Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(33)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(40)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(9)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(19)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(3)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Zin Marek (1947- )
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Davidek Jiři
(1)
Drabent Zygmunt
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(1)
Janíček Gustav
(1)
Kowalak Adam
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Kucharczyk Jan
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(1)
Montanari Angela
(1)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(1)
Pokorny Jan
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sawicki Jan
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Skorkowska-Zieleniewska Jadwiga
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Steinka Izabela
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Zaidan George
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(8)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(30)
Język
polski
(29)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Żywność
(30)
Chemia
(5)
Odżywianie
(4)
Substancje dodatkowe do żywności
(4)
Dietetyka
(3)
Barwniki spożywcze
(2)
Biochemia
(2)
Chemia analityczna
(2)
Chemia farmaceutyczna
(2)
Chemikalia
(2)
Machowski, Eugeniusz (1934-1996)
(2)
Mikotoksyny
(2)
Mleko
(2)
Pestycydy
(2)
Pierwiastki chemiczne
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Toksykologia
(2)
Trucizny
(2)
Tworzywa sztuczne
(2)
Tłuszcze
(2)
Zboże
(2)
Związki chemiczne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alkohol
(1)
Amoniak
(1)
Antybiotyki
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Azotany
(1)
Barwiniki spożywcze
(1)
Białka
(1)
Biogaz
(1)
Biotechnologia
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Celuloza
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Cukier
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drożdże
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Enzymy
(1)
Epidemiologia
(1)
Flawony
(1)
Geochemia
(1)
Gleba
(1)
Glukozynolany
(1)
Grusza
(1)
HACCP
(1)
Higiena społeczna
(1)
Jakość żywności
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Lasery
(1)
Lipidy
(1)
Masło
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
Minerały
(1)
Mięso
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mleko owcze
(1)
Mąka
(1)
Odzież
(1)
Opakowania
(1)
Opakowania z tworzyw sztucznych
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Piekarstwo
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Ryby
(1)
Spektroskopia
(1)
Spektroskopia atomowa absorpcyjna
(1)
Sprężystość
(1)
Substancje i produkty ropopochodne
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szrotówek kasztanowcowiaczek
(1)
Technologia chemiczna
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wegetarianizm
(1)
Witaminy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Węglowodany
(1)
Zapach
(1)
Zatrucia metalami
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Świnia
(1)
Temat: czas
1989-
(2)
Temat: miejsce
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(8)
Opracowanie
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Księga pamiątkowa
(2)
Podręcznik
(2)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(6)
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Translation from the English language edition : Food Packaging Hygiene" 2015.
Bibliogr. przy rozdz.
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestia bezpieczeństwa i higieny żywności ; 2. Zanieczyszczenia nieograniczone żywności jako wynik oddziaływania opakowań ; 3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej ; 4. Ograniczone zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia ; 5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności ; 6. Powstanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104787 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
1. Witaminy; 2. Tłuszcz mleczny: struktura, skład i właściwości prozdrowotne; 3. Alergeny w żywności; 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności; 5. Skażenia żywności; 6. Rola składników żywności w żywieniu człowieka; 7. Interakcje składników żywności; 8. Rola analityki chemicznej w zapewnianiu pożądanej jakości żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52697 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Sacharydy w żywności - budowa i przekształcenia; 2. Właściwości funkcjonalne sacharydów; 3. Lipidy; 4. Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych; 5. Białka - budowa i właściwości; 6. Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych; 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności; 8. Niebiałkowe związki azotowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; 73)
Streszcz. ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44620 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności; 2. Budowa i skład chemiczny żywności; 3. Woda jako składnik żywności; 4. Składniki mineralne; 5. Dodatki do żywności; 6. Barwniki; 7. Substancje zapachowe; 8. Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 55-56.
Czarny ołów ; Śmiercionośne srebro - rtęć ; Kadm zabija powoli ; Trujący półmetal - arsen ; Metale toksyczne w polu i ogrodzie ; Ratujmy się sami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100947 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Chemie im Essen : Lebensmittel-Zusatzstoffe wie sie wirken, warum sie schaden" 2013.
Bibliografia na stronach [315]-350.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Odkryj prawdziwe działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów i środków modyfikowanych genetycznie. [Wydaw. Vital, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110523 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
1. Teorie a fakty, czyli paradoks na Okinawie. 2. Zacznij od wody: Woda z kranu ; Woda z plastikowych butelek ; Woda bez zanieczyszczeń do przygotowania w domu. Metale ciężkie: Arsen ; Aluminium ; Kadm ; Miedź ; Rtęć ; Ołów. Neutralizacja metali ciężkich: Kwas alfa-liponowy ; N-acetylocysteina ; Czosnek ; Cynk ; Kolendra ; Traganek ; Sauna ; Metalotioneiny: Witamina B1 ; Witamina C ; Biotyna ; Flawonoidy ; Flawonole ; Izoflawony ; Antocyjany ; Flawony ; Epikatechiny ; Chalkony. 4. Konserwanty: Benzoesan sodu ; Sorbinian potasu ; Azotan sodu ; Pirosiarczyn sodu ; Imazalil ; Neutralizacja szkodliwego działania konserwantów. 5. Pestycydy: Cypermetryna ; Esfenwalerianian ; Permetryna ; Myclobutanil ; Trifluralina ; Glifosat ; Neutralizacja szkodliwego działania pestycydów ; Kwasy huminowe ; Kwasy fulwowe ; Paraoksonaza-1 ; Betaglukan. 6. Toksyny bakterii jelitowych: Lipopolisacharyd ; Leczenie dysbiozy związanej z rozrostem bakterii Bacteroides ; Leczenie dysbiozy związanej z rozrostem bakterii Escherichia coli ; Utrwalanie wyników leczenia dysbiozy Escherichia coli lub Bacteroides. 7. Barwniki: Czerwień al lura ; Tartrazyna ; Żółcień pomarańczowa ; Azorubina ; Amarant ; Erytrozyna ; Błękit patentowy ; Błękit brylantowy ; Brąz FK . 8. Inne dodatki do żywności: Akrylamid ; Aspartam. 9. Szkodliwość smażenia: Olej kokosowy ; Oliwa z oliwek ; Olej z awokado ; Nitrozoaminy ; Kwas elagowy. 10. Kosmetyki, detergenty, chemia domowa: Parabeny ; Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego ; Formaldehyd, aldehyd mrówkowy ; Laurylosiarczan sodu ; Sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego ; Metylochloroizotiazolinon ; Bronopol. 11. Toksyny w ubraniach: Barwniki dyspersyjne ; Dimetyloformamid ; Tlenek chromu (VI) ; Ftalany ; Barwniki azotowe ; Chlorowane fenole ; Formaldehyd. Niebezpieczne i wątpliwe metody usuwania toksyn: EDTA – kwas wersetowy ; Dimerkaprol ; DMSO ; Zeolit ; Spirulina. Bezpieczne i skuteczne metody usuwania toksyn: I faza detoksykacji organizmu ; II faza detoksykacji organizmu ; Glukuronidacja ; Metylacja ; Glutation ; Kwas alfa-liponowy ; Blokowanie wchłaniania toksyn poprzez przenośniki białkowe ; Usuwanie toksyn z żółcią ; Krążenie wątrobowo-jelitowe ; Usuwanie toksyn z potem ; Usuwanie toksyn z tkanki tłuszczowej. 14. Cukrzyca bez powikłań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Ingredients" 2020.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa. [https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133304/skladniki?idcat=0, dostęp 16.10.2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vademecum wegetarianina / Jan Kucharczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo "Znaki Czasu", 1989. - 327 stron ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 321-322. Indeks.
Zarys zasad żywienia ; Składniki pożywienia i ich rola w ustroju człowieka: Węglowodany, Tłuszcze, Białka, Witaminy, Składniki mineralne ; Towaroznawstwo wegetariańskich produktów spożywczych: Produkty zbożowe, Mleko i sery, Jaja, Miasło i śmietana, Inne tłuszcze, Owoce i warzywa, Inne surowce diety wegetariańskiej ; Dieta wegetariańska przy różnych chorobach ; Zdrowa żywność ; Jadłospisy i przepisy kulinarne ; Przepisy kulinarne: Zupy, Drugie dania, Jarzyny gotowane i surówki, Sosy, Desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41224 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50392 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 291)
Bibliogr.
1. Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; 2. Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 3. Zmiany struktury budżetu samorządu w skali regionalnej na przykladzie Podkarpacia ; 4. Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; 5. Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie wojew. podkarpackiego) ; 6. Tradycje w sztuce kulinarnej ; 7. Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; 8. Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; 9. Wpływ wieku na właściwości fizyko-chemiczne mięsa końskiego ; 10. Substancje biologiczne czynne w żywności funkcjonalnej ; 11. Dokładność szacowania otłuszczenia tusz świń pogłowia zarodowego na podstawie masy tłuszczu w wyrębach podstawowych ; 12. Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; 13. Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; 14. Wykorzystanie drożdży piekarskich jako bioindykatorów ; 15. Porównanie dokładności szacowania umięśnienia świń ras duroc, hampshire i pietrain na podstawie pomiarów tuszy ; 16. Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańcow Podkarpacia ; 17. Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; 18. Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń w zależności od wieku ; 19. Cechy jakościowe tusz i właściwości fizykochemiczne mięsa mieszańców świń w zależności od wieku ; 20. Wartośc rzeźna koni i właściwości fizykochemiczne mięsa z koni pogłowia krajowego i imporotwanych z Rumunii ; 21. Wpływ żywienia różnymi mieszankami pasz treściwych na wartość rzeźną trzody chlewnej ; 22. Wpływ żywienia trzody chlewnej różnymi mieszankami pasz treściwych na jakość mięsa ; 23. Kształtowanie jakości sensorycznej mięsa i wędlin pakowanych w mieszankach gazów ; 24. Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; 25. Charakterystyka mięsa końskiego ; 26. Wpływ nawożenia azotowego na ilość i jakość białka mąki otrzymanej z ziarna pszenżyta ozimego ; 27. Wpływ przebiegu glikolizy na występowanie odchyleń jakościowych typu PSE i DFD oraz przydatność przetwórczą mięsa tuczników mieszańców PBZ X Duroc, PBZ X Hampsihre i PBZ X Pietrain ; 28. Ocena jakości piwa ; 29. Reakcja rzepaku jarego na dolistne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi ; 30. Aktywność enzymów hydrolitycznych w mleku UHT podczas przechowywania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Streszcz. ang. przy pracach.
M.in.: Rola Profesora Eugeniusza Machowskiego w rozwoju nauk ekonomiczno-rolniczych w Rzeszowie ; Dopłaty obszarowe jako wsparcie dochodów rolniczych (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Zmiany struktury samorządu w skali regionalnej na przykładzie Podkarpacia ; Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich ; Dostosowanie zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do norm Unii Europejskiej (na przykładzie województwa podkarpackiego) ; Tradycje w sztuce kulinarnej ; Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej ; Przegląd badań nad niechemicznymi metodami ochrony roślin w południowo-wschodniej Polsce ; Substancje biologicznie czynne w żywności funkcjonalnej ; Ocena liczebności i pozyskania zwierzyny grubej na terenie Nadleśnictwa Lubaczów ; Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników ; Żywność funkcjonalna w opinii mieszkańców Podkarpacia ; Badania zawartości witaminy C w jabłkach ; Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 ; Ocena jakości piwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-5932 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-5899 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej