Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(50)
Forma i typ
Książki
(49)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(13)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(28)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(5)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(6)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(5)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Hensel Witold (1917-2008)
(4)
Pazdur Jan (1909-2001)
(4)
Duda Grażyna
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Carper Jean
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Dziak Artur (1933- )
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Horowitz Steve
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Karnas Leszek
(1)
Keckowa Antonina (1908-1992)
(1)
Koelle Katrin
(1)
Korczak Cezary Włodzimierz (1925-2006)
(1)
Kowecka Elżbieta
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Leowski Jerzy ( -2012)
(1)
Macioszczyk Aleksandra (1935- )
(1)
Mikołajczyk Piotr
(1)
Molenda Danuta (1931-2004)
(1)
Molski Marcin
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Ozimek Teresa
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Piekarska Janina
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Pomykała Marta
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rewerski Wojciech (1936- )
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Różycka-Glassowa Maria
(1)
Sadowska Halina
(1)
Skorkowska-Zieleniewska Jadwiga
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Szulc Marcin
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Tereszkiewicz Krzysztof (1965- )
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Złotorzycka Jadwiga
(1)
Złotorzycka Jadwiga (1926-2002)
(1)
Łukowiak Barbara Janina
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(8)
1970 - 1979
(7)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(43)
Temat
Żywność
(49)
Odżywianie
(29)
Dietetyka
(7)
Higiena
(4)
Kultura materialna
(4)
Minerały
(4)
Odpoczynek
(4)
Odzież
(4)
Rolnictwo
(4)
Transport
(4)
Chemikalia
(3)
Leczenie
(3)
Mieszkania
(3)
Mikroelementy
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Pierwiastki chemiczne
(3)
Polska
(3)
Przemysł
(3)
Trucizny
(3)
Tłuszcze
(3)
Witaminy
(3)
Budownictwo
(2)
Budownictwo mieszkaniowe
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby odzwierzęce
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Energetyka
(2)
Górnictwo
(2)
Handel
(2)
Higiena społeczna
(2)
Osadnictwo
(2)
Otyłość
(2)
Owoce
(2)
Praca
(2)
Produkcja
(2)
Toksykologia
(2)
Warzywa
(2)
Wnętrza architektoniczne
(2)
Węglowodany
(2)
Łączność
(2)
Akupunktura
(1)
Alkohol
(1)
Alkoholizm
(1)
Antybiotyki
(1)
Azotany
(1)
BHP
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Celuloza
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby kobiece
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby weneryczne
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Demografia
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Epidemiologia
(1)
Etnografia
(1)
Fizykoterapia
(1)
Gastronomia
(1)
Gerontologia
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gospodarka komunalna
(1)
Gruźlica
(1)
Gry i zabawy
(1)
Gryzonie
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Homeopatia
(1)
Hutnictwo
(1)
Jakość żywności
(1)
Komunikacja
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Kosmetyka
(1)
Krtań
(1)
Kultura stołu
(1)
Ludność
(1)
Masaż
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Mikotoksyny
(1)
Nos
(1)
Nowotwór
(1)
Oko
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Tablice i wzory
(5)
Podręczniki
(4)
Podręcznik akademicki
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
50 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-61872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Książka opracowana na podstawie ponad 10 000 przeprowadzonych badań naukowych.
Bibliogr. s. [465]-480. - Indeks.
Cuda zawarte w pokarmach ; Trzy teorie zdrowej żywności ; UKŁAD KRĄŻENIA: Serce, Cholesterol, Zakrzepy i zatory, Udar mózgu, Nadciśnienie tętnicze ; UKŁAD POKARMOWY: ZAPARCIA, Biegunki, Niestrawność, Gazy, Nietolerancja Laktozy, Zgaga, Kolka, Zespół jelita nadpobudliwego, Uchyłkowatość Jelita Grubego, Choroba wrzodowa, Kamica żółciowa, Kamica nerkowa ; NOWOTWORY: Pokarmy w walce z rakiem, Rak sutka, Rak jelita grubego, Rak płuc, Rak trzustki, Rak żołądka, Inne nowotwory ; BĄDŹ PEŁEN ENERGII: Pobudka dla mózgu, Popraw swój nastrój, Niepokój i stres, Zachowania antyspołeczne, Bóle głowy ; NAJCZĘSTSZE INFEKCJE I PROBLEMY Z ODDYCHANIEM: Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń, Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny, Astma, Zakażenia układu moczowego, Wirusy opryszczki ; PROBLEMY KOSTNO-STAWOWE: Reumatyzm, Osteoporoza ; UKŁAD ROZRODCZY: Seks, hormony, płodność, Zaburzenia miesiączkowania ; CUKRZYCA I INNE SCHORZENIA: Cukrzyca, Dieta w różnych schorzeniach, Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów ; DODATEK: Zdrowe siły w ponad sześćdziesięciu pokarmach, pokarmy o największej zawartości witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-67421 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-84453 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52697 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66160 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-84448 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych. [www.azymut.pl, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dla studentów akademii rolniczych
Indeksy
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-64232 (1 egz.)
Film
W koszyku
Super size me [Film] : czy wiesz co jesz?! / reż., scen. Morgan Spurlock. - [S.l. : s.n., 20-?]. - 1 dysk optyczny (96 min) : dźw., kolor. ; 12 cm.
Oryg. film wyprodukowano w 2004 r.
Dodatek do tygodnika "Przekrój".
Na opakowaniu: "Przekrój" prezentuje Najlepsze światowe dokumenty.
Zdjęcia Scott Ambrozy ; muzyka Steve Horowitz.
Obsada: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Bridget Bennett.
DVD-Video.
Obraz: kolor 4:3, dźwięk: Dolby Digital.
Ścieżka dźw. w jęz. ang. Napisy i głos lektora w jęz. pol.
Sundance 2004 - Nagroda Festiwalowa Najlepsza reżyseria filmu dokumentalnego ; Amerykańska Gildia Scenarzystów - Najlepszy scenariusz filmu dokumentalnego ; Satelity - Najlepszy film dokumentalny.
Można je uwielbiać, można ich nienawidzić - nie da się jednak zaprzeczyć, że restauracje fast food zdominowały życie współczesnego społeczeństwa, zapewniając ludziom łatwy dostęp do szybkich i tanich posiłków. Jednak ta wygoda ma swoją cenę... Reżyser Morgan Spurlock położył na szali własne zdrowie, żywiąc się przez 30 dni z rzędu wyłącznie daniami z McDonald's. Z pozoru zabawny eksperyment Spurlocka przyniósł przerażające efekty... "Super Size Me", nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Sundance, to potężna porcja satyry na miliardowy przemysł restauracyjny, który ze wszystkich sił odpiera ataki lekarzy, prawników i dietetyków. Po obejrzeniu tego filmu pytanie "Czy chce pan do tego frytki?" już nigdy nie zabrzmi tak samo! Spurlock dotyka też kwestii odpowiedzialności etycznej dużych koncernów i ich przemożnego wpływu na nasze życie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-filmy-268 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68498 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej