmunt
(1)
Chwiej Mieczysław
(1)
Cyran Stanisława
(1)
Dembińska Maria (1916- )
(1)
Duda Michał
(1)
Dąbrowski Przemysław
(1)
Hensel Witold (1917-2008)
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Kamiński Włodzimierz
(1)
Kapusta Franciszek (1937- )
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kłapkowski Tadeusz
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Lijewski Teofil (1930-2010)
(1)
Machowski Eugeniusz (1934-1996)
(1)
Matyszewska Ewa
(1)
Miętkiewski Eugeniusz
(1)
Moskal Maria
(1)
NeΩ
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Oort Maarten van
(1)
Pazdur Jan (1909-2001)
(1)
Platt Czesław
(1)
Podedworna Hanna
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Stasiak Andrzej (1928-2008)
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Temple Nicola
(1)
Trybała Mieczysław
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Witczak Mariusz
(1)
Wolsan Stanisław (1923-2017)
(1)
Woś Augustyn
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(1)
Ślusarz Grzegorz (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(9)
1950 - 1959
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(47)
Język
polski
(46)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5249)
Literatura polska
(4584)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3692)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
Rodzina
(3673)
II wojna światowa (1939-1945)
(3063)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2561)
Relacje międzyludzkie
(2450)
Powieść polska
(2399)
Zwierzęta
(2395)
Tajemnica
(2119)
Powieść amerykańska
(2014)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1874)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1666)
Dziewczęta
(1563)
Żydzi
(1540)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1447)
Nastolatki
(1344)
Śledztwo i dochodzenie
(1311)
Kultura
(1301)
Uczniowie
(1299)
Życie codzienne
(1249)
Literatura
(1198)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1168)
Powieść angielska
(1136)
Dzieci
(1119)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1053)
Psy
(1047)
Publicystyka polska
(1004)
Wsie
(991)
Władcy
(991)
Ludzie a zwierzęta
(986)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(971)
Nauka
(947)
Trudne sytuacje życiowe
(944)
Literatura dziecięca polska
(942)
Historia
(903)
Duchowieństwo katolickie
(889)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(869)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(856)
Zabójstwo
(853)
Chłopcy
(842)
Opowiadanie polskie
(841)
Turystyka
(824)
Koty
(818)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(810)
Policjanci
(793)
Dziecko
(790)
Sekrety rodzinne
(790)
Dziennikarze
(781)
Podróże
(731)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(718)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(715)
Osoby zaginione
(706)
Prywatni detektywi
(705)
Wybory życiowe
(695)
Uprowadzenie
(690)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(667)
Prawo
(667)
Przestępczość zorganizowana
(664)
Wojna
(658)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(650)
Muzyka
(647)
Religia
(643)
Etyka
(641)
Miasta
(640)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(633)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(625)
Topografia
(620)
Matki i córki
(617)
Walka dobra ze złem
(614)
Chrześcijaństwo
(603)
Mężczyzna
(603)
Powieść obyczajowa polska
(602)
Sztuka polska
(598)
Szkolnictwo
(584)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(579)
Temat: czas
1989-
(5)
2001-
(5)
1901-2000
(3)
2001-0
(3)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Województwo podkarpackie (1999- )
(6)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(2)
Zachodniopomorskie, województwo
(2)
Arktyka (region)
(1)
Dębica (woj. podkarpackie)
(1)
Euroregion Glacensis
(1)
Gmina Brześć Kujawski (woj. kujawsko-pomorskie, pow. włocławski)
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Kaszuby
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Lwów (Ukraina ; okręg)
(1)
Polska (część północna)
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świat
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Praca zbiorowa
(4)
Dane statystyczne
(2)
Esej
(2)
Księga pamiątkowa
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Biografie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Informatory
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Publicystyka
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Spisy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Historia
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
47 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58427 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "I signori del cibo" 2016.
Bibliografia na stronach: 379-[383].
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej. Stefano Liberti – nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim). [kulturalnysklep.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-reportaż 6 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107634 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. krośnieńskiego.
Bibliogr. s. 159-163.
I. Gospodarka przestrzenna na terenach rolniczych ; II. Niektóre elementy infrastruktury technicznej ; III. Przemysł spożywczy i obrót rolniczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100676 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Casebook)
Wstęp ; 1. Zwiększamy konkurencyjność polskich producentów żywności ; 2. Tylko udoskonalanie produkcji może spełnić oczekiwania wymagającego klienta ; 3. Branża spożywcza musi być szybka i elastyczna ; 4. Czas na zdrowie! ; 5. Dzisiejszy klient potrzebuje dodatkowych zachęt ; 6. Roboty Stäubli partnerem w przemyśle spożywczym ; 7. Kärcher - utrzymanie czystości w przemyśle spożywczym.
Jedyne na rynku opracowanie, w którym na konkretnych przykładach z polskiego i zagranicznego rynku przedstawione są usprawnienia w przemyśle spożywczym, pozwalające na zmniejszenie kosztów, a także zwiększenie efektywności produkcji. Książka napisana przez praktyków, którzy na co dzień doradzają oraz wdrażają w przedsiębiorstwach rozwiązania usprawniające produkcję. W publikacji szczegółowo opisano liczne studia przypadków z przeprowadzonych wdrożeń, co pozwoli czytelnikom na skorzystanie ze sprawdzonych w praktyce rozwiązań. Poradnik ma wielowymiarowy charakter. Pokazuje usprawnienia w branży spożywczej na różnych etapach produkcji – od przygotowania produktów, przez ich przetwarzanie, po paletyzację. Swoimi doświadczeniami w zakresie automatyzacji i robotyzacji podzieliły się takie firmy, jak np.: Kärcher, ASTOR, Mitsubishi, SCHUNK czy Stäubli. Z książki dowiemy się także, jakie efekty w różnych przedsiębiorstwach przynosi stosowanie urządzeń takich firm jak: OMRON, FANUC, KUKA. Idealnym uzupełnieniem publikacji są wywiady z przedstawicielami firm, które zdecydowały się na wprowadzenie swoich zakładów w XXI wiek. Opowiadają oni o problemach, które mieli przed zastosowaniem automatyzacji, podejmowanych decyzjach i tym, jak wygląda ich nowa rzeczywistość po wprowadzonych zmianach. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mit chorób nieuleczalnych i wielki biznes / NeΩ. - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, copyright 2018. - 438, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 409-410. Indeks.
"Mit chorób nieuleczalnych i wielki biznes" to pasjonująca lektura, która w stylu właściwym powieściom kryminalnym: - odkrywa przed czytelnikiem świat skorumpowanych polityków i urzędników, którzy globalnym korporacjom farmaceutycznym stworzyli korzystne otoczenie prawne, dzięki któremu mogą one działać w sposób typowy dla mafii - tyle że całkiem legalnie. Na mocy tak spreparowanego prawa całe narody, m.in. naród polski, są okradane, bo za pomocą tzw. systemów opieki medycznej pieniądze pochodzące z kieszeni podatników zamiast służyć zdrowiu publicznemu, zasilają kieszenie tych korporacji. Im więcej przewlekle chorych, tym bardziej puchną budżety systemów opieki zdrowotnej, a więc tym większe są zyski korporacyjne. Zapotrzebowanie na nowych klientów (chorych), a więc większe zyski, zaspokajają powiązane kapitałowo korporacje agro-chemiczne i spożywcze. One to za pomocą toksycznego, przemysłowego rolnictwa i toksycznej żywności sprawiają, że choroby przewlekłe rozprzestrzeniają się w sposób epidemiczny; - ukazuje techniki dezinformacji, które powodują, że ten zbrodniczy system dla przeciętnego człowieka pozostaje właściwie niezauważony, tak jak filmowy Matrix. Korporacje korumpują w tym celu prominentnych naukowców, lekarzy, dziennikarzy, a nawet sędziów; - ujawnia nazwy korporacji i nazwiska osób uwikłanych w tę mafijną działalność przez ostatnie sto lat. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4860074/mit-chorob-nieuleczalnych-i-wielki-biznes, dostęp 18.11.2019]
1. Czym jest zdrowie? ; 2. Przyczyny chorób cywilizacyjnych i gwałtownego wzrostu zachorowalności ; 3. Medycyna akademicka - procedury i farmaceutyki ; 4. Pieniądze a zdrowie. Ogromny biznes, nieuzasadnione zyski - gdzie jest prokurator? ; 5. Jak pomóc organizmowi w samowyleczeniu? ; 6. Sen i odpoczynek ; 7. Ruch i trening. Jak trochę przybrać na wadze ; 8. Profilaktyka, higiena, mikrobiom, probiotyki, prebiotyki i emocje ; 9. Wspomaganie samoleczenia psów i niektórych innych ssaków ; 10. Dla dociekliwych ; Ankesy ; Apele.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46706 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konferencji naukowej "Kierunki badań współczesnej socjologii wsi w Polsce", która odbyła się 26 lutego 2010r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Bibliogr. [277]-295.
I. AKTORZY, PODMIOTY, SIECI W PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Antropologizacja badań wsi. Zaniechania, potrzeby, możliwości ; Tradycja, wiedza i sieci społeczne w regionalnej produkcji żywności. Przypadek sera oscypka ; Alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności - w poszukiwaniu modelu dla Polski ; Mieszkańcy wsi wobec przyrody - między dominacją a rozumieniem i empatią ; Badania socjologiczne agroturystyki jako nowy kierunek rozwoju socjologii wski. II. ZMIANY SPOŁECZNE I RÓŻNICOWANIE SIĘ PRZESTRZENI WIEJSKIEJ: Innowacyjność a rozwój obszarów peryferyjnych ; Migracje zarobkowe ludności z obszarów wiejskich ; Wpływ migracji na rozwój społeczności lokalnej w powiecie wadowickim ; Poziom realizacji zadań własnych gminy ; Autorytet władz gminnych a rozwój wiejskich społeczności lokalnych ; Rola władz samorządowych w modernizacji obszarów wiejskich ; Wymiar świadomościowy przeobrażeń strukturalnych na małopolskiej wsi. III. POTENCJAŁ SPOŁECZNY WIEJSKICH SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH: Lokalne grupy działania jako nowa forma współpracy mieszkańców wsi ; Działalność organizacji pozarżądowej a mobilizacja lokalnych zasobów kapitału społecznego w środowisku marginalizowanym. Przykład wsi Lwówek ; Kompetencje kulturowe młodzieży wiejskiej województwa świętokrzyskiego. Wstępny raport badawczy ; Zaufanie społeczne w badaniach nad współpracą rolników w ramach grupy producentów rolnych ; Współrządzenie (governance) na obszarach wiejskich w Polsce i w Norwegii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95976 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 1220)
Bibliografia na stronach 217-[226].
1. Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; 2. Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; 3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; 4. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; 5. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 6. Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; 7. Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; 8. Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; 9. Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; 10. Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; 11. Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; 12. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; 13. Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; 14. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 217-[226].
Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103723 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-63363 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dość. / Dorota Sumińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2020. - 1 płyta audio CD (2 godz. 45 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 2 godz. 45 min.
Czyta Dorota Sumińska.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Dość! - krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk "suki w ludzkiej skórze" - jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym Głód Caparrósa. [www.audiobook.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 2895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 159-[161].
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk „suki w ludzkiej skórze” – jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym Głód Caparrósa. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112554 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-63 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-636/639 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Bibliografia, netografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. [Bo.wiem, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zagadnienia gospodarki wodnej w rolnictwie / Mieczysław Trybała. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1978. - 229, [1] s. : il., mapki, rys., tab. ; 24 cm.
Dot. m.in. rzeszowskiego, krośnieńskiego,
przemyskiego, tarnobrzeskiego
Indeks
Bibliogr. po rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51598 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Enzymes in food technology".
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wprowadzenie: enzymy w przemyśle spożywczym ; 2. GMO a inżynieria białek ; 3. Wytwarzanie enzymów przemysłowych ; 4. Asparaginaza - enzym redukujący zawartość akryloamidu w produktach spożywczych ; 5. Zastosowanie enzymów w produkcji wyrobów mleczarskich ; 6. Enzymy w piekarnictwie ; 7. Enzymy w produkcji żywności innej niż pieczywo, opartej na pszenicy ; 8. Warzenie piwa z udziałem enzymów ; 9. Wykorzystanie enzymów w produkcji alkoholi spożywczych oraz win ; 10 enzymy w przetwórstwie ryb ; 11. Wykorzystanie enzymów w przetwórstwie owoców ; 12. Enzymy w przetwórstwie mięsnym ; 13. Wykorzystanie enzymów w modyfikowaniu białek ; 14. Enzymy stosowane w przetwórstwie skrobi ; 15. Wykorzystanie lipaz w produkcji składników żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104304 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Szkoła Mleczarska w Rzeszowie 1903-2003. T. 2 / Stanisław Wolsan. - Rzeszów : Poligrafia Wyższego Seminarium Duchownego, 2004. - S. 211-558, [62] s. tabl. (w tym kolor.) : il., fot., portr. ; 25 cm.
Bibliogr.
X. Technikum Mleczarskie i Zasadnicza Szkoła Mleczarska w latach 1953-1975 XI. Zespół Szkół Spożywczych XII. Nauczyciele i absolwenci o Szkole XIII. Nauczyciele, instruktorzy, wychowawcy oraz inni pracownicy Szkoły i internatu w latach 1953-2003 XIV. Absolwenci Szkoły w latach 1955-2003 XV. Poprawki, uzupełnienia, wyjaśnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-5146/t.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-4956/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego i Transgranicznego Centrum Inicjatyw Gospodarczych w Przemyślu (s. 459-468).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Cz. 1. PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ: Pierwotne i wtórne formy przedsiębiorczości w świetle regulacji prawnych Unii Europejskiej ; Dialektyczne nośniki przedsiębiorczości strategicznej ; Orientacja przedsiębiorcza a efektywność w polskich organizacjach - badania empiryczne ; Forfaiting jako nowoczesny instrument wspierania przedsiębiorczości ; Aktywność inwestycyjna przedsiębiorstw w województwie pomorskim ; Ocena wybranych obszarów konkurencyjności przedsiębiorstw ; Systemy społecznej odpowiedzialności w przedsiębiorstwach ; Zarządzanie strategiczne w małym przedsiębiorstwie ; Wirtualizacja jako strategia rozwoju przedsiębiorczości ; Zarządzanie kapitałem ludzkim jako determinanta rozwoju sektora MŚP ; Wsparcie rozwoju MSP w Polsce środkami publicznymi w ramach Narodowej Strategii Spójności 2007-2013 ; Zmiany postaw przedsiębiorczych na wsi w obliczu procesu integracji ; Zaufanie organizacyjne jako czynnik rozwoju przedsiębiorstwa - wybrane aspekty ; Ocena warunków funkcjonowania polskich przedsiębiorstw na jednolitym rynku Unii Europejskiej ; Transfer wiedzy na drodze partnerstwa biznesowego ; Zarządzanie sieciami dostaw jako zachowanie przedsiębiorcze ; Strategiczne aspekty zarządzania przedsiębiorstwem w ruchu ; Zarządzanie strategiczne rozwojem przedsiębiorstwa zorientowanego na kształtowanie relacji z klientami ; Finansowe wsparcie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w latach 2004-2006 - próba oceny ; Determinanty przedsiębiorczości kobiet ; Cechy i motywy działania przedsiębiorcy jako czynniki decydujące o rozwoju małej firmy ; Wybory strategiczne globalnych przedsiębiorstw ; Aktywizacja osób niepełnosprawnych jako czynnik realizacji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw ; Determinanty przedsiębiorczości strategicznej ; Przedsiębiorczość na Pomorzu - analiza jakościowa. Cz. 2. INNOWACYJNOŚĆ: Organizacja ucząca się jako model przedsiębiorstwa w innowacyjnej gospodarce ; Znaczenie innowacyjności w przedsiębiorczości ; Innowacyjność i kooperacja jako czynniki internacjonalizacji małych i średnich przedsiębiorstw ; Zarządzanie projektami z wykorzystaniem systemu CMS ; Analiza dokumentów tekstowych jako przykład innowacyjnego podejścia sprzyjającego rozwojowi przedsiębiorstwa ; Metodyka mapowania procesów ; Innowacja oparta na nowej wiedzy ; Innowacyjność jako czynnik konkurencyjności regionu a rozwój trwały i zrównoważony ; Zakres partycypacji instytucji otoczenia biznesu w fazie przygotowania i wdrażania Dolnośląskiej Strategii Innowacji - implikacje systemowe ; Partnerstwo na rzecz innowacyjności regionu ; Systemy ERP a zarządzanie strategiczne rozwojem organizacji ; Innowacje i efekty ich wprowadzania wśród firm województwa podkarpackiego na przykładzie RSI ; Metodologia zarządzania projektami w jednostkach sektora finansów publicznych ; Potencjał innowacyjny firm sektora MŚP współpracujących z branżą morską regionu zachodniopomorskiego oraz źródła jego finansowania ; Innovations as inherent feater of the contemporary logistics ; Finansowanie inwestycji i innowacji jako czynnik rozwoju podmiotów gospodarczych w województwie podkarpackim ; Wsparcie innowacyjności sektora MSP - doświadczenia projektu BTT ; W poszukiwaniu uwarunkowań potencjału innowacyjnego województw Polski - studium porównawcze ; Znaczenie innowacji w rozwoju społeczno-gospodarczym ; Innowacyjność a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego ; System informacyjny dla rozwoju transgranicznej współpracy gospodarczej ; Innowacyjność w wymiarze regionalnym. Aspekty społeczno-kulturowe ; Potencjał innowacyjny lokalnych wspólnot samorządowych w wymiarze kapitału społecznego. Na przykładzie badań w województwie podkarpackim ; Założenia polityki regionalnej w zakresie kształtowania innowacyjności przedsiębiorstw ; Rola funduszy strukturalnych we wspieraniu innowacyjności przemysłu spożywczego ; Innowacyjność i dyscyplina w procesie zarządzania strategicznego ; Wpływ klastrów na konkurencyjność i innowacyjność regionów ; Regionalna Strategia Innowacji jako instrument wspierania innowacyjności przedsiębiorstw w województwie podkarpackim ; Innowacyjność pomorskiego sektora MSP w świetle badań Pomorskiego Obserwatorium Gospodarczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej