Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(25)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(9)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(4)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(3)
Filia 15 (Lwowska 60)
(6)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Konińska Grażyna
(3)
Źródlak Małgorzata
(3)
Davis William (1957- )
(2)
Habak-Huzior Paulina
(2)
Marczewska Anna (dietetyk)
(2)
Palewicz Roman
(2)
Adamek Izabela
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Chemin Aimery
(1)
Compart Pamela J
(1)
Czarkowska Iwona
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drzymała Jana
(1)
Ferreira Coralie
(1)
Freer Chrissy
(1)
Green Peter H. R
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Jones Rory
(1)
Karczewska Krystyna
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Laake Dana Godbout
(1)
Madejska Weronika
(1)
Madejska Weronika (1996- )
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Marczewska Anna
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Mielczarek Agnieszka (nauki o zdrowiu)
(1)
Morawska Dorota
(1)
Przybyszewska Katarzyna (pediatra)
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Savill Antoinette (1959- )
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Smile Olga
(1)
Smile Weronika
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(18)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(23)
Odbiorca
Chorzy
(3)
Chorzy na celiakię
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura włoska
(1)
Temat
Dieta bezglutenowa
(24)
Potrawy dietetyczne
(11)
Zdrowe odżywianie
(7)
Celiakia
(6)
Dieta bezmleczna
(6)
Kuchnia wegańska
(3)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Badania naukowe
(1)
Celiaka- choroba trzewna
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Gluten
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie
(1)
Nasiona
(1)
Obiad
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Zboże
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Temat: dzieło
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(11)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(5)
Książki kucharskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Medycyna i zdrowie
(6)
Nauka i badania
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa” zawiera: podstawowe informacje na temat objawów i diagnostyki celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten ; charakterystykę choroby Dühringa i nietolerancji laktozy ; wskazówki na temat diety bezglutenowej – jakie produkty są dozwolone, zabronione, a które mogą zawierać gluten, czym się kierować wybierając żywność, jak czytać etykiety, gdzie kupić produkty bezglutenowe, dlaczego ważny jest znak Przekreślonego Kłosa ; zalecenia dotyczące diety bezglutenowej przy anemii i osteoporozie ; porady jak bezpiecznie gotować bezglutenowo, jak żywić się poza domem, szczególnie w restauracjach i podczas podróży ; informacje jak radzić sobie z problemami psychologicznymi w celiakii, jak wspierać chore dziecko ; wiele praktycznych wskazówek i informacji o tym, jak Stowarzyszenie pomaga osobom na diecie bezglutenowej. [celiakia.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
I. MEDYCYNA: Celiakia ; Choroba Dũhringa ; Alergia na pszenicę ; Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten ; Nietolerancja laktozy. II. DIETA BEZGLUTENOWA: Diagnoza i co dalej? ; Produkty zabronione i dozwolone ; Na etykiecie ; Dieta bezglutenowa w anemii i osteoporozie ; Bezglutenowe gotowanie ; Bezglutenowe zakupy ; Jedzenie na mieście i w podróży ; Komunikanty niskoglutenowe ; Problemy psychologiczne przy stosowaniu diety i sposoby ich rozwiązania ; Dziecko na diecie bezgglutenowej. III. STOWARZYSZENIE: Dlaczego warto zostać członkiem Stowarzyszenia? ; Działalność Stowarzyszenia ; Gdzie szukać informacji i pomocy?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106227 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa dla dzieci / [wybór i opracowanie przepisów Katarzyna Zioła-Zemczak]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2015. - 32 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na stronie tytułowej i okładce: Pokaż się z dobrej kuchni.
Dieta bezglutenowa to zbiór przepisów na łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania - śniadania, obiady, kolacje i desery - które z pewnością przypadną do smaku zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom. Coraz więcej dzieci wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania wobec nich diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe. Niedozwolone są zatem m. in. zboża takie jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa oznacza oczywiście pewne ograniczenia, pocieszający jest jednak fakt, że można się do nich łatwo przyzwyczaić, zmieniając nieco nawyki żywieniowe. [Wydawnictwo Dragon, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A jak nie mięso, to co? : 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa / Dorota Jaworska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2019. - 317, [3] strony : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Netografia na stronie [319]. Indeks.
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie! "Proste przepisy ułatwiające zmianę codziennych nawyków żywieniowych. Dzięki tym potrawom nawet nie zauważysz, gdy przestaniesz być mięsożercą. Autorka czerpie inspiracje z najlepszych kuchni świata, tu nie ma mowy o kulinarnej nudzie!" Ewa Wagner, Magazyn „Kuchnia”
Tofu : Tempeh ; Seitan ; Chlebowiec ; Yuba ; Natto ; Teksturowane białko sojowe ; Rośliny strączkowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Wheat belly cookbook" 2013.
Bibliogr. s. 445-455. Indeks.
Druga po bestsellerowej Diecie bez pszenicy książka doktora Williama Davisa, pogromcy otyłości i chorób związanych ze spożywaniem złych zbóż to książka kucharska zawierająca przepisy na dania bez pszenicy oraz szerokie komentarze na temat życia bez pszenicy, a także sylwetki osób, które odrzuciły pszenicę, schudły i wyzdrowiały. W książce znajduje się 150 inspirujących przepisów, które pomogą w pozbyciu się pszennego brzucha i utrzymaniu niższej wagi! Są tu receptury na energetyzujące śniadania, zaspokajające głód posiłki południowe, apetyczne rodzinne obiady i pyszne słodkie wypieki na deser. A wszystko bez użycia pszenicy i bez glutenu! Poza przepisami, do których będzie się powracać wielokrotnie, autor zamieścił porady dotyczące gotowania i wymiany składników, a także wskazówki odnośnie do zakupów i organizacji spiżarni. Wszystko to pozwoli każdemu tworzyć bezpszenne wersje ulubionych dań i wypieków – ciast, placków, chleba, z których, jak się okazuje, wcale nie trzeba rezygnować! [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? [Wydawnictwo Pascal, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak schudnąć po 40? / Agnieszka Mielczarek. - Warszawa : Świat Książki, 2016. - 251, [4] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Na okł.: kompletny program 30 dni dla młodego wyglądu i szczupłej sylwetki, dietetyczne menu na cały miesiąc.
Indeks.
1. Kilka słów na dobry początek; 2. Szczypta coachingu; 3. Odrobina medycyny; 4. Małe co nieco w liczbach; 5. Co to jest detoks?; 6. Garść inspiracji; 7. Menu na 30 dni; 8. Lista zakupów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health" 2011.
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów. [https://bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy, dostęp 4.01.2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuj bez glutenu z Isabel / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 22 cm.
Na okładce nadtytuł: Jedz smacznie i bez wyrzeczeń.
Zdrowy poranek ; Wypieki ; Dania bezmięsne i rybne ; Dania mięsne ; Zupy ; Domowa piekarnia.
Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich. Izabela Adamek Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa! Książka dla dopiero rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową, jak i tych, którzy poszukują urozmaicenia w codziennym żywieniu. Zbiór 103 smacznych i zdrowych przepisów dla całej rodziny. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza tym: sporo porad i kilka ciekawych bezglutenowych historii. Proces wdrażania diety bezglutenowej ; przegląd produktów dozwolonych i zakazanych ; szereg wskazówek ułatwiających funkcjonowanie rodziny z osobą wymagającą ścisłego przestrzegania diety ; jak uzupełniać niedobory składników odżywczych? ; proste i zdrowe przepisy, które urozmaicą twój jadłospis! ; dla kogo dieta bez glutenu jest odpowiednia? ; właściwości i zastosowanie bezglutenowych mąk ; psychologiczne spojrzenie autorki na życie z celiakią [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa w przepisach / [przepisy Iwona Czarkowska]. - Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, copyright 2016. - 157, [3] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Książka adresowana nie tylko do osób cierpiących na celiakię, ale także do tych, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową. Znajdziesz tu wiele przepisów - przede wszystkim na pieczywo, które trudno kupić w zwykłym sklepie. Samodzielnie upieczony chleb przyniesie ci prawdziwą satysfakcję! Dzięki naszym przepisom przyrządzisz też pożywny obiad i smaczne przekąski. A na podwieczorek polecamy pyszne koktajle i ciasteczka. [Firma Księgarska Olesiejuk, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia rodzinna / Olga Smile, Weronika Smile. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2020. - 293, [3] strony : ilustracje kolorowe, fotografie ; 22 cm.
Książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny. Fantastyczne dania w wersji łatwej dla młodszych i nieco trudniejsze dla dorosłych. Co zrobić gdy twoje dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Możesz zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić „dobrze, ale gotuj sobie sam”. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje zestaw przepisów dla rodziny. Gotujemy razem, ale osobno. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy a mama bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni – bezcenny! Do tego urozmaicona kuchnia codzienna przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W książce znajdziecie ponad 130 przepisów na dania wege. Każda z potraw przygotowana jest w wersji prostej i rozbudowanej. W ten sposób zobaczysz jak łatwo zmieniać domowe potrawy, jak dostosować dania do własnych upodobań kulinarnych oraz jak z prostych przepisów dodając kilka składników wyczarować coś nowego! Z rozmów mamy i córki dowiesz się jakie zamienniki można stosować przy niektórych produktach i na co zwrócić uwagę, żeby dania wege były smaczne i pełnowartościowe. Olga Smile Mama, blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Zaraża radością gotowania i tworzenia lepszego, smaczniejszego życia! Prowadzi popularnego bloga kulinarnego. Weronika Smile Córka, nastolatka uzdolniona plastycznie i kulinarnie. Uwielbia zwierzęta, długie spacery z psami oraz świnki morskie. Od urodzenia jest na diecie wegańskiej i bezglutenowej! Serdeczna koleżanka i prawdziwa przyjaciółka. Prowadzi bloga kulinarnego na którym opisuje proste przepisy dla początkujących wegetarian i wegan. Eksperymentuje z gotowaniem i pisze o tym, jak z prostych składników dostępnych w sklepach przygotować pyszne pasty na kanapki, ciepłe śniadania, obiad z kilku składników, a nawet słodkie desery! [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Tytuł okładkowy: Smakoterapia na wynos : odporność przez cały rok : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru.
Bibliografia na stronie 419. Indeks.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy à la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo! Uściski, Autorka [Wydawnictwo Edipresse, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ziarna dają siłę / Chrissy Freer ; [przekład Jerzy Malinowski]. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2015. - 223, [1] strona : fotografie kolorowe ; 26 cm.
Tytuł oryginału: "Supergrains : eat your way to great health" 2013.
Indeks.
Wstęp: Czym są superziarna, Korzyści dla zdrowia, Sposób gotowania, Do czego stosować superziarna ; Quinoa (komosa ryżowa) ; Amarantus (szarłat) ; Gryka (kasza gryczana) ; Ryż brązowy ; Chia (szałwia hiszpańska) ; Proso (kasza jaglana) ; Owies ; Orkisz i kamut ; Jęczmień ; Farro (pszenica płaskurka) i frikeh.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez wyrzeczeń : natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata / Weronika Madejska. - Wydanie 2. rozszerzone. - Gliwice : Helion, copyright 2018. - 238 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Jaka pyszna dieta! innowacyjny przepis na zakwas chleb bez grama drożdży jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki zupełnie nową oprawę graficzną Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten. Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia! [
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten. Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia! [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Contro natura: dagli OGM al"bio", falsi allarmi e verita nascoste del cibo che partiamo in tavola" 2015
Jak nie dać się nabrać i świadomie wybrać zdrową żywność. Czy eko jest eko i czy gluten jest szkodliwy? Książką dla wszystkich szukających rzetelnej informacji o zdrowym odżywianiu, zmęczonych nieustannym zalewem dietetycznych mód i nowinek. Autorzy w przystępny sposób przedstawiają wyjaśnienia, jakich dostarcza nam nauka. Przy okazji rozprawiają się z wieloma rozpowszechnionymi mitami na temat rzekomo zdrowego żywienia. Co to znaczy, że jedzenie jest naturalne? Jaki kolor powinna mieć marchewka? Czy kwadratowe jabłka GMO są Takie straszne? Komu gluten naprawdę szkodzi? co nam mówi przedrostek eko dodany do nazwy produktu? Włoski duet, chemik i biolożka, stara się odpowiedzieć na pytania i wątpliwości współczesnego konsumenta. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz objaśnieniom można dokonać wyboru, bez obaw, że działamy przeciw naturze. Pogromcy mitów pomogą w naszych kuchniach. Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym. Co "ograniczone", "tradycyjne" i "wolne od". [Wydawnictwo Literackie, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109043 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: rodzinne uroczystości, dania dla dzieci, święta, przyjęcia, niedzielne obiady, eleganckie kolacje.
Przepisy dla każdego! Mięsne, wegetariańskie, bezglutenowe. Szukasz przepisów, które pozwolą Ci ułożyć menu na wyjątkową okazję? Chcesz zabłysnąć w towarzystwie? Twoi znajomi to wegetarianie i do tego nie tolerują glutenu? 100% smaku to zestaw pysznych pomysłów kulinarnych, które zadowolą każdego gościa, nawet tego najbardziej wymagającego. Chrupiące grzanki na przystawkę, aromatyczne zupy, smakowite dania główne, do tego pieczone warzywa z pachnącymi świeżymi ziołami, a na koniec coś, co osłodzi Twoje przyjęcie: pyszne desery i ciasta. Znajdziesz tu przepisy w wersjach klasycznych, wegetariańskich i bezglutenowych na takie okazje: - przyjęcia: imieniny, urodziny, parapetówki, sylwester; - rodzinne uroczystości: rocznice, chrzciny, komunie, dzień babci i dziadka, dzień matki i ojca; - dla dzieci: urodziny, podwieczorki, dzień dziecka; - niedzielne obiady, eleganckie kolacje; - święta: Boże Narodzenie, Wielkanoc. [Wydawnictwo WAM, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 447-[456].
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. [https://ksiegarnia.pwn.pl/Celiakia-autodiagnoza-i-samodzielne-leczenie,788712093,p.html, dostęp 26.06.2020]
Cz. I. CZY JEDZENIE, KTÓRE JESZ, ZJADA CIEBIE?: 1. Prawidłowe trawienie, 2. Przewód pokarmowy w ogniu: celiakia, 3. Jak wpływa na ciebie celiakia? ; 4. Skąd mogę wiedzieć, że choruję? Diagnoza celiakii, 5. Diagnoza różnicowa: dlaczego celiakia pozostaje niezdiagnozowana?, 6. Dlaczego ludzie chorują na celiakię? ; Cz. II. WSPÓŁWYSTĘPUJĄCE CHOROBY I POWIKŁANIA: 7. Objawy neurologiczne, 8. Nowotwory złośliwe, 9. Osteoporoza, 10. Depresja, 11. Opryszczkowate zapalenie skóry i inne choroby skóry, 12. Cukrzyca, 13. Niepłodność, 14. Inne choroby autoimmunologiczne i współwystępujące ; Cz. III. ZROZUMIENIE I LECZENIE CELIAKII: MEDYCYNA: 15. Co musisz wiedzieć i wykonać po diagnozie, 16. Dlaczego objawy utrzymują się: jestem na diecie, ale nie czuję się lepiej, 17. Badania kontrolne ; Cz. IV. DIETA: CZY JESZ, ABY ŻYĆ, CZY ŻYJESZ, ABY JEŚĆ?: 18. Co oznacza życie bez glutenu: podstawy, 19. Czytanie etykiet, 20. Gotowanie bez glutenu, 21. Jedzenie poza domem, 22. Uroczystości rodzinne, 23. Gabinet lekarski i kosmetyczny, 24. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? ; Cz. V. ŻYCIE Z CELIAKIĄ: 25. Radzenie sobie z dziećmi i młodymi osobami z celiakią, 26. Dorośli: radzenie sobie ze zmianą, 27. Badania: znalezienie lekarstwa, 28. Mity i niezbadane obszary ; ZAŁĄCZNIKI: A. Przewodnik po składnikach, B. Wyjaśnienia dotyczące zbóż, C. Interesujące książki i artykuły, D. Dane kontaktowe ośrodków medycznych, E. Międzynarodowe grupy wsparcia, F. Publikacje i źródła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej