Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(59)
Forma i typ
Książki
(56)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(81)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(26)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(26)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(8)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Baranowska Natalia
(2)
Cording Ingrid
(2)
Granville Adam
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Astley Neville
(1)
Atkinson Patricia
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Białokur Marek (1974- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bury Magdalena
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chérisey Côme de
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Escoffier Michel
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Fort Matthew
(1)
Gilbert Elizabeth (1969- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré Carl (1967- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kolecki-Majewicz Tomasz
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Maclean Charles
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mazet-Delpeuch Danièle (1942- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Müller Łukasz
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Samem
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ostojska-Badziak Agnieszka
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Pękalski Adam
(1)
Raźniewska Joanna
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Roudaut Christian
(1)
Rummel Rachel
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stecka Krystyna (historia)
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Szewczyk Małgorzata
(1)
Thuras Dylan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(58)
Odbiorca
Dzieci
(10)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(6)
0-5 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kultura stołu
(57)
Kucharstwo
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Żywność
(9)
Jedzenie (czynność)
(7)
Kuchnia regionalna
(5)
Savoir-vivre
(5)
Kuchnia polska
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Życie codzienne
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Gastronomia
(3)
Odżywianie
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bakuła, Hanna (1950- )
(1)
Blikle, Andrzej (1939- )
(1)
Bokassa, Jean Bedel (1921-1996)
(1)
Brennan, Georgeanne (1943- )
(1)
Ceauşescu, Nicolae (1918-1989)
(1)
Chotecka, Dorota (1966- )
(1)
Czekolada
(1)
Damięcki, Mateusz (1981- )
(1)
Deląg, Paweł (1970- )
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Englert, Jan (1943- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gruza, Jerzy (1932-2020)
(1)
Hanuszkiewicz, Adam (1924-2011)
(1)
Herbata
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Holoubek, Gustaw (1923-2008)
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kawa
(1)
Kobieta
(1)
Kolberger, Krzysztof (1950-2011)
(1)
Komunizm
(1)
Kondrat, Marek (1950- )
(1)
Konferencja Okrągłego Stołu
(1)
Kopiczyński, Andrzej (1934-2016)
(1)
Koreańczycy
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Lamy (ssaki)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Mao Zedong (1893-1976)
(1)
Matki i córki
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Młynarski, Wojciech (1941-2017)
(1)
Nowicki, Jan (1939-2022)
(1)
Obrusy i serwetki
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Ojcowie i córki
(1)
Olbrychski, Daniel (1945- )
(1)
Opania, Bartosz (1970- )
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Marek (1942-2005)
(1)
Pietraszak, Leonard (1936-2023)
(1)
Pisarze polscy
(1)
Polityka
(1)
Porcelana
(1)
Postacie historyczne
(1)
Potrawy
(1)
Praca
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyprawy
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Psychologia
(1)
Pszoniak, Wojciech (1942-2020)
(1)
Rinn, Danuta (1936-2006)
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Saddam Husajn (1937-2006)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(7)
1801-1900
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1301-1400
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Świat
(4)
Europa
(3)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Niemcy
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Opracowanie
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Przepisy kulinarne
(11)
Poradnik
(7)
Opowiadania i nowele
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(21)
Historia
(17)
Kulinaria
(14)
Edukacja i pedagogika
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
59 wyników Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty audio CD (32 godz.) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 32 godz.
Czyta Roch Siemianowski.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji. [Heraclon International, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-KM/1545/39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3119 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Wydanie 2., zmienione. - Olszanica : BOSZ Szymanik i wspólnicy, 2021. - 463, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie, rysunki ; 26 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę 'podręcznika dla klas wyższych'. W drugim - uaktualnionym i znacznie poszerzonym - wydaniu książki Gentleman. Mam zasady przeczytamy, dlaczego Churchill nosił różową bieliznę, czy Donald Trump podkleja swe krawaty taśmą, dlaczego Ninę Andrycz pochowano w futrze, a Marlena Dietrich nosiła spodnie zapięte na męską stronę. Poznamy opis manewrów z użyciem broni jądrowej na poligonie w Tocku, dowiemy się, co to jest Prince Albert piercing, na co pozwoliła Benowi Gurionowi królowa brytyjska, w jakim stroju trzeba iść do szefa na rozmowę o podwyżce, czym w przypadku brylantów różni się 'rybie oko' od 'główki gwoździa', dlaczego za pokazywanie znaku Solidarności z odstawionym kciukiem można dostać trzy lata więzienia, jak wyglądały przyjęcia dla proletariackiej elity na jachcie Sea Cloud, oraz jakim kolorem atramentu podpisuje się szef MI6. Ta wyjątkowa publikacja odsłoni także kulisy powstania herbu Jana Pawła II oraz tajniki herbu uniwersytetu Yale, wyjaśni, skąd się wzięło esesmańskie godło na polskich karetkach pogotowia i jakich spinek do mankietów wymaga regulamin US Army. Powie również, jak czytać katalog Sotheby’s, dlaczego Mosiężny Szczur jest tak ceniony wśród inżynierów, co to jest wiankowe, i na czym polega uszczerbienie herbu za pijaństwo. Sprawdzimy, czy w Polsce wolno się posługiwać tytułami szlacheckimi, wyjaśnimy, jak tytułować księcia Liechtensteinu, a jak angielskiego markiza, jak wręczać wizytówkę w Japonii, a jak w krajach arabskich. Koneserzy wyszukanych trunków mają okazję poznać wina mające nutę zużytych opon, dowiedzieć się, ile - zgodnie z rozporządzeniem ministra Kalinowskiego - okruchów korka może znaleźć się w butelce, kto musi pić wódkę w temperaturze 30°C, dlaczego w Finlandii drink na cześć marszałka Mannerheima pije się z meniskiem górnym oraz kiedy sake pije się w skrzynkach. Jasne będą dla nas okoliczności pochówku w kawiarce i polski wzór tartanu, dowiemy się więcej o pluskwach w pałacu Potockich w Jałcie i o sztućcach w rezydencji Prezydenta RP. Zaznajomimy się z historią hot doga oraz niektórych hymnów i pozdrowień, zastanowimy się, jak rozplanować rezydencję, jaki wybrać fortepian i stół bilardowy. Dowiemy się, dlaczego kamerdynerzy zarabiają nawet 220 tys. euro rocznie, i na czym polega różnica pomiędzy tegestologią a filematologią. To miał być krótki opis, ale takich stron z ciekawostkami jest w 'Podręczniku dla klas wyższych' znacznie więcej - aż 464! Całość tego jedynego w swoim rodzaju poradnika została wzbogacona obszernym zbiorem pieczołowicie wyselekcjonowanych przez Autora fotografii. Dzięki temu publikacja Adama Granville’a, zaprojektowana przez profesora Władysława Plutę, to po prostu niezwykła książka! [https://bosz.com.pl/pl/ksiazki/2309-gentleman-podrecznik-dla-klas-wyzszych-9788375765670.html, dostęp 17.10.2022]
1. Forma i treść ; 2. Pieniądze w życiu dżentelmena ; 3. Garderoba ; 4. Buty ; 5. Biżuteria ; 6. Zegarki ; 7. Wieczne pióra ; 8. Perfumy ; 9. Herby ; 10. Honor i grzeczność ; 11. Korespondencja ; 12. Woda ; 13. Wysokie procenty ; 14. Piwo ; 15. Wino ; 16. Szampan ; 17. Wina likierowe ; 18. Sake ; 19. Koktajle ; 20. Kawa ; 21. Cygara ; 22. Rodzaje przyjęć ; 23. Ogólne zasady nakrywania do stołu ; 24. Potrawy - sposoby nakrywania i jedzenia ; 25. Serwowanie potraw ; 26. Porcelana ; 27. Sztućce ; 28. Kierowanie przebiegiem przyjęcia ; 29. Fortepiany ; 30. Muzyka tła ; 31. Bilard ; 32. Teczki gości ; 33. Dzieci ; 34. Ochrona ; 35. Rezydencja ; 36. Undekalog dżentelmena.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-395 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Jedyne życie, jakie ma sens, to życie towarzyskie, twierdził Edward Dziewoński. Dorota Wellman dodaje: kiedy świat wokół nas tylko przyśpiesza, spotkanie przy stole w gronie bliskich i przyjaciół jest jedynym sposobem, żeby się w tym pędzie czasem… nie wykoleić. Dlatego gotujmy, dekorujmy stoły, wyprawiajmy urodziny, świętujmy imieniny. Dorota podpowie, jak to zrobić. I zabroni tłumaczyć się brakiem czasu, bo skoro ona go znajduje… Przepisy na ulubione i sprawdzone dania Doroty, instrukcje, jak tanio ozdobić stół, własnoręcznie zrobić zaproszenie, wydać bankiet i nie zbankrutować, przyprawić, poprawić i mieć z tego przyjemność. Plus zdjęcia Doroty, jakiej nie znamy, jej dań i miliona drobiazgów, które sprawiają jej radość. [Edipresse Polska, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl)
Bibliografia na stronach 293-[298]. Indeks.
Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie. Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106578 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na 2. i 3. stronie okładki.
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13dz-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-55659 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [www.azymut.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64/I (2 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [www.azymut.pl, 2024]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113965 (1 egz.)
Dyskusyjny Klub Książki
Brak informacji o dostępności: sygn. DKK-2024/DAR/8, DKK-2024/DAR/5, DKK-2024/DAR/1, DKK-2024/DAR/7, DKK-2024/DAR/6, DKK-2024/DAR/3, DKK-2024/DAR/10, DKK-2024/DAR/4, DKK-2024/DAR/2, DKK-2024/DAR/9 (10 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita)
Tytuł oryginału: "A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France" 2007.
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia."Świnia w Prowansji" to czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji oraz wszystkich tych, którzy choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. [Wydaw. Czarne, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
I. Po amerykańsku : 1. Ojcowie założyciele 2. Twoi niezawodni przyjaciele 3. Za ladą 4. Sukces II. Mięso i ziemniaki : 5. Dlaczego frytki są smaczne 6. Na pastwisku 7. Trybiki wielkiej machiny 8. Najniebezpieczniejsza praca 9. Co jest w mięsie 10. Globalne spełnienie Epilog : Pozostań sobą
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-008 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Znak Koncept, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112909 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mówi się, że my, Polacy, równie szybko otwieramy swoje serce przed nowo poznanymi osobami, jak barek i lodówkę przed gośćmi. A biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym! Niezależnie od tego, czy wolisz huczne przyjęcia rodzinne, czy kameralne spotkania z przyjaciółmi - ta książka pomoże ci zorganizować udaną imprezę. Znajdziesz w niej 1001 porad dla miłośników dobrej zabawy. "Tradycyjna biesiada polska", czyli encyklopedia dobrej zabawy, to: setki przepisów na smaczne potrawy, propozycje zabaw i gier towarzyskich, podpowiedzi, jak uatrakcyjnić spotkania towarzyskie, praktyczne porady dla organizatorów domowych przyjąć, tradycyjny śpiewnik biesiadny i świąteczny, zabawne przyśpiewki, tylko szczere toasty na wszystkie okazje. [Wydawnictwo Dragon : Klub Miłośników Książki, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109010 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 423-[443].
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. [lubimyczytac.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108677 (1 egz.)
Film
W koszyku
Super size me [Film] : czy wiesz co jesz?! / reż., scen. Morgan Spurlock. - [S.l. : s.n., 20-?]. - 1 dysk optyczny (96 min) : dźw., kolor. ; 12 cm.
Oryg. film wyprodukowano w 2004 r.
Dodatek do tygodnika "Przekrój".
Na opakowaniu: "Przekrój" prezentuje Najlepsze światowe dokumenty.
Zdjęcia Scott Ambrozy ; muzyka Steve Horowitz.
Obsada: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Bridget Bennett.
DVD-Video.
Obraz: kolor 4:3, dźwięk: Dolby Digital.
Ścieżka dźw. w jęz. ang. Napisy i głos lektora w jęz. pol.
Sundance 2004 - Nagroda Festiwalowa Najlepsza reżyseria filmu dokumentalnego ; Amerykańska Gildia Scenarzystów - Najlepszy scenariusz filmu dokumentalnego ; Satelity - Najlepszy film dokumentalny.
Można je uwielbiać, można ich nienawidzić - nie da się jednak zaprzeczyć, że restauracje fast food zdominowały życie współczesnego społeczeństwa, zapewniając ludziom łatwy dostęp do szybkich i tanich posiłków. Jednak ta wygoda ma swoją cenę... Reżyser Morgan Spurlock położył na szali własne zdrowie, żywiąc się przez 30 dni z rzędu wyłącznie daniami z McDonald's. Z pozoru zabawny eksperyment Spurlocka przyniósł przerażające efekty... "Super Size Me", nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Sundance, to potężna porcja satyry na miliardowy przemysł restauracyjny, który ze wszystkich sił odpiera ataki lekarzy, prawników i dietetyków. Po obejrzeniu tego filmu pytanie "Czy chce pan do tego frytki?" już nigdy nie zabrzmi tak samo! Spurlock dotyka też kwestii odpowiedzialności etycznej dużych koncernów i ich przemożnego wpływu na nasze życie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-filmy-268 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 584-[611]. Indeks.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [https://piw.pl/pl/slepa-kuchnia-jedzenie-i-ideologia-w-prl, dostęp 29.08.2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wino w poezji shijo - przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej / Anna Piwowarska ; Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny antropologii kulitarnej siedemnastowiecznej Korei / Kamila Kozioł ; Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego - zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań / Jakub Taylor ; Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich / Justyna Najbar-Miller ; Koreańskie tradycje kulinarne w Japonii / Iwona Kordzińska-Nawrocka ; Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich / Jeong In Choi ; Ttŏk - w kuchni i kulturze Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek ; Alkohol w życiu Koreańczyków / Hyerim Pak.
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej. [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Przełom 1989 roku w ocenie polityków, historyków i publicystów w 20. rocznicę Okrągłego Stołu ; Między systemem centralnego planu a gospodarką rynkową. Realizacja postanowień Okrągłego Stołu w obszarze polityki społecznej i gospodarczej oraz reform społecznych ; Mity i legendy Okrągłego Stołu 20 lat później ; Obrady Okrągłego Stołu przyczyną metamorfozy polskiej polityki historycznej ; Przełom 1989 roku w Polsce w ujęciu szkolnych opracowań podręcznikowych ; Znaczenie wyborów czerwcowych 1989 r. w świetle materiałów z Archiwum Socjaldemokracji Niemieckiej w Bonn ; Rola polskiej muzyki "nowofalowej" w walce o odzyskanie suwerenności w 1989 roku ; Kobiety w "Solidarności" ; Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego województwa opolskiego - powstanie i rozkład ; Urodzeni z piętnem sukcesu? Pokolenie '89 o sobie w wolnej Polsce ; Wyblakłe wiersze - poezja wyrazem czasu polskich przemian lat osiemdziesiątych ; Debata polityczna a Pokolenie '89 ; O polskim przełomie z przymrużeniem oka. Rok 1989 w karykaturze prasowej ; Transformacja systemowa w świadomości mieszkańców Opolszczyzny. Omówienie uczniowskich badań sondażowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93541 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mapy na wyklejkach.
Bibliografia na stronach 155-159.
Tekst także w języku angielskim.
20 lat zrównoważonego rozwoju ; Jarosław potęgą kupiecką czasów I Rzeczpospolitej ; Powstałe z ziarna - piwo, gorzałka, chleby i pierniki ; Jarosławska tradycja z sabaudzkim rodowodem ; Od sochacznika do pieczonego udźca z kością ; Na posty dobre szczupaki, lipienie i śledzie solone ; Były węgrzyny, teraz własny trunek ; Od bartnictwa do profesjonalnego pszczelarstwa ; Dawne obrzędy i tradycje regionu ; Prezentacja gmin powiatu jarosławskiego "od kuchni" ; Gmina Chłopice ; Gmina Jarosław ; Gmina Laszki ; Gmina Pawłosiów ; Gmina Pruchnik ; Gmina Radymno ; Gmina Rokietnica ; Gmina Roźwienica ; Gmina Wiązownica ; Imprezami promują dziedzictwo kulturowe regionu ; Smaki wsi - potencjał agroturystyki powiatu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11507 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł orygianłu: "À la table des tyrans" 2021.
Na okładce: Hitler, Stalin, Husjan, Ceauşescu, Mao, Bokassa.
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja. Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceaușescu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów. Czy Bokassa naprawdę był ludożercą? Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw? Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceaușescu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół? Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu? Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy? Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu… [Znak, 2022] Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów. Łukasz Modelski
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-321 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-32 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej