Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(59)
Forma i typ
Książki
(56)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(83)
wypożyczone
(9)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(26)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(26)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(8)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Baranowska Natalia
(2)
Cording Ingrid
(2)
Granville Adam
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Astley Neville
(1)
Atkinson Patricia
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Białokur Marek (1974- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bury Magdalena
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chérisey Côme de
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Escoffier Michel
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Fort Matthew
(1)
Gilbert Elizabeth (1969- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré Carl (1967- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kolecki-Majewicz Tomasz
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Maclean Charles
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mazet-Delpeuch Danièle (1942- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Müller Łukasz
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Samem
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ostojska-Badziak Agnieszka
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Pękalski Adam
(1)
Raźniewska Joanna
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Roudaut Christian
(1)
Rummel Rachel
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stecka Krystyna (historia)
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Szewczyk Małgorzata
(1)
Thuras Dylan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(58)
Odbiorca
Dzieci
(10)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(6)
0-5 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kultura stołu
(57)
Kucharstwo
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Żywność
(9)
Jedzenie (czynność)
(7)
Kuchnia regionalna
(5)
Savoir-vivre
(5)
Kuchnia polska
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Życie codzienne
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Gastronomia
(3)
Odżywianie
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bakuła, Hanna (1950- )
(1)
Blikle, Andrzej (1939- )
(1)
Bokassa, Jean Bedel (1921-1996)
(1)
Brennan, Georgeanne (1943- )
(1)
Ceauşescu, Nicolae (1918-1989)
(1)
Chotecka, Dorota (1966- )
(1)
Czekolada
(1)
Damięcki, Mateusz (1981- )
(1)
Deląg, Paweł (1970- )
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Englert, Jan (1943- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gruza, Jerzy (1932-2020)
(1)
Hanuszkiewicz, Adam (1924-2011)
(1)
Herbata
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Holoubek, Gustaw (1923-2008)
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kawa
(1)
Kobieta
(1)
Kolberger, Krzysztof (1950-2011)
(1)
Komunizm
(1)
Kondrat, Marek (1950- )
(1)
Konferencja Okrągłego Stołu
(1)
Kopiczyński, Andrzej (1934-2016)
(1)
Koreańczycy
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Lamy (ssaki)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Mao Zedong (1893-1976)
(1)
Matki i córki
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Młynarski, Wojciech (1941-2017)
(1)
Nowicki, Jan (1939-2022)
(1)
Obrusy i serwetki
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Ojcowie i córki
(1)
Olbrychski, Daniel (1945- )
(1)
Opania, Bartosz (1970- )
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Marek (1942-2005)
(1)
Pietraszak, Leonard (1936-2023)
(1)
Pisarze polscy
(1)
Polityka
(1)
Porcelana
(1)
Postacie historyczne
(1)
Potrawy
(1)
Praca
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyprawy
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Psychologia
(1)
Pszoniak, Wojciech (1942-2020)
(1)
Rinn, Danuta (1936-2006)
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Saddam Husajn (1937-2006)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(7)
1801-1900
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1301-1400
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Świat
(4)
Europa
(3)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Niemcy
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Opracowanie
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Przepisy kulinarne
(11)
Poradnik
(7)
Opowiadania i nowele
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(21)
Historia
(17)
Kulinaria
(14)
Edukacja i pedagogika
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
59 wyników Filtruj
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo Arkady, 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
Indeks.
Kontekst religijny i kulturowy ; Od alegorii do martwej natury ; Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem ; Potrawy i napoje ; Stół i sprzęty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-75 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
1. Smak ; 2. Węch ; 3. Wzrok ; 4. Słuch ; 5. Dotyk ; 6. Nastrój w czasie posiłku ; 7. Jedzenie w towarzystwie ; 8. Jedzenie na pokładzie samolotu ; 9. Pamiętny posiłek ; 10. Posiłek spersonalizowany ; 11. Posiłek doznaniowy ; 12. Posiłek cyfrowy ; 13. Powrót do futurystów.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106445 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl ; [Poznań] : w porozumieniu z Wydawnictwem Albus, [2021]. - 1 płyta audio CD (1 godz. 15 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 1 godz. 15 min.
Czyta Ilona Chojnowska.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej "niesława" przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa. [Heraclon International, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-km-087 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 72 przepisy wegańskie.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. [Wydaw. Astra, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z cyklu "Lama Lenka".
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze. [Wydawnictwo Tuli Mama Tuli Tata, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku – trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet – innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Kitchens of the great Midwest" 2015.
Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości – gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia – utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem. [Wydawnictwo Bukowy Las, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-lit.amer. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-lit.amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce – nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalnina zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. [Wydawnictwo Adamada, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-39/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki, 2017. - 317, [1] strona : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Na stronie 4. okładki: Podróże.
1. Piekło dżungli; 2. Lody z renifera; 3. Indochiny o zmierzchu; 4. Podziemna świnka; 5. Przełom Niebieskiej Rzeki; 6. Ognisko w Pampie; 7. Gościnność po wietnamsku; 8. Baran na stepie; 9. Kamczacka rybka; 10. Kolacja w Turkmenistanie; 11. Uczta u Dajaków; 12. Zlot gwiaździsty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "En middag i Roma : verdenshistorien i et måltid" 2020.
Bibliografia, netografia na stronach 239-[262].
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [https://www.znak.com.pl/ksiazka/obiad-w-rzymie-historia-swiata-w-jednym-posilku-viestad-andreas-202761, dostęp 26.10.2021]
Centrum wszechświata ; Chleb ; Antipasto ; Oliwa ; Sól ; Makaron ; Pieprz ; Wino ; Mięso ; Ogień ; Cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110252 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Indeks.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nim rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to komplikacja trzech uwielbianych książek: "Gawęda o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęda o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitury czy przygotowaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po litewsku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historię spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106946 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Hors d'Oeuvre 2. Z ducha Francuz 3. Co będzie nam dane 4. Kiperzy udek z Vittel 5. Błękitnostopi arystokraci 6. Miłość od pierwszego niucha 7. Powolne jedzenie 8. Lunch w negliżu 9. Maraton koneserów 10. Wśród latających korków Burgundii 11. Randka na błotnistym polu 12. Cywilizowane oczyszczenie 13. Przewodnik dla żołądka 14. Ostatnie danie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-913(44) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 28x32 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody? Gdzie mieściły się stolice smaku? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. [lubimyczytac.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-39/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia, netografia na stronach 261-271.
W muzeach, antykwariatach, na targach staroci, a nawet w domowych szufladach często znajdujemy dziwne przedmioty, których przeznaczenia nie jesteśmy w stanie odgadnąć. To dawne sztućce: sierpy di cytryn, specjalne nożyki do pomarańczy, "łyżkowicelce" do żółwi, szczypce do szparagów, widelczyki do sardynek, łyżki dla wąsaczy i wiele innych. Książka Marceliny Palińskiej, historyczki sztuki i kulturoznawczyni, to fascynujący i pięknie przy tym ilustrowany - przewodnik po stołach dziewiętnastowiecznego mieszczaństwa i burżuazji, opowieść o zapomnianych już potrawach i trunkach. Autorka nie tylko przybliża nam kulturę, której już nie ma, ale także stara się odpowiedzieć na ważne pytania: dlaczego akurat w wieku XIX tak ogromna ilość zróżnicowanych sztućców stała się nagle absolutnie niezbędna? Dr hab. Piotr Oczko Uniwersytet Jagielloński
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107648 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [gandalf.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastro Obscura : A Food Adventurer's Guide" 2021.
Indeks.
"Atlas osobliwości kulinarnych", książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek... [Wydawnictwo Sonia Draga, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111436 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dwudziestolecie międzywojenne. T. 29, Przedwojenne smaki / Iwona Kienzler. - Warszawa : Edipresse Polska : Bellona, 2014. - 129, [6] s. : faks. kolor, fot., portr. ; 24 cm.
Na grzb. wyłącznie tyt. tomu.
Bibliogr. s. 128.
Kolekcja "Dwudziestolecie międzywojenne " to wyjątkowa seria 39 książek o świecie, który przeminął, ale który wart jest przypomnienia. Zapraszamy czytelników do sentymentalnej podróży, w której postaramy się przedstawić najważniejsze aspekty życia w tamtych czasach. Opowiemy o tym, jak Polacy pracowali i odpoczywali, co ich wzruszało, interesowało czy bulwersowało. W naszej serii nie zapomnimy także o poważniejszych tematach , takich jak: polityka, rozwój nauki i przemysłu oraz stosunek do mniejszości narodowych. Zatem, cytując słowa znanego szlagieru z 1935 roku, powróćmy jak za dawnych lat... [Bellona, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101730/t.29 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109671 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61/I (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej