Sorting
Source
Katalog centralny
(27)
Form of Work
Książki
(27)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(24)
unavailable
(2)
unknown
(1)
Branch
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(27)
Author
Ozimek Irena
(3)
Połoński Mieczysław
(2)
Żelazo Jan
(2)
Adamczak Leszek
(1)
Banasik Kazimierz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Bujko Jacek
(1)
Chachuła Jerzy (1924-2002)
(1)
Chachułowa Jadwiga (1928- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Jan (1923- )
(1)
Kryczyński Selim (1941- )
(1)
Lachert Zygmunt
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Maj Agnieszka (socjologia)
(1)
Majewski Edward
(1)
Misiak Waldemar
(1)
Misiak Władysław (1936- )
(1)
Myszkowska Krystyna
(1)
Obidziński Artur
(1)
Piotrowska Krystyna (nauki rolnicze)
(1)
Pisula Andrzej (1940- )
(1)
Popek Zbigniew
(1)
Pospiech Edward
(1)
Sadowska Ała
(1)
Sikorski Piotr
(1)
Szyrmer Jerzy (1930-2015)
(1)
Wiench Piotr
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Wysocki Czesław
(1)
Łęski Ryszard (1925- )
(1)
Żarska Barbara
(1)
Year
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(9)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(3)
Time Period of Creation
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(27)
Language
Polish
(27)
English
(1)
Subject
Budownictwo
(3)
Turystyka
(3)
Odżywianie
(2)
Owady szkodliwe
(2)
Agroturystyka
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Architektura krajobrazu
(1)
Budownictwo drewniane
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Cielę
(1)
Czereśnia
(1)
Dietetyka
(1)
Drewno
(1)
Dziecko trudne
(1)
Ekologia
(1)
Ekorozwój
(1)
Fitopatologia
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Gospodarstwo zintegrowane
(1)
Koń ardeński
(1)
Koń fiordzki
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Mięso
(1)
Młodzież trudna
(1)
Nasionnica trześniówka
(1)
Neopoganizm
(1)
Obsługa klienta
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Odpoczynek
(1)
Planowanie przestrzenne
(1)
Prawo ochrony środowiska
(1)
Produkcja
(1)
Rolnictwo zintegrowane
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny trujące
(1)
Rzeki
(1)
Socjologia ciała
(1)
Soja
(1)
Spuszczel
(1)
Toksykologia środowiskowa
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Tłuszcze roślinne
(1)
Usługi
(1)
Wiśnia
(1)
Zakłady poprawcze i wychowawcze
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1989-
(2)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(7)
Encyklopedie
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Raport z badań
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Domain
Biologia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
27 results Filter
Book
In basket
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008. - 236, [1] s. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Wprowadzenie do dietetyki ; Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym ; Żywienie dzieci w pierwszym roku życia ; Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego ; Zaburzenia trawienia i wchłaniania ; Ostre i przewlekłe wirusowe zaplenie wątroby ; Kamienica pęcherzyka żółciowego ; Kamienica układu moczowego ; Patofizjologia i dietoterapia otyłości ; Dietoterapia powikłań miażdżycy ; Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy ; Postępowanie dietetyczne w cukrzycy ; Niefarmakologiczne netody leczenia nadciśnienia tętniczego ; Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. A-99201 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 228-[232].
1. USŁUGI GASTRONOMICZNE: Pojęcie gastronomii ; Rodzaje lokali gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych, Rodzaje zakładów gastronomicznych, Catering, Gastronomia hotelowa ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych: Wprowadzenie, Gastronomia indywidualna, Gastronomia systemowa, Gastronomia specjalna ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; 2. REKLAMA I PROMOCJA W GASTRONOMII ; 3. ARANŻACJA SALI KONSUMENCKIEJ W ZAKŁADZIE GASTRONOMICZNYM: Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego ; Meble ; Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach ; Dekoracje ; Bielizna stołowa ; Zastawa stołowa: Wprowadzenie, Naczynia szklane, Zastawa stołowa metalowa, Zastawa stołowa porcelanowa, Wyposażenie baru, Inne wyposażenie do obsługi gości, Wyposażenie w cateringu ; 4. PERSONEL W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Kierownik gastronomii ; Pracownicy kuchni ; Kierownik Sali ; Personel obsługujący ; Higiena personelu ; Oddziaływanie na pracę personelu: Nagradzanie i karanie pracowników, Szkolenia ; 5. ZASADY OBSŁUGI GOŚCI W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Systemy obsługi gości ; Obsługa kelnerska: Wprowadzenie, Prace przygotowawcze do obsługi gości, Przywitanie gościa, Przyjęcie zamówienia, Obsługa gościa przy stoliku, Dosadzanie gości do stolika, Pożegnanie gościa ; Rodzaje gości w restauracji ; Obsługa gości przez personel room-service ; 6. KARTY MENU: Rodzaje kart menu ; Cechy karty menu ; Zasady układania menu ; 7. ZASADY NAKRYWANIA DO STOŁU: Zasady nakrywania stołów ; Nakrywanie stołów do śniadań ; Nakrywanie stołów do obiadu ; Nakrywanie stołów do kolacji ; 8. ZASADY SERWOWANIA POTRAW: Zasady obsługi przy stole ; Metody serwowania potraw: Wprowadzenie, Serwis talerzowy, Francuska metoda serwowania, Angielska metoda serwowania, Rosyjska metoda serwowania, Serwis bufetowy, Serwis specjalny ; Zasady serwowania śniadań: Rodzaje śniadań, Bufet śniadaniowy ; Zasady serwowania zakąsek: Rodzaje zakąsek, Ogólne zasady serwowania zakąsek, Serwowanie wybranych zakąsek ; Zasady serwowania zup ; Zasady serwowania dań zasadniczych ; Zasady serwowania serów ; Zasady serwowania deserów i owoców ; Zasady serwowania napojów bezalkoholowych: Napoje bezalkoholowe zimne, Napoje bezalkoholowe gorące ; Zasady serwowania napojów alkoholowych: Zasady serwowania piwa, Zasady serwowania win, Zasady serwowania wódek, Serwowanie napojów mieszanych ; Dekorowanie potraw i napojów ; 9. ORGANIZACJA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH: Rodzaje przyjęć ; Charakterystyka przyjęć, Przyjęcia typu angielskiego, Przyjęcia zasiadane, Przyjęcia mieszane ; Zasady organizacji przyjęć ; 10. ZASTOSOWANIE SYSTEMÓW KOMPUTEROWYCH W GASTRONOMII ; 11. KONTROLA JAKOŚCI USŁUG ; 12. REKLAMACJE.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-101385 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently unavailable: sygn. A-Inf.-58
Book
In basket
Bibliogr. s. 150-152.
Cz. I TEORIA, CZYLI O "PIĘKNYCH I PONADCZASOWYCH": R. I CIAŁO W KULTURZE PONADCZASOWEJ: Ciało w kulturze konsumpcji ; Ciało jako manifest tożsamości ; Ciało w mediach ; R. II GLOBALNE OBRAZY CIAŁA ; R. III LOKALNE (GLOBALNE?) OBRAZY CIAŁA: Ciało w polskiej reklamie ; Makeover reality shows ; Postacie polskich "celebrities" jako medialne "wzory osobowe" ; CZ. II PRAKTYKA, CZYLI GARŚĆ RODZIMYCH PRZYKŁADÓW: R. IV METODOLOGIA BADAŃ: Potrzeby badawcze ; Problematyka badawcza ; Wybór metody i dobór przypadków ; R. V POLSKIE WZORY CIELESNOŚCI. WYNIKI ANALIZ EMPIRYCZNYCH: Znaczenie wyglądu zewnętrznego: "Jak Cię widzą..." ; Po co nam uroda? ; cielesny konformizm czy autokreacja?: "Dbanie o siebie" ; Między higieną a estetyką ; Wzory do naśladowania ; Operacje plastyczne - między piętnem a pięknem ; "Moda z Zachodu" - dżinsy i ciuchlandy jako symptom zmiany ; R. VI PROFESJONALIZACJA SPOSOBÓW DBANIA O CIAŁO. WYNIKI ANALIZ EMPIRYCZNYCH: Piękne ciało. Luksus czy artykuł pierwszej potrzeby?: Kobieta a mężczyzna ; Zasobność portfela ; Wizyta w SPA jako wyznacznik stylu życia ; Wiedza ekspercka - uchylanie rąbka tajemnicy ; Być jak Merylin Monroe... ; Starzenie się jest "passé".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-101387 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. [193]-199.
1. Koncepcja "Trwałego Rozwoju" ; 2. Wskaźniki trwałości ; 3. Metoda oszacowania syntetycznego wskaźnika trwałości gospodarstwa rolniczego ; 4. Charakterystyka badanej zbiorowości gospodarstw ; 5. Wskaźnik trwałości gospodarstwa rolniczego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-92299 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza / pod red. Artura Obidzińskiego i Jana Żelazo ; [aut. Kazimierz Banasik et al.]. - Wyd. 4 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2009. - 111 s., [10] s. tabl. : pl. (gł. kolor.), wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy pracach.
Budowa geologiczna i rzeźba terenu ; Wody powierzchniowe : Gleby i chemizm wód ; Szata roślinna ; Fauna ; Krajobraz ; Waloryzacja przyrodnicza.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-93526 (1 egz.)
Book
In basket
Zawiera także teksty aktów prawnych.
Bibliogr. i netogr. przy pracach.
Finansowanie rozwoju turystyki w Polsce ze środków publicznych ; Wpływ wybranych współczesnych trendów w turystyce i rekreacji na planowanie rozwoju turystyki w gminie ; Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu w turystyce ; Instytucje i organizacje zajmujące się ochroną konsumentów na rynku usług turystycznych ; Od turystyki aktywnej do ekstremalnej - miejsce turystyki kwalifikowanej na współczesnym rynku ; Stan obecny i możliwości rozwoju szlaków krajoznawczych w Polsce ; Społeczne uwarunkowania rekreacyjnego zagospodarowania lasów ; Oddziaływanie turystyki i rekreacji na faunę ; Turystyka konna osób niepełnosprawnych ; Turystyka wiejska i agroturystyka - stan obecny i perspektywy rozwoju ; Wybrane tendencje rozwojowe współczesnego hotelarstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-98264 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 229-238.
ZNACZENIE ROZWOJU TURYSTYKI W GOSPODARCE WSI: Produkt turystyki wiejskiej ; Kształtowanie rozwoju turystyki przez samorząd lokalny ; TURYSTYCZNE I REKREACYJNE WYKORZYSTANIE KOMPONENTÓW ŚRODOWISKOWYCH TERENÓW NIEZURBANIZOWANYCH: Zagospodarowanie turystyczno-rekreacyjne Lasów Państwowych w Polsce - stan obecny i perspektywy ; Woda w środowisku rolniczym i leśnym jako walor turystyczny ; Rybactwo rekreacyjne jako forma turystyki i rekreacji ; Konie w rekreacji, turystyce jeździeckiej i agroturystyce ; ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z TURYSTYKĄ: Zmiany w siedliskach leśnych powodowane przez turystykę i rekreację ; Wybrane zagrożenie zdrowotne w turystyce na terenach niezurbanizowanych ; ORGANIZACJA WYJAZDÓW I KORZYSTANIE Z USŁUG TURYSTYCZNYCH: Specyfika świadczenia usług hotelarskich na terenach niezurbanizowanych ; Praktyczne aspekty organizacji wypraw turystycznych w tereny niezurbanizowane ; Ochrona konsumentów na rynku usług turystycznych - wybrane aspekty.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. A-98101 (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna turystyka i rekreacja - nowe wyzwania i trendy / pod red. Ireny Ozimek. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2012. - 259, [1] s., [14] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
ROZWÓJ TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH: Geneza i etapy rozwoju agroturystyki w Polsce ; Marka jako szansa na kształtowanie konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych ; Promocja oferty usług turystycznych na obszarach wiejskich ; TURYSTUKA AKTYWNA I REKREACJA: Ogólnodostępne narzędzia geoinformacyjne w turystyce aktywnej ; Turystyka wspinaczkowa a środowisko jej uprawiania ; Turystyka jeździecka w Beskidzie Niskim ; Wybrane zagadnienia z zakresu projektowania urządzeń rekreacyjnego wyposażenia lasu ; HOTELARSTWO I GASTRONOMIA: Organizacja zaplecza hotelowego ; Produkcja i dystrybucja żywności w świetle wymagań prawnych - wybrane zagadnienia ; Żywienie turystów ; Jakość obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych ; NOWE WYZWANIA I TRENDY WE WSPÓŁCZESNEJ TURYSTYCE: Zarządzanie jakością w turystyce ; Slow tourism - nowy trend w rozwoju współczesnej turystyki ; Wolontariat w turystyce.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-99204 (1 egz.)
Book
DVD
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Surowce zwierzęce i ich jakość ; Przetwórstwo mięsa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-98093 (1 egz.)
Book
In basket
Słownik terminów i skrótów związanych z budowlanym procesem inwestycyjnym.
Bibliogr. s. [176]-180.
1. Widomości ogólne o procesie inwestycyjnym w budownictwie ; 2. Uczestnicy budowlanego procesu inwestycyjnego ; 3. Budowlany proces inwestycyjny a ochrona środowiska ; 4. Działania poprzedzające realizację obiektu budowlanego ; 5. Realizacja inwestycji budowlanej ; 6. Użytkowanie obiektów budowlanych ; 7. Katastrofy budowlane.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-93524 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. [176]-180.
1. Widomości ogólne o procesie inwestycyjnym w budownictwie ; 2. Uczestnicy budowlanego procesu inwestycyjnego ; 3. Budowlany proces inwestycyjny a ochrona środowiska ; 4. Działania poprzedzające realizację obiektu budowlanego ; 5. Realizacja inwestycji budowlanej ; 6. Użytkowanie obiektów budowlanych ; 7. Katastrofy budowlane.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-97054 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 375-418.
I. Mutageneza i kancerogeneza środowiskowa ; II. Toksyczne czynniki środowiskowe ; III. Metody stosowane w ekotoksykologii ; IV. Choroby cywilizacyjne ; V. Substancje roślinne jako pierwsze leki ludzkości: od starożytności do współczesanej fitoterapii ; VI. Naturalne substancje roślinne trujące i rakotwórcze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-94241 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Bibliogr. przy niektórych pracach.
Neopogaństwo a symulakry ; Antropologiczne i socjologiczne aspekty "korzeni" ; Neopoganie - tożsamość nadawana ; Przeszłość i teraźniejszość. Ślady wierzeń słowiańskich w kulturze polskiej ; Zakon Zadrugi Północny Wilk. Niektóre inspiracje ideowe współczesnego polskiego neopogaństwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-94760 (1 egz.)
Book
In basket
(Edukacja, Resocjalizacja i Polityka Społeczna / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Nauk Humanistycznych)
Ser. gł. : Roczniki Wydziału Nauk Humanistycznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Bibliogr. s. 121-[124].
1. Aktualny stan polskiego systemu opieki i resocjalizacji na podstawie dokumentów źródłowych. 2. Specyfika resocjalizacji w warunkach opieki całkowitej. 3. Postawy wychowawców młodzieży niedostosowanej społecznie w przebiegu procesu resocjalizacji. 4. Znaczenie wzoru osobowego wychowawcy dla efektywności resocjalizcaji w warunkach instytucjonalnych. 5. Opinie ekspertów społecznych na temat wychowania. 6. Wizje i rekomendacje dotyczące usprawnienia funkcjonowania placówek opiekuńczo-wychowawczych. 7. Refleksje nad przyszłością.Współczesny stan świadoości i psychosyntetyczne możliwości rozwoju człowieka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-89627 (1 egz.)
Book
In basket
Fitosocjologia stosowana w ochronie i kształtowaniu krajobrazu / Czesław Wysocki, Piotr Sikorski. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2009. - 498 s., [52] s. tabl. kolor. : fot. kolor., mapy, rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [471]-498. Indeks.
1. Wprowadzenie; 2. Szata roślinna jako komponent środowiska przyrodniczego: 2.1. Florystyczne ujęcie szaty roślinnej, 2.2. Fitosocjologiczne ujęcie szaty roślinnej; 3. Metody opisu i klasyfikacji zbiorowisk roślinnych: 3.1. Wykonywanie zdjęć fitosocjologicznych, 3.2. Wyróżnianie jednostek fitosocjologicznych; 4. Podział geobotaniczny Polski; 5. Charakterystyka wybranych zbiorowisk roślinnych Polski: 5.1. Zbiorowiska leśne i zaroślowe, 5.2. Zbiorowiska wodne i przywodne, 5.3. Zbiorowiska trawiaste i ziołoroślowe, 5.4. Zbiorowiska synantropijne; 6. Dzisiejsza potencjalna roślinność naturalna; 7. Inne metody podziału szaty roślinnej w Polsce: 7.1. Typologia leśna, 7.2. Typologia łąkarska; 8. Ogólne zasady kartowania zbiorowisk roślinnych: 8.1. Mapy roślinności rzeczywistej, 8.2. Mapy dzisiejszej potencjalnej roślinności naturalnej, 8.3. Mapy kompleksów i krajobrazów roślinnych; 9. Wykorzystanie fitosocjologii w ochronie i kształtowaniu krajobrazu: 9.1. Fitoindykacja, 9.2. Fitosocjologiczne podstawy waloryzacji przyrodniczej, 9.3. Roślinność a rekreacja, 9.4. Kształtowanie doborów roślinnych; 10. Wykaz zespołów roślinnych zamieszczonych w podręczniku.; 11. Literatura.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-93260 (1 egz.)
Book
In basket
Ochrona krajobrazu / Barbara Żarska. - Wyd. 4. zm. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 267 s., [20] s. tabl. : il. (gł. kolor.), fot. ; 25 cm.
Bibliogr. s. [254]-267.
Krajobraz - pojęcie i struktura ; Światowe inicjatywy na rzecz powstrzymania globalnego kryzysu środowiska mające znaczenie dla ochrony krajobrazu ; Ochrona krajobrazu w Polsce - główne podstawy prawne ; Prawo Unii Europejskiej dotyczące ochrony przyrody i krajobrazu ; Konwencje międzynarodowe mające istotne znaczenie dla ochrony krajobrazu ; Ekologiczne kryteria kształtowania krajobrazu i zasady wyznaczania systemów przyrodniczych ; Ogólne zasady wykonywania studium ochrony krajobrazu dla różnych obszarów ; Etyka ekologiczna a krajobraz.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-98269 (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy renaturyzacji rzek / Jan Żelazo, Zbigniew Popek. - Wyd. 2. popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2014. - 308 s. : il., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [302]-308.
1. WIADOMOŚCI PODSTAWOWE: 1. Wprowadzenie ; 2. Pojęcia i nazewnictwo ; 3. Naturalność wód ; 4. Przyczyny utraty naturalności wód ; 5. Zakres przywracania naturalności ; 6. Aspekty prawne renaturyzacji rzek i dolin ; 2. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE WÓD RZECZNYCH: 1. Ruch wody: Podstawowe równania ruchu ; Średnia prędkość przepływu ; Opory przepływu ; Rozkład prędkości ; 2. Morfologia rzek: Procesy kształtowania rzek ; Cechy morfologiczne rzek ; Morfologia rzek uregulowanych ; Charakterystyka materiału dennego ; Stabilność koryt rzecznych ; 3. Warunki świetlne ; 4. Warunki termiczne ; 5. Jakość wody ; 6. Samooczyszczanie wód: Charakterystyka procesu ; Skład i ilość zanieczyszczeń ; Podstawowe procesy biochemiczne ; Tlen w wodzie ; Opis matematyczny procesów biochemicznych ; 3. WARUNKI EKOLOGICZNE: 1. Roślinność: Informacje ogólne ; Roślinność strefy korytowej ; Roślinność wysoka strefy brzegowej i terenu zalewowego ; Znaczenie roślinności dla funkcjonowania ekosystemów wodnych ; Podstawowe cechy i właściwości drzew i krzewów ; Charakterystyka wybranych gatunków drzew ; Charakterystyka krzewów ; 2. Zwierzęta: Wprowadzenie ; Pierwotniaki i bezkręgowce ; Ryby ; Płazy i gady ; Ptaki ; Ssaki ; 3. Klasyfikacja ekologiczna rzek ; 4. ZASADY RENATURYZACJI RZEK: 1. Wprowadzenie ; 2. Cele renaturyzacji ; 3. Występowanie potrzeb renaturyzacyjnych ; 4. Etapy przywracania naturalności ; 5. Bariery i ograniczenia renaturyzacji rzek ; 6. Planowanie i przygotowanie renaturyzacji rzek ; 7. Koszty renaturyzacji rzek ; 5. CHARAKTERYSTYKA ROBÓT RENATURYZACYJNYCH: 1. Działania w korycie rzeki: Aktywność hydromorfologiczna ; Układ poziomy rzeki ; Profil podłużny ; Przekroje poprzeczne ; Zróżnicowanie struktur rzecznych ; 2. Działania w strefie brzegowej: Budowle i umocnienia ; Ukształtowanie skarp ; Ukształtowanie linii brzegowej ; Roślinność brzegowa ; Elementy habitatowe ; 3. Działania na terenie zalewowym: Użytkowanie i morfologia terenu ; Częstość i czas zalewów ; Zróżnicowanie wilgotnościowe ; Korytarze ekologiczne w dolinie ; Roślinność ; 4. Działania na dopływach i w obszarze zlewni: Zagospodarowanie zlewni ; Jakość wody ; Retencjonowanie wody ; Działania przeciwerozyjne ; Korytarze ekologiczne ; 5. Inne roboty związane z renaturyzacją ; 6. WYKORZYSTANIE ROŚLIN W PRZYWRACANIU NATURALNOŚCI RZEK: 1. Wprowadzenie ; 2. Ogólne zasady roślinnej zabudowy rzek: Koryto główne ; Tereny zalewowe ; 3. Zastosowanie roślinności w zabudowie rzek: Rośliny wodne ; Trawy ; Krzewy ; Drzewa ; Rośliny w umocnieniach i budowlach technicznych ; 4. Utrzymanie roślinnej zabudowy rzek ; 7. PASY BRZEGOWE: 1. Wprowadzenie ; 2. Nazewnictwo i podstawowe pojęcia ; 3. Funkcje pasów brzegowych ; 4. Skutki tworzenia i funkcjonowania pasów brzegowych: Wpływ na jakość wód ; Wpływ na krajobraz ; Znaczenie ekologiczne ; Wpływ pasów roślinnych na redukcję hałasu ; Znaczenie gospodarcze ; 5. Zalecenia praktyczne ; 6. Utrzymanie pasów brzegowych ; 8. PRZEBIEG I WYNIKI PROCESU RENATURYZACJI: 1. Wprowadzenie ; 2. Potok Mümling ; 3. Potok Lüttringhauser ; 4. Potok Dellwiger ; 5. Rzeka Środkowy Oker ; 6. Rzeka Izara ; 7. Rzeka Cole ; 8. Stopień Beim Preussischen (Rottenburg) ; 9. Dolina górnej Narwi ; 10. Rzeka Kwacza ; 11. Ekologiczna efektywność robót renaturyzacyjnych – uwagi końcowe ; 9. HYDRAULICZNE SKUTKI RENATURYZACJI RZEK: 1. Wprowadzenie ; 2. Wpływ renaturyzacji rzeki na opory przepływu: Wpływ roślinności ; Wpływ krzywizny trasy ; Wpływ innych czynników ; 3. Przepustowość koryta ; 4. Stabilność koryta.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-102412 (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; 21)
Bibliografia na stronach 57-60.
Streszenie w języku angielskim i rosyjskim.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-24924 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again