Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(19)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Autor
Bobrański Bogusław (1904-1991)
(2)
Boczoń Władysław (chemik)
(2)
Clarke Neil D
(2)
Filipowicz Bronisław (1904-1988)
(2)
Koroniak Henryk
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
McMurry John (1942- )
(2)
Milecki Jan
(2)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(2)
Tymoczko John L. (1948- )
(2)
Angielski Stefan (1929- )
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Berg Jeremy M
(1)
Berg Jeremy Mark
(1)
Berger Amy
(1)
Ciemochowska Jolanta
(1)
Craine Leslie E
(1)
Davidson Victor L. (1952- )
(1)
Drapała Tadeusz
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(1)
Futyma Agata
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gniazdowski Marek (1935- )
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jerzmanowski Andrzej
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Masłowski Marcin
(1)
Matusiewicz Małgorzata (biolog)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Robak Małgorzata (1953- )
(1)
Rogulski Jerzy
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Sittman Donald B
(1)
Skrzypiec Monika
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szczygieł Aleksander
(1)
Szczęsny Jacek
(1)
Tawska Iwona
(1)
Trojanowski Jerzy
(1)
Ugorski Maciej
(1)
Waleńczak Zygmunt
(1)
Westman Eric C
(1)
Więckowski Władysław
(1)
Węgleński Piotr (1939- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Węglowodany
(24)
Białka
(17)
Biochemia
(13)
Lipidy
(11)
Aminokwasy
(10)
Enzymy
(10)
Przemiana materii
(10)
Chemia organiczna
(7)
Witaminy
(7)
Aldehydy
(6)
Kwasy karboksylowe
(6)
Kwasy nukleinowe
(6)
Aminy
(5)
Fenole
(5)
Żywność
(5)
Alkohole
(4)
Etery
(4)
Ketony
(4)
RNA
(4)
Tłuszcze
(4)
Woda
(4)
Węglowodory
(4)
Alkaloidy
(3)
Genetyka
(3)
Glikoliza
(3)
Hormony
(3)
Komórka (biol.)
(3)
Krew
(3)
Kwas cytrynowy
(3)
Odżywianie
(3)
Peptydy
(3)
Rośliny
(3)
Steroidy
(3)
Błony biologiczne
(2)
DNA (chemia)
(2)
Dietetyka
(2)
Estry
(2)
Ewolucja
(2)
Fosforylacja
(2)
Hemoglobina
(2)
Izotopy
(2)
Mięśnie
(2)
Nitryle
(2)
Odporność
(2)
Reakcje chemiczne
(2)
Roztwory
(2)
Spektroskopia
(2)
Trawienie
(2)
Tłuszcze jadalne
(2)
Alkeny
(1)
Anatomia
(1)
Bakterie
(1)
Benzen
(1)
Biogeochemia
(1)
Biologia
(1)
Bituminy
(1)
Chlorowce
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Cząsteczka
(1)
Cząstki elementarne
(1)
DNA (chem.)
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dziedziczność
(1)
Fitosterole
(1)
Fosfor
(1)
Fotosynteza
(1)
Gaz ziemny
(1)
Geochemia
(1)
Glikogen
(1)
Izomeria
(1)
Kalorymetria
(1)
Krzepnięcie krwi
(1)
Kucharstwo
(1)
Kwasy organiczne
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Kwasy żółciowe
(1)
Lecytyny
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lipoproteiny
(1)
Liście
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mikroelementy
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mutacje
(1)
Nasiona
(1)
Nerki
(1)
Nukleotydy
(1)
Odchudzanie
(1)
Oksirany
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Pirydyna
(1)
Polimery
(1)
Promieniotwórczość
(1)
Przyprawy
(1)
Ropa naftowa
(1)
Skały osadowe
(1)
Sosy
(1)
Tkanki
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(5)
Podręcznik
(2)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Chcesz uzyskać prostą i konkretną odpowiedź, jak odwrócić skutki chorób: cukrzycy typu 2, insulinooporności, jak przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie? Ta książka, napisana przez cenionego lekarza i dietetyczkę, zawiera zalecenia zdrowego odżywiania. Także osobiste doświadczenia pacjentów, którzy dzięki niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej odzyskali zdrowie. Z prostym kwestionariuszem obliczysz swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Wprowadzisz 3 fazy diety ketogenicznej. Eliminując cukier, docenisz smak burgera z bekonem czy pieczonego łososia z warzywami. Uzyskasz porady, co zrobić, gdy nie możesz zapanować nad głodem lub gdy odczuwasz niespodziewane efekty ketozy. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna dla zdrowia. [Wydawnictwo Vital, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111410 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Sacharydy w żywności - budowa i przekształcenia; 2. Właściwości funkcjonalne sacharydów; 3. Lipidy; 4. Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych; 5. Białka - budowa i właściwości; 6. Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych; 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności; 8. Niebiałkowe związki azotowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia organiczna. Cz. 4 / John McMurry ; z ang. tł. Władysław Boczoń, Henryk Koroniak, Jan Milecki. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2003. - S. X, 709-1058 : il. kolor., rys., wykr. ; 25 cm.
Indeks
PRZEGLĄD WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNYCH ZWIĄZKÓW KARBONYLOWYCH : 19. Aldehydy i ketony: reakcje addycji nukleofilowej; 20. Kwasy karboksylowe; 21. Pochodne kwasów karboksylowych oraz reakcje substytucji nukleofilowej grupy acylowej; 22. Reakcje substytucji w pozycji alfa do grupy karbonylowej; 23. Reakcje kondensacji związków karbonylowych; 24. Aminy alifatyczne; 25. Aminy aromatyczne i fenole; 26. Biocząsteczki: węglowodany;
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-547 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia organiczna. Cz. 4 / John McMurry ; z ang. tł. Władysław Boczoń, Henryk Koroniak, Jan Milecki. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2005. - XI, 672-1026, 18 s. : fot. kolor., rys., wykr. ; 26 cm.
Indeks
PRZEGLĄD WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNYCH ZWIĄZKÓW KARBONYLOWYCH : 19. Aldehydy i ketony: reakcje addycji nukleofilowej; 20. Kwasy karboksylowe; 21. Pochodne kwasów karboksylowych oraz reakcje substytucji nukleofilowej grupy acylowej; 22. Reakcje substytucji w pozycji alfa do grupy karbonylowej; 23. Reakcje kondensacji związków karbonylowych; 24. Aminy alifatyczne; 25. Aminy aromatyczne i fenole; 26. Biocząsteczki: węglowodany;
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-547 (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr.
1. Wiadomości wstępne 2. Składniki żywności 3. Podstawowe techniki sporządzania potraw 4. Metody obróbki cieplnej 5. Zioła i przyprawy 6. Warzywa 7. Zupy i sosy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. pod rozdz. - Indeks
Cz. I. Molekularny wzór życia : 1. Biochemia i rewolucja genomowa; 2. Ewolucja biochemiczna; 3. Struktura i funkcja białek; 4. Poznawanie białek; 5. DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej; 6. Poznawanie genów; 7. Poznawanie ewolucji; 8. Enzymy - podstawowe pojęcia i kinetyka; 9. Strategie katalityczne; 10. Strategie regulacyjne - enzymy i hemoglobina; 11. Węglowodany; 12. Lipidy i błony biologiczne; 13. Kanały i pompy błonowe. Cz. II. Przekazywanie i magazynowanie energii : 14. Metabolizm - podstawowe pojęcia i organizacja; 15. Szlaki przekazywania sygnałów - wprowadzenie do metabolizmu przepływu informacji; 16. Glikoza i glukoneogeneza; 17. Cykl kwasu cytrynowego; 18. Fosforylacja oksydacyjna; 19. Reakcje świetlne fotosyntezy; 20. Cykl Calvina i szlak pentozofosforanowy; 21. Metabolizm glikogenu; 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych; 23. Przemiana białek i katabolizm aminokwasów. Cz. III. Synteza cząsteczek życia : 24. Biosynteza aminokwasów; 25. Biosynteza nukleotydów; 26. Biosynteza lipidów i steroidów błon komórkowych; 27. Replikacja, rekombinacja i naprawa DNA; 28. Synteza i splicing RNA; 29. Synteza białka; 30. Integracja metabolizmu; 31. Kontrola ekspresji genów. Cz. IV. Odpowiedzieć na zmiany warunków środowiska : 32. System czucia; 33. Układ odpornościowy; 34. Motory molekularne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. pod rozdz. Indeks.
Cz. I. Molekularny wzór życia : 1. Biochemia i rewolucja genomowa; 2. Ewolucja biochemiczna; 3. Struktura i funkcja białek; 4. Poznawanie białek; 5. DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej; 6. Poznawanie genów; 7. Poznawanie ewolucji; 8. Enzymy - podstawowe pojęcia i kinetyka; 9. Strategie katalityczne; 10. Strategie regulacyjne - enzymy i hemoglobina; 11. Węglowodany; 12. Lipidy i błony biologiczne; 13. Kanały i pompy błonowe. Cz. II. Przekazywanie i magazynowanie energii : 14. Metabolizm - podstawowe pojęcia i organizacja; 15. Szlaki przekazywania sygnałów - wprowadzenie do metabolizmu przepływu informacji; 16. Glikoza i glukoneogeneza; 17. Cykl kwasu cytrynowego; 18. Fosforylacja oksydacyjna; 19. Reakcje świetlne fotosyntezy; 20. Cykl Calvina i szlak pentozofosforanowy; 21. Metabolizm glikogenu; 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych; 23. Przemiana białek i katabolizm aminokwasów. Cz. III. Synteza cząsteczek życia : 24. Biosynteza aminokwasów; 25. Biosynteza nukleotydów; 26. Biosynteza lipidów i steroidów błon komórkowych; 27. Replikacja, rekombinacja i naprawa DNA; 28. Synteza i splicing RNA; 29. Synteza białka; 30. Integracja metabolizmu; 31. Kontrola ekspresji genów. Cz. IV. Odpowiedzieć na zmiany warunków środowiska : 32. System czucia; 33. Układ odpornościowy; 34. Motory molekularne
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-86927 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
Tytuł oryginału: "Biochemistry".
Na okładce: Podręcznik do samodzielnego uczenia się, pytania z odpowiedziami w formie komentarzy, testowy egzamin końcowy.
Na stronie 4. okładki zbędny drugi ISBN.
Indeks.
Cz. I. STRUKTURA I FUNKCJA GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW KOMÓRKI: 1. Woda, równowaga kwasowo-zasadowa i pH krwi, 2. Aminokwasy i budowa białek, 3. Współzależność budowy i funkcji białka, 4. Enzymy, 5. Struktura i funkcja węglowodanów, 6. Kwasy nukleinowe, 7. Lipidy i ich pochodne ; Cz. II. PRZECHOWYWANIE I EKSPRESJA INFORMACJI GENETYCZNEJ: 8. Replikacja i naprawa DNA, 9. Synteza i obróbka RNA, 10. Translacja mRNA: synteza białka, 11. Rekombinowany DNA, 12. Regulacja ekspresji genów ; Cz. III. METABOLIZM: 13. Metabolizm - wstęp, 14. Witaminy i składniki mineralne, 15. Mechanizmy działania hormonów, 16. Glikoliza, 17. Alternatywne szlaki metabolizmu węglowodanów, 18. Dehydrogenaza pirogronianowa i cykl kwasu cytrynowego, 19. Mitochondrialny transport elektronów i fosforylacja oksydacyjna, 20. Glukoneogeneza, 21. Metabolizm glikogenu, 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych, 23. Metabolizm lipidów i związków pokrewnych, 24. Degradacja białek i aminokwasów, 25. Biosynteza aminokwasów i ich pochodnych, 26. Metabolizm nukleotydów, 27. Integracja metabolizmu ; Egzamin końcowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-88848 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70579/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
1. Wiązania chemiczne i zjawisko izomerii 2. Alkany i cykloalkany; izomeria konformacyjna i geometryczna 3. Alkeny i alkiny 4. Węglowodory aromatyczne 5. Stereoizomeria 6. Chlorowcowe związki organiczne. Reakcje podstawienia i eliminacji 7. Alkohole, fenole i tiole 8. Etery i epoksydy 9. Aldehydy i ketony 10. Kwasy karboksylowe i ich pochodne 11. Aminy i ich związki pokrewne 12. Spektroskopia i określanie struktury 13. Związki heterocykliczne 14. Polimery syntetyczne 15. Lipidy i detergenty 16. Węglowodany 17. Aminokwasy, peptydy i białka 18. Nukleotydy i kwasy nukleinowe
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-547 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. AF-80082 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46052 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-39797 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-45234 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70758 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy fizjologii żywienia / Aleksander Szczygieł. - Wyd. 2. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1975. - 576 s. : rys., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. Indeks W metryce mylnie: Wyd. 1
I. Kalorymetria II. Białka III.Tłuszczowce (Lipidy) IV. Węglowodany, cukrowce, sacharydy V. Składniki mineralne VI. Witaminy VII.Normy żywienia i wyżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41836 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70579/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia organiczna / Bogusław Bobrański. - Wyd. 5 zm. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 1992. - 652 s. : fot., rys., wykr. ; 24 cm.
Indeksy
1. Wiadomości wstępne 2. Związki acykliczne 3. Związki karbocykliczne 4. Związki heterocykliczne 5. Produkty pochodzenia naturalnego 6. Izotopy w chemii organicznej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71280 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej