Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(119)
Forma i typ
Książki
(117)
Poradniki i przewodniki
(38)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Proza
(2)
Artykuły
(1)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(135)
wypożyczone
(35)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(44)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(39)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(5)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(6)
Filia 15 (Lwowska 60)
(29)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(7)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(5)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Makaruk Katarzyna
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Carper Jean
(2)
Cybulska Barbara (1939- )
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Konarzewski Marek (1961- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Müldner-Nieckowski Piotr (1946- )
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Rożnowska Krystyna (1945- )
(2)
Rudzka-Kańtoch Zofia
(2)
Strucińska Małgorzata
(2)
Usiekniewicz Marta
(2)
Weker Halina
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Aronne Louis J
(1)
Art Piotr
(1)
Asprey Dave
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Axe Josh
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bandel Elżbieta
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bassford Katherine
(1)
Baum Irena
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bem Kasia
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernat Agata
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bieler Henry G. ( -1975)
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bilek Maciej (1980- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bowman Alisa
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (chirurg)
(1)
Bujko Jacek
(1)
Burchacka Irena
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevalier Danielle
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Ciesielski Leszek (1927-1999)
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Elżbieta
(1)
Cynkier Beata
(1)
Davis Garth (lekarz)
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(1)
Dinan Ted
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(1)
Eyssalet Jean-Marc
(1)
Fricker Jacques
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gabbay Simone
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Geiss Heide Marie Karin
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Goggins Aidan
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grella Nina
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Guillaume Gerard
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Górska Danuta (tłumaczka)
(1)
Głyda Agata
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Heber David
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Jacobson Howard (1930- )
(1)
Janowitz Henry D. (1915- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jedynak Marcin
(1)
Karpińska Barbara
(1)
Kaye Alexa
(1)
Khan Kashif
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(40)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(22)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(58)
1901-2000
(5)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(108)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(109)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Lekarze
(5)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Psychiatrzy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Kobieta
(5249)
Literatura polska
(4583)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3690)
Dietetyka
(-)
Rodzina
(3673)
II wojna światowa (1939-1945)
(3063)
Poezja polska
(2595)
Miłość
(2561)
Relacje międzyludzkie
(2450)
Powieść polska
(2399)
Zwierzęta
(2395)
Tajemnica
(2119)
Powieść amerykańska
(2014)
Wojsko
(1927)
Muzyka polska
(1920)
Filozofia
(1882)
Magia
(1874)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1666)
Dziewczęta
(1562)
Żydzi
(1538)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1446)
Nastolatki
(1344)
Śledztwo i dochodzenie
(1311)
Kultura
(1301)
Uczniowie
(1298)
Życie codzienne
(1249)
Literatura
(1198)
Polacy za granicą
(1171)
Małżeństwo
(1170)
Polityka
(1168)
Powieść angielska
(1136)
Dzieci
(1119)
Sztuka
(1072)
Uczucia
(1053)
Psy
(1047)
Publicystyka polska
(1004)
Wsie
(991)
Władcy
(991)
Ludzie a zwierzęta
(986)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(971)
Nauka
(947)
Trudne sytuacje życiowe
(944)
Literatura dziecięca polska
(942)
Historia
(903)
Duchowieństwo katolickie
(889)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(880)
Literatura młodzieżowa polska
(869)
Boże Narodzenie
(857)
Arystokracja
(856)
Zabójstwo
(853)
Opowiadanie polskie
(841)
Chłopcy
(840)
Turystyka
(824)
Koty
(818)
Politycy
(815)
Kościół katolicki
(810)
Policjanci
(793)
Dziecko
(790)
Sekrety rodzinne
(790)
Dziennikarze
(781)
Podróże
(731)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(718)
Wychowanie w rodzinie
(716)
Postawy
(713)
Osoby zaginione
(706)
Prywatni detektywi
(705)
Wybory życiowe
(695)
Uprowadzenie
(690)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(667)
Prawo
(667)
Przestępczość zorganizowana
(664)
Wojna
(658)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(650)
Muzyka
(647)
Religia
(643)
Etyka
(641)
Miasta
(640)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(633)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(625)
Topografia
(620)
Matki i córki
(617)
Walka dobra ze złem
(614)
Chrześcijaństwo
(603)
Mężczyzna
(603)
Powieść obyczajowa polska
(602)
Sztuka polska
(594)
Szkolnictwo
(584)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Ruch oporu
(579)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Przepisy kulinarne
(18)
Wydawnictwa popularne
(13)
Podręcznik
(11)
Poradniki
(6)
Książka kucharska
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Jadłospis
(2)
Monografia
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Biografia
(1)
Encyklopedie
(1)
Higiena
(1)
Korespondencja
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(21)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
119 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Sekrety roślin / Irena Burchacka. - Warszawa : Adam, 1992. - 119, [1] s. : rys. ; 21 cm.
U dołu okł. : Życie, zdrowie, uroda.
Bibliogr. s. 117.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Książka opracowana na podstawie ponad 10 000 przeprowadzonych badań naukowych.
Bibliogr. s. [465]-480. - Indeks.
Cuda zawarte w pokarmach ; Trzy teorie zdrowej żywności ; UKŁAD KRĄŻENIA: Serce, Cholesterol, Zakrzepy i zatory, Udar mózgu, Nadciśnienie tętnicze ; UKŁAD POKARMOWY: ZAPARCIA, Biegunki, Niestrawność, Gazy, Nietolerancja Laktozy, Zgaga, Kolka, Zespół jelita nadpobudliwego, Uchyłkowatość Jelita Grubego, Choroba wrzodowa, Kamica żółciowa, Kamica nerkowa ; NOWOTWORY: Pokarmy w walce z rakiem, Rak sutka, Rak jelita grubego, Rak płuc, Rak trzustki, Rak żołądka, Inne nowotwory ; BĄDŹ PEŁEN ENERGII: Pobudka dla mózgu, Popraw swój nastrój, Niepokój i stres, Zachowania antyspołeczne, Bóle głowy ; NAJCZĘSTSZE INFEKCJE I PROBLEMY Z ODDYCHANIEM: Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń, Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny, Astma, Zakażenia układu moczowego, Wirusy opryszczki ; PROBLEMY KOSTNO-STAWOWE: Reumatyzm, Osteoporoza ; UKŁAD ROZRODCZY: Seks, hormony, płodność, Zaburzenia miesiączkowania ; CUKRZYCA I INNE SCHORZENIA: Cukrzyca, Dieta w różnych schorzeniach, Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów ; DODATEK: Zdrowe siły w ponad sześćdziesięciu pokarmach, pokarmy o największej zawartości witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione, 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 645-647. Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-90532 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione - 3. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 645-647. Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-48104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Proteinaholic. How our obsession with meat is killings us and what we can do about it" 2015.
Bibliogr. s. 489-570.
I. GARTH DAVIS: MIĘSOHOLIK: 1. Cześć, nazywam sie Garth i jestem uzależniony od mięsa ; 2. Historia upadku ; 3. W poszukiwaniu diety idealnej. II. JAK STALIŚMY SIĘ BIAŁKOHOLIKAMI: 4. Historia białka ; 5. Białko przyjmuję władzę w królestwie żywienia ; 6. Atkins i nie tylko ; 7. Nowy posmak białkoholizmu: paleo. III. BIŁKO: TYLKO SMIERĆ I CHOROBY: 8. Jak odróznić prawdę od pseudonauki ; 9. Cukrzyca: to mięso nadaje życiu słodki smak ; 10. Nadciśnienie: jak miałko nas przytłacza ; 11. Choroby serca: odstaw mięso, ciesz się życiem ; 12. Otyłość: to nie wina węglowodanów ; 13. Białko a nowotwory ; 14. Jak uniknąć przedwczesnej śmierci. IV. POWRÓT DO ZDROWIA: 15. Ile białka potrzebujemy? ; 16. Ograniczamy spożycie białka zwierzęcego ; 17. Plan posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Instrukcja samoobsługi człowieka / Grażyna Dobroń. - Warszawa : Czarna Owca, 2010. - 344 s. : il. ; 21 cm.
1. Skończyć jak Tracy; 2. Tak w zdrowiu, jak i w chorobie; 3. Rodzinne relacje i nie tylko; 4. Łaskawie obchodzić się ze sobą; 5. Co nas niszczy, co nas buduje; 6. Śmiać się sercem; 7. Klejnot dobroci
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leczenie żywnością : poradnik / Simone Gabbay ; [tł. Jerzy M. Łatak]. - [Zakopane] : Aquarius, [2013?]. - 215 s. : il., fot. kolor. ; 21 cm.
Na okł. także nazwisko Edgar Cayce.
Bibliogr. s. [211]-215.
Można dużo jeść i być niedożywionym. Można dużo jeść i nie być otyłym. Dlaczego zdrowo wyglądający ludzie często zapadają na różne infekcje? Dlaczego rodzą się chore dzieci? Takich pytań jest bardzo wiele, a przyczyna jest tylko jedna - brak rzetelnej wiedzy o odżywianiu.
Rezultaty wieloletnich badań instytutów żywieniowych, wsparte przekazami Edgara Cayce dają nam wiedzę, dzięki której żywność staje się dla nas lekiem i zapewnia zdrowie na długie lata życia. [Aquarius, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Zdrowego Życia)
Dieta - Wprowadzenie ; Dieta jako sposób na obniżenie masy ciała ; Leczenie dietą ; Ogólny podział diet ; Poszczególne rodzaje diet ; Zabiegi wspomagające dietę ; Jak wytrwać w diecie ; Okres po zakończeniu diety ; Głodówka zdrowotna - wprowadzenie ; Leczenie głodówką ; Warunki przeprowadzenia głodówki ; Struktura głodówki ; Głodówka pełna ; Krótka głodówka ; Zabiegi wspomagające głodówkę ; Jak wytrwać w głodówce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej