Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(82)
Forma i typ
Książki
(79)
Proza
(35)
Komiksy i książki obrazkowe
(10)
Poradniki i przewodniki
(10)
Publikacje naukowe
(9)
Poezja
(6)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(120)
wypożyczone
(52)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(15)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(21)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(32)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(4)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(4)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(7)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(10)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(5)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(6)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(12)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(15)
Filia 15 (Lwowska 60)
(8)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(3)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Johnson Spencer
(5)
Campanella Marco
(4)
Carle Eric (1929-2021)
(4)
Casalis Anna (1953- )
(4)
Supeł Barbara
(4)
Piotrowska Eliza (1976- )
(3)
Campanella Marco. Tupcio Chrupcio
(2)
Falińska Hanna
(2)
González Carlos (1960- )
(2)
Kurpiewski Artur
(2)
Maksymowicz-Hamann Jowita
(2)
Martin Richard E
(2)
Seidler Ann
(2)
Slepian Jan
(2)
Supeł Barbara. Staś Pętelka
(2)
Łuksza Agata (1983- )
(2)
Abbot Judi
(1)
Alfaioli Massimo (1969- )
(1)
Aronson Elliot (1932- )
(1)
Babińska Magdalena
(1)
Barańczak Stanisław (1946-2014)
(1)
Bator Agnieszka
(1)
Bator Agnieszka. Mały miś
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Biela Adam (1947- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brunello Filippo
(1)
Brylińska Iwona
(1)
Brylińska Iwona. Nasze przedszkole
(1)
Bury Magdalena
(1)
Campbell Rod (1945- )
(1)
Chapman Jane (1970- )
(1)
Chatterton Chris
(1)
Choux Nathalie (1967- )
(1)
Clément Claude (1946- )
(1)
Coudert Robin
(1)
Dek Maria (1989- )
(1)
Dmitroca Zbigniew (1962- )
(1)
Donaldson Julia
(1)
Dr Seuss (1904-1991)
(1)
Drapiewska Marta
(1)
Duda-Gryc Marta
(1)
Eckhardt Krzysztof (1961- )
(1)
Fabicka Patrycja
(1)
Falenta Paweł Piotr
(1)
Falińska Halina
(1)
Fernando Nimali
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Gajda Janusz (prawnik)
(1)
Gajos Katarzyna
(1)
Galewska-Kustra Marta
(1)
Gawlik Zdzisław (1960- )
(1)
Gałakan-Halicka Agnieszka
(1)
Geneste Marcelle (1950- )
(1)
Gilsoul Martine
(1)
Gouw Jessica de
(1)
Graboff Abner (1919-1986)
(1)
Grimm Jacob (1785-1863)
(1)
Grimm Wilhelm (1786-1859)
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gurynowicz Kamila
(1)
Gurynowicz Kamila. Hela sama
(1)
Górka Dominika
(1)
Hayes Robert
(1)
Herbowski Piotr
(1)
Jackowska Małgorzata (dietetyk)
(1)
Jankowska Halina
(1)
Jaślan Ewelina
(1)
Kapuściak Bartosz
(1)
Kapuściak Bartosz (1983- )
(1)
Kassjanowicz Dorota (1968- )
(1)
Kassjanowicz Dorota (1968- ). Dago i Lo
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Komaniecka Monika
(1)
Konarowska Katarzyna
(1)
Koper Anna (pielęgniarstwo)
(1)
Koper Krzysztof (onkolog)
(1)
Kosior Wojciech (prawnik)
(1)
Kovacs Deborah
(1)
Kowalczyk Bartosz
(1)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(1)
Krige Alice
(1)
Krolczuk Luiza
(1)
Krzemińska Marta (literatura dla dzieci)
(1)
Krzemińska Marta (literatura dla dzieci). Królik Franek
(1)
Kurcz Ida (1930- )
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kądzielawa Danuta
(1)
Kłos Joanna (graficzka)
(1)
Lambert Nicole (1948- )
(1)
Lambert Nicole (1948- ). Trojaczki
(1)
Lange Elżbieta
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lillis Sophia
(1)
Llorens i Artiola Ester‏
(1)
Lupi Andrea
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(35)
2000 - 2009
(7)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(57)
1901-2000
(14)
1945-1989
(10)
1989-2000
(4)
Kraj wydania
Polska
(77)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(72)
angielski
(6)
ukraiński
(2)
Odbiorca
Dzieci
(39)
0-5 lat
(38)
6-8 lat
(9)
Rodzice
(4)
Młodzież
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Funkcjonariusze publiczni
(1)
Grupa wiekowa 0-5 lat
(1)
Kryminolodzy
(1)
Nauczyciele
(1)
Pedagodzy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Policjanci
(1)
Prawnicy
(1)
Urzędnicy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(22)
Literatura amerykańska
(13)
Literatura włoska
(4)
Literatura angielska
(3)
Literatura francuska
(3)
Literatura hiszpańska
(2)
Film amerykański
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Jedzenie (czynność)
(55)
Czynności
(17)
Odżywianie
(11)
Czynności operacyjne
(8)
Decyzje
(8)
Kultura stołu
(7)
Głód
(6)
Uczucia
(6)
Samorealizacja
(5)
Sukces
(5)
Zachowanie organizacyjne
(5)
Dzieci
(4)
Gąsienice (larwy)
(4)
Posiłki (jedzenie)
(4)
Przedszkolaki
(4)
Tupcio Chrupcio (postać fikcyjna)
(4)
Zwierzęta
(4)
Żywność
(4)
Gotowanie
(3)
Kucharstwo
(3)
Osobowość
(3)
Psychologia
(3)
Rodzeństwo
(3)
Rodzina
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Choroby ludzi
(2)
Dziecko
(2)
Gastronomia
(2)
Kobieta
(2)
Lekarze
(2)
Motywacja
(2)
Neofobia żywieniowa
(2)
PRL
(2)
Piasek
(2)
Policja
(2)
Poznanie
(2)
Praca
(2)
Prawo
(2)
Prawo porównawcze
(2)
Prawo rzeczowe
(2)
Prawo spadkowe
(2)
Prawo zobowiązań
(2)
Przyjaźń
(2)
Samodzielność
(2)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(2)
Staś Pętelka (postać fikcyjna)
(2)
Stworzenia fantastyczne
(2)
Styl życia
(2)
Tajni współpracownicy policji
(2)
Wojskowa Służba Wewnętrzna
(2)
Zabawa
(2)
Zmysły
(2)
Śledztwo i dochodzenie
(2)
Życie codzienne
(2)
Aborcja
(1)
Administracja publiczna
(1)
Afazja
(1)
Algorytmy
(1)
Basia (postać fikcyjna)
(1)
Bezpieczeństwo publiczne
(1)
Błędy
(1)
COVID-19
(1)
Centralne Biuro Śledcze
(1)
Chirurgia onkologiczna
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Czas pracy
(1)
Czaszka
(1)
Czynności procesowe
(1)
Dane statystyczne
(1)
Darowizna
(1)
Demokratyzacja
(1)
Dietetyka
(1)
Dinozaury
(1)
Dobro dziecka
(1)
Duchowieństwo
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Eksperyment
(1)
Epidemie
(1)
Farmakoterapia
(1)
Finanse kościelne
(1)
Finanse publiczne
(1)
Finansowanie
(1)
Funkcjonariusze publiczni
(1)
Geriatria
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Grimm, Jacob (1785-1863)
(1)
Grimm, Wilhelm (1786-1859)
(1)
Głosowanie korespondencyjne
(1)
Handel ludźmi
(1)
Hematologia
(1)
Informacja
(1)
Instrukcja
(1)
Intensywna terapia
(1)
Inwigilacja
(1)
Izba przyjęć
(1)
Jadzia Pętelka (postać fikcyjna)
(1)
Jaś i Małgosia (postacie fikcyjne)
(1)
Język polski
(1)
Kaczka domowa
(1)
Temat: dzieło
Jaś i Małgosia
(1)
Konstytucja Polski (1997)
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(6)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Białoruś
(1)
Europa
(1)
Europa Zachodnia
(1)
Kraje rozwinięte
(1)
Niemcy
(1)
Rosja
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytny Rzym
(1)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Opowiadania i nowele
(28)
Poradnik
(11)
Książka obrazkowa
(8)
Książki dla małych dzieci
(8)
Opracowanie
(6)
Wiersze
(4)
Monografia
(3)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Przypowieść
(3)
Instrukcja
(2)
Książka zabawka
(2)
Materiały pomocnicze
(2)
Podręcznik
(2)
Reportaż
(2)
Rymowanki
(2)
Adaptacja filmowa
(1)
Dokumenty
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Edycja krytyczna
(1)
Film fabularny
(1)
Horror
(1)
Komiks przygodowy
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki mówione
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Źródła historyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(7)
Medycyna i zdrowie
(7)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(7)
Kulinaria
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(4)
Psychologia
(3)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Nauka i badania
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
82 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [Znak, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107258 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia / Yoshimoto Banana ; przełożyła Anna Zielińska-Elliott. - Wydanie 1, (dodruk). - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, copyright 2004. - 133, [3] s. ; 20 cm.
(Spojrzenia)
Zawiera także opowiadanie: Moonlight Shadow.
Nazwa autora: Yoshimoto Maiko.
Tytuł oryginału: "Kitchin" 1988.
Po ukazaniu się "Kuchni" w 1988 roku w Japonii zapanowała prawdziwa bananomania. Napisane eleganckim, zwiewnym stylem dwa dopełniające sie utwory, tytułowa Kuchnia i Moonlight Shadow opowiadają o jedzeniu, zmianie płci, miłości i utracie najbliższych. Książka stała się podstawą aż dwóch filmów. Debiut Yoshimoto Banany, głos młodej Japonii, spotkał się z gorącym przyjęciem w świecie. Teraz, z prawdziwą przyjemnością, zapraszamy polskich czytelników do Kuchni. [lubimyczytac.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-lit.inna (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na podstawie rozprawy doktorskiej.
Bibliografia na stronach 377-407.
Na podstawie rozprawy doktorskiej.
Wstęp ; R. 1. Problematyka wieku w państwie i prawie rzymskim ; R. 2. Kategorie i terminy związane z wiekiem w prawie rzymskim ; R. 3. Granice wieku w rzymskim prawie procesowym ; R. 4. Granice wieku w rzymskim prawie osobowym ; R. 6. Granice wieku w rzymskim prawie spadkowym ; R. 7. Granice wieku w rzymskim prawie rzeczowym ; R. 8. Znaczenie wieku przy odpowiedzialności deliktowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-112294 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, orzecznictwo, wykaz aktów prawnych na stronach [238]-253.
1. Prewencja kryminalna ; 2. Statystyka kryminalna ; Wiktymizacja ; Ochrona osób i mienia ; Przestępstwa godzące w interesy ekonomiczne spółek Skarbu Państwa. Fenomen. Przeciwdziałanie i zwalczanie ; 6. Czynności operacyjno-rozpoznawcze w nauce kryminologii ; 7. Prawno-kryminologiczny aspekt przestępstw z nienawiści ze szczególnym uwzględnieniem ich odwetowego charakteru ; 8. Przestępczość nieletnich ; 9. Feminizacja przestępczości ; 10. Zabójstwa w afekcie ; 11. Handel ludźmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-343 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
1. Smak ; 2. Węch ; 3. Wzrok ; 4. Słuch ; 5. Dotyk ; 6. Nastrój w czasie posiłku ; 7. Jedzenie w towarzystwie ; 8. Jedzenie na pokładzie samolotu ; 9. Pamiętny posiłek ; 10. Posiłek spersonalizowany ; 11. Posiłek doznaniowy ; 12. Posiłek cyfrowy ; 13. Powrót do futurystów.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106445 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Intuitive eating" 1995.
Bibliografia na stronach 383-392.
Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich? Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia. Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Autorki dowodzą, że wystarczy w miejsce złych nawyków wykształcić własny, indywidualny dla każdego z nas model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu odżywiania. Wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i zachęcają do przyjęcia ciałopozytywności, nawiązania prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufania swojej wewnętrznej mądrości. Jak na mowo poczuć satysfakcję płynącą z posiłków? Jak zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy rozmiar? Jak zacząć wsłuchiwać się we własny organizm i monitorować jego reakcje, by w końcu docenić tak samo głód, jak poczucie sytości? [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Troskliwych Rodziców : żywienie)
Na stronie tytułowej błędna nazwa autora, prawidłowa: Melanie Potock.
Tytuł oryginału: "Raising a healthy, happy eater : a parent's handbook : a stage-by-stage guide to setting your child on the path to adventurous eating" 2015.
Bibliografia na stronach 284-[287]. Indeks.
Właściwe rozpoczęcie przygody z jedzeniem to kwestia kluczowa dla zdrowia twojego dziecka, jego sprawności motorycznej, prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych i emocji. Ale jak tę wiedzę przełożyć na praktykę? Jak urozmaicić dietę dziecka? Jak uniknąć pułapki wybiórczego jedzenia? Jak odkryć szczególne potrzeby żywieniowe? I wreszcie - jak sprawić, by posiłki stały się powodem do radości? Pediatra Nimali Fernando i terapeutka zaburzeń żywienia Melanie Potock są gotowe do odpowiedzi. W ich książce znajdziecie między innymi: porady dostosowane do każdego etapu rozwoju dziecka, prawdziwe historie rodziców i dzieci, którym pomogły autorki, informacje na temat funkcjonowania zmysłów, zachowań trudnych podczas posiłków, wprowadzania pokarmów stałych, metody BLW, kubków niekapków itd. [Agora, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z cyklu "Lama Lenka".
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze. [Wydawnictwo Tuli Mama Tuli Tata, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Basia, Franek i jedzenie / Zofia Stanecka, Marianna Oklejak. - Warszawa : Egmont Polska, 2013. - [12] stron : ilustracje kolorowe ; 16x16 cm.
(Basia, Franek i... / Zofia Stanecka, Marianna Oklejak)
(Literacki Egmont)
Okładka wliczona w paginację.
Basia i Franek to rodzeństwo. Franek wielu rzeczy jeszcze się uczy. Basia jest starsza. Pomaga mu, często coś mu tłumaczy, czasem się na niego złości. Historyjki o Basi i Franku to propozycja wspólnej lektury, rozmowy i zabawy. [Egmont Polska, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzielny pacjent / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2019. - 44, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Staś Pętelka / Barbara Supeł)
Z cyklu "Staś Pętelka".
Okładka wliczona w paginację.
Wiek: 4+.
Dlaczego dzieci robią wszystko na niby? Jak smakuje zupa z piasku? I czy warto ją w ogóle jeść? Poznaj Stasia, czteroletniego chłopca, który na własnej skórze testuje swoje pomysły! Nie wszystkie są jednak idealne… Najedzenie się piasku i dziwnych roślin spowodowało, że Staś musi iść do lekarza, którego troszkę się boi… Czy uda mu się oswoić ten lęk? [www.azymut.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 14 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.1-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-I/N (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.8-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.11-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.12-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzielny pacjent / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Warszawa : Zielona Sowa, copyright 2021. - 44, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Staś Pętelka / Barbara Supeł)
Okładka wliczona w paginację.
Z cyklu "Staś Pętelka".
Wiek: 4+.
Okładka wilczona w paginację.
Dlaczego dzieci robią wszystko na niby? Jak smakuje zupa z piasku? I czy warto ją w ogóle jeść? Poznaj Stasia, czteroletniego chłopca, który na własnej skórze testuje swoje pomysły! Nie wszystkie są jednak idealne… Najedzenie się piasku i dziwnych roślin spowodowało, że Staś musi iść do lekarza, którego troszkę się boi… Czy uda mu się oswoić ten lęk? Bogato ilustrowana seria dla dzieci ukazuje istotne wydarzenia z życia przedszkolaka. Każde dziecko odnajdzie tu znane mu sytuacje i wraz ze Stasiem spotka się z emocjami, których samo doświadcza. Lekarz już nigdy nie będzie taki straszny! [empik.com, 2021].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Uczę się z Puciem)
Opis według okładki.
Pucio postanawia spróbować nowego dania w restauracji Wesoła Marchewka. Zamówiony makaron wygląda inaczej niż ten jadany w domu, ale smakuje wyśmienicie! Na dodatek kucharz daje dzieciom przepis na pyszne placuszki, więc szykuje się rodzinne gotowanie. Ach, ile przy tym zabawy! Każdy ma swoje zadanie: tata kroi owoce, Pucio miesza, a Misia dosypuje do miski kolejne składniki. I podwieczorek zaraz gotowy! W książce znajdziecie przepis na Puciowe placuszki z owocami do samodzielnego przyrządzenia. Wspólne kucharzenie polecamy szczególnie dzieciom z trudnościami w jedzeniu. [www.azymut.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.7-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Proces pielęgnowania w opiece onkologicznej / Agnieszka Koper. Problemy pielęgnacyjne pacjentów w ambulatoryjnej opiece onkologicznej / Renata Matyjasek, Magdalena Burzych. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych systemowo / Maria Jolanta Wełna, Beata Kaźmierczak, Zofia Jędrusik. Problemy pielęgnacyjne pacjentów w hematologii / Beata Kaźmierczak, Janina Schabowska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów poddawanych radioterapii / Barbara Cichocka, Sylwia Dahms, Małgorzata Trzcińska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych chirurgicznie / Bernadeta Rutkowska, Marta Korecińska, Dorota Nadolska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu nowotworów płuc i klatki piersiowej / Ewa Madajewska, Anna Sędłak. Problemy pielęgnacyjne pacjentek z nowotworami piersi / Beata Borzych. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych w urologii / Edyta Szortyka. Problemy pielęgnacyjne pacjentów z nowotworami wewnątrzczaszkowymi / Robert Ślusarz. Problemy pielęgnacyjne pacjentek onkologicznych w ginekologii / Aleksandra Mazur, Mariola Maślińska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych poddawanych intensywnej terapii / Katarzyna Walkowiak, Joanna Jędrzejczyk. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych w geriatrii / Marta Muszalik, Kornelia Kędziora-Kornatowska. Problemy pielęgnacyjne pacjentów onkologicznych objętych opieką paliatywną / Barbara Jakobi-Banaś, Renata Jakobi. Problemy lekowe pacjentów z chorobą nowotworową / Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper. Psycholog w opiece nad pacjentem onkologicznym / doktor nauk medycznych Bożena Kawiecka-Dziembowska. Rola i zadania rehabilitanta w opiece nad pacjentem onkologicznym / Ilona Dymek. Żywienie pacjentów onkologicznych / Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper. Opieka stomatologiczna nad pacjentem onkologicznym / Paweł Molus.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [gandalf.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: "The Way we eat now: strategies for eating in a word of change" 2019.
Bibliografia na stronach 462-[474].
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108559 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 584-[611]. Indeks.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [https://piw.pl/pl/slepa-kuchnia-jedzenie-i-ideologia-w-prl, dostęp 29.08.2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / WSPIA Rzeszowska Szkoła Wyższa ; nr 41)
Temat
Materiały z konferencji naukowej, 28 lutego 2021 r., Rzeszów.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych, orzecznictwo przy referatach.
Aborcja : aspekty prawne, Aleksander Górski ; Leasing pracowniczy czy outsourcing, Bogdan Bukowczyk ; Niekonstytucyjne orzekanie o winie i karze na gruncie projektu nowelizacji kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, Sara Anna Kaszubowicz-Pawlik ; Niewykonywanie umów w czasie pandemii koronowirusa a odpowiedzialność na tle klauzuli siły wyższej, Ewa Kojder ; Orzeczenie kary grzywny, kary ograniczenia wolności zamiast kary pozbawienia wolności w kontekście znowelizowanego art. 37a Kodeksu karnego, Michał Sowiński ; Plan śledztwa w postępowaniu przygotowawczym, Agnieszka Czech-Trela ; Populizm penalny jako przyczyna psucia prawa karnego, Piotr Jurek ; Postępowanie dyscyplinarne nauczycieli w świetle zmian w Karcie Nauczyciela z 19.01.2021 r., Izabela Garbacz-Rojek ; Prawnofinansowe aspekty finansowania Funduszu Kościelnego w Polsce, Konrad Żurek ; Problem upolitycznienia tworzenia prawa, Karolina Latawiec ; Rodzaje odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych : analiza porównawcza, Magdalena Cieślewicz ; Rozliczanie nadgodzin pracowników urzędów państwowych, Bogdan Bukowczyk ; Stalking : penalizacja zjawiska społecznego w ujęciu prawnoporównawczym, Sebastian Mazur ; Zawieszenie biegu terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego w kontekście art. 70c Ordynacji podatkowej, Joanna Gierlicka ; Zmiany prawa wyborczego w świetle stanu epidemii na przykładzie wyborów korespondencyjnych : ocena konstytucyjnoprawna i administracyjnoprawna, Adrian Perz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113783 (1 egz.)
Film
DVD
W koszyku
Małgosia i Jaś / reżyseria Oz Perkins ; scenariusz Rob Hayes. - Warszawa : Monolith Films, 2020. - 1 dysk optyczny (DVD) (84 min) : dźwiękowy, kolorowy ; 12 cm.
Tytuł oryginału: "Gretel & Hansel".
Oryginalny film wyprodukowano w 2020 r.
Opis z etykiety płyty i opakowania.
Na opakowaniu: Na motywach mrocznej baśni Braci Grimm.
Zdjęcia Galo Olivares ; muzyka Robin Coudert.
Obsada: Sophia Lillis, Alice Krige, Jessica de Gouw [i inni].
DVD-9.
Obraz: kolor 16:9, dźwięk: Dolby Digital 5.1.
Ścieżka dźwiękowa w języku angielskim. Napisy i głos lektora w języku polskim.
Dawno, dawno temu w odległej baśniowej krainie… nic nie przypomina bajki. Wszechobecny głód i brak pracy zmusza rodzeństwo Małgosię i Jasia do opuszczenia rodzinnego domu w poszukiwaniu lepszego miejsca do życia. Jedyna znana im droga wiedzie przez niekończący się las, który wydaje się pulsować jakimś odwiecznym życiem. Wycieńczone wielodniową wędrówką i nieopuszczającym ich strachem dzieci trafiają wreszcie na ludzkie domostwo. Mieszkająca tu dziwna kobieta oferuje im gościnę i posiłek. Przekraczając próg jej domu, Małgosia i Jaś trafiają do miejsca gorszego niż piekło… [Monolith Films, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-F/1586/G (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.Filmy 1468 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Publikacja finansowana ze środków statutowych Wydziału Pedagogczno-Artstycznego w Kaliszu
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
I. Waldemar Kuligowski, Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową ; Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak, Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji ; Dominika Narożna, Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku ; Magdalena Szulc, Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze ; Marta Miaskowska, Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? ; Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech, Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania ; Sebastian Latocha, Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny ; Robert Grochowski, Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych), a prawa człowieka ; Bartosz Kowalczyk, Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba ; Samanta Kowalska, Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawno międzynarodowe ; Paulina Wiśniewska, Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata ; Michał Jarnecki, W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej . Kuchnia a tożsamość narodowa ; Arkadiusz Bednarczuk, Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej ; Barbara Borzyszkowska (Koszela), W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie ; Alina Werochowska, Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia? ; Justyna Kubik, Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego ; Karol Walczak, Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych ; Piotr Łuszczykiewicz, O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) ; Eliza Gajzler, Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu ; Juliusz Grzybowski, O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107463 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej