Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(599)
Forma i typ
Książki
(587)
Poradniki i przewodniki
(536)
Publikacje popularnonaukowe
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(33)
Proza
(10)
Publikacje promocyjne
(9)
Audiobooki
(5)
Czasopisma
(4)
Poezja
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Druki ulotne
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(934)
wypożyczone
(191)
tylko na miejscu
(19)
nieokreślona
(15)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(182)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(20)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(91)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(109)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(31)
Filia 2 (Fredry 5)
(29)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(26)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(56)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(40)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(70)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(38)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(25)
Filia 9 (Czackiego 5)
(29)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(72)
Filia 11 (Dębicka 170)
(7)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(85)
Filia 15 (Lwowska 60)
(75)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(66)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(15)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(57)
Filia 20 (Solarza 9a)
(27)
Autor
Durnowska Małgorzata
(10)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(10)
Wolański Robert (fotograf)
(10)
Dąbrowska Beata Anna
(8)
Makarowska Magdalena
(8)
Dąbrowska Ewa (internista)
(7)
Maffeis Giuseppe (1967- )
(7)
Okrasa Karol (1978- )
(7)
Krawczyk Marta
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Gluźniewicz Sonia
(5)
Krzyżanek Joanna
(5)
Pająk Zofia
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Borzobohata-Sawicka Maria
(4)
Bosacka Katarzyna
(4)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(4)
Derkacz-Strybel Maria
(4)
Lewandowska Anna (1988- )
(4)
Loftus David
(4)
Oliver Jamie (1975- )
(4)
Skawran Katarzyna
(4)
Starmach Anna (1987- )
(4)
Ładocha Daria
(4)
Art Piotr
(3)
Bąk Jolanta
(3)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(3)
Clase Mia (1977- )
(3)
Cramm Dagmar von (1955- )
(3)
Drewniak Mirek
(3)
Dymek Marta
(3)
Goździewicz Małgorzata
(3)
Grata Ewa
(3)
Grykałowska Hanna
(3)
Högström Justyna
(3)
Jóźwiak Bożena
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Rosiak Anna
(3)
Sobol Urszula
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(3)
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Witkowska Magda
(3)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Zieliński Krzysztof (1961- )
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamek Izabela
(2)
Allsbrook Wesley
(2)
Anger Joanna
(2)
Bailey Clare
(2)
Baranowska Natalia
(2)
Bareła Malwina
(2)
Basse Monika von
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Białas Renata
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Bosak Alina
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Caprari Małgorzata
(2)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Cino Emanuela
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Czarkowska Iwona
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czernik Renata
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Doroba Piotr
(2)
Drouet Valéry
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Floriańczyk Barbara
(2)
Fordham Henny
(2)
Frank Renate
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Goggins Aidan
(2)
Gordon Debra L. (1962- )
(2)
Goscinny René (1926-1977)
(2)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(2)
Guziak Maria Goretti
(2)
Gwis Asia
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(174)
2010 - 2019
(362)
2000 - 2009
(40)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(551)
1901-2000
(23)
1989-2000
(12)
1945-1989
(8)
1918-1939
(3)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
Kraj wydania
Polska
(590)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(3)
Holandia Karaibska
(1)
Niemcy
(1)
Język
polski
(589)
angielski
(6)
Odbiorca
Dzieci
(58)
9-13 lat
(45)
6-8 lat
(40)
Rodzice
(12)
0-5 lat
(8)
Cukrzycy
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Kobieta
(3)
Diabetolodzy
(2)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na artretyzm
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(25)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura angielska
(2)
Literatura
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(136)
Potrawy dietetyczne
(59)
Potrawy dla dzieci
(35)
Odżywianie
(32)
Kuchnia wegańska
(28)
Kucharstwo
(27)
Kuchnia regionalna
(24)
Dietetyka
(21)
Kuchnia polska
(20)
Potrawy jarskie
(18)
Dzieci
(17)
Dieta bezglutenowa
(16)
Potrawy
(15)
Ciasta
(14)
Kuchnia wegetariańska
(14)
Kultura stołu
(14)
Leczenie dietą
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(14)
Zdrowy styl życia
(14)
Dieta niskowęglowodanowa
(13)
Dieta odchudzająca
(13)
Gotowanie
(13)
Potrawy szybkie i łatwe
(13)
Weganizm
(13)
Desery
(12)
Warzywa
(12)
Dieta owocowo-warzywna
(11)
Insulinooporność
(11)
Kosmetyka
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Kobieta
(9)
Posiłki na wynos
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Ziołolecznictwo
(9)
Żywność
(9)
Boże Narodzenie
(8)
Cukrzyca
(8)
Dieta cukrzycowa
(8)
Koktajle
(8)
Kucharze
(8)
Kuchnia włoska
(8)
Niemowlę
(8)
Turystyka kulinarna
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Gastronomia
(7)
Słodycze
(7)
Wegetarianizm
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Ekologiczny styl życia
(6)
Flora bakteryjna jelit
(6)
Kolacja
(6)
Kuchnia sezonowa
(6)
Owoce
(6)
Czekolada
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Odchudzanie
(5)
Potrawy wigilijne
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Zero Waste
(5)
Śniadanie
(5)
Życie codzienne
(5)
Żywienie chorych
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Celebryci
(4)
Choroby układu pokarmowego
(4)
Ciąża
(4)
Gotowanie na parze
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Jelita
(4)
Konsumpcja zrównoważona
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Moda
(4)
Obiad
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przyprawy
(4)
Sportowcy
(4)
Ćwiczenia siłowe
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Ajurweda
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(3)
Chleb
(3)
Choroby tarczycy
(3)
Cukrzyca typu II
(3)
Dieta lecznicza
(3)
Dziecko
(3)
Fast food
(3)
Gimnastyka
(3)
Higiena psychiczna
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Kuchnie świata
(3)
Makaron
(3)
Menopauza
(3)
Metabolizm
(3)
Miód
(3)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Ilustrowany Kurier Codzienny (czasopismo)
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(23)
1901-2000
(22)
1989-2000
(11)
1945-1989
(7)
1801-1900
(6)
1918-1939
(4)
1701-1800
(3)
1901-1914
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(25)
Podkarpacie Północne
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(5)
Świat
(5)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(3)
Albania
(2)
Francja
(2)
Irak
(2)
Japonia
(2)
Kambodża
(2)
Kuba
(2)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat przemyski (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(2)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(2)
Strzyżów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Uganda
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Bałkany
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Békés (Węgry ; komitat)
(1)
Dania
(1)
Dydnia (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Dydnia ; okolice)
(1)
Europa
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Finlandia
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Krasne (woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Krasne ; okolice)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazury
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Powiat brzozowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat dębicki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat jasielski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat kolbuszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat krośnieński (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat leski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat leżajski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat lubaczowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat mielecki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat niżański (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat przeworski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat ropczycko-sędziszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat rzeszowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat sanocki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat strzyżowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat łańcucki (woj. podkarpackie)
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(330)
Publikacja bogato ilustrowana
(258)
Książka kucharska
(217)
Poradnik
(203)
Opracowanie
(28)
Pamiętniki i wspomnienia
(13)
Publikacje dla dzieci
(13)
Biografia
(5)
Jadłospis
(5)
Książki kucharskie
(5)
Przewodnik tematyczny
(5)
Czasopismo dla kobiet
(4)
Czasopismo polskie
(4)
Felieton
(4)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(4)
Poradniki
(4)
Przewodnik turystyczny
(4)
Reportaż
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Kolędy i pastorałki
(3)
Książka do wypełniania
(3)
Relacja z podróży
(3)
Antologia
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Autobiografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Fantastyka
(1)
Komiks
(1)
Książki mówione
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele przygodowe
(1)
Pamietniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Słowianie
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(12228)
Edukacja i pedagogika
(3671)
Literaturoznawstwo
(3390)
Kultura i sztuka
(3369)
Geografia i nauki o Ziemi
(2552)
Kulinaria
(599)
Socjologia i społeczeństwo
(2549)
Medycyna i zdrowie
(2410)
Podróże i turystyka
(1911)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1901)
Religia i duchowość
(1773)
Psychologia
(1697)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1381)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1241)
Biologia
(1161)
Językoznawstwo
(1095)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(937)
Etnologia i antropologia kulturowa
(802)
Rozwój osobisty
(706)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(608)
Filozofia i etyka
(570)
Kultura fizyczna i sport
(562)
Architektura i budownictwo
(536)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(507)
Hobby i czas wolny
(493)
Inżynieria i technika
(421)
Zarządzanie i marketing
(372)
Nauka i badania
(333)
Informatyka i technologie informacyjne
(327)
Fizyka i astronomia
(324)
Media i komunikacja społeczna
(316)
Transport i logistyka
(315)
Rolnictwo i leśnictwo
(285)
Styl życia, moda i uroda
(277)
Ochrona środowiska
(247)
Archeologia
(188)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(176)
Praca, kariera, pieniądze
(162)
Matematyka
(130)
Chemia
(118)
Dom i ogród
(75)
Varia
(8)
Opracowanie
(5)
2021-07
(1)
Biografia
(1)
Histotia
(1)
Informatyka
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Kultura
(1)
Kultura isztuka
(1)
Kulturoznawstwo
(1)
Lista Wächtera ; 2
(1)
Literatura
(1)
Literaturoznwastwo
(1)
Podręcznik
(1)
Przekłady polskie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Religia i duchowość religijna
(1)
Rozmówki
(1)
Sprawy Soni Kranz ; 2
(1)
599 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hygge po polsku / Iza Wojnowska ; współpraca Marie Tourell Søderberg, Dominika Rychel. - Kraków : Insignis Media, copyright 2017. - 222, [2] strony : fotografie ; 21 cm.
Hygge jest nam o wiele bliższe, niżby się wydawało. Hygge lubi piękno codzienności. Chowa się w promieniach wiosennego słońca i w świetle nocnej lampki. W zapachu świeżo skoszonej trawy i w dźwiękach budzącego się miasta. W ziewającym i przeciągającym się kocie. W smaku chleba z chrupiącą skórką, grubo posmarowanego dżemem własnej roboty. Hygge skrywa się w spotkaniach z ludźmi, którzy towarzyszą nam na chwilę lub na dłużej. Największa tajemnica hygge tkwi w tym, że ono wydarza się poza nami i nie można go zaplanować. Trwa jedną chwilę albo cały dzień – ale przychodzi i odchodzi, kiedy chce. [Insignis Media, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-316.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność : jedzenie i medycyna przeszłości / David Wolfe. - Białystok : Wydawnictwo Vivante, 2015. - 376 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "Superfoods : the food and medicine of the future" 2009.
Bibliografia w "Dodatkach".
10 najlepszych rodzajów superżywności: Jagody goji ; Kakaowiec ; Maka ; Produkty pszczele ; Spirulina ; Niebieskozielone algi AFA ; Fitoplankton morski ; Aloes ; Siemię konopne ; Orzechy kokosowe. Inne warte wspomnienia produkty: Acai ; Chlorella ; Jagody camu camu ; Jagody innkaskie ; Bulwa yaconu ; Listownicowce ; Noni (morwa indyjska).
David Wolfe, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety. Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne,przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille), a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków. To obowiązkowa lektura dla wszystkich zainteresowanych najzdrowszym jedzeniem! [www.azymut.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Deliciously Ella : awesome ingredients, incredible foot that you and your body will love" 2015.
Indeks.
Ella dzięki zmianie sposobu odżywiania przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko uleczyło ją z ciężkiej choroby, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z kariery modelki, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego. Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty. Zagraniczna prasa huczy od doniesień o szerzącym się Efekcie Elli – zaraźliwym entuzjazmie do zdrowego, roślinnego odżywiania, idealnego dla samopoczucia, formy i urody. [www.empik.com,2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Małe rączki w kuchni / Annabel Woolmer ; [przekład Anna Rosiak]. - Warszawa : Mamania, copyright 2020. - 128 stron : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
Tytuł oryginału: "Tickle fingers toddler cookbook" 2016.
Indeks.
Dla dzieci w wieku 1-4.
Dzieci przejmują kuchnię! Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych – nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. „Małe rączki w kuchni” to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko. Annabel Woolmer jest mamą dwójki dzieci, która zainteresowała się gotowaniem pewnego deszczowego popołudnia, kiedy próbowała zabawić swoje 13-miesięczne dziecko. Od tamtej pory gotowała regularnie z obojgiem dzieci i wieloma innymi maluchami. Sfrustrowana brakiem odpowiednich przepisów dla małych dzieci, Annabel postanowiła napisać własną książkę, skupiając się na radosnej zabawie i odkrywaniu przez dzieci prawdziwego jedzenia. [www.azymut.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i grzbiecie podtytuł: metoda LOGI.
Tytuł oryginału: "Glücklich und schlank : mit viel Eiweiss und dem richtigen Fett : die LOGI Methode" 2003.
Bibliografia, netografia na stronach [232]-241.
Jak to możliwe, że piramida żywieniowa, którą się nam wpaja od dziecka, zaleca spożywanie ogromnej ilości produktów zbożowych (które obciążają nie tylko układ trawienny, ale i cały organizm) oraz owoców zawierających duże ilości cukrów? Jeśli naprawdę chcesz jeść zdrowo, powinieneś skorzystać z programu LOGI. Pozwoli Ci on wyrwać się z węglowodanowej pułapki dzięki jedzeniu zróżnicowanych, smacznych i zdrowych dań. Autor udowadnia, że cukry powodują nie tylko tycie, ale i zapadanie na choroby cywilizacyjne. Przez to, że działają jak bomba z opóźnionym zapłonem, często nie zdajemy sobie sprawy ze spustoszenia, jakie czynią do momentu, gdy zdrowie posypie się na dobre. Związki te zaburzają poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny oraz spowalniają tempo przemiany materii. Program logi oparty na całkowicie nowej piramidzie żywieniowej, zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Z tej książki dowiesz się, jak wybierać zdrowe tłuszcze i zastosujesz prawidłową dietę rozdzielną. Nasycisz się, odżywisz i podniesiesz poziom energii. Uświadomisz sobie, co przemilcza indeks glikemiczny i przestaniesz wierzyć we wpajane nam od lat żywieniowe mity. Zrozumiesz, dlaczego należy unikać produktów oznaczanych jako „light” i poznasz znaczenie określonych form białka. Logiczne odżywianie - zdrowe i piękne ciało. [Wydawnictwo Vital, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109828 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11219 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bądź fit / [przepisy Beata Woźniak]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk - Firma Księgarska Olesiejuk, copyright 2016. - 287, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Dieta fit to dieta zbilansowana, należy więc tak skomponować posiłki, aby nie zabrało w nich żadnych składników odżywczych, minerałów i witamin. Staraj się, aby na talerzu zawsze występowały różne grupy produktów – warzywa lub owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy, co zapobiega nagłym napadom głodu, skłonności do podjadania słodyczy i w konsekwencji odkładaniu się tkanki tłuszczowej. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Turystyka kulinarna / Magdalena Woźniczko, Tadeusz Jędrysiak, Dominik Orłowski. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2015. - 255, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-[256].
R. I DZIEDZICTWO KULINARNE JAKO ELEMENT TURYSTYKI: 1. Znaczenie gastronomii w turystyce ; 2. Sztuka kulinarna jako podstawowy składnik gastronomii ; 3. Dziedzictwo kulturowe a dziedzictwo kulinarne ; 4. Pojęcie turystyki kulinarnej, jej wartość i zakres ; 5. Rodzaje turystyki związanej z dziedzictwem kulinarnym ; 6. Turyści zainteresowani turystyką kulinarną ; 7. Sztuka kulinarna i jej miejsce na Liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO ; 8. Rozwój turystyki kulinarnej na świecie ; 9. Kreatywność jako szansa rozwoju turystyki kulinarnej ; R. II FORMY ORGANIZACJI TURYSTYKI KULINARNEJ W POLSCE: 1. Inicjatywy mające na celu promocję turystyki kulinarnej ; 2. Jarmarki, festyny i kiermasze żywnościowe ; 3. Święta i festiwale kulinarne ; 4. Targi gastronomiczne ; 5. Prezentacje, pikniki kulinarne, konkursy i zawody mistrzów kuchni ; 6. Pokazy wytwarzania tradycyjnych produktów spożywczych ; 7. Szlaki kulinarne ; 8. Muzea kulinarne ; 9. Muzea skansenowskie jako ostoja podtrzymania ludowych tradycji kulinarnych ; R. III KUCHNIA POLSKA I JEJ TRADYCJE ŻYWIENIOWE: 1. Historia kuchni polskiej na przestrzeni wieków ; 2. Kuchnia jako element kultury ludowej ; 3. Zmysły człowieka i ich znaczenie w kuchni polskiej ; 4. Charakterystyczne surowce, produkty i potrawy, występujące we współczesnej kuchni polskiej ; 5. Świąteczne tradycje kulinarne w Polsce ; 6. Tradycje polskiej gościnności ; 7. Polskie kuchnie regionalne jako element narodowego dziedzictwa kulinarnego ; R. IV KUCHNIE REGIONALNE W POLSCE: 1. Pojęcie i podział kuchni regionalnych w Polsce ; 2. Charakterystyka polskich kuchni regionalnych oraz ich bogactwo i różnorodność kulinarna ; R. V MARKA TRADYCYJNYCH I REGIONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W UNII EUROPEJSKIEJ I POLSCE: 1. Istota i rola marki turystycznej ; 2. Tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe oraz ich ochrona w Unii Europejskiej ; 3. Lista Produktów Tradycyjnych w Polsce ; 4. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103011 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto, pysznie, do pudełka / Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 319, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Indeks.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie. Przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W ciągu ostatniego roku do naszej redakcji dotarło ponad 200 wiadomości od diabetyków, które brzmiały bardzo podobnie: "Same przepisy nam nie wystarczają". Okazało się, że osoby chorujące na cukrzycę typu II potrzebują czegoś EXTRA. Tym czymś są zarówno dokładne wyliczenia kaloryczności posiłków, jak również tabele z danymi dotyczącymi zawartości cukru, białka, tłuszczy, węglowodanów. Takich rzeczy, pokazujących również indeks glikemiczny posiłku, brakuje na rynku. Wsłuchując się w te uwagi, postanowiliśmy - wraz z dietetykami i specjalistami żywienia - stworzyć pakiet przepisów, które sprostają tym wymaganiom. Dlatego, przygotowaliśmy dla Ciebie aż 200 stron przepisów wraz z tabelami ich wartości odżywczych. Otrzymujesz od nas gotowe receptury na każdą porę dnia, dostosowane do Twoich preferencji i potrzeb. W tej książce znajdziesz zarówno dania ?na słodko?, wytrawne, mięsne, jak i wegetariańskie. -śniadania, -lunche, -obiady, -kolacje, -desery, -podwieczorki, -przekąski. [bonito.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(3 Składniki (do 5), 15 Minut)
Tytuł oryginału: "Spéciale enfants" 2016.
Indeks.
Wystarczy kilka składników i dokładnie w 15 minut można przygotować każdego dnia różne, zbilansowane dania, które dzieci wprost uwielbiają. To spełnienie wszystkich rodziców! Warto skorzystać z tych 55 przepisów, ponieważ są łatwe do wykonania, a potrawy wyglądają kolorowo i fantazyjnie. To doskonała zachęta do jedzenia dla największych niejadków. W książce znalazły się przepisy między innymi na: kaszkę z marchewką po arabsku, ciastka francuskie z kiełbaską i szpinakiem, risotto z parmezanem czy mus z granatem. [Wydawnictwo Jedność, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Polska : new Polish cooking" 2016.
Bibliografia na stronie 255. Indeks.
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia. [Wydawnictwo Egmont Polska, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "365 recettes pour bébé" 2014.
Indeksy.
Właściwe żywienie małego dziecka jest dla zapracowanych rodziców nie lada wyzwaniem. Chcemy dawać maluchom wszystko, co najlepsze. Ale jak sprawić, by szybko i sprawnie powstały wartościowe i smaczne dania? Niniejsza książka będzie nieocenioną pomocą dla wszystkich borykających się z tym problemem. Zawiera ona szeroki wybór przepisów na różnorodne dania dostosowane do wieku dziecka, które pobudzą jego zmysł smaku. Nawet zapracowani rodzice mogą znaleźć 2 lub 3 godziny w tygodniu na ugotowanie domowych posiłków dla swojego dziecka. Pozwól swojemu dziecku odkrywać bogactwo smaków już od kołyski! [Wydawnictwo Jedność, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 100 prostych przepisów na detoks i na co dzień! Hashi detoks w 7 dni!
Bibliografia, netografia na stronie 333.
Dieta i hormony pod kontrolą! Autor, który już ponad 20 lat żyje z chorobą Hashimoto, dzieli się swoimi sposobami na to, jak skutecznie zatrzymać objawy choroby, nie odczuwając jej skutków na co dzień. Zacznij od planowania! W książce masz ściągę z listą produktów, które możesz spożywać. Zrób zdjęcie i miej ją zawsze w smartfonie! Hashi detoks odpowiada na wiele pytań, które zadają sobie osoby chorujące na Hashimoto: Jak przeprowadzić hashi detoks i co potem? Jak żyć z tą chorobą na co dzień? Czy leki hormonalne wystarczą? Czy istnieje idealna dieta przy leczeniu Hashimoto? Jak chudnąć bez stresu? A co, jeśli mam ochotę na coś słodkiego? (w środku znajdziesz Hashi grzeszki?? ) Od teraz planowanie posiłków na każdy dzień stanie się bardzo łatwe. Otrzymujesz gotowe plany posiłków na 7, 14 i 21 dni! Do tego ponad 100 prostych, kilkuskładnikowych przepisów z łatwo dostępnych produktów. Nie zwlekaj! Gotuj zdrowo i odzyskaj radość życia! [Wydawnictwo Pascal, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 335, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: oczyść organizm w 7 dni!
Bibliografia na stronie 334.
O kaszy jaglanej słów kilka ; Dlaczego jaglany detoks? ; Niezbędnik detoksu; Dieta ; Aktywność ; Świadomość ; Co mi leży na wątrobie? Równowaga kwasowo-zasadowa ; Wzmocnij włosy, skórę i paznokcie! ; Kiedy jelita strajkują ; Chudnij zdrowo z jaglanym detoksem! ; Rozpocznij jaglany detoks! ; Przepisy ; Utrwalaj zdrowe nawyki ; Jaglana reaktywacja Dr Moreń.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks : ...kolejny krok / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 332, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia na stronie [334].
Moda na detoks ; Dieta ; Jaglany detoks w chorobach tarczycy ; Detoks dla młodej mamy ; Aktywność ; Pomost między duszą a ciałem ; Usuń co zbędne i kochaj! ; Wyjdź do światła ; 7 kroków miłości ; Witamina M, czyli moc modlitwy ; Co jeść po detoksie? Pokonaj infekcje! Detoks dla biegacza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy przepis w formacie video na stronie Noizz.
Od bułki zjedzonej na ulicy do zjawiska kulturowego - taką drogę przeszedł street food. Dzięki niemu weekendowe wyjścia ze znajomymi nie kojarzą się już z szukaniem reastauracji, w której menu smakuje wszystkim, i strachem przed wysokim racunkiem za obiad. Po czym poznać dobre żarcie z ulicy? W tym przewodniku prowadzimy was do najlepszych bud z jedzeniem w Bangkoku, Hanoi, Tokio, Tel-Awiwie, Berlinie i Warszawie. dajemy przepisy na kultowe dania z całego świata i podpowiadamy, gdzie szukać składników, dzięki którym w swojej kuchni odtworzycie kulinarne przeżycia z dalekich podróży. Zjedzcie z nami na ulicy! [Ringier Axel Springer Polska, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”. [Edipresse Polska, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Tytuł okładkowy: Smakoterapia na wynos : odporność przez cały rok : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru.
Bibliografia na stronie 419. Indeks.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy à la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo! Uściski, Autorka [Wydawnictwo Edipresse, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
150 dań do pudełka : domowa dieta na każdą porę roku / [Joanna Zielewska]. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2019. - 159 stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Na okładce: Do szkoły, do pracy, na trening.
Indeks.
Żyjemy szybko i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. Nic więc dziwnego, że dania dostosowane do potrzeb i upodobań dostarczone do domu, albo biura, nazywane potocznie dietą pudełkową opanowały świat. Jednocześnie po latach jedzenia na mieście pojawia się w nas tęsknota za domowymi smakami. Posiłki, które znalazły sie w książce, to kompromis pomiędzy tym, co można zamówić a domową kuchnią. Przepisy sa proste, a dania zrobione z dostępnych składników. Tworzą zbilansowane i lekkie menu na każdy dzień i można wszędzie zabrać je ze sobą. Nawet jeśli ktoś uważa, że gotowanie to nie jego bajka, z naszymi przepisami z łatwością przygotuje codziennie coś dobrego. [Ringier Axel Springer, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej