Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(20)
Forma i typ
Książki
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(41)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(9)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(3)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Berezowska Maja (1898-1978)
(1)
Bokiewicz Jan (1941- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Eichler Anna
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fałat Ziemowit
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Kawalec Magdalena
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kuźmiński Bolesław
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
O'Brien Samem
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybylski Stanisław
(1)
Pękalski Adam
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Szuszkiewiczowa Maria
(1)
Thuras Dylan
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wrangham Richard W. (1948- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Temat
Kucharstwo
(18)
Kultura stołu
(9)
Żywność
(5)
Kultura
(3)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Osobliwości
(2)
Przyprawy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Gastronomia
(1)
Kapusta
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Odżywianie
(1)
Piwo
(1)
Piwowarstwo
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zespoły historyczne miast
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1826-1901)
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Kulinaria
(5)
Podróże i turystyka
(2)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94529 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii. [www.empik.com/książka, 2014].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100755 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
I. WYNALAZEK PIECZENIA W OGNIU: 1. Pierwszy przewrót kulinarny: a) Przetwarzający ogień, b) Pierwsze technologie przyrządzania jedzenia, c) Erodujące fale, II. SENS JEDZENIA: 1. Jedzenie jako rytuał i akt magiczny: a) Sens ludożerstwa, b) Pokarmy święte i nieświęte, c) Magia diet leczniczych, d) Dietetyczne czary, e) Dietetyka obfitości, III. Z PASTWISKA NA STÓŁ 1. Przewrót pasterski: od zbieractwa do produkcji jedzenia: a) Forpoczta ślimaków, b) Hodować czy nie hodować, c) Pasterski instynkt, d) Łowiectwo morskie, IV. JADALNE PŁODY ZIEMI: 1. Uprawa roślin pod kątem jedzenia: a) Zbieractwo i uprawa roli, b) Potężne trawy, c) Zdobywca świata, d) Bulwy i korzenie, które rządzą światem, V. JEDZENIE I POZYCJA SPOŁECZNA 1. Nierówności społeczne i powstanie arystokratycznej kuchni: a) Sukces nadmiaru, b) Powstanie i rozwój gastronomii, c) Przejęcie przez mieszczaństwo dworskiej kuchni, d) Międzyklasowe transfery, e) Dwory bez dworskiej kuchni?, VI. JEDZENIE ZA HORYZONTEM: 1. Jedzenie i dalekosiężna wymiana kulturowa: a) Tuż za horyzontem: co przeszkadza krzyżowaniu się wpływów kulinarnych, b) Czynniki przełamujące bariery: oddziaływanie imperiów, c) Kupcy i kelnerzy: sól i przyprawy, VII. WYZWANIE EWOLUCJI 1. Jedzenie i wymiana ekologiczna: a) Epopeja "Bounty", b) Globalna paleta, c) Przewrót na równinach, d) Amerykańska kariera banana, e) Migracje kukurydzy, f) Ziemniaki i słodkie ziemniaki, g) Środki słodzące, h) Granica Pacyfiku, VII. ŻYWIENIE GIGANTÓW: 1. Jedzenie i industrializacja w wiekach dziewiętnastym i dwudziestym: a) Uprzemysławiające się środowisko, b) Produkcja, przetwarzanie i dostawa, c) Ucztowanie i głód, d) Ostatnia faza przewrotu neolitycznego, e) Kłopoty z przechowywaniem, f) Dogodzić konsumentom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [381]-394.
Łatwiej można wyobrazić sobie istnienie ludzkości bez królów niż bez kapusty, jednak staramy się poznać historię królów, a nie interesuje nas, kim buli przodkowie kapusty. Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skora zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Może ta książka choć trochę wyjaśni, co na curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi. [Bellona, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104863 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 11 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-III/P (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-III/P (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-III/P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-III/P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przysmaki i frykasy pełne fantazji oraz kulturalnych podtekstów pełne fantazji oraz kulturalnych podtekstów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-III/P (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Prologowa gawęda / T. Przypkowski - Z pamiętnika imić panny Klementyny Ochędożyńskiej / M. Samozwaniec - Jak się jadało w domu Kossaków / M. Samozwaniec - Garść kulinarnych polskich przepisów / S. Przypkowska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-35975 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przewodnik piwosza / Ziemowit Fałat [i in.]. - Bielsko-Biała : Pascal, 2002. - 280 s. : il. (gł. kolor.), fot. kolor., mapa kolor., 1 portr. ; 21 cm.
Dot. m.in. Zakładów Piwowarskich w Leżajsku, Browaru Romus w Dąbrowie k. Trzciany i Browaru Van Pur w Rakszawie
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
- Warzywa - jarzyny: codzienne witaminy - Krótkie dzieje upraw warzywnych - Warzywa kapustne - Inne warzywa liściowe - Warzywa strączkowe - Warzywa korzeniowe - Warzywa cebulowe - Warzywa dyniowate i jagodokształtne - Warzywa, z których jadamy pędy i kwiatostany - Warzywa oleiste - Warzywa smakowe - Warzywa przyprawowe - Przyszłość warzyw w Polsce
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku – trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet – innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "En middag i Roma : verdenshistorien i et måltid" 2020.
Bibliografia, netografia na stronach 239-[262].
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [https://www.znak.com.pl/ksiazka/obiad-w-rzymie-historia-swiata-w-jednym-posilku-viestad-andreas-202761, dostęp 26.10.2021]
Centrum wszechświata ; Chleb ; Antipasto ; Oliwa ; Sól ; Makaron ; Pieprz ; Wino ; Mięso ; Ogień ; Cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110252 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? -Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! - Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki! - Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20dz-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 28x32 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody? Gdzie mieściły się stolice smaku? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. [lubimyczytac.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-39/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [gandalf.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastro Obscura : A Food Adventurer's Guide" 2021.
Indeks.
"Atlas osobliwości kulinarnych", książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek... [Wydawnictwo Sonia Draga, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111436 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Krakow : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie ; Przepisy szlagierem ; Pierwsze piętro nobilituje ; Po co jej pokora? ; Wypchnięta za mąż ; Przysięgałeś, łajdaku, wierność ; Na rękach będzie cię nosił ; Szczęście pachnące kotletem ; Puszczać wiatry możesz tutaj ; Zająć się szczęściem ; Arystokracja na kredyt ; Zrobię to lekko, bez smalcu ; Po francusku - szybko i tanio ; Rewolucja na talerzu ; Widzieć szczęście ; Jedyne takie miejsce ; Chcesz miłości, atakuj żołądek ; Przeklinam cię do trzeciego pokolenia ; Wdeptana w ziemię ; Gotowa wydrapać oczy ; Porywy serca ; Zdobywa, co chce ; Kolęda dla gospodyń ; Kuracje naturalne ; Odkrywanie tajemnic ; Napisz, ile zarobiłam ; Najważniejsze to podać obiad ; Gosposia jak ptaszek w gniazdeczku ; Jestem niesforna ; Na ustach i na językach ; Zemsta na Ćwierczakiewiczowej ; Milion na śniadanie.
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazywano. Zdobywała to, co chciała, i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej Warszwie znali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... "365 obiadów za 5 złotych" Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem: "panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu". Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. "Pani od obiadów" to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbijała serca i żołądki. [Wydawnictwo Literackie, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa - największy autorytet kulinarny w tym mieście. [Lira Wydawnictwo, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej