Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(29)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(2)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Amidor Toby
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Gajdek Grażyna
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Hoffmann Monika
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jędrzejczyk Hanna
(1)
Kaczmarski Mateusz (agronomia)
(1)
Kielan Paulina
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mercola Joseph (1954- )
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Nelson Louise
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Scase Dan
(1)
Waszkiewicz-Robak Bożena
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wood John
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(1)
Ćwiek-Ludwicka Kazimiera
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(11)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(11)
angielski
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność prozdrowotna
(11)
Zdrowe odżywianie
(6)
Właściwości prozdrowotne
(2)
Żywność
(2)
Anioły biznesu
(1)
Barszcz Sosnowskiego
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dochody indywidualne
(1)
Ekonomia
(1)
Energetyka
(1)
Fundusze strukturalne UE
(1)
Gleba
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Inkubatory przedsiębiorczości
(1)
Instytucje nonprofit
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje ekologiczne
(1)
Jakość żywności
(1)
Kapitał intelektualny przedsiębiorstwa
(1)
Klastry (ekonomia)
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Menopauza
(1)
Mieszkania
(1)
Mikroelementy
(1)
Mitochondria
(1)
Młodość
(1)
Nauka
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Odżywianie
(1)
Owady zapylające
(1)
Podatek liniowy
(1)
Polityka gospodarcza
(1)
Polityka regionalna UE
(1)
Polityka społeczna
(1)
Polityka spójności UE
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Produkcja zwierzęca
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Programy Podkarpacki Naturalny Wypas
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Rośliny
(1)
Samorząd terytorialny
(1)
Siła robocza
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Społeczeństwo
(1)
Starzenie się społeczeństwa
(1)
Suplementy diety
(1)
Technologia żywności
(1)
Transfer technologii
(1)
Trawienie
(1)
Tłuszcze
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Ubóstwo
(1)
Unia Europejska
(1)
Usługi
(1)
Witaminy
(1)
Wpływ na środowisko
(1)
Wsie
(1)
Wykluczenie finansowe
(1)
Wypas zwierząt
(1)
Wzmacnianie odporności
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Węglowodany
(1)
Zatrudnienie
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Łąki i pastwiska
(1)
Środowisko przyrodnicze
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Poradnik
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdzialach. Indeks.
Dla studentów kierunków technologii żywności i żywienia człowieka oraz dla pracowników inżynieryjno-technicznych zakładów przemysłu spożywczego.
CZ. I – WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE: 1. Żywność wygodna ; 2. Żywność funkcjonalna i dietetyczna ; CZ. II – SUBSTANCJE DODATKOWE: 3. Wprowadzenie do substancji dodatkowych ; 4. Hydrokoloidy jako substancje kształtujące strukturę ; 5. Emulgatory spożywcze ; 6. Substancje smakowo-zapachowe ; 7. Substancje słodzące ; 8. Barwniki ; 9. Substancje konserwujące i przeciwutleniacze ; CZ. III – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI WYGODNEJ: 10. Żywność minimalnie przetworzona ; 11. Systemy produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego ; 12. Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach ; 13. Tłuszcze w żywności wygodnej ; 14. Suszone owoce, warzywne i ziemniaczane jako składniki żywności wygodnej ; 15. Koncentraty obiadowe i desery w proszku ; 16. Koncentraty zbożowe ; CZ. IV – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ: 17. Wzbogacanie żywności ; 18. Preparaty białkowe ; 19. Żywność niskoenergetyczna ; 20. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa ; 21. Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia ; 22. Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych ; 23. Żywność dla osób w specyficznych stanach fizjologicznych i inna ; CZ. V – ZAPEWNIENIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI WYGODNEJ I FUNKCJONALNEJ: 24. Higiena produkcji żywności wygodnej ; 25. Aspekty prawne stosowania opakowań do żywności ; 26. Systemy zapewniania jakości i niektóre aspekty prawa żywnościowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107954 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Paulina Duma-Kocan, Mariusz Rudy, Marian Gil, Renata Stanisławczyk, Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności ; Michał Miłek, Ewelina Sidor, Joanna Hęclik, Małgorzata Dżugan, Właściwości antyoksydacyjne propolisu, pierzgi i pyłku pszczelego ; Marian Gil, Mariusz Rudy, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa ; Mariusz Rudy, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Mariusz Rudy, Marian Gil, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Janusz R. Mroczek, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Kamil Szopa, Agata Znamirowska, Wpływ czasu przechowywania na jakość mleka fermentowanego z regionu Podkarpacia ; Karolina Zięba, Anna Augustyńska-Prejsnar, Ocena wpływu zastosowania uwodnionych nasion gryki i owsa jako zamiennika bułki pszennej na jakość pulpetów drobiowych ; Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Małgorzata Pawlos, Magdalena Kowalczyk, Maciej Kluz, Zastosowanie chelatu aminokwasowego żelaza i witaminy C do produkcji koziego mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 ; Natalia Żurek, Zuzanna Posadzka, Marcin Lewicki, Weronika Panek, Ireneusz Kapusta, Barbara Kogut, Zawartość związków prozdrowotnych w napojach owocowych z dodatkiem naparu z kwiatów nagietka ; Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Ewelina Laskowska, Iwona Szymańska, Anna Żbikowska, Jakość smażonego makaronu instant wzbogaconego dodatkiem korzenia maca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112477/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 305-[344].
1. WPROWADZENIE I OGÓLNE INFORMACJE: Podział suplementów ; Uwaga na niedobory ; Dekalog suplementacji. 2. MITY: Suplementy są tym samym co leki ; Suplementy mogą zastępować żywność ; Suplementy uzależniają ; Przyjmowanie suplementów diety wymaga konsultacji ze specjalistą ; Suplementy są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. 3. SUPLEMENTY DIETY A INTERAKCJE: Interakcje leków i suplementów z ziołami ; Interakcje leków i suplementów z żywnością ; Witaminy a interakcje ; Składniki mineralne a interakcje ; Jak łączyć? 4. SUPLEMENTY W CODZIENNEJ DIECIE: Suplementacja kwasów tłuszczowych ; Suplementy ziołowe. 5. SUPLEMENTACJA W ODPOWIEDZI NA CODZIENNE PROBLEMY: Kłopoty z cerą ; Kłopoty z włosami ; Kłopoty z paznokciami ; Zaparcia i wzdęcia ; Biegunka ; Bezsenność ; Stres, lęk i zły nastrój ; Brak energii i zmęczenie ; Problemy z koncentracją i pamięcią. 6. SUPLEMENTACJA W CIĄŻY. 7. SUPLEMENTACJA W CHOROBACH: Choroba Hashimoto ; Choroba Gravesa-Basedowa ; Choroba Leśniewskiego-Crohna ; Wrzodziejące zapalenie jelita grubego ; Insulinooporność ; Zespół policystycznych jajników. 8. SUPLEMENTACJA W PRZYPADKU NOWOTWORÓW: Suplementacja u chorych na nowotwory ; Rola suplementacji w redukcji powikłań chemioterapii ; Szczegółowe omówienie suplementacji w prewencji i zwalczaniu powikłań ; Suplementacja w trakcie immunoterapii i leczenia kierunkowego molekularnie. 9. PRZEPISYT. 10. JAK MĄDRZE WYBIERAĆ SUPLEMENTY: Omega-3 ; Witamina D ; Cynk ; Selen ; Probiotyki ; Magnez ; Wapń ; Witaminy z grupy B ; Kłopoty ze skórą, włosami i paznokciami ; Kłopoty z samopoczuciem i wydajnością ; Wsparcie tarczycy ; Niedobory ferrytyny,
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112658 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2019. - 210, [6] stron : fotografie ; 23 cm.
Koktajle energii i zdrowia ; Naturalne śniadania ; Zdrowe, naturą pachnące dodatki i przekąski ; Odżywcze zupy ; Dania naturalnie wzmacniające naszą odporność ; Zdrowe słodkości ; Naturalne napoje i napary zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Bibliografia na stronach 354-[365].
Jak żyć dłużej? Najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie chorób przewlekłych. Nadwagę, cukrzycę, depresję, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm... Przyczyną siedemdziesięciu procent chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie. Jedząc to, co dla nas dobre i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie. Prof. dr. Andress Michalsen w swojej najnowszej książce pisze o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz doświadczeniach swoich pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne leczenia najczęstszych chorób przewlekłych. [Muza, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 13 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi - teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej - a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! [Wydawnictwo Otwarte, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Know It All)
Indeks.
Tekst w języku angielskim.
Dive into a new subject with the Know It All series. Each book focuses on a new topic and is packed with fascinating facts and stunning images. There is a lot to know, and this is the perfect place to start. [BookLife Publishing, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-O/j.ang. (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64/I/LO (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The family immunity cookbook : 101 easy recipes to boost health" 2021.
Indeksy.
Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie. Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem. Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności. [www.azymut.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na okładce napis: najlepsze paliwo dla organizmu.
Bibliografia na stronie 301-[305].
Książka, która bezlitośnie obala mity na temat tłuszczu, diety i zdrowego stylu życia! Wyobraź sobie, że zamiast obsesyjnie unikać tłuszczy - jesz je, chudniesz , pozbywasz się przewlekłych chorób i odzyskujesz pełnię zdrowia. To przyszłość medycyny naturalnej, która już teraz jest w zasięgu twojej ręki! Joseph Mercola ujawnia rewolucyjną teorię, która podważa fundamenty współczesnej dietetyki. Musisz przestać liczyć kalorie i katować się dietami opartymi na beztłuszczowych posiłkach. Kluczem do zachowania zdrowia jest dostarczania organizmowi dobrego paliwa, które przyspiesza metabolizm. Z przełomowej książki doktora Mercoli dowiesz się: - jak dużo i jakich tłuszczy powinieneś jeść, - co jest zdrowsze: masło i smalec czy chleb, - jak zmienić swoje odżywianie, by efektywnie i zdrowo schudnąć, - jaki rodzaj ruchu jest dla ciebie najzdrowszy, - jak dzięki diecie tłuszczowej i Mitochondrialnej Terapii Metabolicznej odzyskać zdrowie. Przejmij kontrole nad swoim zdrowiem już dziś! [Wydawnictwo Vivante, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Program Podkarpacki Naturalny Wypas - założenia i efekty jego realizacji ; Prozdrowotne aspekty żywności funkcjonalnej ; Ocena efektów Programu Podkarpacki Naturalny Wypas jako czynnika rozwoju produkcji żywca wołowego na Podkarpaciu ; Rola zwierząt trawożernych w kształtowaniu środowiska przyrodniczego łąk i pastwisk ; Właściwości gleb użytków zielonych wypasanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas ; Zróżnicowanie roślinności oraz analiza flory powierzchni wypasanych w grupach ekologicznych i użytkowych ; Różnorodność owadów zapylających, ich rola w ekosystemach oraz znaczenie łąk i pastwisk w ich ochronie ; Zwalczanie barszczu Sosnowskiego i innych inwazyjnych gatunków roslin przez wypas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12185 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. infrastruktury technicznej w gminach województwa podkarpackiego.
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Michał Gabriel Woźniak - "Aby postęp nauki i techniki służył życiu" ; Janusz Czerny - Kontrasty aksjologiczne współczesnej cywilizacji ; Franciszek Grabowski, Dorota Dejniak - Ekonomia w kontekście systemów złożonych ; Jerzy Żyżyński - Rola państwa w stymulowaniu nauki jako czynnika rozwoju ; Jerzy Kociszewski - Paradygmaty rozwoju współczesnej gospodarki światowej na przykładzie krajów biednych ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Modernizacja versus spójność społeczno-ekonomiczna ; Michał Gabriel Woźniak - Polityka stabilizacyjna dla spójności społeczno-ekonomicznej w Polsce w kontekście kryzysu z lat 2008-2010 ; Ewa Polak - Problem ubóstwa a polityka kształtowania dochodów w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej - wybrane aspekty ; Tomasz Grzegorz Grosse - Modernizacja obszarów wiejskich w Polsce - rola standardów zarządzania w procesach europeizacji ; Małgorzata Dziembała - Modernizacja i spójność społeczno-ekonomiczna UE w świetle strategii Europa 2020 ; Sergiusz Prokurat - Wpływ Europejskiego Modelu Społecznego na wyrównywanie nierówności społecznych w Europie ; Anita Modrzejewska - Czynniki warunkujące modernizację Polski w kontekście integracji europejskiej. Modernizacja a europeizacja ; Małgorzata Stec - Znaczenie funduszy pomocowych Unii Europejskiej dla spójności społeczno-gospodarczej polskich regionów ; Marek Kośny - Wzrost PKB a poziom ubóstwa w Polsce ; Dariusz Firszt - Międzynarodowy transfer technologii a modernizacja polskiej gospodarki ; Łukasz Jabłoński - Modernizacja gospodarki poprzez kapitał ludzki. Doświadczenia krajów rozwijających się południowej i wschodniej Azji ; Małgorzata Wosiek - Kapitał intelektualny jako wyznacznik procesów modernizacji ; Teresa Bal-Woźniak - Problemy zarządzania sieciami gospodarczymi a realizacja celów modernizacyjnych ; Maria Piotrowska - Model administracji publicznej a jakość obsługi obywateli w urzędach gminnych ; Jacek Buko - Przeciwdziałanie wykluczeniu finansowemu jako element wspierania spójności społecznej ; Jacek Połczyński - Redystrybucyjne skutki opodatkowania dochodów przedsiębiorców podatkiem liniowym w Polsce na tle doświadczeń zagranicznych ; Wanda Kudełka - Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie czlowieka ; Błażej Łyszczarz - Taksonomiczna analiza zróżnicowania sytuacji zdrowotnej w Polsce ; Anna Hnatyszyn-Dzikowska - Terytorialne zróżnicowanie dostępu do usług zdrowotnych w Polsce jako wymiar spójności społeczno-ekonomicznej kraju ; Elżbieta Szul - Anioły biznesu - ich znaczenie w rozwoju przedsiębiorczości ; Anna Wójtowicz-Dawid - Organizacje pozarządowe i ich rola w realizacji spójności społeczno-ekonomicznej - wybrane aspekty prawne ; Paweł Młodkowski - Efekt wypierania w gospodarce otwartej ; Dariusz Koreleski - Regional Differentiation and Sustainable Development ; Zbigniew Łucki - Wyzwania energetyczne Polski w świetle spójności społeczno-ekonomicznej ; Paweł Frączek - Pakiet energetyczno-klimatyczny a budowa elektrowni atomowych w Polsce ; Agnieszka Głodowska - Wpływ rozwoju gospodarczego na sytuację demograficzną w krajach Unii Europejskiej ; Stanisław Maciej Szukalski - Perspektywy rozwoju usług w Polsce w świetle regresu demograficznego i starzenia się społeczeństwa ; Mirosław Zajdel - Trójsektorowa struktura gospodarcza w Polsce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty) ; Ryszarda Bolonek - Kierunki zmian w regionalnych i wojewódzkich strukturach zatrudnienia jako podłoże technologicznej modernizacji polskiej gospodarki ; Magdalena Cyrek - Sektor usług w Polsce jako obszar zatrudnienia w uwarunkowaniach gospodarki opartej na wiedzy ; Tomasz Zalega - Wpływ kryzysu na postawy i zachowania gospodarstw domowych wysokodochodowych ; Pawel Ulman - Sytuacja mieszkaniowa polskich rodzin w świetle danych z badania budżetów gospodarstw domowych ; Marcin Salamaga - Konkurencyjność województw w Polsce w sferze inwestycji proekologicznych a poziom komfortu środowiskowego ; Ewa Baran, Alina Szewc-Rogalska - Infrastruktura techniczna czynnikiem poprawy spójności społeczno-ekonomicznej obszarów problemowych Podkarpacia ; Zofia Wyszkowska - Rola inkubatorów przedsiębiorczości w regionie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.18 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej