Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(33)
Forma i typ
Książki
(28)
Publikacje naukowe
(12)
Czasopisma
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(24)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Puchalski Czesław
(7)
Gajdek Grażyna
(4)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(3)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Cyrek Piotr
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Grabek-Lejko Dorota
(1)
Grzybek Maria (1952- )
(1)
Hanus Paweł (biotechnolog)
(1)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(1)
Jongen W. M. F
(1)
Kaczmarski Mateusz (agronomia)
(1)
Kitowski Jerzy (1952- )
(1)
Kluz Maciej
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Kruk Wacław
(1)
Lebiedzińska Anna
(1)
Luning P. A
(1)
Makarski Sylwester (1942- )
(1)
Makowska Anna (farmacja)
(1)
Marcelis W. J. (1948- )
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Pomykała Marta
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Rudzki Wiesław
(1)
Sowa Patrycja
(1)
Tereszkiewicz Krzysztof (1965- )
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zaidan George
(1)
Ślusarz Grzegorz (1955- )
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(32)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Jakość żywności
(17)
Żywność
(17)
Rolnictwo
(7)
Rozwój regionalny
(5)
Wsie
(5)
Innowacje
(4)
Jakość produktu
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Samorząd terytorialny
(4)
Zarządzanie jakością
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Biotechnologia
(3)
Ekorozwój
(3)
Fundusze strukturalne UE
(3)
Klastry (ekonomia)
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(3)
Technologia żywności
(3)
Turystyka
(3)
Zarządzanie wiedzą
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Agrobiznes
(2)
Bezrobocie
(2)
Dochody indywidualne
(2)
Ekonomia
(2)
Energetyka
(2)
Gleba
(2)
Gluten
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
HACCP
(2)
Infrastruktura techniczna
(2)
Integracja europejska
(2)
Jakość życia
(2)
Kapitał społeczny
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Mieszkania
(2)
Mleko
(2)
Nauka
(2)
Nierówności społeczne
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Paranauka
(2)
Polityka gospodarcza
(2)
Polityka regionalna UE
(2)
Polityka społeczna
(2)
Polityka spójności UE
(2)
Samorząd gminny
(2)
Transfer technologii
(2)
Ubóstwo
(2)
Wzrost gospodarczy
(2)
Zarządzanie ryzykiem
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Agroturystyka
(1)
Amoniak
(1)
Anioły biznesu
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
BRW
(1)
Banki
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barszcz Sosnowskiego
(1)
Bezpieczeństwo energetyczne państwa
(1)
Biogaz
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Budżety gminne
(1)
Budżety rodzinne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Bydło
(1)
COVID-19
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Dobre praktyki
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Dopłaty bezpośrednie dla rolników
(1)
Dostęp do oświaty
(1)
Drożdże
(1)
Efektywność ekonomiczna
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Elita ekonomiczna
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
GHP/GMP
(1)
Gaz ziemny
(1)
Gazownictwo
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka elektroniczna
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Grupy producentów rolnych
(1)
Grusza
(1)
Górnictwo
(1)
Góry
(1)
Handel
(1)
Temat: dzieło
Tygodnik Sanocki
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1989-
(5)
2001-0
(5)
1901-2000
(4)
1945-1989
(3)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Województwo podkarpackie (1999- )
(4)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Karpaty
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(9)
Opracowanie
(6)
Materiały konferencyjne
(2)
Poradnik
(2)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Medycyna i zdrowie
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Podkarpacia.
Bibliogr., netogr. przy art.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang. przy art.
Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego ; Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia ; Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja ; Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej ; Charakterystyka wybranych roślin z rodzaju Allium oraz ich przetworów pod kątem występowania związków polifenolowych ; Wybrane parametry jakościowe ziarna siewnego pszenicy jarej w 2012 roku na Podkarpaciu ; Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych ; Zdrowotność maliny (Rubus idaeus L.) odmiany Polana w gospodarstwie ekologicznym i konwencjonalnym ; Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu ; Neobhìdnì zmìni u zmìstì predmeta bezpeki žittâ po vìdnošennû do socìal'no-polìtičnoï situacìï v Ukraïnì.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. Podkarpackiego.
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
Aleksandra Gumienna, Maria Tarapatskyy, Marcin Lewicki, Justyna Ruchała, Katarzyna Ostróżka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski - Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy ; Jadwiga Lechowska, Grażyna Gajdek, Magdalena Dec - Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur ; Marcin Lewicki, Maria Tarapatskyy, Aleksandra Gumienna, Katarzyna Ostróżka, Marcin Bajcar, Czesław Puchalski - Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym ; Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek - Wartość rzeźna buhajków różnych ras pochodzących z regionu południowo-wschodniej Polski ; Katarzyna Ostróżka, Maria Tarapatskyy, Dorota Wichrowska, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Bogdan Saletnik, Czesław Puchalski - Maltitol i erytrytol jako zamienniki cukru w produkcji lodów śmietankowych ; Mariusz Rudy, Paulina Angrys - Analiza wpływu zamrażania mięsa wieprzowego na jego skład chemiczny i teksturę ; Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian - Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów ; Maria Tarapatskyy, Patrycja Sowa, Krzysztof Kręcichwost, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Katarzyna Ostróżka, Czesław Puchalski - Ocena wartości odżywczej innowacyjnego pieczywa chrupkiego z dodatkiem naturalnego zakwasu ; Joanna Kaszuba, Mariola Róg, Barbara Kogut - Ocena wybranych wskaźników jakości chleba bezglutenowego wypiekanego z mieszanek wypiekowych na bazie mąki gryczanej i jaglanej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108634 (1 egz.)
Książka
W koszyku
M.in. dotyczy jakości jogurtów i kefirów dostępnych na rynku rzeszowskim.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Systemy jakości wobec fałszowania żywności ; Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną ; Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych ; Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim ; Wpływ dodatku różnych związków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych ; Jakościowa analiza palinologiczna i aktywność przeciwutleniająca barwnych frakcji pyłku pszczelego ; Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła ; Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła ; Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy białej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego ; Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzania chipsów jabłkowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109206 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Michał Dymiński, Anna Augustyńska-Prejsnar, Zofia Sokołowicz, Wpływ marynowania sokiem owocowym na cechy jakościowe mięśni piersiowych kurcząt brojlerów ; Karolina Mroczek, Agata Znamirowska, Preferencje i cechy organoleptyczne niskolaktozowego probiotycznego koziego mleka fermentowanego ; Agata Pawłowska, Wioletta Smoleń, Zuzanna Posadzka, Barbara Kogut, Wpływ dodatku nasion roślin oleistych na cechy sensoryczne i zawartość związków biologicznie aktywnych koktajli pomidorowych ; Ewelina Sidor, Małgorzata Dżugan, Możliwości wykorzystania czerwiu trutowego jako suplementu diety ; Małgorzata Ormian, Jadwiga Topczewska, Wanda Krupa, Anna Augustyńska-Prejsnar, Jadwiga Lechowska, Wykorzystanie soku z cytryn i dodatków ziołowych w procesie marynowania mięsa indyków ; Patrycja Zaworska, Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian, Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych ; Natalia Szarek, Grażyna Jaworska, Paweł Hanus, Azotany w buraku ćwikłowym - wpływ na zdrowie człowieka ; Aneta Saletnik, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski, Bogdan Saletnik, Marcin Bajcar, Wpływ metod suszenia na skład mineralny wybranych owoców ; Maciej Kluz, Karol Pietrzyk, Mateusz Hołojuch, Edyta Zagrobelna, Miłosz Pastuszczak, Miroslava Kačániová, Analiza składu mikrobiologicznego winogron pochodzących z regionu Podkarpacia ;Miłosz Pastuszczak, Ireneusz Kapusta, Karolina Pycia, Karol Pietrzyk, Maciej Kluz, Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112477/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Właściwości sensoryczne niskolaktozowanego napoju o podwyższonej zawartości białka z retentatu serwatkowego ; Właściwości jogurtu z dodatkiem mieszanki błonników (jabłkowego, nasion lnu i babki jajowatej) ; Właściwości ekologicznych twarożków kozich z przyprawami ziołowymi ; Porównanie właściwości fizycznych i chemicznych produktów roślinnych poddanych obróbce "Sous Vide" w stosunku do tradycyjnych metod obróbki termicznej ; Czerwonka bakteryjna (dyzenteria) jako znane aktualne zagrożenie dla zdrowia publicznego ; Ocena jakości jednodniowych soków marchwiowych z dodatkami ; Przetwory z owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) jako przykład żywności funkcjonalnej ; Zmiany przechowalnicze substancji bioaktywnych w oleju z nasion czerwonej papryki ; Wysokosprawny chromatografia cieczowa (HPLC) jako nowoczesna metoda wykrywania zafałszowań żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109220 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje, rysunki, wykresy ; 24 cm.
Słownik angielsko-polski terminów używanych w pracy na stronach [306]-309.
Bibliografia na stronach [310]-328.
1. Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego ; 2. Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym ; 3. Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828-2015). Teoria "drugiej fali" ; 4. Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce ; 5. Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie ; 6. Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie ; 7. Co dalej z bezpieczeństwem żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104042 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 275-278, wykaz aktów prawnych s. 279-286.
I. PODSTAWOWE ELEMENTY DETERMINUJĄCE JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI: Zdrowotność: wartość dietetyczna ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; bezpieczeństwo żywnościowe ; Atrakcyjność sensoryczna: wygląd produktu ; smakowitość ; Tekstura ; Dyspozycyjność: wielkość jednostkowa i rozpoznawalność gatunku ; trwałość ; Łatwość przygotowania ; Jakość handlowa ; II. CHARAKTERYSTYKA NIEKTÓRYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ROSLINNEGO: Produkty zbożowe: mąka ; kasze ; makarony ; pieczywo ; wyroby ekspandowane i ekstradowane ; napoje zbożowe ; Niektóre warzywa: uwagi ogólne ; ziemniaki ; warzywa strączkowe ; Roślinne tłuszcze jadalne ; Napoje alkoholowe: spirytusy ; napoje spirytusowe ; wino ; piwo ; Herbata: herbata czarna ; inne herbaty ; Kawa ; Cukier i miód ; Niektóre wyroby cukiernicze: kakao ; czekolada ; III. CHARAKTERYSTYKA NIEKTÓRYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO: Jaja ; Mleko i niektóre przetwory mleczne ; Mięso i przetwory mięsne ; Ryby i bezkręgowce morskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Wer hat das Rind zur Sau gemacht? : wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden" 2012.
U dołu okł: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliogr. s. 219-252.
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw. [Znak Litera Nova, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-65/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie Publiczne ; cz. 6)
Dotyczy m.in. Rzeszowa, województwa podkarpackiego i jego powiatów.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
I. Rola kwasów tłuszczowych nienasyconych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka / Zuzanna Kudłak-Antosz ; II. Kadm w środkach spożywczych / Katarzyna Jaromin ; III. Zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności - wielopierścieniowe weglowodory aromatyczne (WWA) / Ewa Bieniek ; IV. Jakość powietrza jako czynnik wpływający na wydajność nauczania/uczenia się / Ewa Kwarta ; V. Jakość wody przeznaczonej do zaopatrzenia ludności w wodę do spożycia na podstawie monitoringu prowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną w latach 2013-2017 w powiecie sanockim / Beata Bazylak ; VI. Mikrobiologiczna jakość wody na pływalniach województwa podkarpackiego w latach 2016-2017 / Maria Kubicka-Kudła ; VII. System zarządzania bezpieczeństwem wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz analiza zagrożeń występujących w opakowaniach z tworzyw sztucznych / Anna Darecka-Szymańska ; VIII. Analiza stanu sanitarno-epidemiologicznego powiatu wadowickiego w latach 2014-2016 / Rafał Bogacki ; IX. Ocena warunków sanitarnych i technicznych bloków żywienia w szpitalach na terenie Rzeszowa i powiatu rzeszowskiego w latach 2012-2016 / Agnieszka Beda ; X. Jakość ciepłej wody pod kątem obecności bakterii Legionella w instalacjach wewnętrznych szpitali w powiatach jarosławskim, przeworskim i lubaczowskim w latach 2013-2015 / Monika Giełżyńska-Wywrot ; XI. Analiza problemów związanych z występowaniem bakterii Legionella w instalacjach wodnych wybranych zakładów opieki zdrowotnej / Małgorzata Wójciak ; XII. Doniesienia Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - RASFF w zakresie suplementów diety zgłoszonych przez Polskę w latach 2014-2016 / Małgorzata Bonarska ; XIII. Wykrywanie hialuronidazy u enterokoków metodą płytkową / Anna Kruk ; XIV. Ocena dostępu do świadczeń diagnostyki obrazowej na terenie poszczególnych powiatów województwa podkarpackiego w latach 2007-2017 / Janusz Baranowski ; XV. Ocena jakości realizacji świadczeń zdrowotnych na podstawie analizy badania satysfakcji pacjenta w Zespole Opieki Zdrowotnej w Dębicy / Paulina Hejda ; XVI. Świadczenia udzielane chorym z ostrym zawałem serca w Systemie Państwowego Ratownictwa Medycznego i oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii w województwie śląskim w latach 2009-2014 / Piotr Choręza ; XVII. Świadczenia pielęgniarki opieki długoterminowej domowej - charakterystyka i analiza świadczeń na przykładzie województwa podkarpackiego / Dorota Kolano ; XVIII. Program profilaktyki raka piersi jako świadczenie gwarantowane. Realizacja w województwie podkarpackim w latach 2010-2017 / Agnieszka Wojtkowiak ; XIX. Edukacja zdrowotna w pracy pielęgniarki / Danuta Słowik ; XX. Wojewódzka Komisja do Spraw Orzekania o Zdarzeniach Medycznych jako pozasądowa droga kompensacji szkód medycznych dla pacjentów - analiza funkcjonalna i systemowa / Sławomir Porada.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109122 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Człowiek, żywność, środowisko. T. 1 / redakcja naukowa Maciej Kluz, Paweł Hanus. - Wydanie I. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019. - 169 stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Charakterystyka wybranychj opakowań mlecznych / Jaonna Cieślikowska, Robert Siepsiak, Joanna Gmitrowicz. Wpływ endopasożytów przewodu pokarmowego na hodowlę i chów świń / Marcin Bany, Danuta Dąbrowska, Natalia Hełetkanycz. Ocena wpływu nanocząsteczek grafenu na hodowlę limfocytów ludzkich / Ilona Dudek, Zuzanna Wichrzycka, Przemysław Rzodkiewicz, Aleksandra Stangret, Marta Skoda, Dariusz Szukiewicz. Analiza stanu czystości wód powierzchniowych w popularnych turystycznie jeziorach Lubelszczyzny / Joanna Gmitrowicz, Joanna Cieślikowska, Robert Siepsiak. Wpływ korekty racji pokarmowych przewlekłe psychicznie chorych mieszkańców domu pomocy społecznej na zmiany w stanie odżywiania oraz profilu weglowodanowo-lipidowym krwi / Zuzanna Goluch-Koniuszy, Mariola Friedrich, Joanna Fugiel. Wpływ zmian składu diety i jej suplementacji witaminami B1, B2, B6 i niacyną na potencjał antyoksydacyjny osocza oraz wybranych tkanek szczurów / Zuzanna Goluch-Koniuszy, Radosław Drozd, Mariusz Kołodziejski. Znaczenie kastracji w eliminacji zapachu płciowego u knurów / Natalia Hełetkanych, Danuta Dąbrowska, Marcin Bany. Właściwości pektyn i możliwości ich praktycznego wykorzystania / Marta Kocela, Janusz Kapuśniak.Ocena farmakotoksycznych właściwości leków przeciwdepresyjnych w układzie in vitro komórek mysich neuronów hipokampa (HT-22) / Oliwia Koszła, Joanna Badura, Jennifer Mytych, Marek Koziorowski, Przemysław Sołek. Rozwój technik diagnostyki molekularnej oraz ich wykorzystanie w badaniach mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności / Magdalena Kroplewska, Zbigniew Paluszak, Justyna Bauza-Kaszewska. Olejki eteryczne w zwalczaniu strąkowca czteroplamego / Michał Krzyżowski, Bartosz Baran, Jacek Francikowski. Produkcja ekologiczna z perspektywy konsumenta - postawy i zachowania nabywcze / Alicja Ponder, Maksymilian Czeczotko, Ewelina Hallmann. Ocena popularności zywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie człowieka w opinii konsumenta . Robert Siepsiak, Joanna Gmitrowicz, Joanna Cieślikowska. Zastosowanie metody VNTR w molekularnym różnicowaniu fitopatogena ziemniaka / Katarzyna Struś, Anna Żaczek. Charakterystyka serwatki oraz sposoby jej wykorzystywania w różnych sektorach przemysłu / Agnieszka Wawryniuk, Jolanta Król, aneta Brodziak, Joanna Barłowska. Nawyki żywieniowe i stan wiedzy z zakresu odywiania studentó kirunku lekarskiego na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego / daria Zwinczewska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113853/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.i. doliny Wisłoka w okolicach Rzeszowa i woj. podkarpackiego.
Bibliogr. prac M. Pompy-Roborzyńskiego s. 11-25 i bibliogr. przy pracach.
I. ŚRODOWISKOWO-TECHNOLOGICZNE UWARUNKOWANIA BEZPIECZEŃSTWA U JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Perspektywa rozwoju gospodarowania ekologicznego w Polsce i na świecie. Użytkowanie dolin rzecznych w kontekście poprawy bezpieczeństwa. Właściwości funkcjonalne i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wieprzowego. Żywność jako element kształtujący jakość wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych. Rola produktu regionalnego i tradycyjnego w podnoszeniu jakości produktu turystycznego na przykładzie Podkarpacia. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności wędzonej metodą tradycyjną. Jakość tradycyjnych produktów, wytwarzanych z mleka owiec górskich. Jakość sensoryczna serów produkowanych z mleka koziego i owczego. Zagadnienia poprawy produkcyjności oraz ocena jakości mięsa polskiej owcy górskiej i jej mieszkańców. Metody oceny barwy mięsa wieprzowego. II. ORGANIZACYJNO-PRAWNE UWARUNKOWANIA BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Prawne aspekty polityki ekologicznej Polski na tle standardów Unii Europejskiej. Prawo dostępu do bezpiecznej wody pitnej jako podstawowe prawo człowieka - aspekty historyczno-prawne. Ochrona własności intelektualnej w obrocie towarowym z zagranicą. Z problematyki właściwości wojewody w sferze bezpieczeństwa ekologicznego. Ochrona zasobów wodnych w Polsce w latach 1932-1985. Równe traktowanie członków Polskiego Związku Łowieckiego w dostępie do broni palnej. Kontrowersje w zakresie zasad dokonywania zabiegów hodowlanych u świń w świetle obowiązujących przepisów prawa. Przestępstwo sprzedaży wysyłkowej żywności bez rejestracji jako naruszenie zasad bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego. III. SYSTEMY ZARZĄDZANIA W KSZTAŁTOWANIU BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Strategia projakościowa w przemyśle mleczarskim w Polsce. Benchmarking we wspomaganiu systemu zarządzania jakością zgodnego z PN-EN ISO 9001:2009. Wpływ standardu ISO 22000 na funkcjonowanie łańcucha dostaw żywności. Elementy sprawozdania finansowego według międzynarodowych standardów sprawozdawczości finansowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105068 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90891 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [www.azymut.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wieprzowina „fit”. Próba oceny twarogów metodą skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Produkcja miodów pitnych : historia i perspektywy. Dynamika fermentacji i jakości napojów serwatkowych fermentowanych przez szczepy drożdży Saccharomyces bayanus. Turystyka kulinarna w województwie podkarpackim. Właściwości prozdrowotne białej czekolady fortyfikowanej wyciągami herbacianymi. Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające wybranych miodów z nietypowych pożytków pszczelich. Analiza mikrobiologiczna potraw sous vide z karpia przy wykorzystaniu metody PCR. Prozdrowotne właściwości zbóż. Wpływ częstotliwości spożycia żywności typu fast food na masę ciała i samopoczucie rzeszowskich studentów. Właściwości antyoksydacyjne owoców i soku z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). Niekonwencjonalne surowce do produkcji piw. Wpływ procesu marynowania z dodatkiem fosforanu na jakość mięśni piersiowych poddanych gotowaniu. Cechy fizykochemiczne i sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów poddanych procesowi marynowania i pieczenia. Antyoksydacyjne właściwości kiełków wybranych gatunków roślin. Ocena możliwości wykorzystania pomiarów kolorymetrycznych do identyfikacji miodów odmianowych. Produkty jęczmienne w żywieniu człowieka. Właściwości prozdrowotne owsa w żywieniu człowieka. Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich. Orkisz - zapomniane bogactwo. Preferencje konsumentów w zakresie spożycia żywności funkcjonalnej. Rola i udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych - bezpieczeństwo i ryzyko ich stosowania. Aktywność przeciwutleniająca i całkowita zawartości polifenoli w smoothies z dodatkiem owoców jagodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113853/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. woj. podkarpackiego.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Ocena wybranych parametrów jakościowych ziarna kukurydzy mokrej dostarczanej do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie w latach 2015-2019 ; Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości fizykochemiczne i antyoksydacyjne niedojrzałych orzechów laskowych (Corylus avellana L.) ; Prozdrowotne właściwości i aktywność mikrobiologiczna owocu mangostanu ; Aktywność antybakteryjna olejków eterycznych w mięsie wołowym ; Analiza mikrobiologiczna różnych rodzajów lodów dostępnych na polskim rynku ; Żywność funkcjonalna pochodzenia zwierzęcego ; Wirusowa posocznica krwotoczna (VHS) ryb ; Akumulacja wybranych metali w grzybach jadalnych ; Dieta bezglutenowa - jakość produktów bezglutenowych i niedobory składników odżywczych w chorobach glutenozależnych ; Analiza mikrobiologiczna sushi i jego komponentów - jako przykładów produktów garmażeryjnych typu ready to eat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109119 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Ingredients" 2020.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa. [https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133304/skladniki?idcat=0, dostęp 16.10.2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 1220)
Bibliografia na stronach 217-[226].
1. Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; 2. Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; 3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; 4. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; 5. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 6. Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; 7. Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; 8. Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; 9. Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; 10. Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; 11. Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; 12. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; 13. Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; 14. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Żywieniowy ninja / Damian Wojciechowski - Warszawa : Warszawska Firma Wydawnicza, 2021. - 207, [1] strona ; 21 cm.
Cz. I. PRAWO ŻYWNOŚCIOWE: R. 1. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej ; R. 2. Prawo żywnościowe w Polsce ; R. 3. Bezpieczeństwo masz w cenie, ale za jakość musisz płacić - system HACCP ; R. 4. Gwarancja tak, ale tylko do bramy. Czy aby na pewno? ; R. 5. Urzędowa kontrola żywności, audyty klientów oraz o malowaniu trawy na zielono ; CZ. II. ŻYWNOŚĆ: R. 6. O żywności słów kilka lub kilkanaście ; R. 7. Wytyczając najcięższe działa ; R. 8. Żywność GMO ; R. 9. Żywność ekologiczna ; R. 10. Żywność innych religii: kosher, halal ; Cz. III. GDZIE SZUKAĆ WIEDZY O ŻYWNOŚCI? R. 11. Co w internecie piszczy? ; Cz. IV. TAK BARDZO: R. 12. Tak bardzo żal mi ludzi ; R. 13. Tak bardzo żal mi siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109384 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Dodatek do tytułu z wersji drukowanej książki.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Współfinansowanie: Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Nagranie w formacie DAISY.
„Genetyczni mutanci”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują je ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3049 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie Monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie II rozszerzone. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2022. - 372, [4] strony ; 22 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. W drugim wydaniu książki autor poprawił i zaktualizował niektóre informacje, a część rozdziałów rozbudował i uzupełnił. Poruszył temat rakotwórczości glifosatu, poszerzył historię firmy Monsanto, opisał nowe techniki hodowli roślin, czyli między innymi metodę edycji genomów CRISPR/Cas, za którą w 2020 roku przyznano Nagrodę Nobla. Zupełnie nową sprawą, która trafiła na karty książki, jest atak dezinformacyjny Rosji skierowany w zagadnienia dotyczące GMO i szczepionek. Wszystko to sprawiło, że drugie wydanie jest o około jedną czwartą obszerniejsze od pierwszego. Dzięki temu może okazać się interesujące nie tylko dla nowych Czytelników, ale również tych, którzy już znają pierwszą edycję W królestwie Monszatana. „Zebranie w jednej książce mitów dotyczących biotechnologii to doskonały pomysł. Marcin Rotkiewicz pokazuje ciekawy obraz współczesnego rolnictwa i działalności organizacji walczących z GMO. Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika rzetelnej nauki i medycyny.” Jan Stradowski, „Focus” [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej