Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(306)
Forma i typ
Książki
(294)
Poradniki i przewodniki
(36)
Publikacje popularnonaukowe
(30)
Publikacje naukowe
(28)
Proza
(19)
Czasopisma
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje informacyjne
(4)
Audiobooki
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Filmy i seriale
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(428)
wypożyczone
(70)
tylko na miejscu
(14)
nieokreślona
(11)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(71)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(14)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(158)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(31)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(10)
Filia 2 (Fredry 5)
(15)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(14)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(25)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(11)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(37)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(13)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(13)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(25)
Filia 11 (Dębicka 170)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(17)
Filia 15 (Lwowska 60)
(14)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(16)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(11)
Filia 20 (Solarza 9a)
(10)
Autor
Puchalski Czesław
(12)
Gajdek Grażyna
(9)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(7)
Hensel Witold (1917-2008)
(5)
Pazdur Jan (1909-2001)
(5)
Zin Marek (1947- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(3)
Duda Grażyna
(3)
Dżugan Małgorzata
(3)
Jurczak Katarzyna
(3)
McHughen Alan
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Supeł Barbara
(3)
Łuksza Agata (1983- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Burszta Józef (1914-1987)
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Gil Marian
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Higman B. W. (1943- )
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Kolasińska Katarzyna
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krupa Jan (1955- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(2)
Marienborg Irene
(2)
Maurizio Adam (1862-1941)
(2)
Mayer Emeran (1950- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Orosz Susanne (1962- )
(2)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Reps Arnold
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Woźniak Leszek (1955- )
(2)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Łuczka-Bakuła Władysława (1954- )
(2)
Adamek Izabela
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adamska-Rzepka Aleksandra
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Amidor Toby
(1)
Anderson Lena (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bailey Adrian
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartolik Paweł Michał (1976- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Basse Monika von
(1)
Beba Bożena
(1)
Bello Walden F. (1945- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(66)
2010 - 2019
(94)
2000 - 2009
(61)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(20)
1970 - 1979
(28)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(123)
1901-2000
(7)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(286)
Wielka Brytania
(4)
Belgia
(1)
Język
polski
(281)
angielski
(4)
francuski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(39)
0-5 lat
(22)
6-8 lat
(22)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(5)
Pszczelarze
(2)
Rodzice
(2)
Dziewczęta
(1)
Kobiety
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(4)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura norweska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność
(219)
Odżywianie
(46)
Rolnictwo
(22)
Zdrowe odżywianie
(22)
Jakość żywności
(17)
Kucharstwo
(16)
Przemysł rolno-spożywczy
(15)
Żywność ekologiczna
(14)
Dietetyka
(12)
Żywność prozdrowotna
(12)
Kultura stołu
(11)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(11)
Produkcja żywności
(10)
Transport
(9)
Wsie
(9)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(8)
Innowacje
(8)
Technologia żywności
(8)
Warzywa
(8)
Gospodarka żywnościowa
(7)
Kultura materialna
(7)
Mieszkania
(7)
Nierówności społeczne
(7)
Przedsiębiorstwo
(7)
Rozwój regionalny
(7)
Substancje dodatkowe do żywności
(7)
Witaminy
(7)
Biochemia
(6)
Energetyka
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Odzież
(6)
Owoce
(6)
Przemysł
(6)
Rolnictwo ekologiczne
(6)
Turystyka
(6)
Wzrost gospodarczy
(6)
Żywność transgeniczna
(6)
Biotechnologia
(5)
Chemia
(5)
Chemikalia
(5)
Ciasta
(5)
Handel
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Komunikacja
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Osobliwości
(5)
Pestycydy
(5)
Polska
(5)
Rynek
(5)
Spożycie
(5)
Tłuszcze
(5)
Węglowodany
(5)
Życie codzienne
(5)
Żywność dla dzieci
(5)
Agroturystyka
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Bezrobocie
(4)
Białka
(4)
Budżety rodzinne
(4)
Degradacja środowiska
(4)
Dochody indywidualne
(4)
Dzieci
(4)
Gastronomia
(4)
Gospodarka
(4)
Gospodarka oparta na wiedzy
(4)
Głód
(4)
Higiena
(4)
Inwestycje zagraniczne
(4)
Jakość produktu
(4)
Kapitał społeczny
(4)
Klastry (ekonomia)
(4)
Kobieta
(4)
Konsumenci (ekonomia)
(4)
Minerały
(4)
Mięso
(4)
Mleko
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Odpoczynek
(4)
Organizmy transgeniczne
(4)
Polityka gospodarcza
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Praca
(4)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(4)
Samorząd terytorialny
(4)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(4)
Trucizny
(4)
Tworzywa sztuczne
(4)
Zarządzanie jakością
(4)
Zarządzanie wiedzą
(4)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Zwierzęta
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Agrobiznes
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Barwniki spożywcze
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Budownictwo
(3)
Chleb
(3)
Temat: dzieło
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny
(1)
Tygodnik Sanocki
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Żydowscy : kronika rodzinna
(1)
Temat: czas
2001-
(14)
1989-
(12)
2001-0
(9)
1901-2000
(8)
1945-1989
(5)
1989-2000
(4)
1901-
(3)
1801-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Województwo podkarpackie (1999- )
(8)
Ukraina
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Świat
(2)
Droga św. Jakuba
(1)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Karpaty
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski ; okolice)
(1)
Warszawa
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Gatunek
Opracowanie
(34)
Poradnik
(29)
Publikacja bogato ilustrowana
(26)
Podręczniki akademickie
(25)
Przepisy kulinarne
(17)
Praca zbiorowa
(16)
Opowiadania i nowele
(14)
Książka kucharska
(10)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik
(8)
Publikacje dla dzieci
(6)
Tablice i wzory
(6)
Encyklopedie
(5)
Książka obrazkowa
(5)
Podręcznik akademicki
(5)
Podręczniki
(5)
Książki dla małych dzieci
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Materiały konferencyjne
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Reportaż
(3)
Dane statystyczne
(2)
Encyklopedia
(2)
Informator
(2)
Komiks
(2)
Książka-zabawka
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadania i nowele przygodowe
(2)
Publicystyka
(2)
Raport z badań
(2)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(2)
Atlas językowy
(1)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Sprawozdania
(1)
Słownik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(40)
Kulinaria
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(30)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(14)
Historia
(11)
Edukacja i pedagogika
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Chemia
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Biologia
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(3)
Nauka i badania
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
306 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; 73)
Streszcz. ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44620 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Metody analizy żywności / Józef Budsławski, Zygmunt Drabent. - Wyd. 2 zm. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1972. - 403, [1] s. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. Indeks
- Zasady pobierania próbek do analizy - Metody fizykochemiczne - Badanie niektórych cech produktów żywnościowych - Chemiczne badanie produktów żywnościowyh
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38931 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Paulina Duma-Kocan, Mariusz Rudy, Marian Gil, Renata Stanisławczyk, Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności ; Michał Miłek, Ewelina Sidor, Joanna Hęclik, Małgorzata Dżugan, Właściwości antyoksydacyjne propolisu, pierzgi i pyłku pszczelego ; Marian Gil, Mariusz Rudy, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa ; Mariusz Rudy, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Mariusz Rudy, Marian Gil, Paulina Duma-Kocan, Renata Stanisławczyk, Janusz R. Mroczek, Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła ; Kamil Szopa, Agata Znamirowska, Wpływ czasu przechowywania na jakość mleka fermentowanego z regionu Podkarpacia ; Karolina Zięba, Anna Augustyńska-Prejsnar, Ocena wpływu zastosowania uwodnionych nasion gryki i owsa jako zamiennika bułki pszennej na jakość pulpetów drobiowych ; Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Małgorzata Pawlos, Magdalena Kowalczyk, Maciej Kluz, Zastosowanie chelatu aminokwasowego żelaza i witaminy C do produkcji koziego mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 ; Natalia Żurek, Zuzanna Posadzka, Marcin Lewicki, Weronika Panek, Ireneusz Kapusta, Barbara Kogut, Zawartość związków prozdrowotnych w napojach owocowych z dodatkiem naparu z kwiatów nagietka ; Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Ewelina Laskowska, Iwona Szymańska, Anna Żbikowska, Jakość smażonego makaronu instant wzbogaconego dodatkiem korzenia maca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112477/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska ; t. 5)
Soczewica i fasola to znakomite źródło białka, migdały i orzechy zwierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza guinoa zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado. Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji. [Burda Publishing Polska, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
1. Witaminy; 2. Tłuszcz mleczny: struktura, skład i właściwości prozdrowotne; 3. Alergeny w żywności; 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności; 5. Skażenia żywności; 6. Rola składników żywności w żywieniu człowieka; 7. Interakcje składników żywności; 8. Rola analityki chemicznej w zapewnianiu pożądanej jakości żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt. "Żywność a zdrowie".
Wykazy aktów prawnych i piśmiennictwo po rozdz. i s. 327-[331]. Indeksy.
Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może zainteresować również producentów, eksporterów i importerów zywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności. [PZWL, 2007]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego ; T. 3 pt.: Żywienie czlowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Elementy fizjologii i biochemii ; Energia ; Składniki odżywcze ; Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna ; Racjonalizacja żywienia ludności ; Ocena żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Związki chemiczne produktów spożywczych ; Dodatki do produktów spożywczych ; Przemiany w produktach spożywczych ; Zboża ; Produkty zbożowe ; Pieczywo ; Owoce ; Warzywa ; Produkty owocowe i warzywne ; Cukier ; Miód ; Produkty cukiernicze ; Czekolada ; Wyroby przemysłu fermentacyjnego ; Mięso i produkty mięsne ; Ryby i produkty rybne ; Mleko i produkty mleczne ; Jaja i produkty jajczarskie ; Tłuszcze jadalne ; Kawa ; Herbata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102329 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 168-[177].
Dla studentów wydziałów nauk o żywieniu człowieka, technologii żywności i towaroznawstwa oraz dla producentów artykułów spożywczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90199 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-61783 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 275-278, wykaz aktów prawnych s. 279-286.
I. PODSTAWOWE ELEMENTY DETERMINUJĄCE JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI: Zdrowotność: wartość dietetyczna ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; bezpieczeństwo żywnościowe ; Atrakcyjność sensoryczna: wygląd produktu ; smakowitość ; Tekstura ; Dyspozycyjność: wielkość jednostkowa i rozpoznawalność gatunku ; trwałość ; Łatwość przygotowania ; Jakość handlowa ; II. CHARAKTERYSTYKA NIEKTÓRYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ROSLINNEGO: Produkty zbożowe: mąka ; kasze ; makarony ; pieczywo ; wyroby ekspandowane i ekstradowane ; napoje zbożowe ; Niektóre warzywa: uwagi ogólne ; ziemniaki ; warzywa strączkowe ; Roślinne tłuszcze jadalne ; Napoje alkoholowe: spirytusy ; napoje spirytusowe ; wino ; piwo ; Herbata: herbata czarna ; inne herbaty ; Kawa ; Cukier i miód ; Niektóre wyroby cukiernicze: kakao ; czekolada ; III. CHARAKTERYSTYKA NIEKTÓRYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO: Jaja ; Mleko i niektóre przetwory mleczne ; Mięso i przetwory mięsne ; Ryby i bezkręgowce morskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. poprz. pod hasłem : Pijanowski Eugeniusz
Indeks
Bibliogr. s. 515-518
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-60266 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual. (2 dodr.). - Warszawa : WN-T, 2009. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 566-[567]. Indeks.
Cz. I. WSTĘP DO TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa; 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie; 3. Produkty spożywcze i ich jakość. Cz. II. OPERACJE I PROCESY ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM ŻYWNOŚCI: 4. Operacje mechaniczne; 5. Operacje termiczne; 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego; 7. Procesy i operacje fizykochemiczne; 8. Procesy chemiczne w technologii żywności; 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Cz. III. METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI: 10. Ogólne zasady utrwalania żywności; 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania; 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania; 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawaniu substancji osmoaktywnych; 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną; 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności. Cz. IV. MATERIAŁY I TECHNIKI POMOCNICZE W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności; 17. Mycie i dezynfekcja urządzeń i opakowań; 18. Pakowanie żywności; 19. Przechowywanie i transport żywności; 20. Kontrola procesu produkcyjnego; 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual., dodr. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2004. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliogr. s. 566-567. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90950 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 2006. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s.566-[567]. - Indeks.
SPIS TREŚCI: Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie 3. Produkty spożywcze i ich jakość Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności 4. Operacje mechaniczne 5. Operacje termiczne 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego 7. Procesy i operacje fizykochemiczne 8. Procesy chemiczne w technologii żywności 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Część trzecia - Metody utrwalania żywności 10. Ogólne zasady utrwalania żywności 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dowadnianiu substancji osmoaktywnych 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności 17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań 18. Pakowanie żywności 19. Przechowywanie i transport żywności 20. Kontrola procesu produkcyjnego 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 (2 dodruk). - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 2009. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s.566-[567]. - Indeks.
SPIS TREŚCI: Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie 3. Produkty spożywcze i ich jakość Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności 4. Operacje mechaniczne 5. Operacje termiczne 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego 7. Procesy i operacje fizykochemiczne 8. Procesy chemiczne w technologii żywności 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Część trzecia - Metody utrwalania żywności 10. Ogólne zasady utrwalania żywności 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dowadnianiu substancji osmoaktywnych 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności 17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań 18. Pakowanie żywności 19. Przechowywanie i transport żywności 20. Kontrola procesu produkcyjnego 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "ABC der Speisenproduktion" 1977.
Bibliografia na stronach [265]-266.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100253 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczna żywność i żywienie / Halina Sadowska. - Warszawa : Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, 1985. - 217, [2] s., [8] s. tabl. : rys., wykr. ; 22 cm.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-62486 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej