Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(50)
Forma i typ
Książki
(49)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(13)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(28)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(5)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(6)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(5)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Hensel Witold (1917-2008)
(4)
Pazdur Jan (1909-2001)
(4)
Duda Grażyna
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Carper Jean
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Dziak Artur (1933- )
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Horowitz Steve
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Karnas Leszek
(1)
Keckowa Antonina (1908-1992)
(1)
Koelle Katrin
(1)
Korczak Cezary Włodzimierz (1925-2006)
(1)
Kowecka Elżbieta
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Leowski Jerzy ( -2012)
(1)
Macioszczyk Aleksandra (1935- )
(1)
Mikołajczyk Piotr
(1)
Molenda Danuta (1931-2004)
(1)
Molski Marcin
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Ozimek Teresa
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Piekarska Janina
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Pomykała Marta
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rewerski Wojciech (1936- )
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Różycka-Glassowa Maria
(1)
Sadowska Halina
(1)
Skorkowska-Zieleniewska Jadwiga
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Szulc Marcin
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Tereszkiewicz Krzysztof (1965- )
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Złotorzycka Jadwiga
(1)
Złotorzycka Jadwiga (1926-2002)
(1)
Łukowiak Barbara Janina
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(8)
1970 - 1979
(7)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(43)
Temat
Żywność
(49)
Odżywianie
(29)
Dietetyka
(7)
Higiena
(4)
Kultura materialna
(4)
Minerały
(4)
Odpoczynek
(4)
Odzież
(4)
Rolnictwo
(4)
Transport
(4)
Chemikalia
(3)
Leczenie
(3)
Mieszkania
(3)
Mikroelementy
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Pierwiastki chemiczne
(3)
Polska
(3)
Przemysł
(3)
Trucizny
(3)
Tłuszcze
(3)
Witaminy
(3)
Budownictwo
(2)
Budownictwo mieszkaniowe
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby odzwierzęce
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Energetyka
(2)
Górnictwo
(2)
Handel
(2)
Higiena społeczna
(2)
Osadnictwo
(2)
Otyłość
(2)
Owoce
(2)
Praca
(2)
Produkcja
(2)
Toksykologia
(2)
Warzywa
(2)
Wnętrza architektoniczne
(2)
Węglowodany
(2)
Łączność
(2)
Akupunktura
(1)
Alkohol
(1)
Alkoholizm
(1)
Antybiotyki
(1)
Azotany
(1)
BHP
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Celuloza
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby kobiece
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby weneryczne
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Demografia
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Epidemiologia
(1)
Etnografia
(1)
Fizykoterapia
(1)
Gastronomia
(1)
Gerontologia
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gospodarka komunalna
(1)
Gruźlica
(1)
Gry i zabawy
(1)
Gryzonie
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Homeopatia
(1)
Hutnictwo
(1)
Jakość żywności
(1)
Komunikacja
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Kosmetyka
(1)
Krtań
(1)
Kultura stołu
(1)
Ludność
(1)
Masaż
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Mikotoksyny
(1)
Nos
(1)
Nowotwór
(1)
Oko
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Tablice i wzory
(5)
Podręczniki
(4)
Podręcznik akademicki
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
50 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-75919/cz.6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
1. Moje korzyści z bycia otyłą - przysięga gotowości 2. Moje korzyści z bycia otyłą - uwolnienie 3. Moja idealna sylwetka 4. To Ty masz moc kierowania swoim ciałem 5. Gimnastyka 6. Jedzenie jest wspaniałe 7. Jestem wolna od negatywnych przekonań dotyczących jedzenia 8. Wyobrażenia zmiany 9. Praca z organami wewnętrznymi 10. Kochaj swoje ciało i sprawiaj mu przyjemność 11. Zaspokojenie głodu psychicznego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 23 cm.
Indeks
1. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego 2. Nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego 4. Choroby zakaźne odzwierzęce (inwazyjne) i i pasożytnicze 5. Szkodniki magazynów żywnościowych 6. Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia 7. Dozwolone substancje dodawane do żywności 8. Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności 9. Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze 10. Przedmioty użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Seria Akademicka)
Bibliogr. przy rozdz.
1. Wspólna polityka rolna w zakresie organizacji jednolitego rynku rolnego i bezpieczeństwa żywnościowego; 2. Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności; 3. Wspólnotowe oraz krajowe prawo żywnościowe; 4. Wspólnotowa organizacja oraz funkcjonowanie branżowych rynków rolnych w zakresie swobodnego i bezpiecznego przepływu żywności; 5. Rejestracja, ochrona nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych; 6. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów żywnościowych (środków spożywczych) oraz pasz; 7. Procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz pasz; 8. Urzędowa kontrola żywności oraz pasz; 9. Urzędowa kontrola zdrowia roślin i produktów roślinnych; 10. Organizacja i zarządzanie systemami kontroli sanitarnej żywności; 11. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych oraz kontrola produktów zwierzęcych; 12. Żywność ekologiczna; 13. Organizmy zmodyfikowane genetycznie; 14. Odpowiedzialność w zakresie żywności oraz pasz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-346 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Higiena żywienia / Jerzy Szewczyński, Zdzisława Skrodzka. - Wyd. 4. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, 1994 (Ciesz. : CDW). - 215, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Podręcznik dla szkół medycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; 73)
Streszcz. ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44620 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.i. doliny Wisłoka w okolicach Rzeszowa i woj. podkarpackiego.
Bibliogr. prac M. Pompy-Roborzyńskiego s. 11-25 i bibliogr. przy pracach.
I. ŚRODOWISKOWO-TECHNOLOGICZNE UWARUNKOWANIA BEZPIECZEŃSTWA U JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Perspektywa rozwoju gospodarowania ekologicznego w Polsce i na świecie. Użytkowanie dolin rzecznych w kontekście poprawy bezpieczeństwa. Właściwości funkcjonalne i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wieprzowego. Żywność jako element kształtujący jakość wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych. Rola produktu regionalnego i tradycyjnego w podnoszeniu jakości produktu turystycznego na przykładzie Podkarpacia. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności wędzonej metodą tradycyjną. Jakość tradycyjnych produktów, wytwarzanych z mleka owiec górskich. Jakość sensoryczna serów produkowanych z mleka koziego i owczego. Zagadnienia poprawy produkcyjności oraz ocena jakości mięsa polskiej owcy górskiej i jej mieszkańców. Metody oceny barwy mięsa wieprzowego. II. ORGANIZACYJNO-PRAWNE UWARUNKOWANIA BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Prawne aspekty polityki ekologicznej Polski na tle standardów Unii Europejskiej. Prawo dostępu do bezpiecznej wody pitnej jako podstawowe prawo człowieka - aspekty historyczno-prawne. Ochrona własności intelektualnej w obrocie towarowym z zagranicą. Z problematyki właściwości wojewody w sferze bezpieczeństwa ekologicznego. Ochrona zasobów wodnych w Polsce w latach 1932-1985. Równe traktowanie członków Polskiego Związku Łowieckiego w dostępie do broni palnej. Kontrowersje w zakresie zasad dokonywania zabiegów hodowlanych u świń w świetle obowiązujących przepisów prawa. Przestępstwo sprzedaży wysyłkowej żywności bez rejestracji jako naruszenie zasad bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego. III. SYSTEMY ZARZĄDZANIA W KSZTAŁTOWANIU BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI: Strategia projakościowa w przemyśle mleczarskim w Polsce. Benchmarking we wspomaganiu systemu zarządzania jakością zgodnego z PN-EN ISO 9001:2009. Wpływ standardu ISO 22000 na funkcjonowanie łańcucha dostaw żywności. Elementy sprawozdania finansowego według międzynarodowych standardów sprawozdawczości finansowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105068 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-61872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Książka opracowana na podstawie ponad 10 000 przeprowadzonych badań naukowych.
Bibliogr. s. [465]-480. - Indeks.
Cuda zawarte w pokarmach ; Trzy teorie zdrowej żywności ; UKŁAD KRĄŻENIA: Serce, Cholesterol, Zakrzepy i zatory, Udar mózgu, Nadciśnienie tętnicze ; UKŁAD POKARMOWY: ZAPARCIA, Biegunki, Niestrawność, Gazy, Nietolerancja Laktozy, Zgaga, Kolka, Zespół jelita nadpobudliwego, Uchyłkowatość Jelita Grubego, Choroba wrzodowa, Kamica żółciowa, Kamica nerkowa ; NOWOTWORY: Pokarmy w walce z rakiem, Rak sutka, Rak jelita grubego, Rak płuc, Rak trzustki, Rak żołądka, Inne nowotwory ; BĄDŹ PEŁEN ENERGII: Pobudka dla mózgu, Popraw swój nastrój, Niepokój i stres, Zachowania antyspołeczne, Bóle głowy ; NAJCZĘSTSZE INFEKCJE I PROBLEMY Z ODDYCHANIEM: Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń, Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny, Astma, Zakażenia układu moczowego, Wirusy opryszczki ; PROBLEMY KOSTNO-STAWOWE: Reumatyzm, Osteoporoza ; UKŁAD ROZRODCZY: Seks, hormony, płodność, Zaburzenia miesiączkowania ; CUKRZYCA I INNE SCHORZENIA: Cukrzyca, Dieta w różnych schorzeniach, Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów ; DODATEK: Zdrowe siły w ponad sześćdziesięciu pokarmach, pokarmy o największej zawartości witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-67421 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-84453 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52697 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66160 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-84448 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych. [www.azymut.pl, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej