Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(37)
Forma i typ
Książki
(35)
Poradniki i przewodniki
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(47)
wypożyczone
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(12)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(18)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(2)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Bean Anita
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Jurek Scott (1973- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Ochab Maria
(2)
Szromba-Rys Zofia
(2)
Wojtczak Ewa
(2)
Żuławnik Jacek (1977- )
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Banaszyk Krzysztof (1970- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Braudel Fernand (1902-1985)
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Czajkowska Anna (biolog)
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Dłużniewska Krystyna
(1)
Eberhardt Andrzej
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gaillard William
(1)
Graff Piotr
(1)
Hennig Marta
(1)
Hennig Marta (1993- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Kania Magdalena
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Karwicka Teresa
(1)
Kostkiewiczowa Teresa (1936- )
(1)
Kowalczyk Bartosz
(1)
Krzysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Kuchowicz Zbigniew (1927-1991)
(1)
Kuczyński Stefan Krzysztof (1938- )
(1)
Lafay Olivier
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Majewska Małgorzata (nauki o zdrowiu)
(1)
Manolov Pierre
(1)
Matusiak Anna Bożenna
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Musiał Łukasz (tłumacz)
(1)
Myszka Agnieszka
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Siniarska Anna
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne
(1)
Walczak Karol (1987- )
(1)
Wendland Ewa
(1)
Westfahl Allison
(1)
Wolański Napoleon (1929- )
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Woynarowska Barbara
(1)
Zdrowicka-Wawrzyniak Magdalena
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Łuszczykiewicz Piotr (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(2)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(36)
portugalski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Odżywianie
(26)
Zdrowe odżywianie
(11)
Życie codzienne
(6)
Sportowcy
(5)
Gimnastyka
(4)
Trening sportowy
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
Biegacze (sportowcy)
(3)
Kultura fizyczna
(3)
Kultura stołu
(3)
Młodzież
(3)
Obyczaje
(3)
Polska
(3)
Ćwiczenia siłowe
(3)
Żywność
(3)
Biegi
(2)
Chłopi
(2)
Dietetyka
(2)
Dziecko
(2)
Erotyzm
(2)
Herbata
(2)
Insulinooporność
(2)
Jurek, Scott (1973- )
(2)
Kawa
(2)
Kuchnia polska
(2)
Miasta
(2)
Otyłość
(2)
Rzemiosło
(2)
Społeczeństwo
(2)
Suplementy diety
(2)
Szkolnictwo
(2)
Ultramaraton (bieg)
(2)
Weganizm
(2)
Wsie
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Ślub i wesele
(2)
Środki masowego przekazu
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Awdańcy (ród)
(1)
Barok
(1)
Beskidy (góry)
(1)
Bitwa pod Płowcami (1331)
(1)
Braudel, Fernand (1902-1985)
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Choroby
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Collegium Nobilium Pijarów (Warszawa)
(1)
Cystersi
(1)
Czekolada
(1)
Dobrzyńska, Ziemia
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Dziewczęta
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Elżbieta Łokietkówna (królowa Węgier ; 1305-1380)
(1)
Emisja głosu
(1)
Etyka
(1)
Fitness
(1)
Fizjologia
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Folklor
(1)
Gastronomia
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gotowanie
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
Górale
(1)
Głos
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia gospodarcza
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Kapitalizm
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kolarze
(1)
Komunikacja werbalna
(1)
Krew
(1)
Krążenie krwi
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura materialna
(1)
Kurpie
(1)
Logopedia
(1)
Lęk
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Mięśnie
(1)
Moda
(1)
Monety niemieckie
(1)
Motywacja
(1)
Mowa
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Narząd ruchu
(1)
Nauczyciele
(1)
Nerki
(1)
Nerwice
(1)
Niedostosowanie społeczne
(1)
Niedotlenienie
(1)
Temat: czas
1701-
(4)
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1601-
(2)
1801-
(2)
1989-2000
(2)
1501-
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Europa
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(13)
Przepisy kulinarne
(10)
Podręczniki akademickie
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Literatura polska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kultura fizyczna i sport
(17)
Medycyna i zdrowie
(13)
Kulinaria
(8)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Historia
(3)
Hobby i czas wolny
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Bibliografia na stronach [223]-231. Indeks.
METABOLIZM I SUBSTRATY ENERGETYCZNE: Regulacja szlaków metabolicznych ; Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany ; Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie ; Rola białka w diecie ; Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych ; Wpływ hormonów na metabolizm ; REDUKCJA MASY CIAŁA, CZYLI TZW. ROBIENIE WAGI: Zasady żywienia w redukcji masy ciała ; Zaburzenia przy redukcji masy ciała ; Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem ; Suplementacja w procesie redukcji masy ciała ; ZWIĘKSZANIE MASY CIAŁA: Problem niedowagi ; Nabieranie masy ; Periodyzacja diety.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Motywator : 8 tygodni do bycia fit / Marta Hennig. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2019 - 232, [7] stron : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Plan treningów, przepisy i porady autorki bloga "Codziennie fit".
Jak zmienić tryb życia na zdrowszy i w nim wytrwać? „Motywator” to książka, która jest jednocześnie źródłem wiedzy, wyzwaniem i przewodnikiem. Nie szukaj tutaj motywujących cytatów - ta książka to narzędzie, które dostarczy ci odpowiedniej wiedzy i inspiracji, by zmienić dotychczasowe nawyki i poczuć się lepiej. Dodatkowe zadania na każdy dzień, zdrowe przepisy i ośmiotygodniowy program treningów pozwolą ci osiągnąć zamierzone cele i być fit bez wysiłku, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy jesteś osobą zaawansowaną. To kompas, który wskaże ci drogę do lepszego zdrowia, dobrej kondycji i smukłej sylwetki. [www.azymut.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Eat for goals!" 2009.
"Jem zdrowo i strzelam gole!" - to książka o dobrym jedzeniu, gotowaniu i piłce nożnej. Limitowana wersja EURO2012!!! Nowi piłkarze, nowe przepisy, nowe ciekawostki! 13 najznakomitszych piłkarzy, mężczyzn i kobiet (m.in.: ROBERT LEWANDOWSKI, CRISTIANO RONALDO,FERNANDO TORRES, LUCAS PODOLSKI, KELLY SMITH), odkrywa tajemnicę swoich kulinarnych upodobań, zdradza jak radzi sobie w kuchni oraz dzieli się przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie! Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z TRZYNASTU dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą smakowite i zdrowe posiłki! Książka zawiera także WIELE pożytecznych wskazówek dotyczących odżywiania. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-796/799 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Codziennie fit / Marta Hennig ; [ilustracje Magdalena Kania]. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2017. - 198, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Chcesz zmienić swój tryb życia, ale nie wiesz, od czego zacząć? Z tą książką to nie będzie problem. Przekonasz się, jak być fit, niezależnie od tego, ile masz lat, pieniędzy w portfelu czy wolnego czasu - i to bez ścisłych diet, wielkich wyrzeczeń i rygoru! Ta książka podpowie ci: jak przygotować się do treningów, co i jak ćwiczyć, jak skutecznie schudnąć lub zdrowo przytyć, co, ile i kiedy jeść, jak się zmotywować do działania. [Publicat, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 13 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Diet & Training by Ann / Anna Lewandowska. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 230, [2] strony : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Zdrowy styl życia opiera się na właściwie dobranej diecie i odpowiednim treningu. Niby proste, ale od czego zacząć? Jak zdrowo się odżywiać? Jak ćwiczyć? I najtrudniejsze - jak wytrwać w postanowieniach? Książka znanej trenerki, dietetyczki i motywatorki Anny Lewandowskiej "Diet & Training by Ann" to wszechstronny plan zmiany stylu życia. [Burda Media Polska, 2018]
1. Wprowadzenie ; 2. Poznaj swoje potrzeby ; 3. Jak skomponować posiłki. Przykładowe jadłospisy: Dla osób aktywnych, trening trzy razy w tygodniu, Dla osób aktywnych, trening każdego dnia ; 4. Trening od podstaw: Cardio, Whole body, Karate cardio, Challenge, Brzuch i pośladki, Zdrowy kręgosłup - strong core, Stretching ; 5. Moja propozycja dla was.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej - ich wpływ na życie codzienne.
Bibliogr. s. [297]-306.
Podstawowe informacje o herbacie, kawie i czekoladzie ; Import kawy, herbaty i czekolady ; Wiedza o kawie i herbacie w osiemnastowiecznej Polsce ; Nowa moda - szerzenie się zwyczaju picia kawy, herbaty i czekolady w Polsce ; Przedmioty i naczynia do przyrządzania i podawania kawy i herbaty ; Kawiarnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93442 (1 egz.)
Film
W koszyku
Super size me [Film] : czy wiesz co jesz?! / reż., scen. Morgan Spurlock. - [S.l. : s.n., 20-?]. - 1 dysk optyczny (96 min) : dźw., kolor. ; 12 cm.
Oryg. film wyprodukowano w 2004 r.
Dodatek do tygodnika "Przekrój".
Na opakowaniu: "Przekrój" prezentuje Najlepsze światowe dokumenty.
Zdjęcia Scott Ambrozy ; muzyka Steve Horowitz.
Obsada: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Bridget Bennett.
DVD-Video.
Obraz: kolor 4:3, dźwięk: Dolby Digital.
Ścieżka dźw. w jęz. ang. Napisy i głos lektora w jęz. pol.
Sundance 2004 - Nagroda Festiwalowa Najlepsza reżyseria filmu dokumentalnego ; Amerykańska Gildia Scenarzystów - Najlepszy scenariusz filmu dokumentalnego ; Satelity - Najlepszy film dokumentalny.
Można je uwielbiać, można ich nienawidzić - nie da się jednak zaprzeczyć, że restauracje fast food zdominowały życie współczesnego społeczeństwa, zapewniając ludziom łatwy dostęp do szybkich i tanich posiłków. Jednak ta wygoda ma swoją cenę... Reżyser Morgan Spurlock położył na szali własne zdrowie, żywiąc się przez 30 dni z rzędu wyłącznie daniami z McDonald's. Z pozoru zabawny eksperyment Spurlocka przyniósł przerażające efekty... "Super Size Me", nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Sundance, to potężna porcja satyry na miliardowy przemysł restauracyjny, który ze wszystkich sił odpiera ataki lekarzy, prawników i dietetyków. Po obejrzeniu tego filmu pytanie "Czy chce pan do tego frytki?" już nigdy nie zabrzmi tak samo! Spurlock dotyka też kwestii odpowiedzialności etycznej dużych koncernów i ich przemożnego wpływu na nasze życie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-filmy-268 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [379]-393. Indeksy.
Historia kształcenia pedagogów i nauczycieli w zakresie zagadnień biomedycznych w Polsce. CZ. I. WYCHOWANEK, UCZEŃ. ROZWÓJ, ZDROWIE I POTRZEBY BIOLOGICZNE W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA. Rozdz. 1. Rozwój biologiczny człowieka: Rozwój osobniczy człowieka ; Rozwój fizyczny człowieka ; Rozwój motoryczny ; Charakterystyka rozwoju fizycznego i motorycznego oraz sposoby zaspakajania potrzeb biologicznych w poszczególnych okresach życia ; Rozwój seksualny. Rozdz. 2. Wybrane układy i funkcje organizmu czlowieka ważne dla procesów uczenia się: Układ nerwowy ; Układ wzrokowy i słuchowy ; Biologiczne mechanizmy procesu uczenia się ; Fizjologiczne podłoże emocji ; Fizjologiczny mechanizm reakcji stresowej i wpływ stresu na zdrowie oraz zdolność do uczenia się ; Biologiczne uwarunkowania dysleksji rozwojowej. Rozdz. 3. Podstawowe potrzeby biologiczne człowieka i sposoby ich zaspokajania: Żywienie ; Aktywność fizyczna ; Zachowanie odpowiedniego rytmu pracy i odpoczynku ; Ochrona przed szkodliwymi dla rozwoju i zdrowia czynnikami środowiskowymi. Rozdz. 4. Zdrowie i wybrane problemy zdrowotne dzieci i młodzieży: Związki między zdrowiem a edukacją ; Zdrowie i czynniki je warunkujące ; Sytuacja zdrowotna dzieci i młodzieży ; Wybrane problemy zdrowotne dzieci i młodzieży w wieku szkolnym i sposoby zapobiegania im ; Wczesne zapobieganie wybranym chorobom przewlekłym ujawniającym się u dorosłych ; Profilaktyczna opieka zdrowotna nad uczniami. CZ. II. NAUCZYCIEL/WYCHOWAWCA - OCHRONA I PROMOCJA JEGO ZDROWIA: Charakterystyka społeczno-demograficzna nauczycieli ; Obciążenia zawodowe nauczycieli i ich skutki zdrowotne ; Problemy zdrowotne nauczycieli i zapobieganie im ; Działania w zakresie ochrony i promocji zdrowia nauczycieli. CZ. III. ŚRODOWISKO I ORGANIZACJA PRACY SZKOŁY: Środowisko szkoły i jego wymiary ; Wybrane elementy środowiska fizycznego szkoły ; Aspekty zdrowotne organizacji pracy i życia szkoły ; Szkoła promująca zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94924 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Czas trwania: 9 godz. 24 min.
Tytuł oryginału "Eat and run" 2012.
Czyta Krzysztof Banaszyk.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run - słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. W "Jedz i biegaj" Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie. [www.azymut.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 1917 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i biegaj : niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania / Scott Jurek, Steve Friedman ; [przekład Jacek Żuławnik]. - Wydanie 1, dodruk. - Łódź : Galaktyka, copyright 2014. - 262 strony, [16] stron tablic : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "Eat and run". 2012
Indeks.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run - słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. "W Jedz i biegaj" Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie. [www.azymut.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-796/799 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70962 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Publikacja finansowana ze środków statutowych Wydziału Pedagogczno-Artstycznego w Kaliszu
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
I. Waldemar Kuligowski, Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową ; Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak, Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji ; Dominika Narożna, Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku ; Magdalena Szulc, Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze ; Marta Miaskowska, Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? ; Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech, Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania ; Sebastian Latocha, Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny ; Robert Grochowski, Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych), a prawa człowieka ; Bartosz Kowalczyk, Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba ; Samanta Kowalska, Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawno międzynarodowe ; Paulina Wiśniewska, Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata ; Michał Jarnecki, W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej . Kuchnia a tożsamość narodowa ; Arkadiusz Bednarczuk, Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej ; Barbara Borzyszkowska (Koszela), W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie ; Alina Werochowska, Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia? ; Justyna Kubik, Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego ; Karol Walczak, Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych ; Piotr Łuszczykiewicz, O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) ; Eliza Gajzler, Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu ; Juliusz Grzybowski, O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107463 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [387]-392 i przy rozdz.
1. Układ nerwowy ; 2. Reakcja ruchowa a układ nerwowy ; 3. Wpływ rekreacji ruchowej na stany emocjonalne i samopoczucie ; 4. Układ oddechowy ; 5. Układ krążenia ; 6. Mięśnie ; 7. Krew ; 8. Układ odpornościowy ; 9. Układ dokrewny ; 10. Wysiłek fizyczny a hormony, rola rekreacji ruchowej ; 11. Czynność nerek ; 12. Wydolność fizyczna ; 13. Charakterystyka fizjologiczna wysiłków fizycznych ; 14. Odżywianie ; 15. Nadwaga i otyłość ; 16. Układ trawienny ; 17. Zmęczenie ; 18. Wypoczynek ; 19. Rekreacja ruchowa a płeć ; 20. Rekreacja ruchowa dzieci i młodzieży ; 21. Rekreacja ruchowa osób starszych ; 22. Termoregulacja ; 23. Rytmy biologiczne ; 24. Wprowadzenie do zagadnienia hipoksji ; 25. Podróże a reakcja fizjologiczna organizmu człowieka ; 26. Bieg - jogging ; 27. Marsz rekreacyjny i nordic walking ; 28. Kolarstwo rekreacyjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96362 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52822 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. terapii prowadzonej z uczniami Niepublicznego Przedszkola Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Rzeszowie (s. 50-56).
Bibliogr. przy pracach.
Streszcz. ang. przy pracach.
Cz. I GŁOS JAKO NARZĘDZIE PRACY: Logopedyczne podstawy prawidłowego mówienia dla nauczycieli ; Rola witamin, minerałów i składników pokarmowych w diecie osób pracujących głosem ; Gimnastyka języka, czyli rola łamańców językowych oraz innych ćwiczeń artykulacyjnych na zajęciach teatralnych ; Cz. II ZABURZENIA KOMUNIKACJI: Podstawy rozwijania mowy dzieci z autyzmem według modelu wczesnej intensywnej interwencji behawioralnej ; Diagnoza i terapia logopedyczna osób pracujących głosem - na przykładzie dwójki teleankieterów ; Diagnoza i terapia logopedyczna trzynastoletniej dziewczynki z zaburzeniami głosu ; Diagnoza i terapia logopedyczna w przypadku młodzieżowej grupy teatralnej ; CZ. III NAJNOWSZA POLSZCZYZNA: Wymowa grup spółgłoskowych - znajomość normy a realizacja: (badania sondażowe) ; Język środowiskowy współczesnych nastolatków w kontekscie języka nowych nowych mediów ; Kultura języka użytkowników portali społecznościowych ; CZ. IV TECHNIKI USPRAWNIAJĄCE EMISJĘ GŁOSU: "Technika Alexandra" - coś więcej niż kolejna metoda radzenia sobie z problemami z głosem ; Gimnastyka oddechowa według metody A. Strielnikowej w pracy nad emisją głosu ; Naturalna emisja głosu: techniki i metody pracy na bazie warsztatów głosowych Fundacji OVO dla Kultury i Edukacji
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109150 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Badań nad Wiekiem Osiemnastym : studia i źródła. Studia ; nr 5)
Indeks.
Definicje i synonimy "przyjemności" w polskich i obcych słownikach XVI-XVIII wieku ; Przyjemność w XVIII wieku: perspektywa leksykologii, semantyki, estetyki ; Rozkosze światowców: konwersacja ; Przyjemności parkowe i ogrodowe w życiu i literaturze polskich oświeconych ; Poznanie natury jako źródło przyjemności. Filozoficzne i poetyckie konteksty szcześcia ; Miasto w literaturze: przestrzeń przyjemności "uczciwej" i "nagannej" ; Elegijne przyjemności ; Słodka i dolegliwa razem rzecz, czyli trudne przyjemności ojcostwa w literaturze czasów stanisławowskich ; Zabawy przyjemne i pożyteczne w oświeceniowej alkowie ; Kobiece przyjemności w XVIII wieku ; "Przyjemności" wszeteczne, czyli o prostytucji w Warszawie stanisławowskiej ; Kwestia smaku. Kulinarne fascynacje oświecenia ; Osiemnastowieczna przyjemność ucztowania na dworach magnackich ; Z życia towarzyskiego polskich elit szlachecko-magnackich w Gdańsku w połowie 1757 roku (Przebendowscy, Adam Kazimierz Czartoryski i wielu innych) ; Przyjemność i obowiązek. Stanisław Poniatowski czyta wieści z Paryża ; Przyjemność w teoriach dramatyczno-teatralnych i jej osiemnastowieczne rewizje ; Uroki widowiska pod obłokiem dla różnego stanu ludzi (niedziela 14 września 1788 r. w Łazienkach) ; Rekreacja w elitarnych szkołach Europy epoki oświecenia ; Przyjemność a konserwatywna moralistyka francuska w bibliotece i programie Collegium Nobilium w Warszawie ; Rozkosze negacji. Inny i obcy w literaturze polskiego oświecenia ; Przyjemność podróżowania, czyli (tylko?) przyjemność pisania (o podrózy) ; Koncepcje przyjemności w myśli estetycznej XVIII wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96371 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej