Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(599)
Forma i typ
Książki
(587)
Poradniki i przewodniki
(536)
Publikacje popularnonaukowe
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(33)
Proza
(10)
Publikacje promocyjne
(9)
Audiobooki
(5)
Czasopisma
(4)
Poezja
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Druki ulotne
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(934)
wypożyczone
(191)
tylko na miejscu
(19)
nieokreślona
(15)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(182)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(20)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(91)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(109)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(31)
Filia 2 (Fredry 5)
(29)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(26)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(56)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(40)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(70)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(38)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(25)
Filia 9 (Czackiego 5)
(29)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(72)
Filia 11 (Dębicka 170)
(7)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(85)
Filia 15 (Lwowska 60)
(75)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(66)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(15)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(57)
Filia 20 (Solarza 9a)
(27)
Autor
Durnowska Małgorzata
(10)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(10)
Wolański Robert (fotograf)
(10)
Dąbrowska Beata Anna
(8)
Makarowska Magdalena
(8)
Dąbrowska Ewa (internista)
(7)
Maffeis Giuseppe (1967- )
(7)
Okrasa Karol (1978- )
(7)
Krawczyk Marta
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Gluźniewicz Sonia
(5)
Krzyżanek Joanna
(5)
Pająk Zofia
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Borzobohata-Sawicka Maria
(4)
Bosacka Katarzyna
(4)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(4)
Derkacz-Strybel Maria
(4)
Lewandowska Anna (1988- )
(4)
Loftus David
(4)
Oliver Jamie (1975- )
(4)
Skawran Katarzyna
(4)
Starmach Anna (1987- )
(4)
Ładocha Daria
(4)
Art Piotr
(3)
Bąk Jolanta
(3)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(3)
Clase Mia (1977- )
(3)
Cramm Dagmar von (1955- )
(3)
Drewniak Mirek
(3)
Dymek Marta
(3)
Goździewicz Małgorzata
(3)
Grata Ewa
(3)
Grykałowska Hanna
(3)
Högström Justyna
(3)
Jóźwiak Bożena
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Rosiak Anna
(3)
Sobol Urszula
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(3)
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Witkowska Magda
(3)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamek Izabela
(2)
Allsbrook Wesley
(2)
Anger Joanna
(2)
Bailey Clare
(2)
Baranowska Natalia
(2)
Bareła Malwina
(2)
Basse Monika von
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Białas Renata
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Bosak Alina
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Caprari Małgorzata
(2)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Cino Emanuela
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Czarkowska Iwona
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czernik Renata
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Doroba Piotr
(2)
Drouet Valéry
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Floriańczyk Barbara
(2)
Fordham Henny
(2)
Frank Renate
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Goggins Aidan
(2)
Gordon Debra L. (1962- )
(2)
Goscinny René (1926-1977)
(2)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(2)
Guziak Maria Goretti
(2)
Gwis Asia
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(174)
2010 - 2019
(362)
2000 - 2009
(40)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(551)
1901-2000
(23)
1989-2000
(12)
1945-1989
(8)
1918-1939
(3)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
Kraj wydania
Polska
(590)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(3)
Holandia Karaibska
(1)
Niemcy
(1)
Język
polski
(589)
angielski
(6)
Odbiorca
Dzieci
(58)
9-13 lat
(45)
6-8 lat
(40)
Rodzice
(12)
0-5 lat
(8)
Cukrzycy
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Kobieta
(3)
Diabetolodzy
(2)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na artretyzm
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(25)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura angielska
(2)
Literatura
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(136)
Potrawy dietetyczne
(59)
Potrawy dla dzieci
(35)
Odżywianie
(32)
Kuchnia wegańska
(28)
Kucharstwo
(27)
Kuchnia regionalna
(24)
Dietetyka
(21)
Kuchnia polska
(20)
Potrawy jarskie
(18)
Dzieci
(17)
Dieta bezglutenowa
(16)
Potrawy
(15)
Ciasta
(14)
Kuchnia wegetariańska
(14)
Kultura stołu
(14)
Leczenie dietą
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(14)
Zdrowy styl życia
(14)
Dieta niskowęglowodanowa
(13)
Dieta odchudzająca
(13)
Gotowanie
(13)
Potrawy szybkie i łatwe
(13)
Weganizm
(13)
Desery
(12)
Warzywa
(12)
Dieta owocowo-warzywna
(11)
Insulinooporność
(11)
Kosmetyka
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Kobieta
(9)
Posiłki na wynos
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Ziołolecznictwo
(9)
Żywność
(9)
Boże Narodzenie
(8)
Cukrzyca
(8)
Dieta cukrzycowa
(8)
Koktajle
(8)
Kucharze
(8)
Kuchnia włoska
(8)
Niemowlę
(8)
Turystyka kulinarna
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Gastronomia
(7)
Słodycze
(7)
Wegetarianizm
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Ekologiczny styl życia
(6)
Flora bakteryjna jelit
(6)
Kolacja
(6)
Kuchnia sezonowa
(6)
Owoce
(6)
Czekolada
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Odchudzanie
(5)
Potrawy wigilijne
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Zero Waste
(5)
Śniadanie
(5)
Życie codzienne
(5)
Żywienie chorych
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Celebryci
(4)
Choroby układu pokarmowego
(4)
Ciąża
(4)
Gotowanie na parze
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Jelita
(4)
Konsumpcja zrównoważona
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Moda
(4)
Obiad
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przyprawy
(4)
Sportowcy
(4)
Ćwiczenia siłowe
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Ajurweda
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(3)
Chleb
(3)
Choroby tarczycy
(3)
Cukrzyca typu II
(3)
Dieta lecznicza
(3)
Dziecko
(3)
Fast food
(3)
Gimnastyka
(3)
Higiena psychiczna
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Kuchnie świata
(3)
Makaron
(3)
Menopauza
(3)
Metabolizm
(3)
Miód
(3)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Ilustrowany Kurier Codzienny (czasopismo)
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(23)
1901-2000
(22)
1989-2000
(11)
1945-1989
(7)
1801-1900
(6)
1918-1939
(4)
1701-1800
(3)
1901-1914
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(25)
Podkarpacie Północne
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(5)
Świat
(5)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(3)
Albania
(2)
Francja
(2)
Irak
(2)
Japonia
(2)
Kambodża
(2)
Kuba
(2)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat przemyski (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(2)
Strzyżów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Uganda
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Bałkany
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Békés (Węgry ; komitat)
(1)
Dania
(1)
Dydnia (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Dydnia ; okolice)
(1)
Europa
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Finlandia
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Krasne (woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Krasne ; okolice)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazury
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Powiat brzozowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat dębicki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat jasielski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat kolbuszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat krośnieński (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat leski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat leżajski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat lubaczowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat mielecki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat niżański (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat przeworski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat ropczycko-sędziszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat rzeszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat sanocki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat strzyżowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat łańcucki (woj. podkarpackie)
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(330)
Publikacja bogato ilustrowana
(258)
Książka kucharska
(217)
Poradnik
(203)
Opracowanie
(28)
Pamiętniki i wspomnienia
(13)
Publikacje dla dzieci
(13)
Biografia
(5)
Jadłospis
(5)
Książki kucharskie
(5)
Przewodnik tematyczny
(5)
Czasopismo dla kobiet
(4)
Czasopismo polskie
(4)
Felieton
(4)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(4)
Poradniki
(4)
Przewodnik turystyczny
(4)
Reportaż
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Kolędy i pastorałki
(3)
Książka do wypełniania
(3)
Relacja z podróży
(3)
Antologia
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Autobiografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Fantastyka
(1)
Komiks
(1)
Książki mówione
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele przygodowe
(1)
Pamietniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Słowianie
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(12228)
Edukacja i pedagogika
(3671)
Literaturoznawstwo
(3390)
Kultura i sztuka
(3369)
Geografia i nauki o Ziemi
(2552)
Kulinaria
(599)
Socjologia i społeczeństwo
(2549)
Medycyna i zdrowie
(2410)
Podróże i turystyka
(1911)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1901)
Religia i duchowość
(1771)
Psychologia
(1697)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1381)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1241)
Biologia
(1161)
Językoznawstwo
(1095)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(937)
Etnologia i antropologia kulturowa
(802)
Rozwój osobisty
(705)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(608)
Filozofia i etyka
(570)
Kultura fizyczna i sport
(562)
Architektura i budownictwo
(536)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(507)
Hobby i czas wolny
(493)
Inżynieria i technika
(421)
Zarządzanie i marketing
(372)
Nauka i badania
(333)
Informatyka i technologie informacyjne
(327)
Fizyka i astronomia
(324)
Media i komunikacja społeczna
(316)
Transport i logistyka
(315)
Rolnictwo i leśnictwo
(285)
Styl życia, moda i uroda
(277)
Ochrona środowiska
(247)
Archeologia
(188)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(176)
Praca, kariera, pieniądze
(162)
Matematyka
(130)
Chemia
(118)
Dom i ogród
(75)
Varia
(8)
Opracowanie
(5)
2021-07
(1)
Biografia
(1)
Histotia
(1)
Informatyka
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Kultura
(1)
Kultura isztuka
(1)
Kulturoznawstwo
(1)
Lista Wächtera ; 2
(1)
Literatura
(1)
Literaturoznwastwo
(1)
Podręcznik
(1)
Przekłady polskie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Religia i duchowość religijna
(1)
Rozmówki
(1)
Sprawy Soni Kranz ; 2
(1)
599 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Kraków : Znak Horyzont - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Indeksy.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! [Znak Horyzont, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce Uczta dla maluszka znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także przepisy na smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 6. roku życia. [Wydawnictwo Zwierciadło, 2018].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne do pudełka / Grażyna Bober-Bruijn. - Warszawa : Muza, 2015. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko mogą być podane w domu, ale również zapakowane do pudełka śniadaniowego i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Mogą posłużyć także jako pomysł na wypełnienie kosza piknikowego z przyjemnością opróżnianego w miłym towarzystwie na świeżym powietrzu. Ponad 300 zdjęć pokazuje, że przygotowywanie potraw może być źródłem codziennej przyjemności, a nie udręki. Grażyna Bober-Bruijn zachęca do sięgania po to co proste, dobre i zdrowe. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Karmi siebie i rodzinę, a często także przyjaciół - ku zadowoleniu wszystkich. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie ma smak / Mariola Bojarska-Ferenc. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 351, [1] strona : fotografie kolorowe ; 23 cm.
(Edipresse Książki)
Indeks.
Mariola Bojarska-Ferenc ­ dziennikarka i trenerka fitness. Autorka ponad 2 000 programów telewizyjnych promujących zdrowy styl życia oraz wielu książek i płyt DVD z ćwiczeniami. Uczestniczka ponad 40 000 kongresów amerykańskich organizacji zajmujących się rozwojem zdrowia i fitnessu IDEA i ECA.
Chciałabym, żeby ta książka stała się dla Ciebie, drogi Czytelniku, przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni. Przedstawiam sposoby na stworzenie najprostszych sałat, dań bez soli, podaję przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery oraz podpowiadam, co jeść przed i po treningu. Słowem, jest tu wszystko potrzebne do tego, by rozpocząć przygodę ze zdrową kuchnią. Zachęcam jednak, żeby moje przepisy były dla Ciebie jedynie inspiracją do wykreowania na ich bazie własnych potraw o idealnym dla Ciebie smaku. Dodawaj do nich swoje ulubione przyprawy i dowolnie je modyfikuj. I baw się przy tym wybornie! [Mariola Bojarska-Ferenc]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WYp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twoja dieta w dnie moczanowej jest już gotowa i sprawdzona przez dietetyków oraz ich pacjentów! Zakładamy, że Czytelnik jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym i wie, na czym polega dna moczanowa, dlatego celowo pominęliśmy typowo medyczne aspekty choroby i skupiliśmy się na diecie. Jako że jesteśmy zawodowymi dietetykami to wiemy, że istnieje duża zależność między dietą a napadami dny. Ty też to wiesz nie tylko od swojego lekarza, ale także z własnego, bolesnego doświadczenia. Przygotowaliśmy dla Ciebie zalecenia dietetyczne, jadłospis (5 posiłków dziennie) na cztery tygodnie (28 dni) oraz listy produktów (ogólne i szczegółowe), które pozwolą Ci samodzielnie komponować zdrowe posiłki. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby publikacja była jak najbardziej uniwersalna, a więc dla wszystkich z dną moczanową i składała się z produktów, które są łatwo dostępne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The meaning of rice and other tales from the belly of Japan" 2017.
Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch? [Pascal, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The greenprint : plant-based diet, best body, better planet" 2018.
Na okładce podtytuł: jak dzięki zielonej diecie uzdrowic siebie i świat.
Bibliografia, netografia na stronach 298-299. Indeks.
Chcesz poprawić swoje samopoczucie? Potrzebujesz zrzucić kilka kilogramów, ale nie chcesz jeść mniej? Pragniesz w znaczący sposób pomóc naszej planecie? To książka dla ciebie! Greenprint to nie tylko dieta, ale i styl życia. Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniu zawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22 zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. Zasady, którymi podążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay-Z i Beyoncé! Borges proponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czy jesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietę roślinną. Wybór należy do ciebie! W Greenprint znajdziesz plany posiłków, ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie, które pomogą ci zmienić życie na lepsze. Przejmij kontrolę nad swoją dietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem w zgodzie z naturą! [www.znak.com.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112816 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przystawki zimne ; Przystawki gorące ; Zupa - nasza dumna narodowa! ; Dania główne ; A na deser...
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami! Kasia Bosacka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [www.azymut.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kasia Bosacka cudnie chudnie : żegnaj, pulpecie / [tekst Katarzyna Bosacka]. - Poznań : Publicat, copyright 2013. - 128 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Ta dieta naprawdę działa! ; Katarzyna Bosacka opisuje dzień po dniu i tydzień po tygodniu swoją walkę o wymarzoną sylwetkę ; Przepisy, porady motywacja : wszystko, co pomoże Ci schudnąć.
U góry okłładki logo TVN i programu Dzień dobry TVN.
Znana dziennikarka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. Zakasała rękawy i zabrała się do pracy. O swojej walce z nadprogramowymi kilogramami systematycznie opowiadała w programie "Dzień Dobry TVN". Pożegnanie z pulpetem nie przyszło łatwo. Kasia musiała się nieźle namęczyć, by osiągnąć upragnioną wagę. Jak jej się to udało? Poprzez zdrowe, mądre odchudzanie, dietę opartą na ogólnodostepnych i tanich produktach oraz rozsądne ćwiczenia. Jeśli należysz do osób, którym kilogramy wymknęły się spod kontroli, dzięki książce "Żegnaj, pulpecie" dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć. [Publicat, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 11 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiem, co jem : przepisy z programu / Kasia Bosacka [oraz] Aleksandra Misztal. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2015. - 149, [3] strony : ilustracje kolorowe, fotografie ; 25 cm.
Przygotuj w domu zdrowsze wersje popularnych produktów i dań! Tytuł dla osób gotujących i dbających o jakość serwowanego przez siebie jedzenia. Dla fanów Kasi Bosackiej i programu „Wiem co jem”. W książce znajduje się ponad 70 przepisów na produkty, dania i napoje, które pojawiły się w kultowym programie „Wiem co jem”. Bez konserwantów i masy chemicznych dodatków: łatwe w przygotowaniu, dostępne i pyszne! Dzięki książce „Wiem co jem. Przepisy z programu”: z łatwością zamienisz kupowane produkty na ich zdrowsze i tańsze odpowiedniki ; będziesz mieć wszystkie przepisy z programu zawsze pod ręką ; ograniczysz spożycie substancji chemicznych i poczujesz ogromną różnicę w smaku. Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”. Przepiękne zdjęcia tworzą wyjątkowy klimat książki. [www.azymut.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. RF-9354 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. RF-9355 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Reg.64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pełnia Smaków)
Tytuł oryginału: "Casa Mia".
Indeks.
"CasaMia" to książka kucharska napisana przez Włoszkę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni wloskiej znajdują sie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których przy pogawędkach można wymienić się pomysłami na najciekawsze potrawy. [Publicat, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Tytuł oryginału: "World travel : an irreverent guide" 2021.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny - Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina. [Buchmann, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The adventure cookbook" 2009.
W 2001 roku z okna w jednym z biurowców na Manhattanie Sofia widziała, jak walą się wieże WTC. Wkrótce dowiedziała się, że jest chora... To sprawiło, że trzydziestolatka porzuciła życie w korporacji i karierę. Wyruszyła w uzdrawiającą podróż, która poprowadziła ją dookoła świata - przez Azję po Prowansję, gdzie uzależnienie od adrenaliny i kofeiny zamieniła na uzależnienie od oliwy i pachnących ziół. Tu także napisała tę inspirującą, pełną humoru książkę o gotowaniu, podróżach i przygodach. Każda opowieść kończy się przepisami z prowansalskiej kuchni. Tysiące czytelników pokochało styl gotowania Sofii: dania mają być proste i... łatwe do strawienia. Te kulinarne cuda przeniosą Cię do krainy tymianku i lawendy! [http://lubimyczytac.pl/ksiazka/60929/podrozuj-gotuj-badz-zdrowa, dostęp 19.06.2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Tytuł oryginału: "Naturally nourished" 2017.
Indeks.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka - pełna smacznych zdjęć - udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę. [Marginesy, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To nie jest kolejna książka kucharska. Nie znajdziesz w niej zwykłego zbioru przepisów. Pascal Brodnicki z kulinarnymi ekspertami z Tuby Smaku udowodnią Ci, że gotowanie to czysta przyjemność. Jedzenie to nie tylko smak. Ma wpływ na to, jak się czujesz. Jest pretekstem do spotkań. Zresztą, zadaniem autorów, gotowanie to najfajniejszą część imprezy! Jedzenie idzie w parze z emocjami i ważnymi wydarzeniami w życiu. Dlatego ta książka opiera się na 22 codziennych sytuacjach, które nie odbędą się bez czegoś pysznego: wspólne oglądanie meczu, randka, piknik, danie na rozgrzewkę, regeneracja po treningu i wiele więcej. Na każdą z 22 sytuacji otrzymasz 5 sprawdzonych w boju przepisów. Po jednym od każdego z autorów, zgodnie z ich stylem gotowania. Większość osób ma pulę około 10-12 dań, które zawsze się udają. Ta książka pozwoli Ci wyjść poza standardy, aby w prosty sposób poznać nowe smaki. Jesteś na wyższym poziomie kuchennego wtajemniczenia? Znajdziesz tu także wdzięczny materiał do dalszych eksperymentów. [Altenberg, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111317 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Bibliografia na stronach 274-[275]. Indeks.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli czy przepyszny tort Jadziny zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi. [Znak, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110869 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej