Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(39)
Forma i typ
Książki
(39)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(36)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(38)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Autor
Ozimek Irena
(3)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(2)
Połoński Mieczysław
(2)
Żelazo Jan
(2)
Adamczak Leszek
(1)
Banasik Kazimierz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Bujko Jacek
(1)
Chachuła Jerzy (1924-2002)
(1)
Chachułowa Jadwiga (1928- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Jan (1923- )
(1)
Drzazga Bohdan (1934- )
(1)
Filipiak Tadeusz
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Gębska Monika
(1)
Jeznach Maria
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kierul Zenon
(1)
Krajewski Adam
(1)
Kryczyński Selim (1941- )
(1)
Krystek Tomasz
(1)
Lachert Zygmunt
(1)
Lenart Andrzej (1949- )
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Maj Agnieszka (socjologia)
(1)
Majewski Edward
(1)
Misiak Waldemar
(1)
Misiak Władysław (1936- )
(1)
Mogilnicki Edward (?-2009)
(1)
Myszkowska Krystyna
(1)
Obidziński Artur
(1)
Piotrowska Krystyna (nauki rolnicze)
(1)
Pisula Andrzej (1940- )
(1)
Popek Zbigniew
(1)
Pospiech Edward
(1)
Sadowska Ała
(1)
Sikorski Piotr
(1)
Szyrmer Jerzy (1930-2015)
(1)
Toeplitz Zuzanna
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Wiench Piotr
(1)
Witomski Piotr
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Wysocki Czesław
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Łęski Ryszard (1925- )
(1)
Ściesiński Kazimierz
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Żarska Barbara
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(17)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(3)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(38)
Język
polski
(38)
Temat
Budownictwo
(3)
Turystyka
(3)
Żywność
(3)
Drewno
(2)
Ekorozwój
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Odżywianie
(2)
Owady szkodliwe
(2)
Produkcja
(2)
Wsie
(2)
Agroturystyka
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Architektura krajobrazu
(1)
Budownictwo drewniane
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Cielę
(1)
Czereśnia
(1)
Deestryfikacja
(1)
Dietetyka
(1)
Działalność pozarolnicza na wsi
(1)
Dziecko trudne
(1)
Ekologia
(1)
Fitopatologia
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo zintegrowane
(1)
Higiena
(1)
Instytucje użyteczności publicznej
(1)
Jabłka
(1)
Koń ardeński
(1)
Koń fiordzki
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Mięso
(1)
Młodzież trudna
(1)
Nasionnica trześniówka
(1)
Nałóg
(1)
Neopoganizm
(1)
Obsługa klienta
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Odpoczynek
(1)
Owoce
(1)
Planowanie przestrzenne
(1)
Polityka rolna
(1)
Prawo ochrony środowiska
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(1)
Psy
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo zintegrowane
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny trujące
(1)
Rzeki
(1)
Socjologia ciała
(1)
Soja
(1)
Spuszczel
(1)
Suszarnictwo
(1)
Technologia chemiczna organiczna
(1)
Toksykologia środowiskowa
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Tłuszcze roślinne
(1)
Usługi
(1)
Warzywa
(1)
Wiśnia
(1)
Zakłady poprawcze i wychowawcze
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Temat: czas
1989-
(3)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(7)
Podręcznik akademicki
(2)
Encyklopedie
(1)
Raport z badań
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
39 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-61
Książka
W koszyku
Ochrona drewna : surowca i materiału / Adam Krajewski, Piotr Witomski. - Warszawa : SGGW, 2005. - 332 s., [24] s. tabl. : fot. kolor., rys., tab., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr.
I.Grzyby niszczące drewno.1.Biały rozkład drewna.2. Brunatny rozkład drewna.3.Szary rozkład drewna.II. Owady niszczące drewno.III.Zwierzęta niszczące drewno w wodzie morskiej.IV.Ochrona drewna przed ogniem.V. Metody impregnacji drewna.VI.Fizyczne metody dezynsekcji i dezynfekcji drewna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-88238 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy. Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu = Science Works / Warsaw Agricultural University. Faculty of Agricultural Economics. Department of Agricultural Policy and Marketing ; nr 39)
Bibliogr. przy rozdz.
Streszcz. ang. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90201 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy. Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu = Science Works / Warsaw Agricultural University. Faculty of Agricultural Economics. Department of Agricultural Policy and Marketing ; nr 38)
Dot. m.in. Grupy Partnerskiej "Zielone Bieszczady" (s. 77-80).
Bibliogr. przy rozdz.
Streszcz. ang. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90209 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008. - 236, [1] s. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Wprowadzenie do dietetyki ; Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym ; Żywienie dzieci w pierwszym roku życia ; Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego ; Zaburzenia trawienia i wchłaniania ; Ostre i przewlekłe wirusowe zaplenie wątroby ; Kamienica pęcherzyka żółciowego ; Kamienica układu moczowego ; Patofizjologia i dietoterapia otyłości ; Dietoterapia powikłań miażdżycy ; Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy ; Postępowanie dietetyczne w cukrzycy ; Niefarmakologiczne netody leczenia nadciśnienia tętniczego ; Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-99201 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 228-[232].
1. USŁUGI GASTRONOMICZNE: Pojęcie gastronomii ; Rodzaje lokali gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych, Rodzaje zakładów gastronomicznych, Catering, Gastronomia hotelowa ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych: Wprowadzenie, Gastronomia indywidualna, Gastronomia systemowa, Gastronomia specjalna ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; 2. REKLAMA I PROMOCJA W GASTRONOMII ; 3. ARANŻACJA SALI KONSUMENCKIEJ W ZAKŁADZIE GASTRONOMICZNYM: Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego ; Meble ; Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach ; Dekoracje ; Bielizna stołowa ; Zastawa stołowa: Wprowadzenie, Naczynia szklane, Zastawa stołowa metalowa, Zastawa stołowa porcelanowa, Wyposażenie baru, Inne wyposażenie do obsługi gości, Wyposażenie w cateringu ; 4. PERSONEL W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Kierownik gastronomii ; Pracownicy kuchni ; Kierownik Sali ; Personel obsługujący ; Higiena personelu ; Oddziaływanie na pracę personelu: Nagradzanie i karanie pracowników, Szkolenia ; 5. ZASADY OBSŁUGI GOŚCI W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Systemy obsługi gości ; Obsługa kelnerska: Wprowadzenie, Prace przygotowawcze do obsługi gości, Przywitanie gościa, Przyjęcie zamówienia, Obsługa gościa przy stoliku, Dosadzanie gości do stolika, Pożegnanie gościa ; Rodzaje gości w restauracji ; Obsługa gości przez personel room-service ; 6. KARTY MENU: Rodzaje kart menu ; Cechy karty menu ; Zasady układania menu ; 7. ZASADY NAKRYWANIA DO STOŁU: Zasady nakrywania stołów ; Nakrywanie stołów do śniadań ; Nakrywanie stołów do obiadu ; Nakrywanie stołów do kolacji ; 8. ZASADY SERWOWANIA POTRAW: Zasady obsługi przy stole ; Metody serwowania potraw: Wprowadzenie, Serwis talerzowy, Francuska metoda serwowania, Angielska metoda serwowania, Rosyjska metoda serwowania, Serwis bufetowy, Serwis specjalny ; Zasady serwowania śniadań: Rodzaje śniadań, Bufet śniadaniowy ; Zasady serwowania zakąsek: Rodzaje zakąsek, Ogólne zasady serwowania zakąsek, Serwowanie wybranych zakąsek ; Zasady serwowania zup ; Zasady serwowania dań zasadniczych ; Zasady serwowania serów ; Zasady serwowania deserów i owoców ; Zasady serwowania napojów bezalkoholowych: Napoje bezalkoholowe zimne, Napoje bezalkoholowe gorące ; Zasady serwowania napojów alkoholowych: Zasady serwowania piwa, Zasady serwowania win, Zasady serwowania wódek, Serwowanie napojów mieszanych ; Dekorowanie potraw i napojów ; 9. ORGANIZACJA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH: Rodzaje przyjęć ; Charakterystyka przyjęć, Przyjęcia typu angielskiego, Przyjęcia zasiadane, Przyjęcia mieszane ; Zasady organizacji przyjęć ; 10. ZASTOSOWANIE SYSTEMÓW KOMPUTEROWYCH W GASTRONOMII ; 11. KONTROLA JAKOŚCI USŁUG ; 12. REKLAMACJE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101385 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90195 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 168-[177].
Dla studentów wydziałów nauk o żywieniu człowieka, technologii żywności i towaroznawstwa oraz dla producentów artykułów spożywczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90199 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-58
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 150-152.
Cz. I TEORIA, CZYLI O "PIĘKNYCH I PONADCZASOWYCH": R. I CIAŁO W KULTURZE PONADCZASOWEJ: Ciało w kulturze konsumpcji ; Ciało jako manifest tożsamości ; Ciało w mediach ; R. II GLOBALNE OBRAZY CIAŁA ; R. III LOKALNE (GLOBALNE?) OBRAZY CIAŁA: Ciało w polskiej reklamie ; Makeover reality shows ; Postacie polskich "celebrities" jako medialne "wzory osobowe" ; CZ. II PRAKTYKA, CZYLI GARŚĆ RODZIMYCH PRZYKŁADÓW: R. IV METODOLOGIA BADAŃ: Potrzeby badawcze ; Problematyka badawcza ; Wybór metody i dobór przypadków ; R. V POLSKIE WZORY CIELESNOŚCI. WYNIKI ANALIZ EMPIRYCZNYCH: Znaczenie wyglądu zewnętrznego: "Jak Cię widzą..." ; Po co nam uroda? ; cielesny konformizm czy autokreacja?: "Dbanie o siebie" ; Między higieną a estetyką ; Wzory do naśladowania ; Operacje plastyczne - między piętnem a pięknem ; "Moda z Zachodu" - dżinsy i ciuchlandy jako symptom zmiany ; R. VI PROFESJONALIZACJA SPOSOBÓW DBANIA O CIAŁO. WYNIKI ANALIZ EMPIRYCZNYCH: Piękne ciało. Luksus czy artykuł pierwszej potrzeby?: Kobieta a mężczyzna ; Zasobność portfela ; Wizyta w SPA jako wyznacznik stylu życia ; Wiedza ekspercka - uchylanie rąbka tajemnicy ; Być jak Merylin Monroe... ; Starzenie się jest "passé".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101387 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [193]-199.
1. Koncepcja "Trwałego Rozwoju" ; 2. Wskaźniki trwałości ; 3. Metoda oszacowania syntetycznego wskaźnika trwałości gospodarstwa rolniczego ; 4. Charakterystyka badanej zbiorowości gospodarstw ; 5. Wskaźnik trwałości gospodarstwa rolniczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92299 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza / pod red. Artura Obidzińskiego i Jana Żelazo ; [aut. Kazimierz Banasik et al.]. - Wyd. 4 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2009. - 111 s., [10] s. tabl. : pl. (gł. kolor.), wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy pracach.
Budowa geologiczna i rzeźba terenu ; Wody powierzchniowe : Gleby i chemizm wód ; Szata roślinna ; Fauna ; Krajobraz ; Waloryzacja przyrodnicza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93526 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Temat
Zawiera także teksty aktów prawnych.
Bibliogr. i netogr. przy pracach.
Finansowanie rozwoju turystyki w Polsce ze środków publicznych ; Wpływ wybranych współczesnych trendów w turystyce i rekreacji na planowanie rozwoju turystyki w gminie ; Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu w turystyce ; Instytucje i organizacje zajmujące się ochroną konsumentów na rynku usług turystycznych ; Od turystyki aktywnej do ekstremalnej - miejsce turystyki kwalifikowanej na współczesnym rynku ; Stan obecny i możliwości rozwoju szlaków krajoznawczych w Polsce ; Społeczne uwarunkowania rekreacyjnego zagospodarowania lasów ; Oddziaływanie turystyki i rekreacji na faunę ; Turystyka konna osób niepełnosprawnych ; Turystyka wiejska i agroturystyka - stan obecny i perspektywy rozwoju ; Wybrane tendencje rozwojowe współczesnego hotelarstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98264 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 229-238.
ZNACZENIE ROZWOJU TURYSTYKI W GOSPODARCE WSI: Produkt turystyki wiejskiej ; Kształtowanie rozwoju turystyki przez samorząd lokalny ; TURYSTYCZNE I REKREACYJNE WYKORZYSTANIE KOMPONENTÓW ŚRODOWISKOWYCH TERENÓW NIEZURBANIZOWANYCH: Zagospodarowanie turystyczno-rekreacyjne Lasów Państwowych w Polsce - stan obecny i perspektywy ; Woda w środowisku rolniczym i leśnym jako walor turystyczny ; Rybactwo rekreacyjne jako forma turystyki i rekreacji ; Konie w rekreacji, turystyce jeździeckiej i agroturystyce ; ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z TURYSTYKĄ: Zmiany w siedliskach leśnych powodowane przez turystykę i rekreację ; Wybrane zagrożenie zdrowotne w turystyce na terenach niezurbanizowanych ; ORGANIZACJA WYJAZDÓW I KORZYSTANIE Z USŁUG TURYSTYCZNYCH: Specyfika świadczenia usług hotelarskich na terenach niezurbanizowanych ; Praktyczne aspekty organizacji wypraw turystycznych w tereny niezurbanizowane ; Ochrona konsumentów na rynku usług turystycznych - wybrane aspekty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98101 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna turystyka i rekreacja - nowe wyzwania i trendy / pod red. Ireny Ozimek. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2012. - 259, [1] s., [14] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Temat
Bibliogr. przy rozdz.
ROZWÓJ TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH: Geneza i etapy rozwoju agroturystyki w Polsce ; Marka jako szansa na kształtowanie konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych ; Promocja oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich ; TURYSTUKA AKTYWNA I REKREACJA: Ogólnodostępne narzędzia geoinformacyjne w turystyce aktywnej ; Turystyka wspinaczkowa a środowisko jej uprawiania ; Turystyka jeździecka w Beskidzie Niskim ; Wybrane zagadnienia z zakresu projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu ; HOTELARSTWO I GASTRONOMIA: Organizacja zaplecza hotelowego ; Produkcja i dystrybucja żywności w świetle wymagań prawnych - wybrane zagadnienia ; Żywienie turystów ; Jakość obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych ; NOWE WYZWANIA I TRENDY WE WSPÓŁCZESNEJ TURYSTYCE: Zarządzanie jakością w turystyce ; Slow tourism - nowy trend w rozwoju współczesnej turystyki ; Wolontariat w turystyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99204 (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Surowce zwierzęce i ich jakość ; Przetwórstwo mięsa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98093 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słownik terminów i skrótów związanych z budowlanym procesem inwestycyjnym.
Bibliogr. s. [176]-180.
1. Widomości ogólne o procesie inwestycyjnym w budownictwie ; 2. Uczestnicy budowlanego procesu inwestycyjnego ; 3. Budowlany proces inwestycyjny a ochrona środowiska ; 4. Działania poprzedzające realizację obiektu budowlanego ; 5. Realizacja inwestycji budowlanej ; 6. Użytkowanie obiektów budowlanych ; 7. Katastrofy budowlane.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93524 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [176]-180.
1. Widomości ogólne o procesie inwestycyjnym w budownictwie ; 2. Uczestnicy budowlanego procesu inwestycyjnego ; 3. Budowlany proces inwestycyjny a ochrona środowiska ; 4. Działania poprzedzające realizację obiektu budowlanego ; 5. Realizacja inwestycji budowlanej ; 6. Użytkowanie obiektów budowlanych ; 7. Katastrofy budowlane.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97054 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 375-418.
I. Mutageneza i kancerogeneza środowiskowa ; II. Toksyczne czynniki środowiskowe ; III. Metody stosowane w ekotoksykologii ; IV. Choroby cywilizacyjne ; V. Substancje roślinne jako pierwsze leki ludzkości: od starożytności do współczesanej fitoterapii ; VI. Naturalne substancje roślinne trujące i rakotwórcze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94241 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej