Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(178)
Forma i typ
Książki
(176)
Poradniki i przewodniki
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Proza
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(228)
wypożyczone
(23)
nieokreślona
(7)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(24)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(55)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(19)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(8)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(6)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(9)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(9)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(15)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(8)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(8)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(14)
Filia 11 (Dębicka 170)
(25)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(7)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(20)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(6)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(3)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(5)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Arens-Azevedo Ulrike
(4)
Kwiatkowski Robert
(4)
Tawska Iwona
(4)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(3)
Andrzejczuk Beata (1966- )
(2)
Baranowska Natalia
(2)
Chorąży Magdalena
(2)
Frank Renate
(2)
Futkowska Joanna
(2)
Futyma Agata
(2)
Grieser Ludwig
(2)
Grzymska Maria
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Kozłowski Tomasz (tłumacz)
(2)
Luberda Monika
(2)
Michałowska Elżbieta
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Reda Anna (kulinaria)
(2)
Rohardt Monika
(2)
Stradecka Alina
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Walęcka-Zdroik Marta
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejczyk Tadeusz (wędkarstwo)
(1)
Antonik Mariola
(1)
Apicius (ca 25 a.C.-?)
(1)
Bachanek-Zienkiewicz Teresa
(1)
Baranowicz Tadeusz
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Basche Arnim
(1)
Berezowska Maja (1898-1978)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Biller Rudolf
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blakemore Katharine
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bokiewicz Jan (1941- )
(1)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(1)
Boulicot Thierry
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Brudzyński Andrzej
(1)
Brzychcy Ewa
(1)
Bujnowska Zofia ( -2010)
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Butschkow Ralf (1962- )
(1)
Bąbel Agnieszka Magdalena
(1)
Canfield Jack (1944- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czekajowa Eliza
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Deuchars Marion
(1)
Domagała Dorota
(1)
Dopp Elisabeth /i in
(1)
Dowjat Danuta
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Drzazga Bohdan (1934- )
(1)
Dubrow Krzysztof
(1)
Duch Karl
(1)
Dullat Julia
(1)
Durbajło Barbara
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Eichler Anna
(1)
Ewbank Anne
(1)
Falkowski Artur
(1)
Fałat Ziemowit
(1)
Ferdek Anna
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Feslikenian Franca
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Flaczyńska Malwina
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gaj Wojciech
(1)
Gardocka Milena
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawęda Halina
(1)
Gerer Reinhard
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Gledhill Carly
(1)
Gnatowski Dariusz (1961- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Godzińska Marzena
(1)
Gordziałkowska Anna
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Halama Zofia
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(47)
1990 - 1999
(39)
1980 - 1989
(24)
1970 - 1979
(7)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(167)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(161)
angielski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(15)
9-13 lat
(9)
6-8 lat
(8)
0-5 lat
(6)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kucharstwo
(114)
Żywność
(20)
Kultura stołu
(14)
Odżywianie
(12)
Ryby
(12)
Warzywa
(12)
Przepisy kulinarne
(8)
Owoce
(7)
Przyprawy
(7)
Ciasta
(6)
Grzyby
(6)
Mięso
(6)
Jajka
(4)
Kultura
(4)
Miód
(4)
Mleko
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Zupy
(4)
Desery
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Język polski
(3)
Kucharze
(3)
Obyczaje
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Ziemniaki
(3)
Gastronomia
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Gry i zabawy
(2)
Jabłka
(2)
Język francuski
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kucharstwo dietetyczne
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Mięso kurze
(2)
Mleczarstwo
(2)
Osobliwości
(2)
Piwo
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sery
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Tekst
(2)
Wędkarstwo
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(2)
Agrobiznes
(1)
Anegdoty polskie
(1)
Banany
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezrobocie
(1)
Białka
(1)
Bonifratrzy
(1)
Budżety gminne
(1)
Bydło
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Chleb
(1)
Czekolada
(1)
Czosnek
(1)
Deestryfikacja
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziecko
(1)
Dziewczęta
(1)
Enzymy
(1)
Fasola
(1)
Gotowanie
(1)
Groch zwyczajny
(1)
Gryzonie
(1)
Higiena
(1)
Hotele
(1)
Humor
(1)
Jeziora
(1)
Język angielski
(1)
Język hiszpański
(1)
Kapusta
(1)
Kasza
(1)
Kawa
(1)
Kelnerstwo
(1)
Kobieta
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Konwicki, Tadeusz (1926-2015)
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kredyt rolny
(1)
Krowa
(1)
Krzewy jagodowe
(1)
Kucharstwo jarskie
(1)
Kuchnia - przepisy
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Temat: dzieło
Dom dzienny, dom nocny
(1)
Temat: czas
1801-1900
(4)
1901-2000
(4)
1901-1914
(2)
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Świat
(3)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Częstochowa (woj. śląskie)
(1)
Europa
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenezuela
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(33)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Poradnik
(9)
Wydawnictwa dla dzieci
(8)
Encyklopedie
(6)
Opracowanie
(6)
Poradniki
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Książka kucharska
(5)
Literatura dziecięca polska
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książki kucharskie
(4)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(4)
Biografia
(2)
Literatura polska
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadanie dziecięce obyczajowe
(2)
Opowiadanie dziecięce psychologiczne
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Publicystyka polska
(2)
Atlas grzybów
(1)
Atlas roślin
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Felieton polski
(1)
Gastronomia
(1)
Kryminał
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki mówione
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Literatura
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Piosenka biesiadna polska
(1)
Powieść
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Słowniki dla dzieci wielojęzyczne
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(27)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(9)
Edukacja i pedagogika
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Biologia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
178 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Myślimy klasztor... 2. Piwo uchroni cię przed zarazą 3. Wyrabiaj słód i czyń piwo 4. Piwne wojny 5. Bawarska próba spodni 6. Podróż do korzeni piwowarstwa 7. Poczet piwnych patronów 8. Pijąc piwo, pomagasz walucie 9. Pilzneńska brama 10. Piwny szampan z Grodziska 11. Jak Mickiewicz rozmógł się do niepoznania 12. Piwo z czujnym tłumaczem 13. Wielki dzwon 14. Złoty zdrój 15. Podręczny słownik piwowara i piwosza 16. Tradycyjne piwa domowe 17. Piwo jako dodatek do napojów i potraw
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Jeść Zdrowo - Żyć Dłużej)
Bibliogr. s. 425.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-II (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Muzyka Piotr Piotrowski.
Czyta Marta Żmuda Trzebiatowska.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Tajemnice z przeszłości, niczym skarby ukryte w kufrze na strychu, zostają odsłonięte przed kilkuetnim dzieckiem, dzięki opowieściom jej babci. Mała dziewczynka otoczona ciepłem rodzinnego domu, na co dzień spotyka się z dobrocią i troską ze strony innych ludzi. Jak większość jej rówieśniczek, cechują ją ciekawość rzeczy nieznanych. Spędza więc czas na nauce, zabawie i rozmyślaniach, a przy tym poznaje świat bajek z dawnych lat. Wyśmienicie się bawi, bowiem odbyte przygody łączą się z jej pasją gotowania. Kuchnia staje się miejscem, dzięki któremu dziewczynka nie tylko poznaje niesamowite zdarzenia i magiczne mikstury, ale także dostarcza jej ona fascynujących informacji o legendarnych postaciach. Tajniki fachu kucharskiego uwidocznione są w przepisach jej babci, które Sonia zabarwiła przez swoją niewinną, dziecięcą fantazję. [Petrus, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 1079 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka związana z Rzeszowem.
Indeks.
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. - Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem - Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków - Omlet z resztkami warzyw. [Wydawnictwo Pascal, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
1. Smak ; 2. Węch ; 3. Wzrok ; 4. Słuch ; 5. Dotyk ; 6. Nastrój w czasie posiłku ; 7. Jedzenie w towarzystwie ; 8. Jedzenie na pokładzie samolotu ; 9. Pamiętny posiłek ; 10. Posiłek spersonalizowany ; 11. Posiłek doznaniowy ; 12. Posiłek cyfrowy ; 13. Powrót do futurystów.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106445 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku – trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet – innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ryby są super : przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza : 80 przepisów / [Karol Okrasa, Dorota Wellman]. - [Miejsce nieznane] : Lidl, [2015]. - 286, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okładce: Kuchnia Lidla.pl.
Na początku książki znajdziemy „rybne ABC” a w nim m.in: najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. porady po czym poznać, że ryba jest świeża, jak zabrać się za rybę, sposoby przyrządzania ryb. W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki, -zupy, -dania główne, -święta, -grill, -owoce morza. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112569 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Wyp-64
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst równolegle polski, angielski, francuski, hiszpański.
Są książki do czytania lub do oglądania, takie, które działają na wyobraźnię i te, które pobudzają zmysły, służą do zabawy albo zachęcają do nauki. Bywają też takie, które łączą wszystkie te cechy. Tak jest w przypadku „Kuchni łakomej pandy”. Tytułowa panda to tylko jeden ze zwierzaków należących do grupy bohaterów tej uroczej książeczki. Są jeszcze m.in. zające, niedźwiedzie, lis. Wszystkie poznajemy w sytuacjach związanych z jedzeniem lub przygotowywaniem posiłków, a właściwie deserów i przekąsek. Niewielkich rozmiarów książka w kartonowym – trwałym i estetycznym – wydaniu przeznaczona jest już dla dzieci dwuletnich. Dlatego tekstu jest tu niewiele – pojawia się on w postaci haseł, które opisują przedstawiane obrazami sytuacje. Ich rolą jest sygnalizowanie tematów, zachęcanie do rozmów i opowiadania. One również – konsekwentnie jak wszystko w całej książce – działają na kulinarną wyobraźnię. Przykładem niech będą chociażby „Ciasteczkowi pomocnicy” czy „Kruche fantazje”. Siłą „Kuchni…” są jednak przede wszystkim ilustracje – subtelnie zarysowane postacie i kulinaria czy delikatne, pastelowe kolory wprost kojarzą się ze smacznymi deserami, pozwalają niemal poczuć ich zapach czy konsystencję. Cała książka jest małą ucztą dla zmysłów – słowem i obrazem uruchamia wyobraźnię i pobudza apetyt. Dorosłym, którzy będą czytać ją z dziećmi, pomoże budować sugestywne opowieści o jedzeniu, rozmawiać z nimi o smakach czy potraktować ją jako pretekst do pierwszych wspólnych kulinarnych eksperymentów. To również znakomita pozycja do pracy z małymi niejadkami. Co ważne, każde z pojawiających się haseł zapisane jest w jednym z czterech języków, podobnie jak znajdujące się na końcu książeczki pojęcia. A że najłatwiej przychodzi uczenie się języka na podstawie skojarzeń, ta smakowita pozycja może stać się zaczątkiem dziecięcego słownika języków obcych. [azymut.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni? Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni. [Prószyński i S-ka - Prószyński Media, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 12 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-pol. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-lit.pol.w. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.9-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-lit.pol.w. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-lit.pol.w. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-lit.pol.w. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-lit.pol.w. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przewodnik piwosza / Ziemowit Fałat [i in.]. - Bielsko-Biała : Pascal, 2002. - 280 s. : il. (gł. kolor.), fot. kolor., mapa kolor., 1 portr. ; 21 cm.
Dot. m.in. Zakładów Piwowarskich w Leżajsku, Browaru Romus w Dąbrowie k. Trzciany i Browaru Van Pur w Rakszawie
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91586 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miłość, szkielet i spaghetti / Marta Obuch. - Poznań : Wydawnictwo Filia, 2022. - 462 [1] stron ; 17 cm.
Włoska mafia, zrzucony z jasnogórskiej wieży trup i kobiety, które nie dają sobie w kaszę dmuchać. Ostrzegamy, czytanie tej książki w miejscach publicznych grozi niekontrolowanymi wybuchami śmiechu albo… napadami głodu! Dorota zatrudnia się w domu zabójczo przystojnego włoskiego biznesmena jako pielęgniarka, szybko jednak się okazuje, że będzie musiała dla niego również gotować. Zresztą nie tylko dla niego, ale także dla bandy jego pracowników, a Włosi mają żołądki jak spadochrony i lubią dobrze zjeść. Problem w tym, że Dorota potrafi przyrządzić jedynie herbatę, do czego w strachu przed utratą pracy nie może się przyznać. Na szczęście ma przecież siostry, mamę i ciocię – wszystkie panie są wyśmienitymi kucharkami, choć charaktery mają wredne. Wydaje się, że to nie ma nic do rzeczy, wystarczy w tajemnicy wpuścić rodzinkę do kuchni, włączyć głośno radio, a reszta dokona się sama… Nic bardziej mylnego! Jednocześnie z jasnogórskiej wieży spada trup, a pod murami klasztoru grupa antropologów odkopuje wiekowy szkielet człowieka. Co łączy te wydarzenia? I czy naprawdę istnieje podziemne przejście między Jasną Górą a pobliskim zamkiem? A może znowu sprawdzi się powiedzenie, że gdzie diabeł nie może, tam babę pośle...? [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.7-krym. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazano. Zdobyła to, co chciała i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej warszawie zali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sława i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestselerza pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... 365 obiadów za 5 złotych Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem" Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu" Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. "Pani od obiadów" to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbiła serce i żołądki. [Wydawnictwo Literackie, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107096 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "En middag i Roma : verdenshistorien i et måltid" 2020.
Bibliografia, netografia na stronach 239-[262].
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [https://www.znak.com.pl/ksiazka/obiad-w-rzymie-historia-swiata-w-jednym-posilku-viestad-andreas-202761, dostęp 26.10.2021]
Centrum wszechświata ; Chleb ; Antipasto ; Oliwa ; Sól ; Makaron ; Pieprz ; Wino ; Mięso ; Ogień ; Cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110252 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: nowatorska metoda na dobrą sylwetkę i zdrowie : pierwsza w świecie bezpieczna dla zdrowia dieta niskowęglowodanowa.
Indeks.
Książka jest adresowana głównie do tych, którzy już próbowali się odchudzać i nie osiągnęli większego lub trwałego efektu. Osoby z przewlekłymi chorobami powinny się skonsultować ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? -Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! - Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki! - Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5dz-64 (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13dz-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17dz-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20dz-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 315-316.
Jesteś ciągle zmęczona? Narzekasz na brak energii? Łatwo się złościsz i odczuwasz niepokój? A może nie możesz pozbyć się powracających migren? Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałaś tak, przyczyna może tkwić w niewłaściwym odżywianiu. Każdy z nas ma genetycznie zaprogramowaną skłonność do tolerancji niektórych grup jedzenia. Stąd biorą się trzy podstawowe typy metabolizmu: węglowodanowy, mieszany i białkowy. Czy wiesz, który jest właściwy dla twojego ciała? Agnieszka Pająk proponuje autorski program diety zgodnej z predyspozycjami metabolicznymi organizmu. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu poprawisz wydajność i koncentrację, wzmocnisz odporność, zwiększysz poziom energii, a nawet…zmienisz jakość swoich relacji z innymi ludźmi! Metrykę dostajemy w prezencie urodzinowym, nad wiekiem biologicznym pracujemy całe życie. Agnieszka Pająk – diet coach, twórczyni popularnego portalu (bloga?) slowfoodlife.pl, propagatorka zdrowego stylu życia, pasjonatka wellness, członek SlowFood International. Coraz częściej rozumiemy, że nasze ciało jest sejsmografem, który precyzyjnie reaguje na to, co zjadamy. W poszukiwaniu dobrej, zdrowej diety napotykamy całą masę różnorakich propozycji i łatwo się w tym gąszczu pogubić. Dlatego z przyjemnością polecamy książkę Agnieszki Pająk, która wręczy Państwu klucz do skomponowania własnej, osobistej najbardziej odpowiedniej diety opartej o metaboliczne IQ. Barbara i Jerzy Stuhrowie Książka Agnieszki Pająk zmienia sposób, w jaki powinniśmy patrzeć na żywność. Nie wszystko dla każdego. „Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia” pokazuje, jak dobrać właściwy pokarm do swojego typu – tak, aby czuć się doskonale fizycznie i psychicznie. Dr Grażyna Pająk, biolog, endoekolog, wykładowca, legenda polskiej dietetyki. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; t. 71)
Tyt. i streszcz. także w ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44605 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Pierwsza część książki "Łatwe rozpoznawanie grzybów" umożliwia szybkie i dokładne ich rozpoznanie: cechy charakterystyczne w okamgnieniu, łatwe i zrozumiałe opisy najwazniejszych cech, zdjęcia grzybów i ich naturalnych stanowisk, ilustracje trujących i niejadalanych sobowtórów, rady dotyczące właściwego zbierania i czyszczenia grzybów. Druga część książki "Potrawy z grzybów" podaje znakomite przepisy na potrawy z grzybów wraz z inspirującymi fotografiami: jakie grzyby do jakiej potrawy?, co zrobić, gdy zbieramy wyjątkowo dużo lub mało grzybów?, jak konserwować zebrane grzyby? [Delta, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-58 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-58 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-57/59 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej