Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(92)
Forma i typ
Książki
(90)
Poradniki i przewodniki
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(134)
tylko na miejscu
(28)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(16)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(29)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(39)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(3)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(4)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(5)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(5)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(10)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(8)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(5)
Filia 9 (Czackiego 5)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(7)
Filia 11 (Dębicka 170)
(3)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(4)
Filia 15 (Lwowska 60)
(10)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(4)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Zieliński Krzysztof (1961- )
(6)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(3)
Bańkosz Robert
(3)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Czarkowska Iwona
(2)
Drewniak Mirek
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Fryzeł Monika
(2)
Kastelik Magdalena M
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Olszowy Janina
(2)
Skoczek Piotr
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Woźniak Beata
(2)
Wyka-Barczak Lucyna
(2)
Adamkowska Hanna
(1)
Bischoff Katarzyna
(1)
Bobecki Marian
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brodnicki Pascal (1976- ). Pascal kontra Okrasa
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Celuch Krzysztof
(1)
Celuch Maja
(1)
Choroś Monika (1953- )
(1)
Cichoń Katarzyna
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Czernik Magdalena
(1)
Czerwińska Renata
(1)
Dec Monika
(1)
Dekowski Jan Piotr (1907-1988)
(1)
Dobrowolska Agata (1982- )
(1)
Domino Zbigniew (1929-2019)
(1)
Draganik Małgorzata
(1)
Dróżbański Grzegorz
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Edwards Laura
(1)
Erber Czesław (1929- )
(1)
Fedak Alina
(1)
Frant Mariusz (1971- )
(1)
Fąfara Jerzy Janusz (1956-2024)
(1)
Gancarz Jan
(1)
Garbacz Dionizy (1940- )
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Grad Wanda
(1)
Gul-Bogacz Jolanta
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Hemon Agata
(1)
Hess Jarosław
(1)
Hydzik-Żmuda Marta
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Kalbarczyk Marek (1957- )
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944). Potrawy z ryb
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944). Przepisy przyrządzania karpia i innych ryb słodkowodnych
(1)
Kilian Jan
(1)
Kobyliński Szymon (1927-2002)
(1)
Kochmański Marek
(1)
Kokocińska Teresa
(1)
Krasnopolska Ewa
(1)
Kruk Zofia (fotografia)
(1)
Krzak Józefa (1954- )
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kulmatycki Włodzimierz (1895-1939). Rybactwo na Pomorzu
(1)
Kuroczycka Renata
(1)
Kwasowska Bernadeta
(1)
Kątnik Anna
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Markuza Biruta
(1)
Mirczewski Tadeusz
(1)
Mokrzycka Zenona
(1)
Motyka Krzysztof (1954- )
(1)
Müller Joanna
(1)
Niewiarowska Florentyna (1858-1885). 100 przepisów przyrządzania ryb morskich
(1)
Nowak Maria Jolanta
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Oleniuch Iwona
(1)
Paszkowski Jerzy
(1)
Ruszar Józef Maria (1951- )
(1)
Rygiel Maria
(1)
Rzeszutek Maria
(1)
Sekutowicz Stanisław (1907-1944). Ryby
(1)
Serafin Sławomir (samorząd)
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Sitko Grzegorz
(1)
Siwor Dorota
(1)
Sochacka Stanisława
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(38)
2000 - 2009
(27)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(83)
Język
polski
(81)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kuchnia polska
(48)
Kuchnia regionalna
(39)
Przepisy kulinarne
(7)
Życie codzienne
(6)
Kultura stołu
(4)
Produkt regionalny
(4)
Kuchnia peruwiańska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Turystyka kulinarna
(3)
Łemkowie
(3)
Insulinooporność
(2)
Lasowiacy
(2)
Muzyka polska
(2)
Odżywianie
(2)
Pisarze polscy
(2)
Sztuka ludowa polska
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Święta
(2)
Agroturystyka
(1)
Benedyktyni
(1)
Biesiada nad Wyczawą
(1)
Bojkowie
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Budownictwo drewniane
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Bóg
(1)
Czechowicz, Józef (1903-1939)
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Czyżewski, Tytus (1880-1945)
(1)
Dietetyka
(1)
Domino, Zbigniew (1929-2019)
(1)
Dominowie (rodzina)
(1)
Drzewa
(1)
Dwudziestolecie międzywojenne (1918-1939)
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dąb
(1)
Filozofia religii
(1)
Gastronomia
(1)
Gałczyński, Konstanty Ildefons (1905-1953)
(1)
Gospodarka leśna
(1)
Gotowanie
(1)
II wojna światowa
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Jastrun, Mieczysław (1903-1983)
(1)
Kalbarczyk, Marek (1957- )
(1)
Kapliczki i krzyże przydrożne
(1)
Karpiński, Jan Jerzy (1896-1965)
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Klasztory (budynki)
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia brazylijska
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia holenderska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia karaibska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia szwajcarska
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wietnamska
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Las
(1)
Lechoń, Jan (1899-1956)
(1)
Leśmian, Bolesław (1877-1937)
(1)
Leśnicy
(1)
Liebert, Jerzy (1904-1931)
(1)
Literatura polska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Matki i synowie
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(1)
Mirczewski, Tadeusz
(1)
Mięso
(1)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(1)
Moniuszko, Stanisław (1819-1872)
(1)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(1)
Drzewiej
(1)
Ilustrowany Kurier Codzienny (czasopismo)
(1)
Kucharz doskonały
(1)
Kuchnia mojej matki
(1)
Najnowsza kuchnia warszawska
(1)
Pan Tadeusz
(1)
Prowadź swój pług przez kości umarłych
(1)
Trzy zimy
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(6)
1801-
(3)
1801-1900
(3)
1918-1939
(3)
1501-
(2)
1701-
(2)
1701-1800
(2)
1901-
(2)
1914-1918
(2)
1401-
(1)
1601-
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okręg)
(3)
Lubaczów (woj. podkarpackie ; okolice)
(3)
Peru
(3)
Województwo podkarpackie (1999- )
(3)
Podkarpacie Północne
(2)
Ropczyce (woj. podkarpackie ; okręg)
(2)
Śląsk
(2)
Beskid Niski
(1)
Białowieża (woj. podlaskie)
(1)
Bieszczady
(1)
Bojanów (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Cmolas (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Czudec (woj. podkarpackie, pow. strzyżowski, gm. Czudec ; okolice)
(1)
Dębica (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Haczów (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Haczów ; okolice)
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Jałowe (woj. podkarpackie)
(1)
Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kurpie (ludność)
(1)
Markowa (woj. podkarpackie, pow. łańcucki, gm. Markowa)
(1)
Mazowsze
(1)
Niebylec (woj. podkarpackie, pow. strzyżowski, gm. Niebylec ; okolice)
(1)
Oleszyce (woj. podkarpackie, pow. lubaczowski, gm. Oleszyce ; okolice)
(1)
Podhale
(1)
Podkarpacie północne
(1)
Podkarpackie, województwo
(1)
Podlasie
(1)
Przecław (woj. podkarpackie, pow. mielecki, gm. Przecław)
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Puszcza Białowieska
(1)
Puszcza Sandomierska
(1)
Ropa (woj. małopolskie, pow. gorlicki, gm. Ropa)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Sanok (woj. podkarpackie)
(1)
Stary Dzików (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Strug (dolina)
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Sędziszów Małopolski (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Sędziszów Małopolski (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Wielopole Skrzyńskie (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
ZSRR
(1)
Żyraków (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(33)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Książka kucharska
(11)
Opracowanie
(5)
Literatura podróżnicza polska
(4)
Poradnik
(4)
Informatory
(3)
Książki kucharskie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodniki turystyczne
(2)
Album
(1)
Analiza i interpretacja
(1)
Antologia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Esej
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Książki mówione
(1)
Malarstwo sakralne polskie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opera
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poezja polska
(1)
Poradniki
(1)
Powieść polska
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(21)
Historia
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Architektura i budownictwo
(1)
Biologia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
92 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 311-[324].
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111531 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dragon Kuchnia)
Na okładce podtytuł: wielka księga przepisów polskiej kuchni wzbogacona praktycznymi poradami oraz ciekawostkami kulinarnymi.
Indeks.
Wielka księga przepisów polskiej kuchni wzbogacona praktycznymi poradami oraz ciekawostkami kulinarnymi. Interesujące zestawienie dwóch trendów żywieniowych: tradycyjnych przepisów kuchni regionalnych z nowoczesnymi daniami, spopularyzowanymi w ostatnich latach. Prezentacja dobrze znanych potraw, a także nowych smaków, które dotarły do Polski z całego świata. Całość uzupełniona przydatnymi informacjami, wskazówkami dietetycznymi, jak również sugestiami, dotyczącymi niezbędnego i pomocnego wyposażenia kuchni. [Wydawnictwo Dragon, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Roślinnie, prosto, szybko i zdrowo.
Indeks.
Jesteście weganami, ale tęsknicie za smakami dzieciństwa? Brakuje wam pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej? Nic nie poprawia wam nastroju tak jak ptasie mleczko, szarlotka z bitą śmietaną albo solidna porcja sernika, ale nie możecie jeść nabiału? Chcecie zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z puree ziemniaczanym i mizerią? Szukacie odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Ta książka jest dla was! [Wydawnictwo Dwie Siostry, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Indeks.
Kuchnia kaszubska ; Kuchnia wielkopolska ; Kuchnia śląska ; Kuchnia góralska ; Kuchnia mazurska ; Kuchnia podlaska ; Kuchnia kresowa.
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych składników. W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim. niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia - każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu. [Dragon, 2012]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Regionalne smakołyki / wybór Marta Hydzik-Żmuda. - Warszawa ; Rzeszów : Ad Oculos, 2008. - 127, [1] s. : il. ; 21 cm.
(Małe Kulinaria)
Na okł. podtyt.: 179 potraw : Mazowsze, Podlasie, Śląsk, Góralszczyzna, wypieki, przystawki i zakąski, zupy, potrawy mięsne, z jaj, grzybów, kasz, ziemniaków, sosy, napoje, ciasta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51006 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu i pod stołem, czyli Polak biesiadny ; "Za stołem z twarzą cudną", czyli krótki poradnik dobrych manier ; Bawmy się, czyli pomysły na udane życie towarzyskie ; Kalendarz towarzyski, czyli propozycje menu na każdą okazję ; Specjały gospodyni, czyli ulubione przepisy pani domu ; Napijmy się, czyli toasty, przyśpiewki i życzenia ; Śpiewać każdy może ,czyli piosenki biesiadne ; Śpiewy przy choince, czyli wspólne kolędowanie ; Pośmiejmy się, czyli dowcipy na różne okazje ; Kronika towarzyska, czyli notatki gospodarzy i zabawne wpisy gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AF-98292 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przystawki zimne ; Przystawki gorące ; Zupa - nasza dumna narodowa! ; Dania główne ; A na deser...
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami! Kasia Bosacka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okrasa kontra Pascal : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Karol Okrasa. - [Miejsce nieznane] : Lidl, [2013]. - 165, 121 stron : ilustracje, fotografie ; 26 cm.
U góry okładki: kuchnialidla.pl.
Oprawne w kierunku przeciwstawnym.
Współwydane: Pascal kontra Okrasa : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Pascal Brodnicki.
Pięknie wydana, z wyjątkowo apetycznymi zdjęciami książka „Pascal kontra Okrasa” to smakowity kąsek dla wielbicieli gotowania, jedzenia i obu kucharzy. Ta wyjątkowa pozycja została wydana w nakładzie aż 1 miliona egzemplarzy! A w każdym z nich Receptury skonstruowane są w sposób prosty i czytelny dla każdego amatora kuchennych wyczynów - bez względu na stopień zaawansowania. [lubimyczytac.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: niebanalne przepisy na każdą okazję.
Bibliografia na stronach 299-[300]. Indeks.
Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem. Przejadły ci się baby ghanoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz "Kuchenny kredens" i swoją lodówkę. To właśnie w tej - innej niż wszystkie - książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie marki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak. Autorka bloga kulinarnego "Kuchenny kredens" przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, a także smaki i zapachy potraw pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjemy na nowo. [Znak, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106357 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data wydania na podstawie: PWN Księgarnia Internetowa.
Indeks potraw i autorów fotografii.
Poszukując przysmaków kuchni z różnych stron Polski, na naszej „mapie kulinarnej” możemy wyróżnić co najmniej kilka regionów: Pomorze i Kaszuby, Wielkopolskę i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmię i Mazury, Małopolskę, Podlasie. Dzięki naszemu poradnikowi możesz mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole! [P.H.W. Fenix, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Polska : new Polish cooking" 2016.
Bibliografia na stronie 255. Indeks.
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia. [Wydawnictwo Egmont Polska, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2010. - 355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Bibliogr. 350-351. Indeks.
WSTĘP: Tradycyjne produkty spożywcze - fundament pożywienia ; "Z PÓL MALOWANYCH ZBOŻEM RAZMAITEM": Kasze ; Mąka ; Produkty i potrawy mączne ; Chleb nasz powszedni ; Ciasto "pierne" - czyli staropolskie, korzenne, miodowe pierniki ; Inne ciasta świąteczne ; Piwo i... gorzałka (żytnia starka) ; "SZEROKIE POLA, SPODEM GRZĘDY": Kapusta ; Rzepa ; Brukiew ; Pasternak ; ; Ziemniaki, kartofle, grule, pyry, bulwy, pulki ; Rośliny strączkowe: groch, fasola, bób, soczewica ; Rośliny oleiste: len, konopie, mak i rzepak ; Inne warzywa ; OWOCE W KUCHNI I NA POLSKICH STOŁACH: O owocach drzew dziko rosnących ; O owocach z przydomowych ogródków i sadów ; Z POLA, MIEDZY POLNEJ, ŁĄKI I LASU: Zioła ; Runo leśne ; "PIEPRZNO I SZAFRANNO MOJA MOŚCIA PANNO" Z LEŚNEJ KNIEI I ZAGRODY: Miody ; Dziczyzna w polskiej kuchni myśliwskiej ; Mięso zwierząt hodowlanych ; Mleko i przetwory mleczne ; Jaja ; Ryby jeziorne, rzeczne, morskie i z chodowlanych stawów rybnych ; ZAPASY I PRZETWÓRSTWO DOMOWE: Zapasy ; Przetwory ; Domowe apteczki dworskie ; TRADYCYJNY POLSKI STÓŁ: Posiłki codzienne ; Staropolskie sniadanie ; Obiad ; Podwieczorek ; wieczerza ; Pożywienie odświętne ; Obiad polski w Soplicowie - ostatnia staropolska biesiada ; WIELKIE UCZTY I STAROPOLSKIE BIESIADY ; PRZYJĘCIA PROSZONE W PÓŹNIEJSZYCH CZASACH : SMAK POLSKICH BIESIAD ŚWIĄTECZNYCH: Wieczerza wigilijna ; Uczta wielkanocna zwana święconem ; POLSKI STÓŁ POSTNY: Posty w zamożnych domach ; Pożywienie postne pod chłopską strzechą ; POLSKI STÓŁ W CZASACH BIEDY I GŁODU ; TRADYCJA I WIEDZA KULINARNA ; JAK SIĘ OGNIA W KUCHNI NIE PALI... ; PROMOCJA I OCHRONA TRADYCYJNEJ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95737 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-69039 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leniwy pieróg czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!) to zbiór ponad czterdziestu smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej. [Wydawnictwo Bona, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: o życiu na wsi, gotowaniu i miłości.
Indeks.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności. Wegański smalec z fasoli Pasztet z amarantusa ze śliwkami Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami Tartaczna zupa rybna Deser z ogórka z pistacjami Domowy cydr to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego. Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka. W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku. [Znak Koncept, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 389-[392]. Indeks.
I. Nie każdy myśli, ale każdy jada ; II. Obowiązki i przyjemności szlachcica polskiego ; III. Dom szlachecki ; IV. Kalendarz kulinarny szlachcica polskiego ; V. Rady, sekreta i fałszerstwa kucharskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95512 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [www.azymut.pl, 2024]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113965 (1 egz.)
Dyskusyjny Klub Książki
Brak informacji o dostępności: sygn. DKK-2024/DAR/8, DKK-2024/DAR/5, DKK-2024/DAR/1, DKK-2024/DAR/7, DKK-2024/DAR/6, DKK-2024/DAR/3, DKK-2024/DAR/10, DKK-2024/DAR/4, DKK-2024/DAR/2, DKK-2024/DAR/9 (10 egz.)
Książka
W koszyku
Smaczna Polska : regionalny przewodnik kulinarny / Magda Gessler. - Kraków : Znak, 2013. - 238, [9] s. : fot. kolor. ; 27 cm.
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bundz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk. Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania. "Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny" to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych. Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków! Przed Tobą najsmakowitsza z podróży! [Znak, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Swojskie Jadło)
Dod. do tyt. wg okł.
1. Borsce, bryjki, kwaśnice, krupy; 2. Chrzanice, karpielanki, polewki, kapuśniaki; 3. Zupy, żury, zufki, krajzupy; 4. Jagnięcina, gęsina, grzyby, gołąbki; 5. Grule, fasole, fizoły, krokiety; 6. Bombolki, dziadki, bufty, kołoce; 7. Kapusty, boby, kotlety, zapiekanki, placki; 8. Kluski, łazanki, kulasy, napoje; 9. Knedle, palacinki, pierogi, sałatki, sery, pasztety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej