Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(156)
Forma i typ
Książki
(154)
Poradniki i przewodniki
(39)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Proza
(2)
Artykuły
(1)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(243)
wypożyczone
(41)
nieokreślona
(7)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(51)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(41)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(11)
Filia 2 (Fredry 5)
(14)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(15)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(10)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(18)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(14)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(11)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(6)
Filia 15 (Lwowska 60)
(51)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(19)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(9)
Filia 20 (Solarza 9a)
(7)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(7)
Ciborowska Helena (1944- )
(6)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(3)
Cybulska Barbara (1939- )
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Makaruk Katarzyna
(3)
Müller Sven-David (1969- )
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Aronne Louis J
(2)
Bahnsen Birgit
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Bauer Zbigniew (1952- )
(2)
Borelli Siegfried
(2)
Carper Jean
(2)
Górska Beata
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Konarzewski Marek (1961- )
(2)
Kropka Bożena
(2)
Mayenburg Jost von
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Müldner-Nieckowski Piotr (1946- )
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Polster Edburga
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Rożnowska Krystyna (1945- )
(2)
Rudzka-Kańtoch Zofia
(2)
Skalska Maria (tłumacz)
(2)
Strucińska Małgorzata
(2)
Usiekniewicz Marta
(2)
Weker Halina
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Art Piotr
(1)
Asprey Dave
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Axe Josh
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bandel Elżbieta
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bassford Katherine
(1)
Baum Irena
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bem Kasia
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernat Agata
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bieler Henry G. ( -1975)
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bilek Maciej (1980- )
(1)
Bińkowska Małgorzata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bowman Alisa
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (chirurg)
(1)
Bräckle Isolde
(1)
Bujko Jacek
(1)
Burchacka Irena
(1)
Béliveau Richard
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Cacko Andrzej
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevalier Danielle
(1)
Cichocki Marek (tłumacz)
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Ciesielski Leszek (1927-1999)
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Elżbieta
(1)
Cynkier Beata
(1)
Davis Garth (lekarz)
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(1)
Dinan Ted
(1)
Dobroń Grażyna (1954- )
(1)
DrygielIzabela
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(1)
Dziwisz Elżbieta (1949- )
(1)
Eyssalet Jean-Marc
(1)
Filipiak Krzysztof J. (1972- )
(1)
Fricker Jacques
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gabbay Simone
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Geiss Heide Marie Karin
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gingras Denis
(1)
Gittleman Ann Louise
(1)
Gnatowski Dariusz (1961- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(40)
1990 - 1999
(30)
1980 - 1989
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(59)
1901-2000
(5)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(130)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(129)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Lekarze
(5)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Psychiatrzy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Dietetyka
(120)
Odżywianie
(54)
Zdrowe odżywianie
(28)
Otyłość
(18)
Potrawy dietetyczne
(16)
Żywność
(12)
Żywienie chorych
(10)
Leczenie żywieniowe
(8)
Ziołolecznictwo
(7)
Choroby ludzi
(6)
Nowotwór
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Alergia pokarmowa
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Alergia
(4)
Kobieta
(4)
Leczenie
(4)
Cukrzyca
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Mikroelementy
(3)
Odchudzanie
(3)
Sportowcy
(3)
Suplementy diety
(3)
Układ pokarmowy
(3)
Wątroba
(3)
Białka
(2)
Choroby nerek
(2)
Cukrzyca typu II
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Fizykoterapia
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena psychiczna
(2)
Insulinooporność
(2)
Jakość życia
(2)
Joga
(2)
Karmienie piersią
(2)
Lecznictwo
(2)
Medytacja
(2)
Mięso
(2)
Napoje
(2)
Niemowlę
(2)
Noworodek
(2)
Rak (choroba)
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Terapia kolorami
(2)
Tłuszcze
(2)
Ubiór
(2)
Układ krążenia
(2)
Wegetarianizm
(2)
Witaminy
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Węglowodany
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Akupresura
(1)
Alergeny
(1)
Anafilaksja
(1)
Apiterapia
(1)
Astma atopowa
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Biochemia
(1)
Cayce, Edgar (1877-1945)
(1)
Celiakia
(1)
Chirurgia onkologiczna
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca typu I
(1)
Czaszka
(1)
Czynności
(1)
DNA (kwas)
(1)
Desery
(1)
Diagnostyka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(34)
Wydawnictwa popularne
(34)
Przepisy kulinarne
(20)
Podręcznik
(11)
Poradniki
(7)
Książka kucharska
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Jadłospis
(2)
Monografia
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Biografia
(1)
Dietetyka
(1)
Encyklopedie
(1)
Higiena
(1)
Korespondencja
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Zioła
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(21)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
156 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The collagen diet : a 28-day plan for sustained weight loss, glowing skin, great gut health, and a younger you" 2019.
Aby dobrze się czuć i świetnie wyglądać, trzeba zdrowo jeść. Rzadko jednak wiemy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie. Zalecenia w tym zakresie zmieniają się dynamicznie - dotyczy to zarówno oficjalnej dietetyki, jak i modnych diet lansowanych przez celebrytów. Ostatnio szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen. Jest to białko charakteryzujące się specyficznym połączeniem aminokwasów - niezwykle istotne dla zdrowia. Funkcjonowanie mięśni, stawów, skóry, jelit, układu odpornościowego i wielu innych organów jest od niego uzależnione. Czy warto więc systematycznie wzbogacać dietę w kolagen? Owszem, warto! Jak zrobić to dobrze, dowiesz się z tej książki. Dzięki niej zrozumiesz, jak działa kolagen i dlaczego jest tak ważny dla organizmu. Dowiesz się, co mówi nauka o bezpiecznym odzyskiwaniu witalności, przywracaniu równowagi hormonalnej i poprawianiu odporności za pomocą diety kolagenowej. Nauczysz się także dostarczać sobie kluczowych składników i wykonywać odpowiednie ćwiczenia, dzięki którym Twoje ciało będzie sprawnie produkować kolagen. Zapoznasz się z dwoma różnymi planami dietetycznymi i mnóstwem sprawdzonych przepisów. Książka zawiera wiele praktycznych porad i konkretnych wskazówek, dzięki którym już niedługo będziesz się cieszyć sprawnością, zdrowiem i urodą! [Helion, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109428 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The Mayo Clinic diet" 2010. Na okł. podtyt.: opracowana przez ekspertów z Kliniki Mayo.
Na okładce podtytuł: opracowana przez ekspertów z Kliniki Mayo.
Indeks.
Pracując z tysiącami pacjentów, ustaliliśmy, jakim podstawowym nawykom hołdują osoby utrzymujące prawidłową masę ciała, a jakim mające problemy z nadwagą. Tworząc Dietę Kliniki Mayo, sprowadziliśmy wyniki tych badań do pięciu prostych nawyków, których należy przestrzegać, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów, oraz pięciu, z którymi powinno się zerwać, żeby uchronić się przed efektem jo-jo. Ponadto postaraliśmy się, żeby cały program był łatwy w realizacji, bo tylko taki ma szansę powodzenia. Dieta Kliniki Mayo składa się z trzech części. Pierwsza pomaga rozpocząć program odchudzania, druga pozostać na właściwej drodze, a trzecia zapewnia wiedzę i narzędzia potrzebne, by na stałe utrzymać pożądaną masę ciała. 1 Zrzucaj kilogramy! to dwutygodniowy program szybkiego startu, opracowany tak, by pomóc ci zrzucić 2,5 do 4,5 kg w bezpieczny i zdrowy sposób. 2 Żyj lekko! to długofalowy program, podczas którego będziesz nadal chudnąć, teraz w tempie od pół do około jednego kilograma tygodniowo, do czasu, aż osiągniesz pożądaną masę ciała. Następnie dowiesz się, jak ją utrzymać przez resztę życia. 3 Dodatki to jadłospisy, przepisy kulinarne, wskazówki na temat przezwyciężania trudności i wiele innych przydatnych informacji, które pomogą ci realizować dietę. Wraz z Dietą Kliniki Mayo otrzymujesz szansę na trwałą zmiane kształtu własnej sylwetki, poprawę stanu zdrowia i lepsze samopoczucie na całe życie. [www.empik.com, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113843 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczupli kochają dłużej ; Diety niezawodne ; Jak ustrzec się efektu jo-jo ; Z warzywami za pan brat ; Sekrety owoców ; Dietetyczne przysmaki na każdą kieszeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008. - 236, [1] s. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Wprowadzenie do dietetyki ; Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym ; Żywienie dzieci w pierwszym roku życia ; Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego ; Zaburzenia trawienia i wchłaniania ; Ostre i przewlekłe wirusowe zaplenie wątroby ; Kamienica pęcherzyka żółciowego ; Kamienica układu moczowego ; Patofizjologia i dietoterapia otyłości ; Dietoterapia powikłań miażdżycy ; Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy ; Postępowanie dietetyczne w cukrzycy ; Niefarmakologiczne netody leczenia nadciśnienia tętniczego ; Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-99201 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-48104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Zdrowego Życia)
Dieta - Wprowadzenie ; Dieta jako sposób na obniżenie masy ciała ; Leczenie dietą ; Ogólny podział diet ; Poszczególne rodzaje diet ; Zabiegi wspomagające dietę ; Jak wytrwać w diecie ; Okres po zakończeniu diety ; Głodówka zdrowotna - wprowadzenie ; Leczenie głodówką ; Warunki przeprowadzenia głodówki ; Struktura głodówki ; Głodówka pełna ; Krótka głodówka ; Zabiegi wspomagające głodówkę ; Jak wytrwać w głodówce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia i dietoterapia / Nancy J. Peckenpaugh ; [tł. z jęz. ang.: Sa'eed Bawa et al.]. - Wyd. 1 polskie / red. Danuta Gajewska. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2011. - XXII, 673 s. : il. (gł. kolor.), ; 26 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
NAUKA O ŻYWIENIU W ZDROWIU I CHOROBIE: Żywienie w wymiarze społecznym ; Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach ; Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki ; Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i chorobie ; CHOROBY OSTRE I PRZEWLEKŁE: Insulinooporność i zespół metaboliczny ; Otyłość i redukcja masy ciała ; Choroby układu sercowo-naczyniowego ; Cukrzyca ; Choroby nerek ; Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych ; PROBLEMY W PROMOCJI ZDROWIA I TERAPII CHORÓB W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA: Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i chorobie ; Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia ; Żywienie osób dorosłych ; Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej ; Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98331 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 89-90.
Karmienie naturalne ; Sztuczne żywienie niemowląt ; Przepisy przygotowywania potraw mlecznych i bezmlecznych dla niemowląt ; Wykaz importowanych przetworów dla niemowląt ; Wykaz krajowych przetworów dla niemowląt ; Podstawowy skład 100 ml mleka i mieszanek modyfikowanych oraz przetworów leczniczych dla niemowląt.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-64
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F.3-61
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "All rights reserved" 2021.
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej, tym razem zachęcą czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu. "Wegański detoks" zawiera niezwykłe prostą w zastosowaniu kurację w całościopartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samolecznicze organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie. Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900 kcal, czyli na pograniczu posty. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążonemu układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną. [Dom Wydawniczy REBIS,
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109438 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The spectrum : a scientifically proven program to feel better, live longer, lose weight and gain health" 2007.
Na okł.: Zdrowie, miłość, wegetarianizm, harmonia.
Bibliogr. s. 505-[545].
Pragniesz zrzucić wagę? Obniżyć poziom cholesterolu? Zwalczyć postępy poważnej choroby? A może po prostu wypracować dla siebie zrównoważony i radosny tryb życia? Jeśli tak, "Spektrum" jest w stanie diametralnie odmienić Twoje zdrowie i samopoczucie. Doktor Dean Ornish zrewolucjonizował medycynę badaniami klinicznymi, dzięki którym dowiódł, że choroby serca i nowotwór prostaty można powstrzymać, a wręcz zmusić do odwrotu za pomocą opracowanego przez niego programu obszernych zmian w stylu życia. I to bez konieczności podejmowania terapii farmakologicznej bądź interwencji chirurgicznych. Ornish udowodnił, że zmiany w trybie życia wpływają też na geny. Dean Ornish, osobisty lekarz Billa Clintona i konsultant narodowy ds. zdrowia publicznego prezydenta Obamy, udowadnia w swojej książce, że Twoje zdrowie zalezy właśnie od Ciebie! "Spektrum" zawiera także sto zdrowych i łatwych w przygotowaniu przepisów kulinarnych, które pomogą Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie stylu odżywiania oraz zwalczeniu postępów poważnych chorób. [Druga Strona, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chrzań te diety / Agnieszka Piskała, Krystyna Romanowska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 317, [3] strony : ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i rodzajem religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i mężczyzn, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje. Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące „właściwego odżywiania”. Czy gluten naprawdę szkodzi? Dlaczego nie możemy schudnąć? Czy warto robić detoks? [Pascal, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "101 things to do before you diet" 2009.
Podtytuł na okł.
Bibliogr. s. 302. Indeks.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Chcesz być szczuplejsza, ale nie lubisz rygorystycznych diet? Oto książka, dzięki której błyskawicznie, bezboleśnie i w świetnym humorze zrzucisz kilka kilogramów. Dzięki temu zabawnemu antydietetycznemu poradnikowi odkryjesz 101 sposobów, by: pozbyć się nawyków prowadzących do nadwagi, zmienić sposób myślenia, a dzięki niemu - figurę, ubierać się tak, żeby wyglądać olśniewająco, odnaleźć harmonię ciała i duszy, zrozumieć, że dieta stanowi problem, a nie rozwiązanie. [Wydaw. Rodzinne, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Hanna Stolińska. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [6] stron : ilustracje ; 22 cm.
Czy wiesz, że: - soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? - modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? - dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoods nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów. [Wydawnictwo Otwarte, 2020]
Zalecenia zdrowego żywienia. Kto je określa, na jakich zasadach, jak zmieniały się z biegiem lat ; Jak rozróżnić wiarygodne badania i rzetelność przekazywanych nam informacji ; Determinanty zdrowia. Jak dopasować do siebie ogólne zalecenia, skoro każdy organizm jest inny? ; Fałszywe teorie żywieniowe ; Superfoods ; Jak nie zwariować w natłoku informacji i pogodzić zalecenia żywieniowe z codziennym życiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej